Care este diferenta intre Gomag, o platforma SaaS si platformele open source existente pe piata?
Pentru ca primim deseori aceasta intrebare din partea antreprenorilor interesati sa descopere cea mai potrivita platforma eCommerce pentru magazinele lor online, astazi am hotarat sa dam un raspuns, in mod oficial, cat de obiectiv se poate.
Daca doresti sa descoperi cele mai importante diferente intre platforma eCommerce Gomag (platforma inchiriata) si o platforma open source, in aceasta prezentare stabilim deosebirile pe categorii, la cele mai importante niveluri pentru afacerea ta online – cost, dificultate tehnica, securitate, timp de lansare pe piata si suport.
Platforma eCommerce inchiriata vs Open Source
-
Platforma inchiriata
O platforma eCommerce inchiriata sau SaaS (Software as a service) este un sistem prin care un furnizor iti pune la dispozitie platforma gazduita intern, contra unui abonament lunar.
Care este cea mai mare diferenta fata de platformele open source?
Codul platformei nu este public, ci este administrat doar de catre furnizor, in acest caz echipa Gomag.
-
Open Source
O platforma open source, dupa cum ii spune si numele, este un software care iti pune la dispozitie codul sursa si care poate fi studiat, modificat si imbunatatit chiar de un utilizator, daca acesta are cunostinte tehnice.
1. Cost: SaaS vs Open Source
SaaS
Platforma inchiriata presupune doar costul lunar al abonamentului ales si un anumit cost pentru mentenanta.
In cazul in care alegi pachetele mai mici (care au si un pret mai mic) este posibil sa ai nevoie de unele module avansate, pentru care vei investi suplimentar. Insa daca alegi un pachet mare cu toate functionalitatile necesare, pentru module nu mai ai niciun cost suplimentar.
Ce NU trebuie sa platesti pentru o platforma inchiriata:
-
- Gazduirea magazinului – echipa Gomag iti asigura si gazduirea magazinului, ramanand ca tu sa te ocupi de alegerea gazduirii pentru domeniu si e-mail.
-
- Programatori – nu e nevoie sa platesti un om sau mai multi care sa se ocupe de dezvoltare, update-uri sau bug-uri, deoarece echipa de developeri Gomag se ocupa de acestea
-
- Update-urile – nu trebuie sa faci singur actualizari sau sa platesti alti oameni sa le faca in locul tau, daca nu ai cunostinte IT
Open Source
De cele mai multe ori, open source sunt confundate cu platformele gratuite, insa acest lucru nu este neaparat adevarat.
Cele mai multe platforme open source au intr-adevar o versiune gratuita (aproape gratuita) cu functionalitati de baza pentru un magazin online, dar daca vrei sa te dezvolti, e nevoie sa suporti niste costuri.
Ce TREBUIE sa platesti pentru o platforma open source:
-
- Costul anual al platformei – unde trebuie sa pui la socoteala si costul pentru hosting (de ex. Magento cere resurse foarte mari)
-
- Costul modulelor / plugin-urilor – de exemplu, ai nevoie de module la costuri mari la Prestashop pentru SEO, filtre produse, one page checkout, wishlist etc.
-
- Cost cu dezvoltatorii – cu o platforma open source ai nevoie de cunostinte de IT, in special daca vrei ca site-ul tau sa arate diferit de alte sute de mii de site-uri
-
- Frecventa update-urilor – din moment ce este open source, este supusa vanatorilor de bug-uri si trebuie sa platesti in plus daca vrei securitate
Citeste si: Ce Este O Platforma eCommerce Inchiriata?
2. Cunostinte tehnice: SaaS vs Open Source
SaaS
Cu o platforma inchiriata nu ai nevoie de niciun fel de cunostinte tehnice, din moment ce nu trebuie sa te preocupe deloc partea de cod.
Orice actualizare, bug sau dezvoltare este rezolvata de echipa de developeri Gomag, iar tu te poti concentra exclusiv pe cresterea business-ului prin marketing si administrarea magazinului.
Open Source
Cu o platforma open source nu faci nimic daca nu ai cunostinte de IT. Aceste platforme necesita multa munca la nivel de mentenanta si sunt destul de frustrante pentru o persoana non-tehnica.
Pentru a face fata platformei fie trebuie sa iti acorzi timp sa o inveti ca la carte, fie te bazezi pe un om / o echipa serioasa de programatori/designeri.
Momentele cele mai grele apar atunci cand vrei sa modifici codul pentru a include functionalitati aditionale si apare un bug, pentru care nu poti folosi solutiile din documentatia furnizorului platformei deoarece deja nu se mai potrivesc cu codul pe care il ai tu.
De asemenea, de fiecare data cand vrei sa adaugi sau sa elimini o functionalitate din site-ul tau, trebuie sa treci printr-un proces de testare, implementare si fixare de bug-uri.
3. Securitate: SaaS vs Open Source
SaaS
-
- Servere securizate – magazinul tau pe Gomag este gazduit pe servere securizate, monitorizate 24/7
-
- Certificate SSL – instalarea certificatelor SSL este realizata de catre echipa Gomag, in perfecta siguranta
-
- Codul sursa al platformei nu poate fi modificat de alte parti decat furnizorul, iar platforma vine cu o multime de module si functionalitati instalate deja, astfel nu e nevoie de munca suplimentara din partea ta
Open Source
-
- Trebuie sa te asiguri personal ca furnizorul tau de hosting este PCI Compliant si trebuie sa fii super atent la update-urile de securitate pe care le lanseaza dezvoltatorul platformei open source si apoi sa le instalezi
-
- Codul la un open source devine un mix din codul sursa, plugin-uri si paginile site-ului tau si, prin urmare, este mai predispus atacurilor din partea vanatorilor de bug-uri
4. Timp de lansare a site-ului: SaaS vs Open Source
SaaS
O platforma inchiriata, precum Gomag, este gata imediat de folosire, iar magazinul tau poate fi lansat in cateva zile (sau chiar in aceeasi zi daca esti harnic).
Iti aranjezi magazinul dupa cum doresti in perioada de proba gratuita de 15 zile, alegi abonamentul, activezi domeniul si iti poti lansa magazinul linistit, sa vanda din prima zi.
Saau daca alegi varianta magazin la cheie, noi iti livram magazinul in 7 zile din momentul in care ne dai datele si informatiile necesare (completezi formularul cu datele de care avem nevoie).
Open Source
Daca alegi open source vei avea nevoie de cateva saptamani bune pentru a face un site viabil pentru magazinul tau.
Factorii ce trag de timp tin de customizarea codului, integrarea template-urilor, testare si implementare.
Bineinteles, daca nu ai cunostinte tehnice, va trebui sa rezervi timp si pentru a gasi un expert pe care te poti baza pentru a face ajustarile necesare.
5. Suport: SaaS vs Open Source
SaaS
La Gomag primesti suport personalizat pe canalele care iti sunt cele mai la indemana. Daca ai intrebari, nelamuriri sau ai nevoie de ajutor, iti stam la dispozitie la telefon (pachetul Enterprise) si pe tichete in zilele lucratoare, de la 09:00 la 17:00 sau pe email.
De asemenea, iti oferim suport cu o documentatie video si una scrisa a platformei precum si un modul special in platforma – “Academia”, care te va ajuta la maximum in dezvoltarea business-ului pe partea de promovare.
Acest modul contine resurse destinate exclusiv clientilor Gomag si unele nu sunt disponibile public niciunde altundeva.
Open Source
Platformele open source nu furnizeaza suport direct catre utilizatori. Asadar, trebuie sa te bazezi pe expertul la care apelezi sau la discutiile de suport de pe net care, de cele mai multe ori, vin de la simpli utilizatori, la fel ca tine.
Intr-adevar, unele platforme au comunitati uriase in jurul lor, insa exista putine sanse sa descoperi exact raspunsul potrivit pentru nevoile tale.
De ce sa alegi platforma eCommerce Gomag – un SaaS romanesc?
-
- Ai sute de functionalitati si module specifice pentru publicul roman, cu un cost minim, lunar
-
- Ai optiuni de integrare gratuita pre-existente in platforma cu terte parti: procesatori de plati, SmartBill, firme de curierat, programe de afiliere, comparatoare de presturi, tool-uri de marketing, Google Analytics etc.
-
- Platforma te ajuta nu doar sa ai o prezenta online, ci si sa vinzi: ai module speciale pentru marketing si vanzare, SEO si module de fidelizare a clientilor
-
- Obiectivul tau este sa te poti descurca fara efort in panoul de administrare, indiferent ca ai o afacere mica sau mijlocie – exact asta iti oferim
Sincer, iti recomand o platforma eCommerce open source DOAR daca ai un buget de cateva mii de euro, ai mai mult de 10 angajati si esti 100% sigur ca poti modifica de unul singur codul sursa sau sa suporti costul cu programatorii.
In final, nu uita: cresterea site-ului si a vanzarilor din magazinul tau online, nu depinde doar de platforma pe care o alegi ci si de strategiile de promovare pe care le aplici. Alege o platforma prietenoasa cu nevoile tale.
Esti interesat sa afli mai multe despre platforma Gomag? Citeste si:
- Majoritatea silentioasa – cum amplifici si loializezi acest tip de public - aprilie 29, 2025
- Cum deschizi un magazin online in Romania daca locuiesti in alta tara - aprilie 22, 2025
- Cum sa iti pastrezi clientii cand totul costa mai mult - aprilie 15, 2025