Interesant, nu-i asa?

Esti hotarat 100% ca antreprenoriatul este calea ta si vrei sa fii cat se poate de pregatit.

Ai o idee tare de business – si stii sigur ca va merge pentru ca te-ai documentat temeinic si esti gata sa renunti la rutina 9-5 pentru a profita de sansa vietii tale.

Visezi la zilele in care banii nu vor mai fi o problema, cand iti vei permite sa vezi toata lumea si sa iti cumperi orice iti doresti, fara sa te mai preocupi de pret.

Suna minunat, nu-i asa?

Problema e ca antreprenoriatul nu e doar lapte si miere. Exista lucruri mai mult sau mai putin ascunse care interfereaza cu visul tau, stres, griji si conceptii gresite ce, pe parcursul calatoriei tale, s-ar putea sa te faca sa renunti.

Dar tu nu trebuie sa intri in arena nepregatit.

Astazi vreau sa iti vorbesc despre 5 lucruri legate de meseria de antreprenoriat despre care nu iti spun prea multi.

Te rog sa nu crezi ca vreau sa te descurajez – pur si simplu sunt lucruri pe care le-am observat de-a lungul timpului si cu ajutorul carora, daca ajungi sa le constientizezi, ai cele mai mari sanse sa iti setezi asteptari reale, ce te vor duce spre succes.

Esti pregatit? Hai sa incepem.

1. Nu vei deveni bogat – cel putin nu imediat

Stiu cat entuziasm iti poate aduce prima comanda. Si pe masura ce business-ul tau creste, te simti din ce in ce mai fantastic!

Parca vezi fizic cum intra banii in cont si incepi sa faci tot felul de planuri – ce lucruri sau servicii grozave ai putea sa cumperi chiar acum. Simti nevoia sa recompensezi deja tot efortul pe care l-ai investit pana acum.

Stiu, e tentant sa te arunci intr-o sedinta continua de cumparaturi insa aceasta ar putea fi greseala capitala care sa iti duca afacerea pe apa sambetei.

E o greseala pe care o fac in special incepatorii. Vezi tu, profitul si primele vanzari au in mod natural scopul de a sustine urmatoarele vanzari. Cea mai buna decizie este sa reinvestesti castigurile, pentru a face profit si pentru a-ti creste treptat afacerea.

De retinut! Nu iti trata afacerea ca pe propria pusculita.

Daca vrei sa ai succes si sa ajungi bogat asa cum ti-ai propus, profitul initial din primii cativa ani va trebui reinvestit in business (evident, daca e nevoie neaparata poti sa cheltui din bani insa nu pentru a-ti cumpara un Lambo, vacante exotice in fiecare luna, haine mai scumpe sau cine stie ce).

Continua sa pastrezi un stil de viata obisnuit pentru a crea un business profitabil pe termen lung si acorda-ti un salariu suficient pentru a-ti acoperi nevoile.

Banii vor veni daca stii cum sa ii atragi si stii sa cheltui cu cap. Insa nu din prima zi, nici din primul an, ci in timp.

economii-antreprenoriat

2. Vor fi momente in care va trebui sa te motivezi singur

Ok, sa spui simplu ca trebuie sa te motivezi singur pentru a deveni un antreprenor de succes e o afirmatie extrem – extrem de modesta. Practic, va trebui sa fii acel tip de persoana care isi plateste facturile imediat ce le primeste, nu depaseste niciodata limita legala in localitate si n-a chiulit niciodata de la scoala.

De asemenea, va trebui sa fii sincer curios asupra modului in care functioneaza piata si clientii tai si mereu disponibil sa rezolvi probleme.

Vezi tu, cand lansezi pentru prima oara un business, esti pe cont propriu. Sigur, in timp cel mai probabil vei face angajari si vei ajunge sa ai o echipa competenta care sa iti preia de pe umeri cea mai mare parte din responsabilitati.

Pana atunci insa, esti un lup singuratic. Si asta inseamna ca tu te vei ocupa si de vanzari, si de marketing, si de finante, si de PR, si de asistenta clientilor si asa mai departe.

Asa cum bine ai inteles, tocmai ai luat un bilet doar dus catre una dintre cele mai stresante meserii din lume. Insa, daca privesti lucrurile cu pozitivitate si esti motivat, experienta va fi distractiva si plina de oportunitati sa inveti lucruri noi si interesante.

De retinut! La inceputul business-ului, va fi ca si cum tu interpretezi fiecare instrument dintr-o orchestra.

Insa aceasta perioada va trece incet-incet, deci nu te lasa descurajat.

antreprenor-telefon

Citeste si: Cum Sa Iti Transformi Propria Pasiune In Profit

3. Delasarea inseamna moartea business-ului tau

Cred ca toti ne mai amintim perioada facultatii cu diminetile la cafea in loc de cursuri sau serile in care un party prin cine stie ce parte a orasului era oricand mai interesant decat invatatul pentru examene.

In scoala, delasarea este doar un obicei prost care, eventual, nu lasa urme daca te inconjori de energizante si cafea in noaptea dinaintea examenului.

Insa atunci cand devii propriul tau sef, nu e niciun profesor sau manager care sa iti sufle amenintator in ceafa. Tu iti setezi propriile ore si schimbi camasa si cravata cu un tricou si jeansi sau panataloni scurti. Iar biroul tau poate fi masa din sufragerie sau cafeneaua din coltul strazii.

Ei bine, aceasta lipsa de structura e extrem de periculoasa pentru cei predispusi la delasare – te poti trezi urmarind inca un episod din The Big Bang Theory in loc sa iti procesezi comenzile sau sa rezolvi ceea ce arde pentru magazinul tau online.

E nevoie de un angajament solid pentru a incepe sa iti tratezi afacerea ca pe o afacere reala – cu un program rezonabil de lucru, rutina si plan de lucru de care sa te tii.

De retinut! Ai nevoie de o structura organizationala si un program de lucru constant pentru a avea rezultate.

Iar acestea iti vor permite sa iti extinzi afacerea si sa faci bani. Gandeste-te ca nimeni nu vrea sa se alature echipei tale doar pentru a iesi impreuna sau sa revedeti episoade vechi din MASH (sigur, exista oameni care vor sa faca asta dar clar nu o sa ii platesti ca iti dezvolta business-ul).

program-munca

Citeste si: Cele 10 Tipuri De Antreprenori

4. Cea mai tare echipa nu se gaseste la orice colt

Trebuie sa fii constient din start ca desi tu esti foarte entuziasmat de ideea business-ului tau, cei mai multi nu iti impartasesc entuziasmul.

Asa ca sa nu fii prea surprins daca prietenii sau colegii tai nu sunt dispusi sa ti se alature in lumea magica a unui startup. Cu familii pe care trebuie sa le intretina si facturi de platit, cei mai multi oameni nu sunt gata sa isi asume un asemenea risc – e o schimbare uriasa.

Indiferent ca esti in cautarea unor cofondatori, parteneri sau angajati, inainte de a le propune sa lase totul deoparte si sa intre in business-ul tau, trebuie sa te asiguri ca ai si rezultate viabile prin care sa dovedesti profitabilitatea business-ului tau.

De retinut! Ai nevoie de dovezi ca afacerea ta merge si de beneficii atractive pentru a aduna o echipa care sa te sustina pe drumul spre succes.

Cu alte cuvinte, ai nevoie de obiective, abilitati de business, cash flow si rezultate. Cei mai buni angajati au un obiectiv in minte in momentul in care ajung in afacerea ta – daca tu nu esti capabil sa rezisti, sa le oferi provocari care sa le puna la incercare creativitatea si sa ii gestionezi corect, vor pleca.

Asa ca tine minte, angajatii si partenerii tai sunt resurse extrem de valoroase, mai ales daca iti privesc business-ul cu acelasi entuziasm pe care il simti si tu. Doar ca nu va fi floare la ureche sa ii gasesti, si sa ii convingi sa ramana.

echipa-business

5. Nu lasa mandria sa iti stea in cale, indiferent cat de ranita ar fi

Realitatea e mai dureroasa decat iti inchipui – aproximativ 80% dintre business-uri esueaza. Din momentul in care iti propui sa fii propriul tau sef, trebuie sa fii super constient ca exista un risc mare sa pierzi.

Si chiar daca ai doar un blocaj iar afacerea ta se va redresa, problemele tale sunt publice si primii care iti vor pune la incercare ego-ul vor fi chiar prietenii si familia (in special neamurile care se pricep de minune sa te puna in situatii inconfortabile).

Ideea e sa accepti ca trebuie sa lucrezi din greu pentru a trece peste probleme sau chiar ca s-ar putea sa esuezi. Nu te lasa descurajat, unii antreprenori trec printr-o serie de esecuri inainte de a gasi biletul castigator.

E nevoie sa treci printr-un anumit nivel de umilinta pentru a accepta lectiile pe care le primesti si sa inveti din ele astfel incat sa a nu repeti aceleasi greseli.

Citeste si: 10 Intrebari La Care Sa Raspunzi Inainte De A Incepe Un Business

Si pentru ca nu vreau sa termin articolul intr-o nota dezamagitoare, vreau sa iti mai spun despre un lucru legat de meseria de antreprenoriat – acel lucru la care visezi de fapt din momentul in care iti vine ideea de business.

6. Succesul nu va avea niciodata un gust mai bun

Sa fii antreprenor e un job greu dar si rezultatele sunt formidabile!

E o senzatie imensa de multumire si adrenalina in momentul in care oamenii iti spun ce schimbari a adus business-ul tau in vietile lor sau in momentul in care cifrele de la sfarsitul anului iti arata ca esti sus si te indrepti din ce in ce mai sus spre top.

Pentru aceste emotii si pentru puterea ce ti se confera, merita toata munca si sacrificiile pe care le-ai facut. Daca simti ca ai potential si o idee de business care ajuta o anumita audienta, da-i bataie!

Iar daca ai nevoie de un partener care sa te sustina pe tot parcursul acestei calatorii, vino la Gomag. Incearca platforma gratuit pentru 15 zile si hai sa discutam despre ideea ta de business!

Cosmin Daraban