Continuam seria #AntreprenoriatLaFeminin cu povestea unei cliente veterane la Gomag, care a ales sa isi dezvolte magazinul online pe platforma noastra inca de pe vremea cand ne numeam Silkmart.

Ana-Maria (Amia) Morar este Managing Partner la PentruAnimale.ro, cel mai vechi petshop online de pe piata romaneasca, lansat in 2006, si o clienta cu care ne mandrim la Gomag.

Amia a terminat Facultatea de Medicina Veterinara in cadrul Universitatii de Stiinte Agronomice si Medicina Veterinara din Bucuresti si, pentru ca job-ul nu ii asigura cel putin minimul necesar pentru o viata confortabila, a decis sa isi deschida propria afacere.

In cadrul seriei #AntreprenoriatLaFeminin, am rugat-o pe Amia sa ne raspunda la cateva intrebari despre ea si proiectul ei.

1. Povesteste-ne putin despre tine.

Ma pasioneaza boardgames pentru ca ma provoaca sa construiesc strategii, cer concentrare ore intregi si, poate cel mai important, se intampla in lumea reala, cu oameni cu care poti socializa.

2. Ai decis sa iti faci magazinul online cu platforma Gomag. In ce consta business-ul tau?

Daca ar fi sa sintetizez in doua cuvinte cei aproape 12 ani in care am livrat aproape un milion si jumatate de comenzi catre iubitorii de animale, acestea ar fi „petshop online”.

Dar este mai mult decat un simplu business online, este o experienta pe care incercam sa o oferim zilnic clientilor pentru unii dintre cei mai pretentiosi membri ai familiilor lor.

3. Ce te-a motivat sa iti deschizi propria afacere online?

Mai in gluma, mai in serios, incapacitatea de a-mi achita intretinerea ca angajat, dupa terminarea Facultatii de Medicina Veterinara.

Incapatanarea si pasiunea s-au transformat astazi intr-o afacere care a primit 4 premii la GPEC si multe alte distinctii care ne motiveaza sa pastram ritmul.

4. Care e cea mai mare satisfactie de business pe care o ai? Dar cel mai mare risc pe care ti l-ai asumat?

Satisfactia in cazul nostru se masoara in stelutele acelea primite pe pagina de Facebook de la clientii multumiti. Sau in mesajele in care ne ataseaza poze cu animalele lor de companie care sunt fericite, se hranesc corect sau care folosesc produse adecvate, pentru ca am reusit sa le transmitem diferentele intre tipurile de produse.

In ceea ce priveste riscul, orice decizie pe care o iei implica un risc. Cum cuantifici riscul asumat daca nu stii care este cealalta varianta de terminare a scenariului!? De multe ori lucrurile minore pot avea cel mai mare impact. Am invatat asta si de la boardgames ?

amia-pentruanimale

5. Care a fost cea mai eficienta metoda pentru tine sa iti faci afacerea vizibila si sa obtii clienti?

Experienta ma face sa nu mai cred intr-o reteta universala, ci in comunicarea integrata pe canale multiple. Si in testarea solutiilor noi inainte sa devina mainstream.

6. Cat ii este de greu unei femei sa reuseasca? Are mai multe obstacole de depasit decat un barbat?

Obstacolele sunt cam aceleasi, abordarea este diferita…?

7. Poate o femeie sa fie implinita in toate aspectele vietii sau trebuie sa aleaga intre cariera si familie?

Sustinerea si intelegerea familiei in primii ani de constructie a afacerii sunt absolut necesari. Pentru ca orele pe care nu le petreci in familie sau unele sacrificii financiare nu sunt usor de acceptat de toata lumea.

Dar sunt rasplatite ulterior printr-un business construit solid si care se dezvolta sanatos.

8. Spune-ne cine este o femeie pe care o admiri si care te inspira.

Intr-o vreme citeam articole si carti despre asemenea femei si povestile lor de succes. Acum pot sa spun ce admir in general la o persoana: inteligenta, tenacitatea si puterea de adaptare.

9. Daca te-ai afla din nou la inceput de drum, ce ai face diferit?

La inceput de drum cu mintea de acum? Probabil as scurta curba invatarii 🙂 .

Cu mintea de atunci, probabil nu as schimba nimic, cred ca acest drum este cel care ne defineste pe noi ca antreprenori.

10. Ce sfat ai pentru femeile care aspira la o cariera in antreprenoriat?

Sa nu renunte, oricat de greu pare! Pentru ca dupa ce a trecut hopul, doar pare ca a fost greu.

Multumim Amia, pentru raspunsuri si inspiratie. La multi ani si cat mai multe realizari! 🙂

Cosmin Daraban