Probabil si tu cunosti o persoana (sau mai multe) care emana putere si carisma prin fiecare por, un om ce poseda nativ o incredere in sine uimitoare.

E ca si cum s-ar fi nascut increzatori, pregatiti sa cucereasca lumea inca din fasa.

Astfel de persoane sunt acceptate imediat in oricare cerc social, devin lideri de opinie si mentori si fac fata oricarei situatii, trecand lin printre probleme, cu zambetul pe buze.

Ei, noi restul nu posedam rezerve chiar atat de mari de incredere in sine pe cat am dori – lucru care se vede in situatiile provocatoare sau stresante in care am avea cea mai mare nevoie sa credem in noi insine.

Dar iata si vestea buna: increderea in sine poate fi invatata.

Daca esti dispus sa faci cateva actiuni in mod repetat pentru a da un imbold creierului astfel incat sa gandeasca intr-un anumit fel, poti castiga mai multa incredere in tine si poti transforma aceasta caracteristica in principalul atuu pentru a obtine mai mult pentru afacerea ta online.

Astazi vom discuta despre 10 pasi pe care trebuie sa ii faci in mod repetat daca vrei sa ai mai multa incredere in tine.

Stiu ca vrei sa fii cel mai bun la ce faci. Insa drumul de la a vrea si pana la a fi, in mod concret, cel mai bun in industria ta, tine de actiunile pe care le faci, de experimentare si disponibilitatea de a-ti imparti talentele si informatiile cu ceilalti.

Asta inseamna incredere in sine. Inseamna curajul de a face un lucru in propriul stil, curajul de a-ti exprima parerea, curajul de a oferi si celorlalti acces la ceea ce stii tu, curajul de a pasi in orice sala cu siguranta ca vei fi ascultat pana la ultimul punct.

Da, frica nu lipseste din ecuatie dar fara frica nici nu am cunoaste termenul “curaj”, nu-i asa? Iar increderea in sine inseamna sa actionezi chiar daca ti-e frica de reactiile celorlalti.

Cum? Hai sa vedem cei 10 pasi despre care vorbeam in titlu:

1. Actioneaza cu bunatate

Sigur cunosti deja proverbul “ce tie nu-ti place, altcuiva nu-i face”. Insa hai sa fim seriosi, daca ii tratezi pe ceilalti la fel cum ai vrea tu sa fii tratat e dovada de egoism.

Daca vrei sa fii bun, trebuie sa ii tratezi pe ceilalti asa cum vor ei sa fie tratati. Si majoritatea oamenilor nu isi doresc marea si sarea de la tine; vor sa fie tratati cu bunatate, sinceritate si transparenta. Stiu ca nu e chiar atat de usor sa fii bun, deoarece inseamna sa nu te gandesti mereu doar la tine.

Stii care e partea cea mai buna? Atunci cand esti bun, atent si sincer, cei din jurul tau iti raspund cu aceeasi moneda. Aceste caracteristici denota incredere in sine iar oamenii pot observa ca te simti bine in pielea ta, motiv pentru care te vor urma.

2. Defineste-ti valorile

Creeaza o lista cu valorile dupa care te ghidezi in viata. Nu in minte, ia un pix si o foaie de hartie si scrie-le, negru pe alb. Apoi defineste fiecare valoare in parte: ai scris transparenta? Scrie ce inseamna transparenta pentru tine, cu exemple si schite de actiune pe viitor.

Nu trebuie sa ai zeci de valori – alege trei/patru lucruri in viziunea carora sa faci orice actiune si transforma-le in marca ta personala. Acestea vor intra in timp in stilul ta de lucru si te vor face mai usor de recunoscut de catre ceilalti.

3. Descopera adevaratele lucruri ce te motiveaza

academie ecommerce prezentare

Odata ce ai stabilit care sunt valorile tale, acestea te vor ajuta sa iti intelegi adevaratele motivatii. Procesul presupune o calatorie inapoi in timp pentru a-ti gasi 3 sau 4 amintiri care te-au marcat pozitiv de-a lungul vietii.

Dupa ce te gandesti, trece-le pe hartie, scrie motivele pentru care aceste amintiri sunt atat de importante pentru tine, cum te-ai simtit atunci, cine a mai fost implicat, cum te-au afectat aceste experiente in timp etc.

Apoi creeaza o harta mentala pentru a gasi conexiunile dintre amintiri. Ce e asemanator in toate aceste experiente? Similitudinile pe care le vei descoperi reprezinta cea mai adanca dorinta a ta, implicit motivatia ta principala.

Gandeste-te care a fost aceasta: dorinta de a fi in preajma unei alte fiinte umane? Abilitatea de a rezolva o problema? O sansa de a-ti exprima creativitatea?

Imagineaza-ti ca odata ce descoperi adevaratele motivatii le vei putea urma pentru a-ti dezvolta magazinul online. Foarte multi uita ce ii motiveaza pe parcursul calatoriei iar asta ingreuneaza drumul spre succes.

4. Acorda atentie felului in care arati si zambeste mai mult

Adevarul e ca fiecare dintre noi avem mai multa incredere in sine si dam cel mai bun atunci cand suntem aranjati: purtam o imbracaminte eleganta si confortabila, pantofi bine ingrijiti si suntem bine odihniti.

Ideea e ca o persoana aranjata va face intotdeauna o buna prima impresie (de vina e efectul de halou) si pare mai carismatica, mai increzatoare in propriile forte.

Apoi, zambetul este o alta arma pe care o poti folosi cu incredere. Oamenii au fost facuti sa zambeasca si sa reactioneze pozitiv atunci cand vad un alt zambet sincer si frumos. Oamenii fericiti sunt increzatori in sine. Incearca sa gasesti un motiv sa zambesti atunci cand interactionezi cu ceilalti, chiar daca nu vrei 🙂 .

5. Vorbeste rar, clar si raspicat

Oamenii ce vorbesc repede ori nu le pasa de ceilalti ori au probleme de anxietate (ideea e ca toti aratam putin din fiecare). Chiar cunosc o multime de persoane care au obiceiul de a vorbi foarte repede, in ideea ca au in minte atatea lucruri de transmis incat le e teama sa nu omita ceva.

Dar atunci cand vorbesti rar clar si raspicat le arati celorlalti ca iti pasa de ei – vrei sa te inteleaga si sa priceapa ce le spui, dar si ca nu esti ingrijorat de ce trebuie sa le spui mai departe.

Vorbirea clara, intr-un ritm mai rar denota incredere in sine.

Citeste si: Limbajul Corpului Si Increderea: 10 Greseli Pe Care Le Faci

6. Exprima-ti recunostinta si fii pregatit sa ii servesti pe ceilalti

echipa silkweb gomag

Nu ezita sa le multumesti celor din jur – familiei, prietenilor, angajatilor, clientilor, partenerilor, concurentei, chiar si tie insuti. Prin faptul ca le recunosti meritele in formarea ta ca si persoana care esti azi, demonstrezi ca ai incredere in tine si curaj.

Multumeste-le personal, trimite-le un bilet, un email, da un telefon, dupa cum vrei. Recunostinta, orice forma cat de simbolica ar lua, se va transforma in avantaj pentru tine.

Atunci cand te gandesti la ceilalti si la ceea ce au ei nevoie, este imposibil sa te mai simti trist pentru tine. Si asta deoarece atunci cand vrei sa ii servesti pe ceilalti, te simti util si uiti de ceea ce e gresit cu viata ta personala.

Cu cat te focusezi mai multi pe ceilalti, cu atat vei castiga mai multa incredere in tine.

7. Concentreaza-te pe solutii, mai degraba decat pe probleme

Atunci cand te gandesti prea mult la problemele cu care te confrunti, creste si anxietatea. Dar ideea e ca trebuie sa intelegi problema, nu sa te gandesti mereu la ea.

Odata ce intelegi care sunt factorii ce au dus la situatia actuala, ce efecte are asupra ta si asupra afacerii tale poti identifica si solutiile posibile. Mereu exista o solutie iar daca te concentrezi pe ceea ce este posibil sa realizezi nu doar ca vei fi mai increzator in tine dar afacerea ta va evolua.

8. Exerseaza si invata mai mult decat ai invatat saptamana trecuta 

Nu poti ajunge cel mai bun pana nu stii suficient de multe lucruri. Iar daca nu ai cunostinte, nu poti fi increzator in tine.

Pentru ca, pana la urma, cum poti fi sigur ca poti aborda orice subiect, in orice cerc social daca nu ai un minim de informatii/cultura generala?

Cum poti sa ai pretentia ca esti cel mai bun din industria ta daca nu esti la curent atat cu datele clasice din trecut dar si cu cele mai recente informatii?

Vrei sa ai mai multa incredere in tine?

Invata, citeste, experimenteaza, vorbeste cu oameni specializati, gaseste un mentor dar nu renunta niciodata la educatie.

9. Pregateste-te mereu dinainte si ramai concentrat

In marketing, de exemplu, un client nu poate cere o strategie de promovare pentru produsul sau, gata in 3 ore, daca marketerul nu stie decat numele produsului.

E imposibil si asta deoarece nu poti indica o directie de dezvoltare, nu poti identifica oportunitati, puncte tari, puncte slabe si amenintari in promovarea produsului, daca nu te-ai documentat temeinic inainte, nu cunosti contextul.

Documentarea incepe de la informatiile pe care le furnizeaza clientul si merge pana la research online si offline, teste, analize si studii de piata. Abia apoi se poate formula o strategie viabila, cu sanse reale sa duca la rezultate.

Acesta e modul de lucru la Gomag, unde oferim solutii reale, nu “secrete”, “retete minune” sau trucuri ieftine, ce pot face mai mult rau decat bine.

Daca vrei sa fii cel mai bun in domeniul tau, e nevoie sa faci acest tip de documentare continuu, astfel incat sa fii capabil sa oferi valoare celor din jur.

10. Stabileste-ti obiectivele in mod corect

Mai intai, stabileste-ti un obiectiv mic. Iti va fi mai usor sa il atingi.

Apoi, seteaza alt obiectiv mic si cucereste-l. Iar apoi stabileste un obiectiv mai mare. Fa-l sa se intample. Apoi stabileste un obiectiv si mai mare.

Dupa cum vezi, atunci cand setezi cate un obiectiv pe rand si iti concentrezi eforturile pentru a le cuceri, pe rand, pe toate, ajungi la succes (in forma pe care acesta o ia pentru tine).

Nu-ti fie teama daca drumul spre obiectiv pare anevoios. Cu pasi marunti si incredere in tine, vei ajunge pana la final.

Daca vrei sa semeni mai mult cu liderii carismatici, increzatori in sine, oameni de afaceri de succes, e timpul sa treci la actiune.

Invata sa fii pe zi ce trece o varianta mai buna decat ieri si, nu uita, succesul nu se masoara prin modul in care suntem vazuti de ceilalti, ci de impactul pe care il avem, in mod real, asupra lor.

Foloseste-ti talentele pentru a-i ajuta pe cei din jurul tau si, pentru a-ti fi mai usor, urmareste cei 10 pasi de mai sus pentru a ajunge la obiectiv.

Tu ce actiuni faci pentru a castiga mai multa incredere in tine? In ce mod vrei sa faci viata celorlalti mai buna?

Cosmin Daraban