Intr-un viitor nu foarte indepartat, exista un taram intunecat si parasit, in care tacerea e pur si simplu asurzitoare.
Nici urma de oameni. Nici urma de sunete. Nici urma de miscare.
Toata lumea a fugit din calea terorii. Din calea notificarilor si a mesajelor trimise continuu, iar si iar.
Dar cine ar fi putut sa faca asta?
Botii rai.
Ok ok, am creat o imagine tare sumbra si poate exagerez. Insa nu ar fi prima data cand marketerii iau tehnologia si o folosesc prea mult si prea gresit, ingropand audienta in spam pana la gat.
Recent am filmat un scurt video despre chatboti, in care am vorbit despre greselile pe care le fac oamenii de marketing din Romania. Din comentarii mi-am dat seama ca de fapt ar trebui sa ma intorc la lucrurile de baza legate de chatboti si sa le explic asa cum trebuie.
Asadar, astazi discutam despre prima parte a subiectului chatboti si iti voi explica ce inseamna aceasta noua tehnologie precum si cum te poate ajuta la capitolul marketing.
Chiar daca pare, nu e atat de complicat. Trebuie doar sa fii dispus sa studiezi putin pentru a intelege cum sa ii folosesti in favoarea ta si a magazinului tau online.
Ce este un chatbot
Un “bot”, in general, este un program care automatizeaza anumite sarcini. Un “chatbot”, in particular”, este un astfel de program realizat pentru a conversa cu utilizatorii via text.
Unii chatboti sunt creati cu ajutorul inteligentei artificiale (AI) insa aceasta tehnologie e inca foarte tanara. Asadar, majoritatea chatbotilor din prezent sunt mult mai simplii si sunt programati sa dea raspunsuri standard la anumite cerinte (in general, declansate de anumite cuvinte cheie din textul utilizatorului).
Ce impact are aceasta tehnologie asupra oamenilor
Imagineaza-ti ca esti capabil sa rezolvi o problema tehnica legata de laptopul tau doar prin simplul fapt ca schimbi niste mesaje cu un bot. Sau imagineaza-ti ca poti sa faci o rezervare la un hotel pentru viitoarea ta calatorie, direct din Facebook Messenger.
Uite de asta sunt chatbotii atat de tari.
Spre deosebire de asistenta traditionala a clientilor – cand te poti trezi si o ora in asteptare pana sa te preia cineva competent – chatbotii raspund rapid si eficient la orice intrebare sau nelamurire.
Evident, deocamdata nu inlocuiesc total suportul clasic. Cel mai indicat e sa mentii comunicarea atat prin chatboti, pentru cerintele sau intrebarile repetitive, cat si printr-o persoana reala care sa se ocupe de cerintele mai avansate.
La ce te ajuta chatbotii daca ai un business
-
Lucreaza pentru tine 24 / 7
Ca proprietar de mica afacere (sau chiar medie), imi inchipui ca nu ai mereu posibilitatea sa angajezi cati oameni ai nevoie. Si chiar daca o ai, oamenii nu pot fizic sa lucreze 24/7. Acesta e un avantaj imens pentru chatboti. Ei nu obosesc, nu se imbolnavesc, nu se plictisesc si nici n-au nevoie de concediu. Au grija de clientii si urmaritorii tai chiar si atunci cand tu dormi.
-
Asistenta clientilor (aproape) in timp real
Ca o continuare la beneficiul anterior, chatbotii raspund la cererile si intrebarile clientilor tai aproape in timp real, in acelasi timp pentru zeci de clienti, daca este cazul. Beneficiul tau aici este ca dai dovada de rapiditate in raspunsuri. Oamenii, in general, nu sunt fiinte foarte rabdatoare. Daca nu le-ai dat un raspuns atunci cand il asteapta (adica aproape imediat) se vor intoarce impotriva ta plecand la concurenta.
Citeste si: Gomag pentru enterprise. E o idee buna?
-
Continua relatia cu clientii dupa achizitie
Chatbotii te ajuta cand vrei sa continui relatia cu clientii sau lead-urile tale, dupa conversie. Ei fac automat follow-up prin care te poti asigura ca oamenii sunt satisfacuti de produsele cumparate, ca primesc informatiile pe care le-au cerut, anunta noi produse sau promotii, trimit un discount sau o felicitare pentru aniversarea clientului etc.
-
Te ajuta sa iti exprimi vocea de brand
Nu e prima data cand afirm ca brand-ul tau si toate bunurile acestuia sunt inestimabile. Insa pentru a crea un brand prezent constant in mintea utilizatorilor, trebuie sa continui conversatia online. Un chatbot te ajuta sa continui conversatia, sa dai sfaturi la cerintele oamenilor, sa demonstrezi ca iti cunosti industria si sa iti afisezi personalitatea. Doar pentru ca e un bot, nu trebuie sa dea replici mecanice. Fii atent la stilul textelor si daca raspunsurile tale iti reflecta personalitatea.
-
Costuri scazute
Chatbotii iti pot scadea costul de achizitie prin faptul ca scad numarul de pasi necesari pana la cumparare. Pentru ca sunt mereu la dispozitia clientilor raspunzand la obiectiile si nelamuririle lor, achizitia se va face mult mai repede. Acest lucru duce mai departe la scaderea actiunilor de marketing pe care trebuie sa le faci, implicit a bugetului de investit.
Dar dezavantajele?
La fel cum drumul spre iad este pavat cu intentii bune, intr-o anumita masura cred ca este pavat si cu boti rai. Pentru ca exista mult potential ca aceasta tehnologie sa o ia razna.
Exista deja o multime de chatboti programati prost din start care frustreaza clientii, in loc sa duca la o experienta mai buna a acestora.
Vezi tu, cateodata e clar ca lumina zilei ca vorbesti cu un bot. Ei nu inteleg anumite aspecte lingvistice, preiau anumite componente ale unui cuvant drept cuvant cheie si dau raspunsuri total pe langa subiect si le lipseste picatura de umanitate care duce in mod normal la fidelizarea clientilor.
Ideea e ca chatbotii folositi pentru intrebarile standard, repetitive, sunt geniali. Insa pentru discutiile avansate si cerintele iesite din comun, e mai bine sa existe si un om in carne si oase care sa preia discutia din punctul potrivit.
16 moduri in care poti folosi chatboti pentru marketing
- Crearea unei secvente de vanzare pe principiul AIDA (incepi cu sfaturi educationale, urmate de soft sell si hard sell)
- Trimiterea unui PDF / magnet de lead-uri la conversia unui utilizator in site
- Trimiterea unui reminder inaintea unui eveniment – de exemplu, inceperea unui Facebook Live, webinar sau eveniment fizic
- Crearea unui chestionar pentru colectarea de raspunsuri si informatii de la clienti / potentiali clienti (te ajuta la cercetarea de piata sau crearea avatarului de client)
- Follow-up dupa cumparare pentru a cere clientului un testimonial
- Segmentarea bazei tale de date pe baza interactiunilor cu chatbotii si, ulterior, personalizarea comunicarii cu clientii pe baza istoricului
- Promovarea continutului nou in site / blog – timiterea de articole, noutati saptamanale, video-uri etc.
- Crearea si promovarea unui concurs / giveaway pe Facebook
- Cresterea nivelului de satisfactie a clientilor prin livrarea de raspunsuri de tipul FAQ pre-incarcate in meniul chatbotilor
- Trimiterea de discount-uri si beneficii cu termen limita
- Afisarea produselor sau a colectiilor noi
- Comunicarea rapida cu vizitatorii site-ului
- Comunicarea cu clientii fideli si livrarea unor beneficii suplimentare catre acestia
- Generarea de recenzii cu numar maxim pe stelute pe pagina de Facebook
- Programarea unei sesiuni, sedinte etc. la coafor / avocat / maseur / doctor etc., in functie de ce servicii oferi tu
- Transformarea utilizatorilor in lead-uri si calificarea lead-urilor pentru cumparare / conversie
De unde obtii acces la chatboti
In platforma Gomag ai aplicatia ManyChat care iti permite sa creezi un chatbot prin Facebook Messenger – si asta fara sa ai nevoie de ajutorul unui programator.
Asadar, daca ai un magazin online pe Gomag si vrei sa folosesti aceasta noua tehnologie, iti recomand sa activezi aplicatia, sa introduci codul ManyChat si sa incepi sa creezi regulile secventelor pentru mesajele tale.
Testeaza mai intai varianta gratuita, vezi cum functioneaza iar apoi, daca ai nevoi mai avansate, poti trece la un plan premium oricand.
Citeste si: Nou: Lansam Magazinul De Aplicatii Gomag
Discutia in jurul chatbotilor devine din ce in ce mai fierbinte. Si nu e de mirare. Insa, inainte sa ii implementezi in strategia ta de marketing, te rog sa te documentezi putin.
Desi email marketing-ul este inca o strategie puternica, multi oameni incep sa fuga de inbox-ul aglomerat si spam. Nu transforma si chatbotii in unelte prin care sa duci spam-ul in messengerul clientilor.
Creeaza-ti mai intai o strategie, seteaza-ti obiective pentru notificarile tale si fii atent la ceea ce iti transmit clientii. Respecta-le intimitatea si creeaza mesaje inteligente, valoroase si relevante pentru ei.
Nu pleca prea departe, in curand publicam partea a doua a acestui articol in care vorbim despre chatboti si modul in care ii poti folosi pentru a vinde, nu doar pentru marketing.
PS: Vrei un magazin online pe o platforma care iti permite sa implementezi noile tehnologii rapid si simplu? Incearca Gomag gratuit pentru 15 zile si vezi ce iti putem oferi.
- Majoritatea silentioasa – cum amplifici si loializezi acest tip de public - aprilie 29, 2025
- Cum deschizi un magazin online in Romania daca locuiesti in alta tara - aprilie 22, 2025
- Cum sa iti pastrezi clientii cand totul costa mai mult - aprilie 15, 2025
Salut, doresc sa-l incerc dar de unde sau cum imi iau acest cod ? Pentru activare ManyChat in aplicatie . Pe site-ul lor nu am gasit .
Salut Romulus. Intra in contul tau ManyChat, selecteaza apoi Growth Tools (din stanga), alege un widget sau creeaza unul si, dupa ce il setezi, mergi la Setup > Install JavaScript Snippet > copiezi codul afisat si il adaugi in Gomag.
Buna Cosmin,
Aplicatia ta functioneaza si pentru website-uri de real estate?
Salut, Ioana. Manychat e o aplicatie integrata in Gomag, nu e creata de noi 🙂 . Dar sigur ca da, ManyChat poate fi folosit pentru aproape orice nisa, mai ales real estate. Ajuta prin faptul ca raspund imediat la intrebari, ii pot arata utilizatorului optiuni din locatiile de care e interesat, pot programa o discutie cu un agent imobiliar, califica lead-urile etc. Totul tine de regulile pe la setezi in momentul in care creezi chatbotii.