Oh, nu ma refer neaparat gramatical (desi gramatica ar trebui sa fie prietena ta cea mai buna).

sursa: Tenor
Mai degraba, aici e vorba sa scrii cu pasiune.
Cu o pofta grozava sa le arati oamenilor cum li se va schimba viata dupa ce iti cumpara produsele, indiferent ca e vorba de o descriere de produs, un articol, o postare, textul unei reclame sau altceva.
Eu sunt Porto, copywriter la Gomag, si azi iti voi arata 4 tehnici mai putin… normale, sa zic asa, prin care iti poti imbunatati scrisul.
Pana la urma, daca vrei sa vinzi online controlat si sa iti cresti vanzarile online, fara sa folosesti tehnica “sperantei” (adica aia in care te rogi la orice divinitate numai sa vezi o vanzare in admin) trebuie sa fii convingator prin continut.
Promit ca o sa fie distractiv. Pregatit? Sa trecem la treaba (vorba unui mare clasic in viata).
Adevarul dureros pentru care nu poti sa fii tu insuti
Pentru ca esti inhibat, dragul sau draga mea.
Toti suntem intr-o mai mica sau mai mare masura, si multam domnului ca e asa. Iti poti imagina ce s-ar intampla in lume daca toti am actiona la orice impuls trece prin creierele noastre pacatoase?
Oh, ar fi o mizerie. Oamenii s-ar desfrana (sa nu zic altfel) la greu in biserica, ar intra in coma alcoolica la raftul cu bautura din supermarket, ar vandaliza apartamentul vecinului pentru ca a parcat pe alt loc si cine mai stie ce.
Ceva in genul scenei din Kingsman, daca ai vazut filmul.

sursa: Giphy
Pentru a ne proteja de astfel de comportamente, toti invatam de mici ca exista ingeri si demoni in interiorul fiecaruia. Iar daca vrem sa supravietuim, trebuie sa ii incurajam pe primii si sa ii descurajam pe cei din urma. Sau pentru unii invers, ma rog.
Insa multi dintre noi exageram
Nu vreau sa pun si placa “sistemul e de vina” dar in loc sa ignoram cele mai rele impulsuri, calcam in picioare orice impuls.
Suntem indoctrinati de mici sa urmam un sablon, un script pentru ceea ce societatea considera un comportament normal. Dar cand vedem indicii de razvratire la altii, parca undeva in adancul sufletului ne-am dori si noi sa incercam, macar odata.
Problema?
Scrierea buna nu se afla in script.
Invatam la scoala cum sa ne detasam cat mai mult de textele pe care le cream, sa fie profesionale, impersonale, logice, cu informatii de necombatut. Si da, informatiile nu pot fi combatute, dar nici persuasive nu sunt.
Gandeste-te la majoritatea textelor pe care le-ai citit vreodata online. Cate dintre ele te-au surprins, te-au distrat, te-au facut sa plangi sau sa simti, pur si simplu, ceva?
Poate vrei sa imi spui ca scopul tau nu e acela de a face oamenii sa simta ceva, ci sa vinzi. Insa (si wow de cate ori am scris asta) oamenii cumpara ceva pentru ca sunt impinsi aproape fizic de la spate de o nevoie sau de o dorinta.
In lipsa unui text care li se adreseaza personal pe nevoia sau dorinta respectiva, poate ii va convinge imaginea de produs. Sau poate nu, pentru ca unul dintre competitorii tai ii face sa se identifice mai usor cu ceea ce le spune in descrierea de produs.

sursa: Giphy
Intelegi ce vreau sa spun? Imagineaza-ti ca vrei sa cumperi un cadou si compari doua magazine online, cu produse asemanatoare.
Intr-unul, descrierea de produs este profesionala, vorbeste despre ce functionalitati are cadoul, totul e logic si formal.
Intr-al doilea, in schimb, descrierea este una amuzanta, care iti arata cum poti folosi produsul, in ce fel de situatii, ce reactii vei avea atat tu, cat si destinatarul cadoului etc.
Cu ce descriere crezi ca te-ai identifica? De la ce magazin ai cumpara?
Tine cont ca online trebuie sa suplinesti experienta fizica de shopping cu toate armele de care dispui. Inclusiv textele.
Si-acum hai sa trecem la cele 4 ponturi pe care ti le-am promis mai sus, altfel iar ma intind si se ia Cosmin cu mainile de cap 🙂
Vrei sa iti cresti vanzarile online? E momentul sa pui „burta pe carte” 🙂
Exercitiul 1: Foloseste un limbaj senzorial
Cunosti cele 5 simturi de baza ale omului: vaz, auz, miros, gust si simtul tactil.
Ideea e urmatoarea: cand creezi un text, apeleaza la unul sau mai multe simturi. Limba romana si majoritatea limbilor (ok, poate cu exceptia sentinelezei) contin tone de cuvinte ce pot fi scrise pentru a transmite anumite emotii sau a trezi un simt in cititori.
De exemplu:
Aburii se ridica in rotocoale din cana fierbinte pe care o tii in mainile acoperite de patura, pe post de manusa. Simti si o slaba urma de fum de la flacarile ce danseaza jucaus in semineu, amestecata cu aroma dulce a vinului fiert ce iti mangaie fata. Sorbi doar o picatura, iar caldura de la exterior incepe sa se raspandeasca treptat in tot corpul. E asa de cald si de bine incat poti sa spui cu mana pe inima ca in sfarsit… esti acasa.

sursa: Tumblr
Acuma sincer, cred ca ar trebui sa fii stana de piatra sa nu iti fi imaginat tot ce am scris eu in paragraful de mai sus. Sau sa nu iti fi amintit de serile comode si linistite de iarna.
Poate am vrut sa vand cana, sau patura sau semineul.
Indiferent de ce produs e vorba, poti folosi aceeasi tehnica pentru a proiecta imagini in mintea clientilor prin intermediul articolelor din blog sau a descrierilor de produse sau a unei postari pe Facebook, de exemplu.
Exercitiul 2: Scrie un elogiu pentru cineva la care tii
Urmatoarele 2 exercitii sunt si teme pentru tine. Nu-ti fie teama, n-o sa te pun sa le publici pe undeva sau sa mi le trimiti (doar daca vrei 🙂 ).
Te vor ajuta sa spargi zagazurile ce tin creativitatea ascunsa. Daca poti sa le faci, atunci poti sa creezi si texte convingatoare, care vand, care transmit si care castiga aprecierea si increderea oamenilor.
Si-acum, exercitiul propriu-zis:
Scrie un elogiu pentru cineva sau ceva iubit.
Indiferent ca e o persoana, animalul de companie, un obiect, indiferent ca mai exista sau nu, e in viata sau nu.
Uite, personal am scris elogii pentru sotul meu in momentul in care era departe si simteam prea mult sa tin in mine, pentru sora mea dupa ce a trecut peste o boala oribila, pentru o vecina care fara sa stie m-a invatat primele notiuni de storytelling si pentru… bere.

sursa: BuzzFeed
Elogiile sunt, practic, laude pentru calitatile, actiunile sau personalitatea anumitor subiecti. In acest caz, nu te pun sa lauzi aiurea sau sa gasesti doar lucrurile frumoase la o persoana, ci sa iti transpui sentimentele in cuvinte.
Ai vazut vreodata schita unui artist care parca a reusit sa captureze acel ceva special la cineva pe care il cunosti?
Nu ca o poza, nu ma refer la trasaturile fizice.
Mai degraba e o frantura din sufletul lui, imperfecta prin felul in care arata, dar cumva perfecta pentru ca arata cine este de fapt.
Despre asta e acest exercitiu.
Ia un pachet de servetele si scrie despre o persoana pe care o iubesti.
Pune-ti propriile simturi pe hartie si schiteaza esenta persoanei respective prin micile detalii ce se uita pe masura ce trece timpul; vorbeste despre povestea ei, despre calatoria voastra impreuna, despre situatii prin care ati trecut, ce ii place, ce nu, cum reactioneaza sau a reactionat si asa mai departe.
Da-ti drumul.
Stiu ca e al dracului de greu, insa daca reusesti sa faci un elogiu pentru cineva la care tii, vei fi capabil sa iti creezi un stil distinctiv si in restul textelor.
Citeste si: Cum Creezi Continut Pentru Industriile “Plictisitoare”
Exercitiul 3: Scrie o scena intensa de sex
Cand eram micuta, cuvantul cu “S” era tabu in casa. Well, pe masura ce am crescut, credeam ca sexul este o chestie privata, care se face in spatele usilor inchise, departe de ochii lumii, bla, bla, bla.
Acum insa sunt copywriter si uite care e problema:
Job-ul nostru ca scriitori sau creatori de continut este sa spunem lucrurile pe care altii nu le pot spune sau nu vor sa le spuna.
Cateodata asta inseamna sa fim brutali de sinceri, aproape cruzi; insa in majoritatea timpului, inseamna sa vorbim despre tabu-uri – de exemplu lacomie, gelozie, ura, lasitate si, da, sex.
Depinde ce tip de persoana esti, insa lumea, in general, nu vorbeste atat de deschis despre asta. Poate ti se pare ciudat, rusinos sau groaznic, insa trebuie sa dai mana cu fricile din tine si sa incerci sa le cunosti pentru a trece mai departe.
Gandeste-te, daca te rusinezi la ideea ca scrii o scena fierbinte de sex, de unde vei gasi curajul sa scrii despre abuzuri, suicid, dependente sau moarte?
Astea sunt subiecte grele si adevarul e ca nu vei invata niciodata sa le tratezi cu gratie si demnitate pana nu simti groaza sau rusinea si, in loc sa fugi de ele, stai si te descurci.

sursa: AwesomeGifs
Personal, cred ca sexul este un subiect bun pentru start pentru ca, desi poate fi periculos, e si distractiv. Iar timpul petrecut pentru a descrie scena e timp petrecut cu folos 🙂 .
Hai, scoate la iveala ciudatul din tine. N-o sa stie nimeni ca ai facut-o.
Exercitiul 4: Invata sa spui multumesc
Stiu ca suna aiurea cand o spun, dar majoritatea nu invata niciodata cum sa spuna “multumesc”.
Sigur, toti spunem un multumesc pentru chestii triviale cum ar fi cand cineva iti tine usa deschisa, sau cand te ajuta sa aduni lucruri imprastiate pe jos. Si da, mai trimitem si cadouri in semn de apreciere.

sursa: Giphy
Dar ce faci atunci cand situatia e mai importanta decat exemplele de mai sus? Cand cineva face un act de bunatate atat de altruist incat …?
N-avem cuvinte. Emotiile sunt atat de puternice si recunostinta atat de profunda incat ni se pare imposibil sa gasim cuvintele potrivite pentru a o exprima.
Un creator de continut nu are voie sa pateasca asta. Atunci cand altii spun aceleasi platitudini, tu trebuie sa stii exact ce vrei sa spui, exact cum simti si sa transformi gandurile in cuvinte pentru a le teleporta in mintea cititorilor.
O metoda buna sa inveti este sa creezi o scrisoare de multumire. Gandeste-te la trecutul tau si alege o persoana care a facut ceva sau a zis ceva si ti-a schimbat viata in bine. Scrie-i o scrisoare in care ii spui cat de mult o apreciezi.
Dupa ce termini, verifica temeinic: este chiar ceea ce vrei sa spui? Chiar ceea ce vrei sa transmiti, exact ceea ce simti? Daca nu, distruge scrisoare si ia-o de la capat.
Iar cand termini si esti multumit de rezultat, trimite-o destinatarului, in cazul in care se poate. Daca ai facut-o cum trebuie, crede-ma ca il va misca intr-un mod in care putine lucruri pot vreodata.
Citeste si: Continut pentru Trafic VS continut pentru Vanzari In eCommerce
Cred cu tarie ca foarte multa lume este capabila sa creeze texte bune. Insa pentru asta trebuie sa inveti zilnic, sa citesti cel putin de doua ori mai mult decat scrii si sa scrii zilnic.
Daca vrei sa creezi propriile texte pentru magazinul tau online, incepe de aici. Exerseaza si, treptat, vei deveni din ce in ce mai bun. Pe deasupra, vei reusi sa iti cresti vanzarile online.
PS. Ai aflat de Academia de eCommerce? Este un hub de resurse dedicat eCommerce-ului in care se afla si cateva materiale create de mine. Nu ca ma laud, dar chiar te vor ajuta. Daca vrei acces in Academie, inregistreaza-te… mintenas 🙂 .