Un client fericit este un client care cumpara mai mult decat un produs, este acel client care „cumpara” o experienta.
Cristina Preda este fondatoarea Preda Publishing, un magazin online care imbina experienta lecturii cu aroma exclusivista a ceaiului de calitate si a ciocolatei rafinate.
In cadrul discutiei noastre live, am avut ocazia sa descoperim mai multe despre povestea din spatele proiectelor Cristinei, despre pasiunea pentru lectura, ciocolata si Franta, dar si despre cum sa construiesti o audienta pentru produsele tale.
Asadar, te invitam sa descoperi mai multe despre importanta brandingului in business, dar si sfaturile Cristinei pentru un business de succes.
De la multinationala la antreprenoriat
Cristina are o experienta extinsa in lucrul cu clientii business.
Dar, dupa 10 ani de activitate in multinationale, si-a dat seama ca isi doreste sa faca un singur lucru: retail.
„Mi-am dat seama ca, de fapt, as vrea sa lucrez in zona de retail, si ca mi s-ar parea foarte frumos sa reusesc sa fac ceva care sa se adreseze consumatorului final”, ne spune Cristina.
Atunci cand te adresezi unei companii, comunicarea si procesul de vanzare sunt destul de anevoioase si complicate. La polul opus, in retail, traseul catre client si comunicarea directa cu acesta este mai facila, mai palpabila.
„E ca o relatie de familie, vorbesti direct cu consumatorul final. Si asta mi s-a parut intotdeauna fascinant”, ne mai spune Cristina.
Cand pasiunea se transforma in idee de business
Este deja cunoscut faptul ca un business de succes, indiferent de nisa, are nevoie de multa implicare si pasiune.
Pentru Cristina a fost un proces destul de simplu pentru a-si pune dorinta in aplicare.
Pasionata de lectura, dar si inarmata cu dorinta de a face ceva diferit si de a aduce ceva nou pe piata de carte din Romania, Cristina a deschis prima editura de sport din tara.
Proiectul a fost unul ambitios deoarece, asa cum mentioneaza si Cristina, nu exista la acel moment o audienta formata pe acest segment. Desi nu intentiona sa deschida un magazin, o calatorie la Paris a schimbat totul.
„Mi-am dat seama ca exista o anumita categorie de oameni care nu sunt adresati de nimeni, nu sunt targetati de nimeni. Pe zona de carte nu stiam sa fie nicio colectie macar a unei edituri care sa se adreseze acestor oameni, care sunt foarte ofertanti”, ne spune Cristina.
Prima carte pe care Cristina a publicat-o in Romania a fost Born to Run (Nascuti pentru a alerga) de Christopher McDougall, o carte fenomen la care Cristina revine cu mult drag chiar si acum.
Astfel a aparut primul magazin.
Magazinul s-a bucurat de succes, iar acest lucru a fost un catalizator bun care a motivat-o pe Cristina sa exploreze mai mult zona de branding.
„Mi-am dat seama ca ar trebui sa vin cu ceva nou. Si m-am gandit sa nu mai promovez cartea ca produs, ci ca experienta. Pentru mine e un ritual in sine. Mie imi place sa-mi pregatesc sesiunile de citit ca pe o sesiune la SPA. Un rasfat pe care ti-l dai tu tie. M-am gandit sa ofer aceeasi experienta clientilor mei”, ne spune Cristina.
Deci, ce lipsea din tabloul unei sesiuni de lectura? Ciocolata si ceaiul.
Aceasta strategie a prins foarte bine la public, iar Cristina a inteles ca Preda Publishing devine o zona usor aglomerata.
Astfel, pe la inceputul anului 2020, aceasta lanseaza cel de-al doilea magazin, Bonjour Choco, care se adreseaza in special femeilor in cautarea unor momente unice, dulci si rafinate.
Despre provocari in business
Poate ca una dintre cele mai comune provocari cu care te poti confrunta in momentul in care vrei sa iti deschizi un magazin online este alegerea platformei potrivite.
Cristina recunoaste ca nu a pornit la drum cu Gomag.
„Inainte sa lucrez cu voi am avut niste provocari mari. […] Imi doream foarte mult sa lucrez cu o firma romaneasca, cu care sa pot vorbi, care sa nu automatizeze totul. Aveam nevoie de o consultanta care nu mi-o putea da decat o firma romaneasca”, ne marturiseste Cristina.
De la migrarea pe Gomag, Cristina ne spune ca modul de gestionare a proiectelor ei e mai simplu.
In prezent, singura directie consumatoare de timp este procesarea comenzilor.
„E un business happy.”
Cum gestionati partea de marketing, delegare si externalizare
Foarte multi antreprenori se confrunta cu aceleasi intrebari presante: ce pot face eu/ ce pot delega si ce pot externaliza (printre altele).
Chiar daca iti doresti sa te ocupi de toate aspectele business-ului tau, in scurt timp vei fi coplesit de toate activitatile si vei fi tentat sa crezi ca nu poti tine business-ul pe linia de plutire.
Ca sa cresti, trebuie sa inveti sa delegi si sa externalizezi.
„Daca esti antreprenor, trebuie sa stii de la inceput de ce anume vrei sa tii cu dinti, iar eu vreau sa tin cu dintii de partea asta de branding, si ce poti sa dai mai departe unor oameni care isi pot dedica timpul acelei activitati”, ne spune Cristina.
Sfat!
Inainte de a externaliza taskuri, e recomandabil sa iti oferi un anumit timp pentru a invata cateva lucruri de baza despre acel domeniu (de exemplu, SEO), pentru ca asa vei putea pune intrebarile corecte si vei putea alege colaboratorii potriviti.
Sfaturi pentru a mentine stacheta ridicata in business
Pentru ca business-ul tau sa functioneze invata sa te concentrezi pe clientii tai.
Cristina ne spune ca acum acorda un timp destul de generos research-ului de produse.
Din fericire, in multe cazuri este „ajutata” si de clientii.
„Am descoperit niste clienti fantastici, cu un gust foarte cultivat. […] Noi aducem sortimente premium. Am observat ca oamenii sunt foarte deschisi si ca sunt multi care stiu despre ce e vorba”, ne spune Cristina.
Cu toate acestea, marile magazine de specialitate din Paris sau Londra dau tonul si inspiratia pentru produsele pe care Cristina le pune la dispozitie publicului din Romania.
Ce urmeaza?
Cristina intentioneaza sa deschida un magazin fizic pentru pasionatii de ciocolata.
„O sa ne ajute foarte mult pe zona de branding si imagine.”
Totodata, Cristina ne spune ca intentioneaza sa completeze experienta pozitiva a clientilor sai cu materiale video, live-uri si materiale (retete) pe blog.
Motivatia in business
Pentru foarte multi antreprenori, feedback-ul clientilor poate reprezenta o motivatie suficient de puternica pentru a depasi orice obstacol si de a merge mai departe.
„Firma ta este copilul tau. Cu bune si cu rele”, ne spune Cristina.
Recomandari pentru cresterea vizibilitatii magazinelor online
Cristina ne spune ca multi antreprenori fac o confuzie intre logo si branding.
„Logo-ul este doar o expresie a unei povesti din spate. Ca sa faci branding trebuie sa ai povestea din spate”, ne spune Cristina.
Pentru a face branding trebuie sa iti pui urmatoarea intrebare: cine este produsul tau?
Completeaza intrebarea asta si cu ceea ce vrei sa faci.
Pont!
Daca nu stii de unde sa incepi, poti pur si simplu sa faci o personificare.
„Businessul tau e George Clooney… sau poate esti Smiley. Apoi spune cum arata business-ul tau, cine este, ce vrea sa faca”, iti recomanda Cristina.
Odata ce vei gasi raspunsurile la aceste intrebari vei intelege si modul in care sa te pozitionezi in fata clientilor tai, sa le castigi increderea si sa iti duci business-ul acolo unde iti doresti.
Multumim, Cristina, pentru raspunsuri si inspiratie!
- Majoritatea silentioasa – cum amplifici si loializezi acest tip de public - aprilie 29, 2025
- Cum deschizi un magazin online in Romania daca locuiesti in alta tara - aprilie 22, 2025
- Cum sa iti pastrezi clientii cand totul costa mai mult - aprilie 15, 2025