Sa fii CEO-ul unui start-up e ca si cum ai fi un bucatar cu 3 stele Michelin, in spatele unei rulote cu un singur cuptor, in care pregatesti 10 feluri de mancare pentru 1000 de persoane cu ingrediente indeajuns pentru 100, in timp ce ii faci sa rada, aranjezi masa, servesti vinul, speli vasele, zambesti, discuti si jonglezi, totul in gravitatie zero.
Probabil am exagerat putin dar gluma e valabila prin prisma faptului ca, din prima zi in pozitia de CEO, iti asumi responsabilitatea pentru tot ce tine de afacerea ta. Exista atat parti bune cat si mai putin bune, la fel ca si in cazul oricarei alte meserii.
Astazi ti-am pregatit un articol despre ce inseamna sa fii CEO-ul unui start-up, care sunt aspectele negative si pozitive ale acestui job si vei avea parte de o privire sincera in spatele cortinei, daca te gandesti sa devii si tu unul.
1. Esti un lider, indiferent de situatie
Mai mult, devii un lider indiferent de pregatirea pe care o ai. Vei recruta, chiar daca nu ai nicio experienta in HR. Vei face strategie, marketing, finantare, vei crea si intretine cultura companiei pe care o conduci, vei face angajari, concedieri, vei avea grija ca echipa ta sa respecte regulile de siguranta, vei lucra in vanzari, vei face PR etc.
Ca si CEO al unui start-up, trebuie sa stii totul despre business, despre piata tinta, despre echipa ta si despre oamenii cu care inchei parteneriate. Oamenii graviteaza in jurul tau si chiar daca nu toti, macar o parte dintre ei te urmeaza spre indeplinirea scopului tau.
2. Iti asumi intreaga responsabilitate pentru tot ce tine de afacerea ta
Inca din prima zi, vei fi responsabil pentru afacerea ta, pentru deciziile pe care le iei, pentru asteptarile clientilor si partenerilor. Cand lucrurile nu functioneaza conform planului, iti asumi responsabilitatea. Nu poti sa ignori o criza sau un rezultat negativ ci e treaba ta sa recunosti ca poate ceva nu merge si sa gasesti solutiile. Bineinteles ca vei avea parte de sprijin, din partea echipei tale si a oamenilor din jur, daca esti un lider bun. Insa nu poti sa oferi doar scuze, ai nevoie si de solutii.
3. Nu poti vorbi cu oricine
In fiecare moment cunosti datele confidentiale ale partenerilor si ale clientilor tau, pe care trebuie sa le mentii secrete conform intelegerii incheiate cu acestia. Pe langa consecintele legale pe care le-ai avea de suferit daca ai divulga acest tip de informatii, esti constient ca iti pierzi si credibilitatea, patandu-ti imaginea publica.
Iar daca vrei sa povestesti despre start-up cu echipa ta sau cu sotia/sotul sau oricine altcineva, stii ca nu te vor intelege pe deplin si, in cele din urma, se vor plictisi. Tu ai un scop, pe care il urmaresti cu tenacitate dar cei din jurul tau nu te mai asculta dupa ce le povestesti acelasi lucru de 60 de ori.
Totusi, exista si o parte buna. Poti sa te implici in orice discutie, pe orice tema, deoarece in timp acumulezi un bagaj bogat de informatii, atat despre piata cat si informatii de cultura generala.
4. Oamenilor le pasa cu adevarat de ceea ce gandesti
Oamenii vor fi interesati de ceea ce gandesti, intr-un fel pe care nu l-ai mai experimentat vreodata. Chiar daca esti CEO al unei companii cu 10 angajati sau mai putin, clientilor tai le va pasa, indiferent ca sunt mai mici sau au companii de 100 de ori mai mari decat cea pe care o conduci.
Si angajatilor tai le va pasa. Fiind intr-o astfel de pozitie tu esti responsabil pentru stabilitatea pe care le-o asiguri, pentru faptul ca au un job si se pot intretine. Pentru ei este important ce gandesti si ce decizii iei.
Citeste si: 10 Obiceiuri Pe Care Le Au Liderii Micilor Afaceri De Succes
5. La un moment dat, te vei gandi sa renunti
Indiferent ca o vei recunoaste sau nu, in cariera vor exista si momente lipsite de satisfactie, in care toata lumea pare ca lupta impotriva ta. Nici in aceasta meserie nu e plin de curcubee si unicorni. Exista urcusuri si coborasuri si e greu; insa sfatul meu este sa nu te plangi.
Incearca sa vezi mereu partea plina a paharului si sa iti pastrezi in minte obiectivul pentru care lupti. Nu te lasa doborat pe drum, pentru ca nu stii niciodata cat de aproape esti de succes.
E important sa pastrezi intotdeauna aparentele; tu esti responsabilul deci fii calm si gandeste-te la solutii. Daca incepi sa te plangi si sa iti spui temerile oricui, angajatii tai vor intra in panica. Tine minte ca trebuie sa te vada intotdeauna ca pe un punct stabil, de sprijin, in care pot avea incredere.
6. Ajungi sa te cunosti mai bine pe tine insuti
Vei afla extrem de repede pe ce domenii esti talentat si ce iti place cel mai mult, profesional vorbind. Dar, la fel de repede, vei invata si situatiile contrarii: unde te impotmolesti si ce nu iti place, tot din punct de vedere profesional. Raspunsul la aceste intrebari te ajuta sa gasesti echilibrul dintre viata personala si cea profesionala. Mai mult, iti vei face meseria pe deplin multumit, stiind ce iti face placere si ce nu.
Pentru orice om, cel ma dificil e sa nu se cunoasca pe sine; nu stie ce ii place si ce ii displace. Dar cand esti in control si pe deplin constient de trasaturile personalitatii tale, te simti mai puternic si mai calm iar deciziile sunt mai usor de luat.
In aceasta pozitie, dezvolti rapid un sistem de raspuns la presiune si abilitatea de a persevera in cele mai dificile conditii. Inveti sa iei decizii cu impact asupra companiei si reputatiei tale, si asta in cele mai incerte momente (niciodata nu stii daca ai ales momentul potrivit sau nu). Unele decizii sunt bune, altele iau o intorsatura nedorita, dar nu ai incotro decat sa inveti experimentand.
7. Orele de somn se scurteaza
Multi oameni isi doresc sa devina CEO, antreprenori sau sa se afle intr-o pozitie cu putere de decizie deoarece au impresia ca totul e usor: ai timp liber, ai bani, ai o echipa de angajati care lucreaza pentru tine etc.
Toate acestea sunt basme. Deseori, ca si CEO al unui start-up te trezesti ca lucrezi si 70 de ore pe saptamana, nu ai weekenduri libere, nu te poti bucura de concedii si ai milioane de ganduri ce iti zumzaie mereu in cap. Orele de somn se scurteaza si te trezesti pe la 2 dimineata verificandu-ti agenda sau email-ul si facand strategia pentru urmatorii 10 ani.
Iar cateodata e posibil sa te trezesti dintr-un cosmar in care ai visat ca mail-urile tale nu se mai trimit sau ca investitorul cu care negociezi a refuzat sa fie partenerul tau din vreo cauza ridicola.
8. Nu exista o reteta dupa care sa te ghidezi
A fi CEO este un job, o meserie ca oricare alta: cea de parinte, bucatar, artist, scriitor etc. Ii poti asculta pe altii cand iti spun ce a functionat pentru ei si e ok sa ii asculti. Dar la finalul zilei, treaba ta este sa iti gasesti propriul stil, propriul mod in care iti abordezi sarcinile, faci greseli si le repari.
Nu esti Steve Jobs, dar asta nu inseamna ca nu esti la fel de capabil precum a fost el. A fost un lider de succes in felul sau. Si stii ca si tu poti sa fii unul, in felul tau.
9. Jobul tau este sa intretii conversatii grele
“Te vreau in echipa mea”. “Esti exact omul de care avem nevoie ca si investitor”. “Cum te-as putea convinge sa te alaturi echipei noastre?”. “Solutia aceasta nu e potrivita”. “Nu vom putea atinge obiectivul stabilit pana la sfarsitul anului”. “Nu iti pot oferi o marire de salariu”. “Am gresit”. Treaba ta nu e sa pictezi un tablou perfect si sa ignori ce se intampla. Trebuie sa prezinti realitatea asa cum e si sa te descurci.
Faci un plan si il pui in aplicare. Si gresesti. Si refaci planul cu o strategia mai buna. Si, intr-un final, ajungi la momentul in care iti vezi scopul atins. Dar totul incepe cu recunoasterea situatiei reale in care te afli si cu multe conversatii grele de dus pentru o persoana obisnuita.
10. Inveti incontinuu
Poate cea mai buna parte in aceasta meserie este faptul ca inveti mult, de toate si incontinuu. Trebuie sa fii la curent cu ceea ce a functionat in trecut si cu cele mai noi informatii de pe piata pe care activezi. De ce? Deoarece trebuie sa inveti din greselile facute de altii si sa iti adaptezi strategia pentru start-up in functie de ce este nou. Evoluezi treptat si te transformi intr-o mai buna versiune a ta, mai inteligenta, mai productiva si mai entuziasta.
Pentru ca da, pe langa partile stresante ale job-ului, nu va trece nicio zi in care sa nu te bucuri de rezultatele obtinute si de felul in care schimbi lumea. Esti euforic, esti entuziasmat, apoi esti frustrat, esti calm, te enervezi, razi, apreciezi relatiile cu cei din jur si traiesti intreaga paleta de emotii pe care o poate simti un om. Oricat de grea ar fi munca ta, la finalul zilei iti dai seama ca faci ceea ce iti place si asta te motiveaza sa fii mai bun.
Citeste si: A Fi Sau A Nu Fi Antreprenor: 5 Intrebari Fundamentale
Meseria de CEO al unui start-up nu este cea mai usoara din lume dar te asigur ca e plina de satisfactii. Desi vorbim de multa responsabilitate si ore de nesomn, te transformi intr-un adevarat lider, ai un cuvant de spus in domeniul tau, te asculta o multime de oameni si ajungi sa iti formezi o personalitate inteligenta si entuziasta, deschisa la nou.
Daca vrei sa te numeri si tu printre antreprenorii de succes, trebuie doar sa vrei si sa fii dispus sa faci unele sacrificii. Fiecare proiect de care te ocupi vine cu provocari si oportunitati unice, care te ajuta sa evoluezi si sa faci performanta.
Ca si CEO-ul unui start-up ai ocazia de a-ti construi propriul job asa cum iti place: poti sa fii propriul cosmar sau cel mai bun angajat la care ai visat vreodata.
Vezi si interviul nostru cu Florin Neag, CEO @ BIO Energy Water.
Tu ce crezi ca inseamna sa fii CEO-ul unui start-up? Ce trasaturi definitorii crezi ca are un CEO de succes?
- Cum deschizi un magazin online in Romania daca locuiesti in alta tara - aprilie 22, 2025
- Cum sa iti pastrezi clientii cand totul costa mai mult - aprilie 15, 2025
- Funnel intern in afacerea ta: cum maximizezi productivitatea si rezultatele - aprilie 8, 2025