Andreea Maier este Managing Partner la Craft Laser, un magazin online cu produse de artizanat urban, de la cadouri gravate / brodate, pana la suveniruri, jocuri educative si accesorii.
Este implicata intr-o multime de fatete ale business-ului – se ocupa de postarile pe social media, dar este si persoana care raspunde la telefon, mail-uri si mesaje.
Desi e o persoana extrem de ocupata, Andreea ne-a raspuns la cateva intrebari. Asa ca te invit mai jos sa descoperi magia din spatele Craft Laser, lucrurile care ii determina sa evolueze si sfaturile Andreei pentru alti proprietari de business-uri.
1. Povesteste-ne putin despre tine. Ce te pasioneaza si care sunt lucrurile importante pentru tine?
Despe mine in 2 cuvinte: zambet si integritate.
Zambet, pentru ca e importanta pentru mine energia din care traiesc si creez zilnic, si integritate, pentru ca eu cred cu tarie ca absolut orice in viata e o alegere!
Poti alege sa fii fericit, sa fii nefericit, esti singura persoana responsabila pentru viata ta! In noi se afla toate resursele, trebuie doar sa le accesam.
Noi avem succesul, fericirea si iubirea, trebuie doar sa le scoatem la suprafata in orice moment. Si sa ne folosim de cine suntem noi in adancul sufletului nostru.
Ma relaxez foarte tare citind, calatorind. Imi place sa descopar lucruri noi, sa experimentez. Nu-mi plac regulile impuse, doar ca pentru ca “asa se face”.
2. Magazinul tau online vinde cu platforma Gomag. In ce consta business-ul tau si ce il face unic fata de alte afaceri?
Craftlaser.ro ofera produse de artizanat urban, personalizate, intr-un mediu autentic, pentru clientii pretentiosi care cauta cadouri #editielimitata, invaluite in magia zambetelor
Cine suntem noi?
Suntem Andreea si Alex, si in anul 2017 am inceput un proiect super indraznet, realizand suveniruri gravate pentru principalele obiective turistice din Romania.
Produsele sunt realizate in atelierul nostru din Oradea, toate desenele de pe suveniruri fiind realizate manual de catre artistul local Adrian Samoila.
In acest moment avem colaborari cu: Castelul Peles Sinaia, Cetatea Alba Carolina (Alba Iulia), Castelul Huniazilor din Hunedoara, Cetatea Oradea, Castelul Karolyi Carei, Bucuresti (magazinul de suveniruri Old Town Souvenirs), Art&Craft (aeroportul Henry Coanda Bucuresti, Sibiu si Cluj Napoca), Brasov (Rope Street Museum), Cluj Napoca, Muzeul National al Bucovinei, Castelul Bran etc
De la suveniruri gravate, unicate, pana la crearea de cadouri personalizate nu a fost decat un pas. Incet, gama de produse artizanale urbane personalizate s-a diversificat si in prezent realizam o serie de cadouri (din nou, unice 🙂) care aduc zambete pe fetele clientilor nostri.
In anul 2018 ne-am gandit sa incercam gravura pe piele naturala. Nu am stat foarte mult pe ganduri, am aplicat pe Programul Start Up si am obtinut o finantare pentru a ne achizitiona echipamentele necesare realizarii de genti si accesorii din piele gravate si brodate.
Prin acest proiect ne-am propus sa cream povesti de viata asortate cu pasiune si dedicare avand ca rezultat final realizarea de genti si accesorii din piele natura, realizate manual, personalizate prin broderie si gravura.
Nu i-am uitat nici pe barbati; ca urmare, am realizat produse speciale pentru partenerii nostri pentru ca stim ca si ei se bucura sa poarte accesorii cu personalitate.
Folosim doar piele naturala de cea mai buna calitate si captuseala din bumbac, fina la atingere si simtire. Nu facem rabat de la calitate si de la zambete!
Pentru ca stim ca fiecare persoana este unica, are personalitate distincta, am adus si in acest domeniu personalizarea produselor noastre: culorile broderiilor, culoarea cusaturii gentii, modelul gravat.
Fiecare produs #craftlaser se poate personaliza GRATUIT si prin adaugarea unui text/mesaj/nume.
In prioada care tocmai a trecut, datorita Covid, ne-am reinventat. Stiam că lucrurile nu vor mai fi la fel.
Si, pentru ca sustinem educatia orientata spre propria descoperire de sine, am creat o colectie de jocuri educative, tip puzzle, din lemn, care pot fi folosite atat de catre copii, cat si de catre adulti. Toate jocurile noastre sunt finisate manual (slefuire, vopsire cu bait non toxic pe baza de apa).
Motto-ul nostru este: Zambeste vietii si ea iti va zambi inapoi.
Din spatiul nostru de fericire e usor sa aducem zambetul pe buzele celor dragi, prin oferirea unui cadou de suflet. Ofera-ti tie sau celor dragi o bucata din povestea vietii, brodata sau gravata pe un accesoriu de poveste.
3. Ce te-a motivat sa iti deschizi propria afacere online?
Online-ul a venit ca o componenta complementara a suvenirurilor gravate pe lemn pe care deja le realizam.
Pentru ca deja lucram cu lemn, de Craciun ne-am gandit sa realizam globuri personalizate cu nume si fotografii.
Realizand deja prima colectie de globuri pe care am vandut-o pe Facebook, anul urmator ne-am propus sa trecem la nivelul urmator si sa cream si un site web. Pentru ca deja era primavara, am adaugat si alte cadouri personalizate.
Si, pentru ca anul trecut ne-a cam luat prin surprindere si ne-am trezit ca suntem constransi sa stam mai mult in casa (bunici, parinti, copii), am creat jocurile educative tip puzzle pentru copii.
Astfel, online-ul s-a dezvoltat incet, dar sigur…natural, organic, venind astfel in intampinarea nevoilor clientilor nostri.
Le-am ascultat nevoile si am actionat.
Aveam nevoie, insa, de o platforma user-friendly si astfel am ajuns la platforma actuala, de care noi suntem extrem de mandri si care ne asigura o comunicare foarte directa cu prietenii nostri.
Bineinteles ca am expus si suvenirurile pe care noi le realizam deja.
Asa a venit idea de a porni si un blog pe platforma online, in care sa povestim despre Romania, sa incurajam turistii sa viziteze Romania. Si astfel, acum dezvoltam un proiect de promovare a Romaniei, prin ochii nostri.
Nu vrem sa cream un blog de calatorii, de tip unde sa ne cazam si unde sa mancam, ci un blog de decoperire si promovare a principalelor obiective turistice din Romania, ce poti vizita daca ajungi intr-o anumita regiune, care e istoria locurilor.
4. Care e cea mai mare satisfactie de business de pana acum? Dar cel mai mare risc pe care ti l-ai asumat?
In mod sigur, cea mai mare satisfactie o reprezinta zambetele clientilor.
Si mi-a ramas in minte o poveste tare draguta: creasem o colectie de semne de carte “Colectia Regala”, colectie pe care acum o gasiti la magazinul official de suveniruri de la Castelul Peles.
Pentru ca eram tare incantati de aceasta colectie, am facut o postare rapida pe pagina noastra de Facebook, in care am aratat aceste minunatii. Reactiile au aparut imediat, iar o doamna a vrut neaparat un semn de carte cu Regina Maria.
I-am spus ca suvenirurile au fost livrate deja la Peles, iar ea impreuna cu familia au si plecat a doua zi (doamna locuia in Bucuresti) sa cumpere acel semn de carte.
Mi-a trimis apoi o fotografie cu semnul de carte, in timp ce se intorceau acasa, fiind extrem de incantata de noua achizitie.
Iar zambetul pe care l-am primit noi? Priceless 😊
Riscurile in business sunt inerente, pentru ca ceea ce creezi tu la un moment dat poate sa nu fie ceea ce-si doresc oamenii.
Ideea este ca trebuie sa fii extrem de apropiat de clientii tai, sa-i asculti, sa vezi care sunt nevoile lor si sa vii in permanenta in intampinarea lor.
Dar da, in viata si in business trebuie sa risti.
Trebuie sa inveti sa te aliniezi tu cu tine….si sa inveti cand sa spui DA si cand sa spui NU, dar autentic si in totala integritate cu tine si cu valorile tale.
5. Ce metoda a functionat cel mai bine in cazul afacerii tale, pentru a atrage clienti si a-ti face magazinul cunoscut?
Bucuria cu care vorbesc despre ce facem noi in atelierul #craftlaser.
Pasiunea si bucuria se transmite in exterior. Si oamenii nici nu simt ca le vinzi ceva.
Niciodata nu mi-a iesit vanzarea clasica, aceea serioasa cu cuprins, introducere si incheiere. Intotdeauna am incercat sa creez incredere, deschidere si zambete.
Am observat ca aceasta bucurie ii face pe oameni curiosi, ii face sa se apropie de noi, sa vada ce facem noi in atelier, sa ne cunoasca pe noi ca si oameni.
6. Din ce in ce mai multi oameni aleg calea antreprenoriala, femei si barbati deopotriva. Care crezi ca sunt cele mai mari provocari pe care le intampina antreprenorii la inceput de drum?
Cred ca cele mai mari provocari sunt: neincrederea in sine, in produs, fricile noastre cele de toate zilele (daca nu o sa mearga, daca o sa esuez, daca…acei foarte multi daca).
7. Stim deja ca antreprenoriatul nu e doar „lapte si miere”. Au fost momente in care ai vrut sa renunti la business-ul tau? Ce te-a motivat sa mergi mai departe?
Da, au fost cateva momente, in care nu m-am simtit absolut deloc stapana pe mine si am fost tentata sa aleg calea usoara… renuntarea.
Orice inceput e greu, cu suisuri si coborasuri, cu momente in care poate nu mai vezi luminita de la capatul tunelului.
Momentul de lockdown de anul trecut a fost unul dintre ele. Am realizat ca turismul nu va mai fi si a trebuit sa facem un pas in spate. Si a trebuit sa ne reiventam.
Atunci am creat jocurile educative tip puzzle pentru copii. Dar, da, intr-un prim moment a fost gandul ca nu vom reusi sa trecem prin asta.
A fost teama de necunoscut. A fost blocajul mental.
Dar am luat o pauza, am mers un pas in spate…si am lasat lucrurile sa se aseze.
Si din aceasta retragere au inceput apoi sa vina idei. Si claritate. Dar cred ca cel mai important a fost sa acceptam ca trebuie sa ne oprim, sa ne dam un pas in spate si sa ne schimbam perspectiva din care ne uitam la business.
8. Ce sfat ai pentru noua generatie de antreprenori si pentru femeile care isi doresc propria lor afacere?
Cred ca cel mai important pas e sa actioneze!
Sa aiba curajul sa inceapa!
Sa nu mai amane!
In primul rand, sa stie foarte clar ce vrea sa faca, care e activitatea pe care vrea sa o desfasoare, sa studieze piata, sa stie si sa inteleaga clar care sunt nevoile clientilor.
De asemenea, sa studieze permanent, atat piata pe care o deserveste, dar sa invete sa se cunoasca si pe sine insasi si sa evolueze ea ca persoana.
Inainte de a fi antreprenoare, esti o fiinta umana in permanenta schimbare si dezvoltare.
Si sa studieze tehnici si instrumente de antreprenoriat, tehnici de vanzare, de comunicare, de business in general. In antreprenoriat trebuie sa studiezi permanent.
Chiar cand faci curatenie in casa – pune un podcast pe telefon… si crede-ma ca vei avea mai mult spor! 😊
Cartea sau autorul preferat?
Aici e greu… pentru ca sunt atat de multe carti preferate!
Totusi, o sa fac un TOP 5, ordinea fiind total aleatorie:
- Singur pe lume – Hector Malot (cartea copilariei mele)
- Memoriile unei gheise – Arthur Golden
- Conversatii cu Dumnezeu – N.D. Walsh (cartea care m-a ajutat sa incep procesul de cunoastere de sine)
- Torente – Marie Anne Desmerest
- Profetiile de la Celestine – James Redfield
Secretul productivitatii tale?
Claritatea!
Atunci cand am claritate in ceea ce vreau sa fac, actionez instant si fara sa ma pierd pe drum. Si fac lucrurile si repede, si bine, si cu rezultate.
Atunci cand nu am claritate, aman si incerc sa fac multe lucruri deodata, poate-poate o iesi ceva…dar nu functioneaza.
Sursa ta de inspiratie, in 2-3 cuvinte?
Zambetul si lucrurile care ma fac sa zambesc, sa “ma pierd” intr-o stare de bine.
Multumim, Andreea, pentru raspunsuri si inspiratie!
- Cum sa eviti greselile de incepator si sa minimizezi riscurile - decembrie 3, 2024
- Reguli de aur cand vrei sa vinzi pe Pinterest - noiembrie 26, 2024
- Idei si organizare pentru procesul de productie in compania ta - noiembrie 19, 2024