Vorbesc aproape in fiecare zi cu diversi proprietari de afaceri.
Si dupa atatia ani si atat de multe discutii, exista 2 teme principale care apar din nou si din nou. Ce merge si ce nu merge.
Iar astazi vreau sa vorbesc despre ce nu merge. Despre ce greseli e posibil sa faci, daca tocmai vrei sa deschizi o afacere.
- Alege o idee
- Alege publicul tinta
- Valideaza-ti ideea in fata publicului
- Fa-ti site-ul (si incepe sa strangi adrese de email imediat)
- Lanseaza

sursa: Gfycat
Daca esti incepator sigur vrei sa afli greselile comune astfel incat sa le eviti. Iar daca esti un vetern intr-ale eCommerce-ului, cu siguranta si tie iti place sa vorbesti despre greselile pe care le-ai facut la inceput si ce ai face acum diferit daca ai fi iar acolo.
Pentru articolul de azi, am adunat 5 greseli atat din povestile antreprenorilor cu care am discutat, cat si din actiunile gresite pe care le vad datorita muncii noastre cu clientii Gomag.
De cele mai multe ori, acestea sunt rezultatul unui management prost al timpului si un mod de gandire care… nu prea e orientat spre business, la drept vorbind.
1. Te ingrijorezi prea mult asupra ce produse sa vinzi – pierzi saptamani la rand gandindu-te daca e ok sau nu sa vinzi produsele respective, fara sa testezi piata.
2. Te tot gandesti cum sa faci bani – daca doar banii sunt scopul tau, slabe sanse sa reusesti. In general in primii ani trebuie sa investesti bugete considerabile in business, inclusiv profitul pe care il castigi in acest timp. Daca vrei doar sa iei banii clientilor si in rest nu iti pasa de ei… afacerea ta n-o sa dureze prea mult.
3. Dedici prea mult timp pentru a gasi numele si logo-ul afacerii – sunt detalii derizorii care de cele mai multe ori nici nu conteaza pentru clienti (in afara situatiei in care e un nume foarte greu de pronuntat sau logo-ul arata execrabil). Creeaza ceva simplu si usor de retinut si gata, treci mai departe.
4. Lucrezi prea multe ore pe design si continut (sau lucrezi o saptamana pentru un articol pe blog) – oamenii vor sa foloseasca site-ul cu usurinta si sa aiba suficiente informatii astfel incat sa poata lua decizia de cumparare cu incredere. Nu ai nevoie de opere de arta sau mii de cuvinte in descrierea de produs. Mergi pe functionalitate, asigura-te ca site-ul arata ok si atat (cel putin deocamdata, la lansare; ai timp pe urma sa te ocupi de aceste detalii).
5. Incerci sa fie totul perfect inainte de lansare – nu va fi. Si doar tragi de timp. In plus, pentru ca tocmai lansezi, asta inseamna ca oamenii inca nu au interactionat cu business-ul tau. Prin urmare, chiar daca totul pare perfect pentru tine, nu inseamna ca va fi la fel si pentru ei. Respecta-ti strategia de lansare, asigura-te ca ai logistica, campania de marketing, cadrul legal si tot ce trebuie pe modul start. Vei vedea din reactiile clientilor ce poti sa imbunatesti pe parcurs, pentru a face business-ul perfect pentru ei.
Majoritatea acestor lucruri sunt mai putin importante decat crezi dar, pentru ca te stresezi atat de mult asupra lor la inceput, te vor face sa tot amani, sa te tot gandesti si razgandesti incat pana la urma nici nu mai lansezi.
Citeste si: 4 Greseli de evitat daca vrei O Afacere de Succes
Pasii adevarati daca vrei sa deschizi o afacere
Ok, am mai spus asta si o sa tot repet 🙂 . Tu nu iti faci un business ca sa colectezi tone de trafic in site sau sa arati lumii cat de priceput esti la design sau programare.
Motivul e sa faci bani, oferind oamenilor solutiile de care au nevoie si pe care le vor, astfel incat tu sa ai libertatea de a te bucura de ceea ce iti doresti cu adevarat.
Niciuna dintre cele 5 greseli de mai sus nu te va ajuta sa faci asta. Nici macar faptul ca te ingrijorezi in permanenta asupra banilor nu o sa iti faca afacerea sa creasca.
Pe de alta parte, faptul ca stii catre cine vinzi si cine este si dispus sa iti dea bani, te va ajuta. Iar faptul ca ai un produs bun, de calitate si relevant pentru nevoie oamenilor, va duce nu doar la campanii de marketing performante ci si un business de succes.
Iar daca vrei cu adevarat asta, atunci uite care sunt pasii reali pentru o afacere profitabila pe termen lung.
1. Alege o idee
Poate vrei sa vinzi mobila vintage. Sau papioane. Sau sisteme de purtare pentru bebelusi. Sau orice, nu conteaza.
Alege o idee, chiar daca ai 3 optiuni posibile la care te gandesti. E important sa faci o alegere pentru ca doar asa poti trece la pasul urmator – analiza de piata si testarea.
Stiu cat de greu e in aceasta faza. Stai si te gandesti daca intr-adevar oamenii ar fi interesati sa cumpere ceea ce vrei sa le vinzi tu, cum o sa faci asta, in ce mod o sa ii atragi, cat sa fie pretul produselor astfel incat sa iti poti plati facturile dar nici sa nu ramai pe zero… si cate si mai cate.
Problema e ca, deseori, ramai doar la stadiul de gandit. Si nu mai faci nimic.
Asa ca fa o alegere. Vezi la ce esti bun, ce te pasioneaza si ce ti-ar placea sa vinzi. Apoi iesi “in lume” si intreaba oamenii, testeaza piata, vezi cum le merge celorlalti care vand aceleasi produse sau servicii.
2. Alege publicul tinta
Acum ca ti-ai ales focusul, e timpul sa te documentezi.
Implicit, prin caracteristicile si procesul de folosire a produselor pe care vrei sa le vinzi, ai deja un public tinta in minte. Dar nu trebuie sa te limitezi la atat.
Mergi acolo unde sunt de obicei acesti oameni – pe anumite grupuri, pe anumite pagini, la anumite evenimente sau chiar in cadrul grupului tau de cunostinte.
Vorbeste cu ei, intreaba-i ce si-ar dori si nu gasesc pe piata, cat ar fi dispusi sa investeasca si permite-le sa iti incerce produsele / serviciile.
3. Valideaza-ti ideea in fata publicului
Gandeste-te la afacerea ta ca la una B2B. Intotdeauna conexiunile personale si testele imprastie vorba mai repede.
Creeaza-ti un grup de clienti beta, care sa isi formeze o opinie despre produsele tale, sa le incerce pentru o perioada de timp astfel incat, pe cand tu esti gata de lansare, sa ai deja la indemana toate armele de care ai nevoie pentru a convinge oameni complet necunoscuti.
Ofera-le produsele si gratuit si spune-le ca vrei de la ei doar o parere sincera si obiectiva. De aici va incepe sa functioneze principiul reciprocitatii a lui Cialdini si te vei trezi in scurt timp cu un continut generat de utilizatori mai valoros si eficient decat orice alta reclama.
4. Fa-ti site-ul (si incepe sa strangi adrese de email imediat)
Chiar recent am discutat cu un client Gomag incepator care… nu prea stie cum sa inceapa. Stie ce vrea sa vanda, catre cine si vrea sa dea drumul magazinului cat mai repede. Dar nu are o idee clara ce se va intampla dupa.
Vezi tu, frumusetea online-ului consta in usurinta cu care te poti ascunde in spatele unei pagini cu un mesaj atragator si un simplu formular de captare, ce iti aduce zeci sau chiar sute de lead-uri, in timp ce tu te concentrezi fara grija pe ceea ce ai de lucru.
Asa ca fa asta. Afiseaza un landing page de precomanda sau unul in care spui cateva lucruri despre ce vei vinde si oferi oamenilor un discount sau alt magnet. In schimbul lui, le ceri adresa de email sau acceptul de a discuta pe Messenger cu ajutorul unui chatbot, cu promisiunea ca vor fi primii care se vor bucura de produsele tale.
Seteaza o reclama pentru a atrage atentia cat mai multor lead-uri din publicul tau si lasa procesul sa isi faca treaba singur. Intre timp, te poti ocupa de crearea site-ului si ultimele detalii legate de logistica.
5. Lanseaza
Ai pus pe picioare un magazin care arata bine si functioneaza fara erori? Perfect, mergi live.
Nu mai astepta – sa schimbi culoarea la butoane, sa ai x, y, z produse afisate in carusel in x, y, z ordine, incadrate nu-stiu-cum. Acestea sunt detalii care doar iti mananca nervii si iti intarzie oribil de mult lansarea.
Mai mult, sunt amanunte care nici macar nu sunt observate de catre clienti. Pentru ca lor nu le pasa. Pentru ca tot ceea ce ii intereseaza e ca produsele tale sa se potriveasca la fix nevoilor lor si sa ii ajute sa scape de problemele cu care se confrunta.
Fa un boom in ziua lansarii: pe paginile Social Media (pe care se presupune ca le-ai creat cu mult inainte de lansare), pe site, in reclame, pe lista de email-uri adunate (e vital sa faci asta), limiteaza durata campaniei de reduceri cu care lansezi (daca este cazul) pentru maximum o saptamana si pregateste-te pentru valul de vanzari.
Daca ai muncit sa atragi oameni automat spre site dinainte de lansare, e imposibil ca acestea sa nu vina din prima zi. De aici e vital sa livrezi conform asteptarilor clientilor si sa intretii relatia cu acestia dupa cumparare.
Si totul continua in acelasi ciclu.
Citeste si: 2 Tactici neconventionale care iti aduc mai multe vanzari
Toti vrem opere de arta la inceput. Ne impiedicam in chichite ce ne incetinesc ritmul si ne rapesc tot entuziasmul pe parcursul drumului.
Pana la urma, cat entuziasm sa mai ai cand tot trebuie sa dai bani fara ca acestia sa fie acoperiti, cand imaginea aceea de produs pur si simplu nu se asorteaza cu produsul de langa din caruselul afisat la noutati…?
Repet. Nu te pierde in detalii. Concentreaza-te sa vinzi, sa ai de unde reinvesti in afacere si, pe parcurs, vei vedea cum (curios cum se intampla acelasi lucru de fiecare data) aceste amanunte nu mai par deloc importante.
Ce zici? Esti pregatit sa lansezi? Hai pe platforma Gomag si permite-ne sa te ajutam sa vinzi online pe pilot automat. Ai 15 zile in care poti testa platforma gratuit, stiai 🙂 ?
- Majoritatea silentioasa – cum amplifici si loializezi acest tip de public - aprilie 29, 2025
- Cum deschizi un magazin online in Romania daca locuiesti in alta tara - aprilie 22, 2025
- Cum sa iti pastrezi clientii cand totul costa mai mult - aprilie 15, 2025