Astazi discutam cu Florin Neag, director general al BIO Energy Water, una dintre afacerile de succes care se dezvolta pe platforma Gomag, in combinatie cu serviciile de marketing digital pe care le realizeaza echipa noastra. Magazinul online BeWater.ro activeaza profesionist pe domeniul comercializarii de servicii si produse pentru tratarea si filtrarea apei, dedurizatoare si panouri solare.

Brandul are deja o experienta de 5 ani, iar de-a lungul timpului si-a indeplinit cu succes misiunea de a imbunatati calitatea vietii oamenilor, de a le asigura confort si siguranta prin furnizarea de produse si servicii de calitate superioara.

1. Buna ziua! Va multumim ca ati acceptat sa ne acordati acest interviu. Va rugam sa ne spuneti cateva cuvinte despre dumneavoastra.

Dupa cum ati precizat, numele meu este Florin Neag, provin din Maramures si sunt mandru de acest lucru, e locul in care am copilarit, studiat si chiar am muncit o perioada in timpul facultatii. Am 37 de ani, iar in clipa de fata sunt stabilit si casatorit de 10 ani in Constanta, un oras frumos si cu multa apa sarata 🙂 .

De mic eram un copil rebel si imi placea sa fac lucrurile in stil propriu, cred ca de aici a venit si ideea de a face ceva diferit fata de ce eram incurajat de familie, scoala, prieteni; cred ca erau bine intentionati, dar rezultatele nu ma motivau sa merg pe acelasi drum.

Ideea de a avea o afacere o gandeam de foarte mult timp, cu singura diferenta ca nu actionam concret in acest sens. In schimb, citeam, participam la anumite seminarii pe teme de business, dar nu actionam. Aici cred ca ma pregateam mental pentru urmatorul pas, pe care intr-un final l-am facut.

2. Cum s-a nascut ideea magazinului dumneavoastra si de ce ati ales acest domeniu?

Ideea business-ului a pornit din dorinta de a construi ceva in stil propriu si de a avea o afacere proprie, fara sa stiu initial pe ce domeniu si ce provocari o sa intampin. Imi amintesc ca a fost destul de inconfortabil mental sa renunt la pozitia de angajat si sa intru in aceasta aventura. Dupa o discutie cu sotia mea, care m-a sustinut si m-a incurajat permanent, am simtit ca nu mai pot astepta si am luat decizia sa ma apuc de treaba.

Prima data am ales domeniul, iar pana la magazinul de prezentare si magazinul online a mai durat ceva timp. Domeniul de activitate a fost ales dupa o analiza facuta intre ceea ce stiam sa fac la momentul respectiv si cum sa acopar o nevoie venita din piata. Dupa ce am identificat nevoia, am cautat solutiile, iar de aici am descoperit cateva solutii pe care le-am aplicat.

Daca unii au inceput afacerea din garaj, va pot spune ca se poate si mai provocator, subliniez acest lucru pentru cei care asteapta momentul perfect pentru a incepe o afacere. Momentul perfect e sa cauti oportunitati si sa actionezi indiferent de conjunctura. Daca esti dedicat, inveti si muncesti, lucrurile se vor aseza in favoarea ta.

Dupa ce am definit cateva solutii pe care sa merg, am venit cu acele propuneri catre clienti prin diferite metode pe care le stiam la acel moment. Eram plin de entuziasm si cu un capital destul de restrans, iar lucrurile nu au functionat intotdeauna asa cu mi-am dorit, am facut si greseli, dar important e sa le accepti si sa privesti inainte. Mi-am dat seama rapid de unele limitari pe care le aveam pe anumite domenii si evident am incercat sa gasesc solutii si din alta parte.

Inainte sa aflu de cei de la SilkWeb, am intrat intr-un program de pregatire antreprenorial Business Mastery, foarte important, aici am aflat foarte multe lucruri utile si concrete pe care le-am aplicat in BeWater.ro.

Provocarile au fost multiple, dar una din provocarile pe care doresc sa le amintesc este aceea de a gasi furnizorii potriviti si profesionisti. Nu e suficient sa se numeasca doar furnizori, e nevoie sa fie si profesionisti.

3. Care sunt cele mai cautate si vandute produse din magazinul online BeWater.ro?

Un aspect important a fost sa lucram cu echipa SilkWeb pe partea de marketing si aplicarea unor strategii din programul Business Mastery. Credem ca au fost unele dintre cele mai intelepte decizii, acest lucru ne-a ajutat sa aducem in top mai multe produse.

Aici am dori sa amintim gama de filtre de apa Cleansui Mitsubishi unde suntem si importatori. Cu aceste produse am inceput si afacerea. Imi amintesc ca la inceputuri a fost destul de dificil sa-l vindem, deoarece era un produs nou pe piata; chiar daca marca Mitsubishi era destul de cunoscuta, oamenii erau destul de reticienti. Dar calitatea produselor si garantiile oferite ne-au ajutat foarte mult in recomandarea acestor produse, si spunem ca am reusit sa ne facem destul de cunoscuti la nivel national pe nisa noastra.

4. Care sunt problemele intampinate cel mai des in cadrul afacerii dumneavoastra?

Ne place sa le spunem provocari. Intotdeauna am considerat ca provocarile sunt bine venite, acest lucru ne demonstreaza ca suntem pe un drum nou, unde avem de rezolvat diferite situatii care ne aduc mai aproape de obiectivele noastre si ne pot ajuta in cresterea noastra ca echipa si implicit ca business.

In general, am cautat solutii la provocari din mai multe surse, nu de fiecare data am ales cele mai bune solutii, dar din fiecare situatie am avut ceva de invatat. Mai ales din cele neplacute, sunt dureroase dar garantat le tii minte. Ideea e sa ai rabdare, sa te pregatesti, sa aplici ,sa evaluezi si daca e cazul chiar sa corectezi si sa te adaptezi la conditiile date.

Asa ca, sa vina provocarile! De-a lungul timpului au existat multe provocari care aveau nevoie de raspunsuri si decizii luate in anumite momente cheie, care au avut un efect determinant in succesul sau insuccesul firmei. Important este sa te informezi si sa te pregatesti din timp pentru a evita sa fii pus in situatia de a lua decizii sub presiunea timpului.

5. Care sunt cele mai eficiente strategii de promovare pe care le folositi?

Fara indoiala strategia cea mai eficienta este cea online, dar fara a neglija si alte tipuri de strategii. Practic consider ca un mix de marketing poate fi unul sanatos pe termen lung. Proportia bugetului de mk-ing poate fi adaptata in functie de contextul in care te afli si obiectivele propuse. Atata timp cat vanzarile sunt motorul afacerii e necesar sa fii foarte atent cat si unde investesti bugetul de marketing.

6. Cum vedeti piata eCommerce din Romania? A evoluat conceptul de magazin online comparativ cu perioada de inceput a afacerii dumneavoastra?

Evident ca lucrurile au evoluat si increderea oamenilor a crescut in piata de online, inclusiv incasarile online. La intrarea pe piata online, comparativ cu momentul actual, putem spune ca perspectiva este una de crestere pe eCommerce acolo unde se investeste si se inoveaza permanent.

Atingerea obiectivelor poate fi vazuta in doua moduri: situatia in care intri in piata si nu stii ce sa faci, si situatia in care intri in piata si stii ce sa faci. Noi putem sa spune ca am stiut ce sa facem din clipa in care am inceput sa lucram cu cei de la SilkWeb si am completat cu multe informatii din programul de pregatire Business Mastery.

7. Ce planuri de dezvoltare aveti pe viitor si cum vedeti evolutia magazinului dumneavoastra in 2016?

Pe viitor ne dorim sa crestem gama de produse, selectand atent categoriile de produse dupa un anumit algoritm de calitate si profitabilitate, urmand sa aplicam anumite strategii de dezvoltare in online, alaturi de SilkWeb. Credem ca urmatorul pas va fi sa abordam si piata externa, in special Bulgaria, Ungaria si Polonia; acest lucru il vom face in paralel cu consolidarea pe piata interna.

8. Ce sfaturi aveti pentru antreprenorii care doresc sa investeasca intr-un magazin online pe nisa in care activati?

  • Sa evite competitia nebuna si sa-si formeze un stil de abordare, de cooperare si parteneriat, acest lucru va aduce beneficii comune.
  • Pentru o buna si corecta administrare a afacerii sa aplice la programul Business Mastery, ii va ajuta foarte mult in luarea deciziilor.
  • Pentru partea online cu tot ce tine de aceasta, sa puna accent pe rezultate masurabile, sa apeleze la o firma profesionista si cu expertiza. Pana la urma daca ai clienti poti sa platesti facturile, daca nu ai, chiar daca ai apelat la o firma care nu costa mult, mai devreme sau mai tarziu nu vei putea plati furnizorii.
  • Sa fie dispusi sa invete , pentru ca afacerea este oglinda nivelului de pregatire. Piata este din ce in ce mai exigenta iar pentru a mentine pasul, e nevoie sa inveti si sa te adaptezi in mod constant.
  • Merita sa fim mai multi antreprenori in Romania. Daca vom face lucrurile corect, acest lucru va aduce bunastare pentru toata lumea.
  • Sa ne gandim ca Dumnezeu se bucura de oamenii care aduc valoare si bunastare in comunitatile si familiile lor, doar in acest fel putem sa-i ajutam si pe cei care au o situatie mai dificila.

Va multumesc si sa avem cu totii succes !!!

Florin Neag si Echipa BeWater.ro

Multumim si noi pentru raspunsurile acordate si va uram spor la conversii!

Cosmin Daraban