Jack Ma sau Ma Yun (numele chinezesc) nu mai are nevoie de o prezentare, pentru multi dintre oamenii de afaceri din intreaga lume.
E unul dintre cei mai bogati antreprenori din China dar si de pe planeta cu o avere neta de 39,4 miliarde de dolari iar in 2017, Forbes l-a desemnat pe locul 2 in topul celor mai buni lideri din lume.
Astazi continuam seria #ExpertulSaptamanii la Gomag cu Jack Ma, co-fondatorul si presedintele executiv al Alibaba Group, un magnat, investitor si filantrop pe care multi il vad drept ambasatorul global al pietei de afaceri din China.
Iti voi spune cine este Jack Ma, cum a ajuns unul dintre cei mai puternici oameni de pe planeta si de ce ar trebui sa asculti cu atentie ce are de spus.
Jack Ma s-a nascut in octombrie 1964 in Hangzhou, Zhejiang, China, intr-o familie saraca de artisti. Prin urmare, singura metoda prin care putea evolua era educatia.
Intamplarea face ca Hangzhou era, si este si astazi, o destinatie preferata de multi turisti straini.
Pentru ca isi dorea foarte mult sa invete engleza, de la 13 ani Ma se trezea la 5 dimineata si pedala timp de 45 de minute pana la Hangzhou Hotel doar pentru a se oferi sa faca turul orasului pentru turistii englezi, de la care invata limba engleza, cultura si obiceiurile lor – asta timp de 9 ani, zi de zi.
Treptat, a devenit prieten cu baiatul unei familii din Australia cu care schimba scrisori. El i-a dat si numele de Jack (deoarece numele chinezesc i se parea prea greu de pronuntat) si l-a invitat sa viziteze Australia pentru o luna, in 1985.

sursa: Eyerys
Jack Ma nu a fost cel mai eminent student iar pentru a intra la Hangzhou Teacher’s Institute, a trebuit sa dea examenul de 4 ori. La aceasta scoala si-a intalnit si viitoarea sotie, Zhang Ying, impreuna cu care astazi are 2 copii.
Si-a finalizat studiile in 1988 cu un B.A. in engleza si a inceput sa predea ca profesor la Hangzhou Dianzi University, pentru un salariu de 12-15 dolari pe luna.
A aplicat de 10 ori la Hardvard dar nu a fost admis asa ca a urmat cursurile Cheung Kong Graduate School of Business din Beijing, pe care le-a finalizat in 2006.
Jack Ma este cunoscut pentru multe alte esecuri, la inceputul carierei sale. A fost respins la peste 30 de locuri de munca, printre care la politie si chiar la KFC unde, din 24 de aplicanti a fost singurul care nu a primit job-ul. Eventual, si-a deschis un business propriu de traduceri.
In 1995, la 29 de ani a facut o alta calatorie, care i-a schimbat viata. A plecat in Seattle ca interpret Chineza – Engleza si a luat contact cu un computer si internetul pentru prima data.
Vezi tu, pe atunci existau foarte putine companii in China care sa detina un calculator iar acestea erau considerate o tehnologie foarte scumpa. Jack a fost fascinat.
Primul cuvant pe care l-a cautat online a fost “bere”, urmat de “china” iar lucrul pe care l-a remarcat a fost acela ca rezultatele si site-urile despre tara sa erau, la momentul respectiv, inexistente.
Jack Ma s-a intors in China si, impreuna cu sotia si prietenii sai, au adunat 20.000 de dolari pentru a crea prima lui companie, China Yellow Pages, un director de servicii.
Cu zero cunostinte de programare sau cunostinte tehnice, Ma a inceput sa construiasca site-uri pentru diverse companii chinezesti, bazandu-se pe prietenii sai din America. A urmat apoi o colaborare esuata cu guvernul chinez, lucru care l-a determina sa se retraga din China Pages.
1999 a fost un an esential pentru Jack Ma. Dupa fiasco-ul cu guvernul, s-a intors in orasul natal unde impreuna cu alti 17 prieteni a pus bazele companiei pentru care este cunoscut si azi, Alibaba, un marketplace B2B cu scopul de a imbunatati piata de eCommerce din China.
Era constient ca vrea sa isi duca afacerea la nivel global si tocmai acesta e motivul pentru care a ales denumirea “Alibaba”. E un nume cunoscut de majoritatea oamenilor pentru comanda “Sesam deschide-te” pe care Ali Baba cel din povestea O mie si una de nopti o folosea pentru a deschide portile catre comoara ascunsa.
A incercat sa obtina fonduri in Silicon Valley, insa ideea lui de business a fost intampinata cu scepticism. Totusi, la finalul lui 1999 a reusit sa convinga Goldman Sachs si Softbank sa investeasca un total de 25 de milioane de dolari in Alibaba.
In 2003, cand Alibaba era inca o idee neprofitabila, Jack Ma a lansat Taobao, un site de licitatii online asemanator eBay, insa dedicat pentru piata din China. Taobao si-a pastrat politica de 0 comision, lucru care, impreuna cu faptul ca sistemul de guvernare chinez nu este atat de permisiv, i-au permis sa raman lider de piata.
Pe langa site-ul de licitatii, in cadrul Alibaba Group au fost lansate in aceeasi perioada si Alipay, Ali Mama si Lynx. Managementul eBay s-a oferit sa cumpere compania insa Ma i-a refuzat, obtinand in schimb o alta runda de fonduri in valoare de 1 miliard de dolari, de la Yahoo.
In 2013, Jack Ma a renuntat la pozitia de CEO al Alibaba Group si a devenit presedintele executiv al companiei, impreuna cu toate filialele majore pe care le detine: Taobao Marketplace, AliExpress, Tmall, eTao, Alibaba Cloud Computing, Juhuasuan, 1688 dot com si Alipay.
In septembrie 2014, Alibaba Group a primit 150 de miliarde de dolari in cadrul IPO (initial public offering), cea mai mare suma in istoria New York Stock Exchange, lucru care l-a propulsat automat pe Jack Ma in topul celor mai bogati oameni din China.
In noiembrie 2017, cota de piata a Alibaba a ajuns la peste 486 miliarde de dolari, fapt ce o include in topul celor mai mari 10 companii din intreaga lume.
Jack Ma este invitat deseori sa vorbeasca la universitati de prestigiu precum Wharton School la University of Pennsylvania, Harvard University, Massachusetts Institute of Technology sau Peking University.
Insa talentul si experienta sa nu se limiteaza doar la afaceri. In 2017, Jack Ma a intrat in industria cinematografica, jucand intr-un scurt-metraj kung fu, produs de Jet Li. Mai mult, la aniversarea a 18 ani de Alibaba, a participat in calitate de cantaret si dansator in cadrul festivalului.
Cumparatorii chinezi si generatia tanara il numesc afectuos “Papa Ma” (tata Ma) iar compania sa avanseaza pe zi ce trece in piata de eCommerce, concurand cu liderii vestici precum Amazon. Jack Ma este primul antreprenor chinez care a aparut vreodata pe coperta revistei Forbes.
Probabil si experienta de profesor l-a ajutat sa creeze o cultura bazata pe educatie in companie iar actiunile filantropice pentru protejarea mediului si educarea copiilor defavorizati din China, il fac si mai cunoscut.
Jack Ma e o personalitate in sine. Are carisma, un stil unic de a vorbi (mostenit probabil si de la parintii lui care performau o forma muzicala de storytelling) iar discursurile sale sunt urmarite de o multime de oameni de afaceri si viitori antreprenori ce vor sa invete de la unul dintre cei mai buni.
Personal iti recomand sa il urmaresti cu atentie: cauta-i discursurile si interviurile, asculta-l si invata. Nu e degeaba unul dintre cei mai bogati oameni din lume.
Tu pe cine nominalizezi drept #ExpertulSaptamnii la Gomag?
Citeste si:
- 50+ tool-uri care iti salveaza timp, bani si nervi - iulie 15, 2025
- Cum sa vinzi mai mult in perioada festivalurilor de vara - iulie 8, 2025
- Cum sa vinzi produse tehnice fara sa fii plictisitor - iulie 1, 2025