Cele mai importante 3 categorii de produse si servicii comandate la nivel european in 2022 (conform Eurostat) sunt imbracaminte si incaltaminte, livrari de la restaurante si articole beauty.
Industria fashion ocupa in continuare primul loc in topul intereselor pentru comanda online din multiple motive – unul dintre ele fiind valoare monetara mica sau medie a acestui tip de produse.

via GIPHY
Iar pentru pasionatii de design sau articole vestimentare, un magazin online de tricouri reprezinta deseori un vis usor realizabil. Provocarile tin, mai degraba, de metodele de diferentiere a business-ului, astfel incat sa faci profit si sa ai o afacere de succes, pe termen lung.
In acest ghid discutam, asadar, despre cum sa iti gandesti eficient afacerea cu tricouri online, dar primesti si idei de marketing cand vinzi tricouri, gata de testat in cadrul magazinului tau.
Pont! Cauti un ghid pentru o alta nisa? Consulta aici lista cu peste 35 de ghiduri pentru diverse domenii de afaceri.
Cuprins: Ghid Cum vinzi tricouri online
- Gandeste modelul de business care sa te motiveze
- Gaseste-ti diferentiatorii de business
- Construieste o strategie de branding pe termen lung
- Segmenteaza-ti publicul si creeaza cate un produs vedeta pentru fiecare segment
- Adopta tehnici de crestere a valorii cosului
- Cum iti fidelizezi clientii cand vinzi tricouri online
Idei de promovare pentru un magazin online de tricouri
- Idei de articole pe blog pentru un magazin de tricouri
- Ce postezi pe Facebook, Instagram, TikTok, YouTube etc. cand vinzi tricouri online
- SEO pentru un magazin online cu tricouri
- Email marketing si fidelizarea clientilor cand vinzi tricouri
- Sfaturi pentru reclamele PPC pentru tricouri online
- Targeteaza sau construieste evenimente declansatoare
Cum sa iti gandesti afacerea cu tricouri online
1. Gandeste modelul de business care sa te motiveze
Primul pas cand vrei sa deschizi o afacere online cu tricouri este sa iti alegi nisa si modelul de business.
Si una dintre cele mai importante sarcini ale modelului tau de business este sa te ajute sa iesi in evidenta. Cum faci asta? In principiu, alegi sa te adresezi unei anumite categorii de public.
De exemplu, poate vrei sa vinzi tricouri legate de un interes general de care esti si tu pasionat: self-help, glume, emisiuni si filme, carti, sport, romanesti etc.
Completeaza toate fragmentele ce alcatuiesc modelul tau de afacere:
- Care este propunerea ta unica de valoare, ce te face diferit de ceilalti? De ex., miza pe sustenabilitate, design unic, campanii CSR, unic distribuitor, servicii adaugate etc.
- Cine sunt clientii catre care vrei sa vinzi? De ex., pasionatii de un anumit subiect, cei care cauta cadouri pentru altii, nu produse pentru ei, parinti (pentru seturi mama-fiica, tata-fiu etc.), B2B etc.
- Care sunt canalele prin care comunici cu clientii? Pe langa magazinul online, e important sa planifici de la inceput potentiale alte canale pe care ai vrea sa te extinzi: site-uri dedicate fashion, marketplace-uri, social commerce, comparatoare, targuri si evenimente locale, popup store etc.
- In ce fel creezi relatia cu clientii si cum o sustii? Gandeste-ti modul de relationare de la primul punct de contact (prin ce canale poate fi acest prim punct, cum abordezi clientul sau cum ii raspunzi cand te abordeaza), pana la follow-up post-comanda si fidelizare sau chiar introducerea intr-un program referral (recomandari).
- Care sunt sau vor fi sursele tale de venit? Vanzarea de tricouri, personalizarea, servicii extra, livrare, urgentarea printarii (daca este cazul), abonamente etc.
- Care sunt resursele tale cheie? Tehnologia folosita pentru crearea si sustinerea afacerii, studioul / fabrica, oamenii din echipa, banii pe care ii ai, cunostintele acumulate etc.
- Care sunt activitatile cheie ale afacerii? Productie, vanzare, comunicarea cu clientii, elemente de logistica, consultanta sau alte servicii extra etc.
- Care este structura ta de costuri? Cele mai multe afaceri online mor pentru ca nu stiu de unde vin si pe ce se duc banii. Pastreaza evidente clare asupra cheltuielilor si investitiilor tale, dar si a veniturilor.
- Cine sunt (sau vor fi) partenerii tai principali? Echipe sportive, afaceri din nise adiacente (de ex., daca ai seturi pentru parinti – copii, poti colabora cu scoli private, cluburi pentru elevi, tabere, organizatori de evenimente etc.), agentia de marketing etc.
Odata ce completezi fiecare bucatica a modelului, il poti folosi ca baza a planului de afacere.
Acest plan de afaceri cuprinde in plus partea de produse (specific ce produse vei vinde), partea de branding, marketing, planurile financiare, analize (de piata, competitie, SWOT), avatarele de client si organizarea interna.
Gasesti online, inclusiv pe blogul nostru, informatii avansate despre constructia si componentele unui plan eficient de afaceri, asa ca hai sa trecem la urmatorul aspect important al business-ului tau cu tricouri.
Citeste si: Cum sa deblochezi potentialul ascuns al afacerii tale
2. Gaseste-ti diferentiatorii de business
Diferentiatorii de business sunt strans legati de UVP (propunerea unica de valoare). Ce faci tu cel mai special pentru clientii tai, ce nu o fac altii sau altii o fac mai prost?
- Folosirea materialelor sustenabile in productia tricourilor
- Ai venit cu un design unic, pe care nu il gasesc in alta parte
- Oferi transport gratuit la fiecare comanda (sau alt beneficiu legat de logistica)
- Esti unic distribuitor pentru modele licentiate (de ex., DC sau Marvel, studio Ghibli, Sarah J Maas, Star Wars etc.)
- Ai fotografii si descrieri de produs memorabile, intr-un stil unic (inside jokes pentru categoria de public, funny, dark humour, sarcasm etc.)
- Ai produse sezonale unice (mergi inaintea trendurilor)
- Ai sau construiesti un brand de la care oamenii cumpara pur si simplu pentru ca apare pe tricou numele firmei tale
- Colaborezi cu influenceri dintr-o anumita categorie
- Ai un anumit stil de customer service care iese in evidenta
- Rulezi mereu campanii de marketing iesite din comun: gamification, giveaways, mod de personalizare a produselor etc.
Acestea sunt doar cateva exemple de diferentiatori de la care poti porni pentru a gasi elementele tale, unice si deosebite, prin care vei convinge oamenii sa cumpere.
De asemenea, nu uita de punctele de paritate.
Adica lucrurile pe care le fac toate afacerile din industria ta si pe care clientii se asteapta sa le ai.
De exemplu, aici poate intra un anumit nivel de structurare a preturilor, confirmarea comenzii prin trimiterea unui bun de tipar (cand e vorba de tricouri personalizate), livrarea rapida, existenta unor raspunsuri privitoare la durata de viata a printului pe tricouri si conditiile de pastrare etc.
3. Construieste o strategie de branding pe termen lung
Ceea ce iti doresti de la magazinul tau online cu tricouri este ca acesta sa vanda constant. Insa asta isi doresc si competitorii tai.
Pentru a-ti comunica diferentiatorii vizibil si a ramane in mintea clientilor e important sa construiesti un brand din start.
Faptul ca esti organizat si ai o strategie specifica te va ajuta sa controlezi modul in care oamenii iti vad afacerea.
Ce ar trebui sa contina strategia ta de branding?
- Elementele de identitate: nume si nume de domeniu, slogan, logo, viziune si valori, paleta de culori, fonturi si design, mod de impachetare, eticheta, merch, stil si tonalitate in comunicare.
- Cultura organizationala interna
- Brandul personal al reprezentantului firmei (tu, angajatii tai)
- Identitatea in mesajele si vizualurile de marketing
- Punctele de diferentiere si cele de paritate
- Campaniile de awareness si publicitate
- Politicile de comunicare
- Programul de fidelizare si referral
Citeste si: Brand si logo magazin online – 10 sfaturi care te vor ajuta sa faci alegeri bune
4. Segmenteaza-ti publicul si creeaza cate un produs vedeta pentru fiecare segment
Chiar daca ai un public principal catre care vinzi, identificat initial din modelul si planul de business, esti constient(a) ca vei avea si alte categorii secundare de audienta.
E important sa le cunosti si sa le imparti automat la fiecare comanda, pentru a putea targeta in campanii exact oamenii cu cel mai mare interes pentru fiecare categorie de produs vandut.
De exemplu:
- Clientii interesati de o anumita categorie de repere (ii poti aloca cu CRM Bot intr-un grup specific)
- Clientii care cumpara cu o anumita frecventa
- Clientii care cumpara de anumite valori ale cosului
- Clientii problema
- Segmentul parintilor
- Segmentul B2B
- Segmentul celor care cauta cadouri (pentru ei poti pregati felicitari cu mesaje unice si sa impachetezi tricourile pe post de cadou)
- Segmentul sportivilor
- Segmentul ambasadorilor de brand / clienti fideli
- Segmentul celor care vor doar tricouri personalizate cu mesajul / imaginea trimisa de ei
Acestea sunt doar niste exemple, pentru ca adevaratele segmente le vei identifica in functie de ce vinzi si de cine cumpara sau intra in baza ta cu adrese de email.
De asemenea, de la inceput te poti juca cu targetarea, astfel incat sa descoperi potentiale noi segmente, la care nu te-ai fi gandit in mod normal.
Faptul ca stii catre cine vrei sa vinzi, duce la formularea unor intrebari care sa iti spuna mai departe cum sa procedezi pentru a-i atrage:
- Ce fel de haine poarta audienta ta target?
- Ce fel de teme prefera atunci cand cumpara?
- Ce branduri le plac?
- Unde cumpara audienta ta?
- Cat de mult sunt dispusi sa plateasca?
- Ce asteptari au?
- Ce obiectii au?
Pentru clienti, foloseste modulul Grupuri clienti din Gomag astfel incat sa ii imparti eficient (plus CRM Bot astfel incat alocarea sa se faca in mod automat), iar pentru abonati / potentiali clienti creeaza liste si tag-uri din programul tau de email marketing.
Ghideaza-te dupa punctul de intrare in baza astfel incat tag-ul si alocarea in lista sa se faca in mod automat.
De acolo, iti va fi simplu sa le trimiti email-uri si mesajele cele mai relevante, pe baza de interese, lista si tag.
Pont!
Creeaza cate un produs vedeta pentru fiecare segment de client. Astfel, iti asiguri un carlig relevant pentru fiecare mesaj de marketing care targeteaza segmentele respective.
5. Adopta tehnici de crestere a valorii cosului
In continuare, iti voi oferi cateva sfaturi de crestere a valorii cosului, dar si instrumente pe care le gasesti la un click distanta in platforma Gomag, care iti vor simplifica munca in magazin:
- Activeaza un pop-up tip ghid pentru variante in care sa specifici concret marimile si modul de masurare. In acest fel, oamenii isi pot da seama cum sa comande marimile potrivite (pentru ca acestea difera in functie de ataaaati de multi factori) si eviti o rata prea mare de retur.
- Activeaza produse OTO (one-time offer) in pagina de finalizare comanda. Acestea pot fi, de exemplu, un tricou generalist tip merch cu brandul sau sloganul magazinului tau, ori produse adiacente (accesorii, sosete, produs surpriza din magazinul tau cu pretul cuprins intre x si y).
- Aloca produse cross-sell si upsell in paginile de produs. Acestea apar ca recomandari in pagina si indeamna oamenii sa cumpere mai mult.
- Activeaza un popup cu recomandari de produse dupa adaugarea unui produs in cos.
- Activeaza aplicatia Produs Configurabil. Pe langa ca te ajuta in mod standard cand vinzi produse personalizate (permite oamenilor sa incarce pe cont propriu textul sau imaginea cu care vor sa fie personalizat tricoul), are si functii de afisare variante contra-cost pentru cross-sell si upsell, direct in pagina de produs, deasupra butonului de adauga in cos.
- Foloseste produse Bundle si pachete de produse. Afisezi practic oferte de neratat cand oamenii cumpara mai mult.
- Activeaza Cadouri in cos pentru diverse praguri de valori la cumparaturile in site.
Citeste si: 7 Actiuni care te ajuta sa cresti valoarea medie a comenzilor in magazinul online
6. Cum iti fidelizezi clientii cand vinzi tricouri online
Produsele pe care le vinzi nu tin intotdeauna de o nevoie, ci mai degraba de o dorinta, de o placere personala.
Asadar, pentru a atrage din nou clientii in magazinul tau de tricouri, ai nevoie sa le dai motive intemeiate. Pentru ca vor gasi modele si variante extrem de diverse, online si offline.
Cum iti poti fideliza clientii?
- Ofera-le puncte de fidelitate – ai o aplicatie dedicata in platforma Gomag, in care trebuie doar sa faci setarile, iar punctele se vor aloca automat la fiecare actiune pe care vrei sa o recompensezi: o achizitie, inregistrarea unui cont in magazin, invitatii pentru prieteni sa isi faca un cont.
- Pregateste o experienta memorabila la despachetarea coletului – asigura-te ca ai insertii in colet sau mesaje faine sau o scrisoare de multumire, un voucher pentru urmatoarea comanda, un cadou interesant etc.
- Asigura o experienta placuta din timpul cumpararii: site-ul trebuie sa functioneze brici, oferi toate informatiile de care are nevoie pentru a lua decizia, afisezi testimoniale si dovezi de incredere.
- Continua comunicarea pe email si SMS dupa comanda: pe langa mail-urile tranzactionale standard (confirmare comanda, confirmare expediere), trimite un email de cerere review, unul de fidelizare cu voucher unic, recomandari cross-sell, email-uri de educare cu articole din blog sau video-uri YouTube, TikTok etc.
- Gandeste un program referral prin care sa obtii ambasadori de brand din clientii tai si sa ii transformi in micro-influenceri pentru tine. Le poti oferi coduri de reduceri pe care sa le foloseasca si sa le imparta cu prietenii.
- Foloseste continutul pe care il trimit (texte, video-uri, poze) si celebreaza-i – reposteaza pe canalele social media, da-le tag unde se poate, trimite-le cadouri si atentii cand fac actiuni vizibile in comunitatea ta etc.
Citeste si: Principalele strategii de fidelizare a clientilor in eCommerce
Idei de promovare pentru un magazin online de tricouri
1. Idei de articole pe blog pentru un magazin de tricouri
- Top X motive pentru care sa alegi [nume magazin]
- X idei de cadouri pentru [tip de destinatar: mama, tata, sot/sotie, copii pana in varsta Y, iubita/iubit, bunici, nasi etc.]
- Cum sa te pregatesti pentru [sezon, ocazie, eveniment] cu tricouri personalizate
- X sfaturi pentru a-ti fideliza angajatii si a forma o echipa de neoprit [unul dintre sfaturi poate sa fie despre crearea unei atmosfere unitare cu tricouri de brand]
- [Povestea firmei]
- Cum decurge procesul de comanda in [nume magazin]
- [Review-uri si povesti de la clienti]
- Infografic sau studiu de caz despre piata si clientii tai
- Ce nu trebuie sa lipseasca din dulapul unui / unei [tip de client]
- X lucruri pe care trebuie sa le stii inainte sa comanzi [tip de tricou]
- X idei de tricouri [tip / destinatar] pentru orice ocazie [sau pentru o anumita ocazie: inceput de an scolar, onomastica, petrecerea burlacitelor etc.]
- X metode prin care sa asortezi un tricou [tip]
- Cele mai utile lucruri pe care le poti face cu un tricou vechi / pe care nu il mai porti
Citeste si: Mega Ghid – Blogul si vanzarile online: +250 de Idei pentru blog si sfaturi pentru incepatori
2. Ce postezi pe Facebook, Instagram, TikTok, YouTube etc. cand vinzi tricouri online
- Produsele tale in context, in timp ce sunt purtate, dar tii cont si de sezon, ocazie, obiceiuri etc.
- Recenzii si continut generat de clienti
- Video-uri cu sfaturi si propuneri de styling
- Behind the scene cu productia tricourilor
- Cum pregatesti o comanda de livrat
- Cele mai recente articole pe blog si ce ai trimis in ultimul newsletter
- Produsul saptamanii
- Postari realizate de sau cu angajatii tai
- Lansari si campanii noi, inclusiv teasing
- Idei si sfaturi pentru anumite segmente de public
- Concursuri cu giveaways
- Sondaje pentru alegerea urmatoarelor modele pe care vrei sa le lansezi
- Carusele cu idei de styling pentru diverse ocazii (ex., pentru festival)
- Ofera un voucher special pentru comunitatea ta de pe social media
- Organizeaza un flash sale timp de o zi
- Posteaza un interviu cu un stilist, influencer etc.
- Multumeste-le fanilor tai ca sunt alaturi de tine
- Sarbatoreste o zi internationala relevanta si fa urari de Craciun, Pasti, zile onomastice etc.
- Posteaza despre un proiect caritabil in care esti implicat
- Distribuie continut de la altii, dar sa fie relevant pentru comunitatea ta
- Spune-le cele mai noi trenduri
- Cere-le parerea printr-un chestionar NPS (net promoter score)
Citeste si: 50+ Idei Geniale & Usor de facut pentru postari Facebook si Instagram – Social Media
3. SEO pentru un magazin online cu tricouri
Chiar daca vizualul are un impact mult mai puternic in nisa ta, e important sa ai continut text care sa te pozitioneze bine in Google si alte motoare de cautare, atunci cand oamenii fac cautari informationale sau tranzactionale.
Uite ce ai putea face din punct de vedere SEO pentru o afacere cu tricouri:
- Asigura-te ca ai descrieri cu cuvinte cheie, complete si relevante in paginile de produs si paginile importante din site.
- Fa un tabel cu cuvintele tale cheie si actualizeaza-l constant, tinand cont de trenduri. Poti folosi Google Keyword Planner, Ubersuggest, Keyword Tool, Ahrefs etc., pentru a descoperi cuvintele care nu iti vin natural in minte. Asigura-te ca ai si long tail, pe care le poti folosi foarte usor in formularea titlurilor si articolelor pe blog.
- Ai grija sa completezi tag-urile pentru imagini si sa le optimizezi. Cand se fac cautari pe Google Images, poti sa ai un atu nesperat aici. Redenumeste imaginile folosind cuvinte cheie populare, redimensioneaza imaginea pentru a nu interfera cu viteza de incarcare si completeaza alt-tag cu un text descriptiv.
- Completeaza profilul Google My Business astfel incat sa raspunda la toate intrebarile potentiale, atunci cand se fac cautari de brand.
- Atrage link-uri spre produsele tale. Construieste o retea de backlink-uri care sa sustina site-ul tau sus in motoarele de cautare.
Citeste mai multe sfaturi aici: Ghid SEO pentru magazine online – Afla cum iti optimizezi magazinul in 30 de zile!
4. Email marketing si fidelizarea clientilor cand vinzi tricouri
Am abordat putin acest subiect mai sus, legat de email-urile post-comanda, tranzactionale si educationale, care te ajuta in procesul de fidelizare a clientilor.
Insa email marketing nu se reduce doar la comunicarea post-comanda, ci are un impact pozitiv pentru intretinerea lead-urilor ce ajung in baza ta prin abonarea la newsletter.
Uite ce poti sa trimiti clientilor si potentialilor tai clienti pe email cand vinzi tricouri:
- Creeaza newslettere cu accent pe vizual – nu-ti fie frica sa experimentezi, deoarece imaginile si compozitiile estetice au un impact mai mare.
- Trimite articolele din blog si pro tips.
- Ai grija ca email-urile tale sa se vada bine indiferent de dispozitivul folosit, in special pe telefon.
- Trimite newslettere cu continut diferit in functie de segmentul targetat.
- Concentreaza-te pe subiectul email-urilor – acesta este, de fapt, cel mai important carlig care atrage atentia si determina click-ul pentru deschiderea email-ului tau.
- Trimite newslettere-le consistent si relativ des (cel putin unul pe saptamana) pentru a mentine treaza atentia publicului si a-l antrena sa iti astepte continutul.
- Creeaza continut de tipul lookbook, pentru a inspira oamenii sa isi completeze garderoba cu produsele tale.
- Anunta campaniile de marketing din timp si trimite extra mail-uri inainte de expirarea promotiilor, cu elemente de urgentare.
- Anunta revenirea in stoc a articolelor populare, in special catre segmentele de clienti care si-au exprimat interesul pentru categoriile de produs din care fac parte.
- Organizeaza campanii special pentru abonatii la newsletter sau adauga coduri secrete in fiecare email pe care il trimiti lor.
Citeste si: 3 Secvente de email follow-up de care are nevoie afacerea ta
5. Sfaturi pentru reclamele PPC pentru tricouri online
- Foloseste Google Shopping Ads – in special in nisa fashion acest tip de reclame sunt must have. Platforma Gomag te ajuta enorm sa simplifici lucrurile prin feed-uri special realizate pentru a fi adaugate in Google Merchant Center, de produse, dar si de review-uri (un element important pentru credibilitate).
- Ruleaza reclame vizuale pe toate canalele pe care stii ca stau clientii tai – Facebook, inclusiv Facebook Dynamic Product Ads, Instagram, YouTube, Google Display, Gmail, Pinterest, TikTok etc.
- Foloseste remarketing pentru a recupera cosurile abandonate, dar si interesul oamenilor care ti-au vizitat site-ul.
- Targeteaza reclamele platite in functie de sales funnel si intelege importanta campaniilor de brand awareness.
- Tine un ochi pe reclamele competitiei (le poti vedea in Facebook Ads Library, dar si cele de pe Google) – vezi cum abordeaza diverse sezoane sau teme, astfel incat sa te inspiri si sa te diferentiezi de ei.
- Promoveaza cu PPC in special inainte si in timpul sezonelor, cu produse relevante. Industria fashion e mai rapida decat standardul, asa ca trebuie sa stai inaintea trendurilor.
6. Targeteaza sau construieste evenimente declansatoare
Cand vinzi tricouri, cu design-ul tau sau personalizate, e relativ greu sa prevezi intentia de cumparare, in afara cazului in care o asociezi doar cu evenimentele declansatoare controlabile in mod normal – Craciun, sezonul nuntilor, Valentine’s Day etc.
Ai depinde doar de acestea astfel incat sa stii ca esti pregatit(a) din timp.
Insa tu ai un avantaj: stii ca poti controla evenimentele declansatoare ale vanzarii construindu-le pur si simplu.
Asta inseamna ca organizezi campanii tematice, ca investesti atat in push cat si in pull marketing si creezi oferte pentru comenzi bulk, pachete de produse, kit-uri tematice (nasa, botez, sportive, booklover, SF, gamers, tomboys) si asa mai departe.
Un alt tip de evenimente declansatoare sunt evenimentele pe care le organizezi sau la care participi, si unde iti duci produsele chiar sub ochii oamenilor. E si mai important contactul fata in fata, pentru ca potentialii tai clienti pot sa atinga si sa incerce tricourile – decizia se ia mai usor, cu mai putine obiectii.
De exemplu, poate fi vorba de targuri, piete pentru creatori, zone expo sau chiar evenimente corporate unde sa ai un stand cu tricouri personalizabile pentru B2B.
In aceste locuri poti crea parteneriate trainice cu alti furnizori, revanzatori sau firme din industrii adiacente, astfel incat sa obtii acces la noi audiente.
Citeste si: Evenimente declansatoare si micro-evenimente de marketing – cum le generezi planificat
Cauti o platforma puternica pentru magazinul tau online de tricouri?
Testeaza platforma Gomag! Ai 15 zile gratuit in care te vei convinge de avantajele pe care ti le oferim.