De-a lungul timpului, ai citit pe blogul Gomag despre o multime de factori ce influenteaza vanzarile online si comportamentul consumatorilor.
Insa exista un lucru despre care nu am mai discutat pana acum.
Vremea.

sursa: DigitalSpy
Fie ca e cald, insorit, ploua, ninge, e innorat, e seceta, e umiditate sau e furtuna.
Potrivit statisticilor, dupa economie, conditiile meteo au cel mai puternic impact asupra comportamentului de cumparare.
Ne afecteaza prin alegerea locurilor in care mergem, cum ne imbracam, ce mancam, ce cumparam si – cel mai important – cum ne simtim.
Iar asta e o veste minunata pentru tine.
Pentru ca poti folosi datele legate de vreme pentru targetare contextuala – vei stii aproape in timp real care este starea clientului targetat, care sunt dorintele si intentiile lui de cumparare.
Astazi discutam despre legatura dintre vreme si vanzarile online, despre 3 cele mai afectate aspecte ale afacerii tale online dar si cateva sfaturi pentru a incepe sa profiti de impactul conditiilor meteo.
Tine cont ca aceste informatii sunt prea putin cunoscute in Romania – asadar ai putea sa iti depasesti concurentii, fara ca ei sa stie ce i-a lovit!
Ce treaba are vremea cu vanzarile online?
In 2010, Kyle B. Murray, Fabrizio Di Muro, Adam Finn si Peter Popkowski Leszczyc au publicat un studiu in Journal of Retailing and Consumer Services 17 ce explora legatura dintre vreme si consum. Il poti citi aici – The Effect of Weather on Consumer Spending.
Punctul tare al acestui studiu e ca presupusa legatura intre lumina soarelui, influenta negativa si comportamentul de consum a fost testata cu ajutorul a 3 metodologii.
In primul test, cercetatorii au adunat rapoarte zilnice privind vanzarile unui magazin de ceaiuri, pe parcursul a 6 ani, impreuna cu rapoartele zilnice privind conditiile meteo. Acestea au inclus variabile precum temperatura, precipitatii, ninsoare, seceta, umiditate, directia si viteza vantului, presiunea atmosferica si lumina soarelui.
In cel de-al doilea test, 33 de participanti au fost invitati sa pastreze un jurnal zilnic al comportamentelor lor specifice de consum (cumparaturile de ceai si cafea) precum si dispozitia personala pentru 20 de zile consecutive. Date privind vremea includeau temperatura, umiditate, presiune atmosferica si numar de ore de soare pe zi.
In cel de-a treilea test, 78 de participanti au fost invitati sa isi declare dorinta de a plati (willingness-to-pay) pentru cantitati specifice din 5 tipuri de produse (ceai, suc de portocale, abonament la un club de fitness, bilet de avion, abonament la ziar), fie intr-o camera in care era aprinsa o lampa cu ultraviolete, fie intr-una in care nu exista una.
In plus, starile lor au fost evaluate folosind scala PANAS (Positive and Negative Affect Schedule).

sursa: Dribble
Uite care au fost concluziile:
- Cand temperatura era crescuta, lumina soarelui a generat o crestere in vanzarile pentru retail (conform testului 1)
- Lumina soarelui a cauzat o scadere a influentei negative si o crestere proportionala in cheltuielile pentru consum (conform testului 2)
- Expunerea la o lampa cu ultraviolete a generat o crestere in WTP pentru toate cele 5 produse, cu influenta negativa servind ca un mediator al acestui efect (testul 3).
Ideea e ca atunci cand oamenilor le e cald, asociaza caldura cu amintiri fericite din trecut si cu sentimente precum multumire, incredere si confort.
Astfel, din cauza acestor emotii, se simt mult mai in largul lor sa ia decizii de cumparare.
Atat schimbarile legate de anotimp sau sezon, cat si fluctuatiile saptamanale ale vremii duc la schimbari in cererea de produse sau servicii. Insa acest impact functioneaza diferit in functie de canalul de vanzare – online sau fizic – dar si de locatie.
Pentru ca vorbim despre marketing si vanzari influentate de vreme, vreau sa intelegi ceva.
Aceasta nu afecteaza doar vanzarile de inghetata vara sau de umbrele, atunci cand ploua. Vremea schimba decizia de cumparare pentru o multime de alte nise:
- Imbracaminte / Fashion
- Calatorii
- Industria Ospitalitatii
- Timp liber & Divertisment
- Health & Beauty
- Farmaceutice
- Casa & Gradina
- Automotive
- Energie
- Asigurari
- Electronice
Acum ca am stabilit cele mai afectate industrii, hai sa discutam despre aspectele specifice pe care le influenteaza vremea intr-un magazin online.
Citeste si: Cum iti triplezi profitul cu un Sales Funnel [Infografic]
Cum se schimba obiceiurile de cumparare in functie de vreme?
Conditiile meteo afecteaza dispozitia consumatorilor, ceea ce influenteaza mai departe comportamentul de cumparare si dicteaza de unde cumpara, ce cumpara si cat de mult sunt dispusi sa plateasca.
Metoda de cumparare
Un studiu realizat de Mariah Walton, de la RichRelevance Analytics Team, a masurat efectul ploii si a cerului innorat asupra a 4 verticale online – Casa / Mobilier, En gros, Fashion si Supermarket.
Rezultatul e foarte interesant: se pare ca atunci cand temperatura e scazuta si / sau ploua, oamenii prefera sa cumpere mai mult online. Insa cand vremea e buna si temperaturile cresc, sunt mai predispusi sa cumpere din magazinele fizice.
Daca stai sa privesti logic toata situatia, iti dai seama de ce. Pe masura ce temperaturile sunt mai mari, oamenii ies afara – la plimbare, la inghetata etc., iar magazinele fizice le sunt chiar in drum.
Insa cand temperaturile scad, frigul, ploaia si vantul forteaza oamenii sa stea in casa, infasurati intr-o plapuma calda, si sa intre pe net. De aici pana la o achizitie online, e o cale foarte scurta.
Pretul de achizitie
Ti-am spus deja cum este influentata dorinta de a plati de lumina soarelui. Din studiul celor 4 cercetatori de mai sus, a reiesit ca oamenii erau dispusi sa plateasca cu 37% mai mult pentru ceai verde si cu 56% mai mult pentru un abonament la sala, dupa ce au fost expusi la lumina solara.
In conditii meteo proaste, consumatorii erau dispusi sa plateasca mai mult pe alcool, tutun si cafea.
Cererea de produs
Lantul de magazine de incaltaminte Abbadabba din Atlanta a patit-o pe propria piele. Acest retailer se concentreaza pe vanzarea de cizme de ploaie in loc de incaltaminte pentru zapada – asta avand in vedere faptul ca Atlanta e situata inspre sud. Dar totusi, ocazional se intampla ca temperaturile sa scada sub zero asadar magazinele pastreaza un stoc cu incaltaminte specifica.
Uite ce s-a intamplat in 3 ierni consecutive, incepand din 2012:
- Iarna lui 2013 a fost una destul de blanda. La fel s-a intamplat si in 2012. Vanzarile de incaltaminte pentru zapada au fost aproape inexistente iar stocul le-a ramas pe cap.
- Pentru iarna lui 2014, magazinele au pastrat un stoc foarte mic de incaltaminte de iarna, mai mic decat inainte. Problema? Doua furtuni majore de zapada au lovit Atlanta si magazinele nu doar ca au fost obligate sa isi inchida usile pentru doua zile (adica n-au facut nicio vanzare) dar cand au redeschis, nu au reusit sa acopere cererea clientilor din cauza stocurilor extrem de mici.
Daca urmareau predictiile meteo si ar fi luat masuri chiar si cu o saptamana inainte, lucrurile ar fi stat altfel.
5 Strategii sa faci vremea sa lucreze in favoarea ta
1. Analizeaza datele din trecut
Vezi tu, atitudinea si comportamentul consumatorilor nu este influentat doar de vremea din prezent. Ci si de cea din trecut si viitor.
Coreleaza ceea ce stii despre produsele tale cu nevoile consumatorilor si conditiile meteo. De exemplu, daca vinzi piese auto si stii ca un anumit tip de baterie la masinile de 8-10 ani cedeaza dupa cateva zile de temperatura scazuta, poti incepe sa faci reclame cu oferte pentru bateria respectiva chiar inainte ca bateriile respective sa moara.
Uita-te la istoricul cumparaturilor, la datele din Analytics si la istoricul programelor de fidelitate pe care le-ai implementat. Vezi ce au cumparat oamenii si in ce conditii meteo.
Iar apoi actioneaza in functie de aceste date tinand cont in acelasi timp de conditiile meteo din prezent si viitor.
In acest sens…
2. Fii atent la Meteo si la stiri
Majoritatea verificam vremea pe telefon in fiecare dimineata. Sau ne uitam la stirile de dimineata si la rubrica meteo (si e vital sa faci asta, pentru ca trebuie sa ramai la curent cu tot ce se intampla).
Chiar daca nu e o stiinta exacta, prognoza meteo te poate ajuta sa iti pregatesti ofertele pentru fenomenele neasteptate precum valuri de caldura, o iarna indelungata, o primavara timpurie, un val de furtuni si asa mai departe.
Fiecare tip de conditie meteo vine la pachet cu nevoi specifice din partea consumatorilor. Caldura aduce insectele – prin urmare, produsele anti-insecte sunt la mare cautare. Toamna, rozatoarele incep sa caute locuri calduroase pentru a se adaposti – asadar capcanele de soareci si alte produse se cumpara intr-o veselie.
Iarna, oamenii intra si ei in starea de hibernare – asadar isi fac provizii de haine calduroase, produse pentru casa, alimente si delicatese cu care sa se rasfete, suplimente nutritive, produse de ingrijire / cosmetice etc.
Un sezon umed creste cererea pentru haine impermeabile, cosmetice, stergatoare pentru parbriz si tratamente hidrofobe etc.
Cu primul val de caldura, sunt la mare cautare produsele sportive, articole pentru pescuit, creme de protectie solara, ochelari, geamantane si articole de calatorie si asa mai departe.
Sigur iti cunosti business-ul si stii care sunt nevoile clientilor tai. Surprinde-i oferindu-le exact ceea ce au nevoie la momentul potrivit, pe baza prognozei meteo.
Citeste si: 8 Emotii Ale Clientului Prin Care Sa Iti Cresti Vanzarile
3. Intelege fenomenul proiectiei
Psihologii si economistii au observat ca oamenii sunt victime ale fenomenului proiectiei. Altfel spus, noi oamenii nu stim cum sa prezicem daca gusturile si preferintele din prezent se vor potrivi cu cele din viitor.
Asadar, suntem predispusi sa luam constant decizii ce nu sunt foarte bune pe termen lung.
De exemplu, fenomenul proiectiei se intampla atunci cand mergem infometati la cumparaturi. Probabil si tie ti s-a intamplat. Cand mergi la cumparaturi, ti-e foame si nu ai o lista cu tine, tinzi sa cumperi mai mult decat ti-ai propus dar si mancare nesanatoasa, chips-uri si altele de rontait.
Iar daca ti-ai propus sa mananci sanatos, treaba asta poate interfera serios cu planul tau pe termen lung.
Temperatura si vremea joaca un rol si mai important in fenomenul proiectiei. Gandeste-te doar la ce tip de casa / apartament sau masina iti iei.
Cand stii ca temperaturile sunt foarte scazute iarna, iti doresti o casa bine izolata si cu o factura cat mai mica la caldura. Sau cand stii ai de mers prin noroi, ploaie sau multa zapada, nu iti vei cumpara o decapotabila.
4. Fa campanii pe baza conditiilor meteo
Si prin campanii ma refer atat la reclame PPC, cat si la email-uri.
Desi nu exista functii native in Facebook Ads sau Google AdWords pentru targetare in functie de vreme, poti folosi script-uri sau aplicatii externe care iti permit acest lucru.
Targeteaza pe baza locatiei si creste / scade suma licitata in functie de conditiile meteo din zonele respective. Nu uita ca reclamele pe baza de frica si sentimente negative au un impact mult mai puternic daca temperaturile sunt scazute iar vremea, urata.
De asemenea, adapteaza mesajele si imaginile din email, in functie de conditiile meteo din locatia destinatarilor tai. Astfel vor fi mai personalizate si mai relevante pentru potentialii tai clienti.
Nu uita de preturi. Fa oferte atunci cand ploua si temperaturile sunt mici, sansele sa cumpere sunt foarte mari. Si creste preturile in zilele insorite, lumina si caldura genereaza o dorinta mai mare de a plati.
5. Personalizeaza-ti site-ul
Foloseste bannere specifice pentru a plusa emotional in functie de vreme: cand e cald, adauga imagini luminoase, care sa reflecte soarele de afara. La fel si cand e frig si ploua: mergi pe tonuri luminoase pentru a da o senzatie de caldura la nivel emotional, stimuland vanzarile.
Sfatul meu? Pe langa imaginile, bannerele si formularea mesajelor din site, foloseste Omniconvert. Functionalitatile de personalizare ale acestui instrument iti permit sa transmiti mesaje mult mai relevante prin activarea conditiilor legate de vreme si geolocatie (daca ploua, e insorit, innorat sau ninge).
Daca nu il folosesti deja, incearca-l 30 de zile gratuit si convinge-te singur. Si nu uita sa activezi aplicatia din Gomag 🙂 .
Citeste si: Cum Faci Integrare Cu Omniconvert In Gomag
Conversiile si vanzarile magazinului tau online depind de o multime de factori. Pe unii ii poti controla, pe altii nu.
Insa chiar daca nu poti controla vremea, e momentul sa incepi sa folosesti conditiile meteo din trecut, prezent si viitor, in favoarea ta. Adapteaza-ti ofertele, preturile, stocurile, reclamele si strategia de marketing in functie de prognoza meteo si, te asigur, vei incepe sa vezi rezultate in cel mai scurt timp.
Iar daca vrei ca platforma sa faca jumatate din munca ta, incearca Gomag gratuit pentru 15 zile. Hai sa vezi singur cum te ajutam sa iti cresti vanzarile si sa iti duci afacerea in top.
- 50+ tool-uri care iti salveaza timp, bani si nervi - iulie 15, 2025
- Cum sa vinzi mai mult in perioada festivalurilor de vara - iulie 8, 2025
- Cum sa vinzi produse tehnice fara sa fii plictisitor - iulie 1, 2025