Cand vine vorba de costurile suplimentare de mentenanta, multi proprietari de afaceri online considera ca acestea sunt un subiect usor de trecut cu vederea. Pana la urma, ai cumparat platforma contra unui abonament lunar, anual sau definitiv, ti-ai facut site-ul si acum poti sa il lasi in treaba lui. Oamenii vor veni si vor cumpara.

Prietene, imi pare rau sa te dezamagesc dar nu poti sa ai pretentii la vanzari sau conversii din moment ce site-ul tau nu este intretinut prin mentenanta tehnica si administrare.

Inainte sa pui intrebarea “de ce merita sa platesc mentenanta pentru website-ului meu?”, lasa-ma sa te intreb ceva: cat te va costa daca business-ul tau este neutilizabil?

Gandeste-te ca mentenanta website-ului tau este la fel ca si ingrijirea pe care o acorzi oricarui alt lucru de valoare pe care il posezi. Nu ai mai conduce masina daca nu ai mai avea ulei sau daca discurile de frana s-ar freca metal pe metal. Ti-ai construi o casa fara sa verifici stabilitatea terenului sau fara sa o legi la apa si curent? Nu prea cred.

Atunci cand ai un magazin online pe o platforma custom, locuinta pe care o construiesti poarta in intregime amprenta ta. Poti sa o faci dupa propriile idei si dorinte, ai oportunitatea de a o modela in cele mai mici detalii, astfel incat sa creezi un site in ultimele tendinte. Dar iti dai seama ca tendintele si preferintele oamenilor evolueaza iar in scurt timp, te vei trezi depasit, asta daca nu ai un abonament lunar pentru servicii de mentenanta, la fel cum pentru o cladire ai de platit lunar utilitatile.

Site-ul afacerii tale online este insusi instrumentul prin care iti vinzi produsele sau serviciile si castigi bani. De aceea, este recomandat sa iti protejezi investitia inteligent, prevenind orice problema de ordin tehnic prin mentenanta.

De ce ai nevoie de mentenanta?

Din pacate sau din fericire, nu poti sa construiesti un site si apoi sa nu te mai atingi in veci de el. Iti amintesti cum aratau site-urile prin ‘90 sau la inceputul anilor 2000? Ce reactie ai avea daca ai da acum peste un site care arata arhaic? Ai iesi din el imediat, nu-i asa?

Web design-ul evolueaza pe zi ce trece, trendurile se schimba iar site-urile care rupeau topurile in trecut, astazi sunt demodate, dispar sau se actualizeaza/reinventeaza. Numai daca ramai in tendinte si raspunzi corespunzator asteptarilor clientilor poti sa ai succes cu business-ul tau online.

Website-urile care nu sunt intretinute se deterioreaza mai rapid la nivel de cod/software, ceea ce afecteaza experienta vizitatorilor, ducand la aparitia paginilor 404 (broken links), la o viteza scazuta de incarcare si la lipsa de continut actualizat.

Tehnologia si mediul in care functioneaza site-ul tau evolueaza extrem de repede, asa ca te-ai putea trezi ca noul site este deja antic, depasit de trenduri, inainte sa iti dai seama. Probabil vei avea nevoie sa actualizezi codul folosit sau baza de date pentru a fixa anumite bug-uri si alte amenintari de securitate.

Internetul este inca un mediu tanar si deschis tuturor. Din nefericire, exista si oameni care asteapta doar ocazia potrivita pentru a exploata ghinionul altora. In acest caz, hakerii incearca regulat sa colecteze date confidentiale sau sa beneficieze in vreun fel de site-urile pe care le sparg.

Tot din pacate, unii proprietari de site-uri sunt constienti de aceste amenintari dar aleg sa nu accepte mentenanta pentru ca “mie nu are cum sa mi se intample” sau” de ce sa cheltui bani cand pot sa nu”.

Daca nu accepti si costurile de mentenanta, nu mai ai acces la upgrade-uri si update-uri periodice ale platformei. Practic, noi introducem in sistem functionalitati si module noi, de fiecare data cand descoperim ca exista o cerere din partea clientilor nostri. De exemplu, cel mai nou upgrade e faptul ca am schimbat interfata cu utilizatorul, transformandu-o intr-una mai prietenoasa si mai usor de inteles. Daca excluzi mentenanta din planul tau, nu vei avea acces la modificarile ce iti fac site-ul mai flexibil si mai simplu de folosit.

Daca asiguri mentenanta lunara pentru site-ul tau, eviti situatia in care site-ul tau arata invechit, se incarca greu sau utilizatorii dau doar peste erori cand iti acceseaza site-ul. Problema e ca atunci cand ajungi deja in aceasta situatie, esti obligat sa platesti o suma mult mai mare decat cea pe care o investesti in mentenanta. Prin urmare, desi ai impresia ca doar cheltuiesti pentru acest serviciu, de fapt economisesti sume mult mai mari.

google malware

Mentenanta este un factor in plus dupa care se calculeaza pretul total al pachetelor de dezvoltare pentru site-uri. Problemele care ar putea aparea – update-uri, bug-uri – in general, mentinerea site-ului in stare de functionare, revin platformei. Practic, ai de investit doar o suma infima comparativ cu costurile care se afla in spatele eforturilor de dezvoltare si mentenanta ale intregii platforme: costuri de productie, taxe, salarii, vanzare etc.

Citeste si: Investesti in Web Design sau in Platforma de eCommerce ?

Cum poti sa platesti pentru mentenanta?

Exista doua metode principale prin care poti plati pentru acest serviciu: lunar sau pe ora. Cand alegi mentenanta lunara, stii din start care este costul total al serviciului, ai control asupra bugetului investit si economisesti bani. La Silkmart, oferim pachete de mentenanta lunara care includ un anumit numar de ore destinate rezolvarii oricarei probleme sau modificari din site-ul tau. Avantajul pachetelor noastre este ca te ajuta sa platesti mai putin pentru un anumit numar de ore de programare/dezvoltare.

Cand alegi sa platesti pentru mentenanta punctual, inseamna ca platesti o suma pentru fiecare ora pe care developer-ul sau alt specialist o petrece facand modificari in site-ul tau. Beneficiul care iti revine este ca platesti doar atunci cand ceri serviciul. Insa dezavantajul este ca poate problema cu care te confrunti este mai serioasa decat te asteptai si implica mai mult timp, pentru a fi rezolvata. Prin urmare, e posibil sa te trezesti cu o nota de plata prea mare pentru gustul tau.

De ce sa alegi pachetele de mentenanta?

  • ai asigurate ore de programare/dezvoltare la un pret mai mic
  • ai prioritate la raspunsuri si implementari
  • suport online si telefonic
  • consultanta
  • acces la module noi
  • actualizare bannere
  • functionalitati noi disponibile in platforma
  • implementare coduri noi
  • cea mai noua tehnologie
  • fixare bug-uri
  • programare PHP
  • o echipa cu experienta, specializata
  • rapoarte si recomandari

Mentenanta site-ului joaca un rol esential pentru o prezenta online de succes a afacerii tale. Acum te mai intrebi de ce unele site-uri nu reusesc sa atraga trafic si conversii? Exact, unul dintre factorii majori care duc la aceste esecuri dupa ce ai investit un buget in crearea website-ului este lipsa unui site actualizat si, mai important, securizat in permanenta.

BONUS : Vezi cum arata site-ul emag in 2001, 2002, 2007 si 2016

Ce trebuie sa retii din acest articol este ca ai nevoie de mentenanta pentru site-ul tau, nu maine, nici peste o luna sau sase, ci imediat. Oricand se poate ivi ceva neasteptat care te va obliga sa platesti mai mult decat costa intretinerea tehnica a prezentei tale online.

Aici incepe avantajul platformelor inchriate de ecommerce. Practic cand alegi sa-ti dezvolti afacerea pe o solutie cu plata lunara ai asigurat tot, incepand de la spatiul de gazduire ale fisierelor si adreselor de email, la securitate si mai ales la actualizarile care apar periodic in platforma.

Practic, acest articol legat de importanta de a plati mentenata pentru un site, este adresat celor care au trecut deja la un alt nivel cu afacerea lor si au dezvoltate magazine cu design personalizat si module (functionalitati) dezvoltate specific pe propriul business.

Cosmin Daraban