Productivitatea este un subiect intens dezbatut cand vine vorba de antreprenoriat. Pe aceasta tema se scriu zilnic articole, se dau sfaturi, se fac experimente si studii.

Opreste notificarile pe telefonul mobil.

Fa-ti ordine in inbox si sterge email-urile inutile.

Organizeaza-ti spatiul de munca pentru ca dezordinea sa nu iti afecteze nivelul de concentrare.

Rezolva cele mai importante task-uri dimineata.

Poti gasi sfaturile de mai sus si multe altele chiar in articolele noastre pe care le-am scris pana acum pentru sectiunea de antreprenoriat. Ei, daca ai pus in practica deja recomandarile citite si tot nu ai reusit sa te concentrezi si sa fii mai productiv la birou, astazi am selectat cateva idei mai neobisnuite, pe care le poti incerca.

1. Munceste mai putin

Orele indelungate de munca nu doar ca iti afecteaza sanatatea dar exista si numeroase studii care demonstreaza ca mai putina munca echivaleaza cu o crestere a productivitatii.

Un studiu din 2014, publicat de John Pencavel de la Universitatea Stanford a descoperit ca productivitatea angajatilor scade dupa 50-55 de ore de munca pe saptamana. De asemenea, cei care lucreaza pana la 70 de ore pe saptamana nu produc nimic in aceste 15 ore extra.

Din ce cauza? In mod normal, cu cat lucrezi mai mult, cu atat te simti mai obosit fizic si psihic. Conform Sara Robinson, dupa 8 ore de munca pe zi, orice persoana oboseste. In acest punct, oamenii nu mai ofera potentialul maxim, in afara cazului in care sunt motivati de un deadline urgent.

Evident, numarul orelor de munca potrivite depinde de capacitatea ta fizica si mentala dar nu este indicat sa te fortezi doar pentru ca tu consideri ca mai mult lucru inseamna mai multe rezultate. Chiar daca dai rezultate, acestea nu vor fi de aceeasi calitate ca si cele pe care le obtii in perioadele in care esti odihnit.

2. Nu munci la birou

Din cand in cand, este mai bine sa lucrezi de acasa, de la o cafenea sau chiar de pe plaja daca doresti, pentru a evita rutina zilnica si a iesi din ambianta in care intri, practic, in fiecare zi de munca.

Cateodata ajuta sa nu vezi acelasi peisaj in fata ochilor si sa nu mai porti aceleasi discutii cu colegii sau angajatii tai.

cafenea lucru

De exemplu, poti lucra din cafeneaua preferata.

 

3. Evita multitasking-ul

Multitasking-ul, la fel ca si productivitatea, este o tema intens dezbatuta. Unii spun ca este ceva real, altii, ca e doar un mit. Practic, suntem capabili sa ne reorietam rapid intre sarcinile pe care le avem de rezolvat, dar nu putem sa le facem pe toate in acelasi timp.

Cand te gandesti la mai multe lucruri deodata si incerci sa le faci pe toate in acelasi timp, inseamna ca nu iti dozezi concentrarea spre nimic specific. Ceea ce duce la o scadere a calitatii rezultatelor. Da, le rezolvi pe toate dar asta nu inseamna ca rezultatele vor fi la fel de bune ca si situatia in care te concentrezi pentru fiecare task, in parte.

Stii cum se spune, cine alearga dupa doi iepuri, nu prinde niciunul 🙂 .

4. Fa-ti timp pentru micul dejun

Prima masa a zilei, desi ignorata de multi, are o importanta deosebita pentru productivitatea din timpul zilei. Probabil te gandesti ca daca iesi cat mai repede din casa, poti sa te apuci la fel de repede de lucru, pentru a finaliza sarcinile in cel mai scurt timp. Dar prietene, nu e cazul sa te grabesti atat de tare. Ceea ce mancam si, mai ales, cand mancam, influenteaza in mare masura productivitatea la munca.

Toti ne trezim dimineata cu un nivel scazut al zaharului in sange. Asta inseamna ca ne trezim iritati, obositi, apatici si lenesi. Daca bei doar cafeaua dimineata, nu primesti doza suficienta de glucoza de care corpul tau are nevoie, deci posibil ca dupa boost-ul de energie sa te simti mai obosit.

Prin urmare, e indicat sa optezi pentru un mic dejun sanatos bogat in fibre, proteine, vitamine si minerale, care iti vor oferi energia necesara pentru o zi productiva. Produsele alimentare bogate in vitamina B – precum ovaz, banane, ananas sau avocado – sprijina concentrarea.

In schimb, evita micul dejun care consta din cereale cu adaos de zahar, gogosi sau covrigi.

micul dejun sanatos

Nu sari peste un mic dejun sanatos.

 

5. Inceteaza sa fii un perfectionist

Daca esti genul perfectionist, trebuie sa inveti cum sa accepti ca rezultatele tale sunt suficient de bune. Ghideaza-te dupa urmatoarele elemente pentru a afla cand este cazul sa te opresti din cautarea perfectiunii:

  • Rezultatul tau rezolva cu succes problema, nevoia si asteptarile celor din jur.
  • Rezultatul tau este clar si distinct pentru brand.
  • Calitatea rezultatelor tale sunt la acelasi nivel sau peste rezultatele pe care le-ai obtinut anterior.
  • Rezultatul tau a fost apreciat si de alte persoane, care afirma ca e un rezultat bun.

Prin rezultat ma refer la orice solutie cu care vii pentru orice task ce iti revine tie: o idee noua, un produs nou, un alt mod de abordare, un serviciu, o intalnire, o discutie etc.

Este important sa iti dai seama cand trebuie sa te opresti din a te gandi la acelasi si acelasi lucru incontinuu, sperand ca vei rezolva totul la perfectie.

6. Dormi mai mult

Zvonurile chiar sunt adevarate: ai nevoie de un volum suficient de somn pentru a fi apt de munca la potentialul maxim, pe timp programului. Asadar, de fiecare data cand te gandesti sa treci la munca, imediat dupa cina, iti recomand sa te gandesti de doua ori.

Lipsa constanta de somn nu doar ca iti afecteaza sanatatea fizica si mentala dar, mai mult, duce la scaderea productivitatii la munca.

Dar de cat somn ai nevoie pentru a fi productiv?

Acest volum variaza de la persoana la persoana dar, in general, sunt recomandate cele 8 ore de somn in fiecare noapte. Doar 1-3% dintre oameni sunt capabili sa munceasca la acelasi potential, chiar daca au dormit doar 5-6 ore pe noapte.

somn

Dormi atat cat are nevoie corpul tau.

 

7. Fa miscare

Cred ca am scris despre sport si miscare in toate articolele din aceasta categorie, si nu degeaba. Miscarea are efecte pozitive nenumarate asupra corpului uman, atat la nivel fizic cat si psihic.

Nu conteaza ce tip de exercitiu fizic alegi atata timp cat te tii de de el si faci miscare in fiecare zi. Astfel, nu doar ca vei reduce stresul, iti vei creste productivitatea si cheful de viata dar corpul tau va primi si dozele necesare de serotonina, dopamina si alte bunatati necesare.

Citeste si: 7 Modalitati Prin Care Sportul Te Face Mai Productiv

8. Uita-te la imagini cu animalute

Oricat de incredibil ar parea, imaginile dragute cu pui de animale sunt, demonstrat stiintific, una din sursele neobisnuite ale productivitatii si ale concentrarii. Studiul a fost realizat de reprezentanti ai Universitatii Hiroshima din Japonia care au descoperit ca simpla actiune de a privi imagini cu animale dragute au crescut performanta esantionului de persoane, in ceea ce priveste nivelul de concentrare la sarcinile de rezolvat.

Astfel, participantii la studiu au inregistrat o crestere de 44% a performantei in sarcini care cer concentrare in comparatie cu performanta pe care au avut-o inainte de a privi fotografiile.

Imaginile cu pui de animale au avut un impact mult mai puternic fata de cele in care erau fotografiate animale mature sau feluri apetisante de mancare.

Prin urmare, iti recomand sa salvezi acest articol de pe Buzzfeed si sa il accesezi de fiecare data cand simti ca iti pierzi concentrarea sau nu mai ai chef de munca.

catel dragut

Privitul la animalute dragute iti poate creste productivitatea.

 

9. Fa-ti un playlist

Muzica te poate ajuta in ceea ce priveste productivitatea, desi nu neaparat intr-o relatie de tipul cauza-efect. Practic, esti mai productiv deoarece muzica te face mai fericit, ceea ce determina creierul sa creasca dopamina in corp.

Nu iti pot recomanda un anumit stil de muzica deoarece preferintele difera in functie de persoana. Alege tipul de piese care te fac mai fericit, mai vesel sau mai calm, fa-ti un playlist care sa mearga toata ziua si asculta-l. Vei observa ca nivelul tau de concentrare va creste.

10. Uita-te la ceva albastru

Inca un sfat ciudat pentru tine. Ideea teoriei culorilor a inceput sa fie aplicata de mult in campaniile de marketing si initiativele de business, prin urmare probabil stii deja ca acestea te influenteaza si atunci cand sunt prezente in spatiul in care traiesti si lucrezi.

Un studiu recent, condus de o comisie de la Universitatea din Texas, a descoperit ca birourile vopsite in alb, gri si bej duc la o crestere a sentimentului de tristete, mai ales in cazul femeilor. In schimb, barbatii s-au simtit depresivi in medii colorate in mov sau portocaliu.

Care este cea mai buna alternativa? Culoarea albastra.

Ok, asta nu inseamna ca trebuie sa te apuci de renovat si sa iti vopsesti toti peretii in albastru. Este suficient sa privesti o fotografie in care culoarea albastra este predominanta sau sa ai o agenda cu coperti albastre.

albastru

Culoarea albastru te calmeaza si te face mai productiv.

 

Citeste si: 10 Obiceiuri Pe Care Le Au Liderii Micilor Afaceri De Succes

In final, cel mai bun sfat pe care ti-l pot da privind productivitatea este “sa nu faci incontinuu acelasi lucru si sa te astepti la rezultate diferite”. Daca rutina ta zilnica de pana acum nu da rezultatele dorite, e un semnal ca trebuie sa schimbi ceva.

Iesi din rutina, daca te “exploatai” pana acum, munceste mai putin si dormi mai mult, nu sari peste micul dejun, asculta muzica, fa miscare si inceteaza sa cauti perfectiunea. Mai mult, cand te simti plictisit sau stresat, uita-te la imagini cu animalute dragute sau la ceva albastru. Oricat de nebunesti ar suna aceste sfaturi, este demonstrat stiitific ca functioneaza.

Vrei sa afli mai multe despre antreprenoriat? Vrei sa fii un lider si antreprenor mai bun? Aboneaza-te la blogul nostru si iti vom trimite direct pe email articole cu cele mai importante recomandari si ponturi pentru a fi un antreprenor de succes.

Cosmin Daraban