Ce faci daca vrei sa devii arhitect?

Te inscrii la o facultate, iti obtii diplomele, completezi cateva cursuri specializate de arhitectura, devii un arhitect si iti construiesti o cariera prin practica, apartenenta la diverse organizatii profesionale si alte cursuri de perfectionare.

Practic, exista cativa pasi clari prin care trebuie sa treci pentru a-ti construi o cariera de succes in aceasta profesie.

Pasii pentru a ajunge un antreprenor, insa, nu sunt nici pe departe atat de bine conturati.

Nu vei invata la facultate sau la un curs ce trebuie sa faci pentru a avea o afacere performanta. Primesti doar indicatii si sfaturi, iar de-acolo e treaba ta sa incepi sa testezi, sa vezi ce merge si ce nu – sa te construiesti singur.

Chiar daca nu exista retete 100% viabile pentru toata lumea, exista cateva lucruri pe care le poti invata de la alti antreprenori care au trecut deja de etape de inceput a afacerilor lor. Afaceri ce inca rezista pe piata si obtin profit, zilnic.

Asadar, astazi vom discuta despre 3 lectii pentru antreprenorii in devenire, lectii din propria experienta dar si a multor clienti de pe platforma Gomag.

Esti pregatit? Hai, o sa vezi ca se poate 🙂 .

1. E ok sa incepi de jos

Sa zicem ca vrei sa participi la un maraton (ca tot ii innebunesc pe cei din jur cu pasiunea mea pentru alergat). Gandeste-te, cum decurg lucrurile?

Te inscrii si participi direct, fara sa te antrenezi minimum 4-5 luni inainte? Si poate ai si un stil de viata sedentar?

Nu prea cred. Ai putea pati ceva grav, care sa nu iti mai permita sa alergi niciodata.

In schimb, incepi de la jogging, o alergare usoara, pana la alergare pe distante mari, cronometrata, exercitii de respiratie, antrenamente pentru dezvoltarea musculaturii si tot tacamul.

In timp, obtii rezistenta si viteza. Exact la fel si in business.

E ok sa incepi cu o plimbare lejera, sa incepi sa iti pui ideea in practica si, treptat, sa grabesti ritmul – sa inchei contractul cu furnizorul acela pe care il tintesti de ceva vreme, sa adaugi inca un detaliu la comanda, sa ai o functionalitate mai avansata in site etc.

De exemplu, daca de-abia acum vrei sa iti lansezi afacerea, incepe prin a-ti testa ideea la nivel local, intr-un grup de oameni din publicul tinta. Dupa ce obtii un feedback bun poti sa avansezi la nivel national si apoi chiar peste hotare, daca doresti.

business-maraton

Asa am facut si noi, cand am facut lansari de produse noi (platforma, MintMetrics, audit-ul SEO). Am cerut pareri de la profesionisti, am oferit acces in beta pentru utilizatori. Abia dupa ce am primit feedback si am indreptat erorile, am lansat produsele la nivel national.

Cel mai important e sa incepi sa executi ideea. Altfel, ea nu iti va aduce niciodata profit, siguranta financiara, satisfactie sau orice altceva iti doresti.

Incepe de jos, la nivel mic, pentru ca ai timp apoi sa te extinzi.

Citeste si: 10 Intrebari La Care Sa Raspunzi Inainte De A Incepe Un Business

2. Construieste pentru clientii tai, nu pentru tine

Succesul unui business mic, aflat la inceput, depinde aproape 100% de baza de clienti pe care o obtine. Ok, nu e ca si cum a inventat roata la caruta afirmand asta dar ai fi mirat cat de multi antreprenori aleg sa ignore sau sa uite acest fapt, imediat ce se apuca de treaba.

Aminteste-ti: e mai greu sa construiesti produsul / afacerea la care visezi si sa o promovezi apoi agresiv in fata oamenilor decat sa construiesti din start produsul / afacerea de care oamenii au nevoie, pe care o cer.

Cum faci asta? Nu e fizica cuantica.

Pur si simplu intrebi. Inainte de a-ti lansa ideea pe piata, fa-ti timp pentru a chestiona piata, grupurile tinta si potentialii clientii, indiferent ca mergi si pui intrebari pe un grup de Facebook, intr-un forum, oferi acces la testare beta etc.

Ai nevoie de validare, nu te poti duce direct in piata pe baza presupunerilor. Nu cred ca mai are sens sa repet si eu procentul business-urilor care esueaza in primele luni de la lansare (si care e extrem, extrem de mare, comparativ cu cele care reusesc).

dorinta-clienti

Descopera ce nevoi sau dorinte au oamenii legat de tipul produselor tale / afacerii tale. Daca vin cu sugestii sau modificari, pune-le in practica. Dar daca exprima un interes foarte mic sau nici nu te baga in seama, mai bine renunti la idee si te reorientezi spre alta nisa / produs.

Invata de la piata pentru ca aici sunt oamenii care pe viitor iti vor da bani sa cresti, sa iti dezvolti afacerea si sa ai profit. Daca ei nu sunt interesati, investesti degeaba.

Ai obtinut validarea si ti-ai lansat afacerea? Stai aproape de piata si ia-i pulsul in mod regulat. Niciodata nu stii cum bate vantul iar faptul ca tu esti mai atent la cererile si nevoile publicului, iti va oferi un atu in fata concurentilor.

Citeste si: Cum Sa Iti Pregatesti Prima Vanzare

3. Invata sa scalezi inteligent

Crearea unei firme si scalarea ei sunt 2 lucruri total diferite.

Timpul de la beta (MVP sau alt tip de testare) la lansarea oficiala la nivel local & national vine cu niste provocari unice, critice, dar acestea sunt doar doar dintre grijile unui antreprenor pe masura ce business-ul creste.

Managementul oamenilor din firma, de exemplu, e o problema continua pe care multi antreprenori nici nu o iau in considerare pana se afla in plin proces de crestere.

Sa creezi diferite departamente – pentru suport, marketing, vanzari, vanzari in functie de locatie geografica sau chiar in functie de nisa – nu e in sine o problema dar tu, ca manager si proprietar trebuie sa ai grija sa nu creezi din greseala “micro-afaceri” in interiorul business-ul tau.

Practic, toti ar trebui sa functioneze pe aceeasi misiune, aceleasi valori si aceeasi politica, astfel incat sa formeze un brand unitar, puternic si controlat.

Altfel, s-ar putea sa te trezesti ca relansezi sau faci rebranding de 5 ori intr-un an. Nu e ok deloc.

Evalueaza-ti din start modelul de business, stabileste puncte clare de fundatie a afacerii si, cand e momentul, scalezi pornind de aici. Chiar daca tu cresti, nu uita de valorile care i-au convins pe primii tai clienti sa cumpere de la tine si sa ramana fideli firmei tale.

Citeste si: Cum Sa Iti Transformi Propria Pasiune In Profit

Antreprenoriatul e genul de vis care se poate transforma oricand intr-un cosmar daca nu ai grija la elementele de baza ale acestui stil de viata.

Insa nu esti singur pe parcursul calatoriei tale. Ia exemplu de la oameni cu mai multa experienta, profesionisti din industrie, si apoi testeaza. Vezi ce functioneaza pentru tine.

Pana la urma, acum e cel mai bun moment sa incepi.

Cosmin Daraban