Fara sa imi propun, am dat startul unei adevarate serii despre incepatorii intr-ale antreprenoriatului in articolele de vineri.

Asa ca o sa continuam si azi cu niste idei mai greu de inghitit, sa zic asa, despre calea pe care intri in momentul in care iti propui sa deschizi o afacere.

Vorbim despre 7 adevaruri despre antreprenoriat care te vor ajuta sa iti formezi un mindset mai realist asupra a ceea ce inseamna aceasta meserie.

sursa: Giphy

Odata ce intelegi aceste lucruri, ai libertatea de a lua decizii mai bune, decizii obiective si cu sanse maxime sa iti aduca rezultatele la care te astepti.

Pregatit? Hai sa vedem despre ce e vorba.

1. Nu e mereu distractiv

In general, oamenii vad antreprenoriatul ca pe o scapare din rutina programului 9:00 – 17:00, o ocazie de a avea libertatea de a face ceea ce vor, oricand vor, fara un sef care sa le impuna mereu reguli si task-uri de rezolvat.

Adevarul e ca in momentul in care iti faci propria afacere, clientii devin sefii tai. De multe ori, furnizorii devin partial sefii tai. Piata devine seful tau.

Si chiar daca ai anumite idei, asteptari sau un plan, in momentul in care dai piept cu piata totul se complica. Planul de marketing si afacere deseori se naruie in momentul in care ai de-a face cu primul client.

Si e al naibii de frustrant cand lucrurile nu ies cum vrei. Dar nu te descuraja, exista solutii sa mergi mai departe, sa vinzi cu succes si sa ai clienti buni, care sa aprecieze ceea ce faci pentru ei.

Incearca sa vezi ce functioneaza pentru tine (pentru ca nu exista o reteta secreta care merge pentru toti). Testeaza, vorbeste cu oamenii, intelege ce nevoi si dorinte au si adapteaza planul din mers.

2. Daca oferi un serviciu, spune ca e un produs

In general, oamenii vad serviciile ca pe ceva foarte flexibil, pliabil dupa asteptarile lor. De aceea uneori iti cer mult mai mult decat esti dispus (sau e profitabil pentru tine) sa oferi.

De asemenea, amana mai mult timp cumpararea unor servicii decat a unor produse.

Exista o multime de exemple de companii care si-au pozitionat serviciile drept produse. Cum ar fi Oracle. Ei sustineau ca au o baza de date iar daca le “cumparai” baza de date iti trimiteau o echipa de consultanti care sa te ajute sa o “instalezi” cat mai ok pentru tine.

Altfel spus, pentru primii cativa ani de existenta, Oracle pretindea ca are un produs cand, de fapt, erau o companie de consultanta.

Asa ca nu uita acest exemplu. Produsele sunt vazute in general mai valoroase decat serviciile.

serviciu-produs

3. Competitia e buna

Te ajuta sa ramai concentrat, sa oferi ce poti mai bun din tine. Te ajuta sa apreciezi daca intr-adevar ai progresat sau nu.

Concurenta inseamna, de asemenea, ca oamenii cauta produsele (sau serviciile) din nisa ta. Inseamna ca ai din start potential sa ajungi in top, sa devii un nume recunoscut de catre clienti.

Antreprenorii incepatori arunca vina insuccesului lor pe concurenta, de multe ori. Ca au preturi mai mici, ca ofera servicii adiacente sau sunt de mai mult timp in piata.

Dar nu se gandesc ca pot compensa aceste puncte tari cu o comunicare mai buna, servicii si mai bune, profitabile pe termen lung (chiar daca pe termen scurt par o risipa de timp sau bani) si nu se gandesc ca generatiile se schimba.

Daca ti-e teama sa intri pe nisa dorita pentru ca ai concurenti, atunci nu esti pregatit sa vinzi online. Antreprenoriatul inseamna sa vezi oportunitati acolo unde altora le e frica sa riste si sa fii deschis sa incerci strategii care pe moment nu iti umfla buzunarul cu bani.

Gandeste in ansamblu, pe termen lung si vezi ce poti sa faci mai bun decat concurentii tai.

concurenta-antreprenoriat

Citeste si: 10 Intrebari La Care Sa Raspunzi Inainte De A Incepe Un Business

4. Fii disponibil sa comunici dar selectiv

Toata lumea o sa iti vrea timpul. Toata lumea iti vrea banii. Toata lumea iti vrea ajutorul. Gratuit.

Si stiu ca uneori e foarte greu sa spui nu prietenilor care iti cer sa le dai ceva gratuit. Sau sa renunti sa mai iesi cu ei de 3 ori pe saptamana. Sau sa mergi la o gramada de petreceri, aniversari, bowling sau mai stiu eu ce.

Vei primi multe reprosuri, trebuie sa fii pregatit pentru asta.

Nu iti spun sa renunti la timpul petrecut cu familia si prietenii sau cunoscutii, ci sa iti prioritizezi timpul si resursele. E important sa fii alaturi de familia ta, de cei care te sustin si au grija de tine sa nu exagerezi cu stresul. Nu e important sa stai 5 ore la petrecerea varului din partea tatalui, pe care il vezi din an in pasti, dar la care te obliga regulile sociale sa mergi.

De asemenea, ai grija sa comunici cu angajatii tai, daca ai angajati. Fii deschis fata de ei dar concentreaza-te: organizati sedintele intr-un interval de timp cat mai eficient, vorbiti la subiect si pastrati povestile pentru alta data.

comunicare-afacere

5. Nu e ok mereu sa angajezi

E un sentiment interesant sa angajezi. E stresant pentru tine, la fel ca pentru cei care se prezinta la interviuri; e o responsabilitate imensa pe umerii tai deoarece de decizia ta depinde bunul mers al afacerii.

Si nu stii niciodata daca un aplicant e potrivit sau nu, chiar daca face parte din grupul tau de prieteni (mai ales atunci).

Vezi tu, uneori nu e ok sa angajezi pe cineva intern. Si partea cea mai frumoasa e ca poti sa externalizezi sau automatizezi cea mai mare parte a business-ului tau: marketing-ul, logistica, asistenta clientilor, financiarul etc.

Gandeste-te bine daca merita sau nu sa angajezi si abia apoi, daca intr-adevar ai nevoie, incepe sa cauti oamenii. Pentru ca oamenii buni la ceea ce fac, implicati si onesti sunt foarte greu de gasit.

echipa-gomag

6. Planul de afacere functioneaza pana la primul client

Am spus asta si mai devreme dar vreau sa dezvolt putin. In general, primul pas cand vrei sa deschizi o afacere e schitarea unui plan de afaceri, care sa puna lucrurile in ordine, sa aduca niste reguli in tot haosul interior si exterior cu care te confrunti in acel moment.

Problema e ca multi vad planul de afacere ca pe un manual rigid, pe care trebuie sa il urmeze pas cu pas pentru a ajunge la obiectivul propus.

Rareori se intampla asta. Din contra, cu cat e mai detaliat, cu atat iti va fi mai greu sa il adaptezi sau sa renunti la el in momentul in care primii clientii nu reactioneaza asa cum ai prevazut tu in plan.

Daca tii prea mult la el, te vei bloca. Vei dori sa renunti, pentru ca nimic nu va mai parea logic. Dar vreau sa intelegi asta: nu vei construi niciodata un plan bun daca, in timp ce il faci, nu iesi afara sa intrebi oamenii ce vor, ce cauta si de ce sunt nemultumiti.

Daca stai la masa ore intregi cu co-fondatorul afacerii tale si puneti pe hartie ce credeti voi ca se intampla de fapt si cum credeti voi ca va functiona afacerea si vor face oamenii, sansele sunt maxime sa va inselati.

Cea mai importanta parte a planului e documentarea si testarea. Vorbeste cu potentialul tau public, intreaba, fa sondaje, testeaza concurenta, fa teasing si propuneri. Vezi ce reactii obtii. Doar asa construiesti un plan realist, care te va pune pe directia potrivita.

plan-afacere

7. Angajatii sunt ca si copiii tai

Exista doua extreme in care poti cadea: sa fii seful cu care nu se poate discuta, care nu accepta nicio idee, care ordona si cere sa se executa ieri daca se poate si sa fii seful cu care stai toata noaptea la bere, la care poti sa vii sa ii spui problemele personale pana in cele mai mici detalii si care nu iti spune niciodata nu.

Niciuna dintre aceste situatii nu e ok. Trebuie sa existe deschidere dar si limite, chiar daca esti seful misto, care permite orice.

De aceea, sfatul meu este sa iti tratezi angajatii ca si cum ar fi copiii tai.

Sa fii deschis sa vorbesti cu ei, sa le raspunzi la intrebari, sa le iei ideile in considerare dar sa ii pui si sa faca singuri ceva, sa le spui “nu” cand intrec limita, sa le atragi atentia cand fac ceva gresit si sa creezi un mediu in care fiecare isi asuma responsabilitatea pentru ceea ce face, chiar daca a gresit.

Afacerea ta trebuie sa functioneze, chiar daca nu esti mereu la birou.

Citeste si: 15 Sfaturi Pentru Antreprenorii Incepatori

Antreprenoriatul este interpretat in multe feluri. Vine cu bune si rele, cu clisee dar, in final, se rezuma la un singur lucru: sa gasesti provocarile cu care te confrunti si sa creezi solutii creative pentru a le depasi.

Tu stii care sunt provocarile tale?

Descopera-le, nu iti fie teama sa incerci si sa risti (atunci cand are sens sa risti) si da drumul afacerii atunci cand simti ca esti pregatit.

O sa fie super interesant 🙂 .

Cosmin Daraban