Paginile 404 customizate sunt, probabil, la fel de necesare ca si continutul de calitate din site/blog. Uneori, chiar nu e vina ta ca vizitatorii site-ului au aterizat pe o astfel de pagina dar este datoria ta sa mentii comunicarea cu acestia. Mai mult, ii poti directiona spre pagina de Home, le poti oferi informatiile de contact sau chiar un ghid util si asa castigi si o adresa de email/lead pentru afacerea ta online.

Cu paginile 404 customizate ai o sansa sa recastigi atentia si interesul vizitatorilor.

Aparitia paginilor 404 este inevitabila, oricat te-ai stradui tu sau echipa care iti dezvolta site-ul sa impiedice fenomenul. De obicei, atunci cand aterizeaza pe un 404, utilizatorii sunt frustrati deoarece eroarea ii impiedica sa ajunga la continutul dorit.

Aici intervine inventivitatea ta. Tot ce trebuie sa faci este sa o transformi dintr-o strada infundata, intr-un punct de start spre pagina pe care doresti sa o promovezi cel mai mult. Ai la dispozitie o multime de metode prin care sa relaxezi utilizatorul si sa il determini sa ramana in site, pe pagina pe care il directionezi.

In cele ce urmeaza iti voi da detalii despre cum poti sa customizezi o pagina 404 si iti voi oferi exemple, dupa care te poti inspira.

Dar ce sunt paginile 404?

O eroare 404 este un mesaj standard HTTP de raspuns care semnalizeaza utilizatorului ca pagina web pe care incearca sa ajunga nu poate fi gasita pe server. Poate fi o eroare determinata de tine sau echipa ta, prin faptul ca pagina a fost eliminata sau mutata iar URL-ul nu a fost schimbat corespunzator sau poate fi o greseala a clientului, daca acesta a introdus un URL incorect in browser.

Indiferent de cine a determinat aparitia erorii, pentru tine ca proprietar de afacere online, eroarea se transforma intr-un as in maneca daca personalizezi pagina 404 in care ajunge clientul. Acest atuu se va observa in timp comparativ cu concurentii tai, cu cresterea numarului de lead-uri, fani, urmaritori ai site-ului dar si cresterea ratei de conversie.

Pentru afacerile online dezvoltate pe platforma Gomag, in curand vom lansa un modul special pentru personalizarea paginii 404 direct din platforma, pe care il veti avea la dispozitie in cadrul pachetului eCommerce ales.

3 Modalitati Prin Care Poti Personaliza Paginile 404

1. Foloseste-te de umor

Aceasta abordare este folosita de o multime de branduri, la nivel global. Cand pagina pe care aterizeaza (desi nu este chiar cea dorita de catre utilizator) il face sa rada, sa se amuze prin ingeniozitatea sa, comportamentul persoanei respective este influentat de emotii pozitive. Prin urmare, nu devine frustrat ci, din contra, este deschis la mentinerea relatiei de comunicare si la realizarea unei alte actiuni in site-ul tau.

Pagina 404 de la Mint.com a fost construita pe tema umoristica a juniorului plictisitor si tocilar. Vizitatorul ghinionist poate sa stea la povesti cu el sau poate fi directionat catre paginile de care este interesat. Ideea din spatele acestei pagini este sa il amuze si sa il destinda pe utilizator. O persoana care si-a facut o impresie buna despre site-ul tau pana acum, cu siguranta va fi determinata sa fie receptiva la continutul din paginile urmatoare.

Prin urmare, rata de respingere scade iar rata de conversie creste semnificativ.

pagina 404 mint

Un alt exemplu de abordare umoristica, este cel al CognitiveSEO, o platforma online de verificare a pozitiilor in cautari, backlink-urilor, link management si analiza celor trei componente mentionate.

Ei, aici au folosit o imagine cu mascota site-ului, un agent SEO ninja pe nume James Bot (se observa trimiterea la James Bond dar si la “meseria” sa de crawler). Atunci cand apare o pagina 404, James Bot este in concediu, pe o plaja, indicand faptul ca a luat o pauza de la job. Utilizatorul este directionat spre pagina de Home a site-ului, dar nu inainte de a se amuza pe seama mascotei.

Un aspect interesant aici este modul in care au ales sa accentueze partea dreapta (locul spre care se indreapta mai intai privirea oamenilor), mascota dar si numele brandului, care se integreaza natural in imagine. In schimb, textul care specifica eroarea este estompat, ceea ce vizual transmite o importanta scazuta, faptul ca eroarea poate fi trecuta cu vederea.

Abordarea relaxata are un efect pozitiv asupra utilizatorului iar imaginea, destul de complexa (de exemplu, nu le-am observat pe cele doua robotele din fundal decat tarziu) transmite mesajul ca site-ul chiar este preocupat de starea emotionala si asteptarile utilizatorilor sai.

eroare 404 cognitiveSEO

Un alt exemplu de pagina 404 pe ideea junior developer-ului incurca-lume, este dat de cei de la CloudSigma. Exemplul este cu atat mai potrivit cu cat compania prezinta o privire din culise asupra ceea ce se intampla in timpul programului de activitate.

Pagina lor 404 pretinde inteligent ca este, de fapt, pagina de Home dezvoltata de junior developer care, surprinzator, este o pisica. Metaforic vorbind, paralela dintre pagina 404 si juniorul pisica reprezinta faptul ca orice eroare este facuta de persoane necalificate ceea ce nu se intampla cu celelalte pagini ale site-ului. De aici decurge, natural, concluzia ca in afara de junior, toata echipa lor este profesionista si isi realizeaza task-urile la perfectie, inainte de deadline.

pagina 404 cloud sigma

Ce obtii cand combini un videoclip viral cu imaginatia unei firme de design care promoveaza o atmosfera amuzanta si relaxanta in tot site-ul? Exact, pagina 404 a celor de la Blue Egg este de-a dreptul epica si a fost mentionata cam in toate topurile cu pagini 404 customizate, existente.

Tocmai de aceea, trebuie sa o analizez si eu astazi. Ceea ce diferentiaza aceasta pagina de altele mentionate mai sus este ca nu s-a folosit o imagine ci un video, iar textul este brutal de sincer (si sarcastic). Utilizatorul care ajunge in pagina 404, poate sa fie directionat in pagina de Home a site-ului, sau poate sa stea acolo si sa asculte o capra care tipa ca un om. Si abia cand se satura de ascultat, poate sa acceseze pagina de home.

Din start, utilizatorul nu se simte presat sa faca o alegere, deoarece aceasta ramane la latitudinea lui. Totul e cu atat mai amuzant cu cat inceputul filmuletului nu e zgomotos si pana incepe capra sa tipe, ai timp sa citesti textul. Si nu cred ca stiu pe cineva care sa nu fi ras cand a vazut filmuletul pentru prima data.

eroare 404 blueEgg

2. Distreaza-l pe utilizator

Alt tip de abordare in paginile 404 etse abordarea ludica si aici ma refer la a-l distra pe utilizator printr-un joc scurt sau alt tip de activitate care sa il distreze. Aceasta distractie are potentialul de a-i distrage atentia de la faptul ca a ajuns intr-o pagina care nu exista. Jocul sau distractia functioneaza precum un tratament oferit utilizatorului pentru ca, intr-un fel, site-ul tau a intrerupt cursul normal al navigarii sale online.

Primul exemplu pe care l-am selectat azi este al celor de la Unbounce, unul dintre cele mai apreciate instrumente de A/B Testing la nivel mondial. Dupa cum poti observa, pagina nu mentioneaza direct ca este vorba de o eroare ci abordeaza un stil prietenesc, bucurandu-se pentru faptul ca nu ai parasit pagina (bounce). Utilizatorul are doua optiuni: fie este directionat spre pagina de Home, fie poate sa ramana si sa joace Unpong. Acesta este un fel de ping pong online si regula iti cere doar sa nu lasi mingea sa cada jos.

Nici nu e de mirare ca au luat decizia de a construit o astfel de pagina, avand in vedere ca echipa Unbounce organizeaza regulat meciuri de ping pong, transformate in adevarate concursuri cu premii. Prin urmare, pagina lor este extrem de reprezentativa pentru companie, nu il obliga pe utilizator sa ia o anumita decizie ci, mai mult, ii pune la dispozitie o modalitate simpla de a se distra.

eroare 404 unbounce

In aceeasi idee este construita si pagina 404 a site-ului Blue Fountain Media. In partea de sus a site-ului ai un joc tip Pacman (trebuie sa alergi cu un disc galben printr-un labirint si sa mananci fructele, fara ca fantomele sa te prinda). In partea de jos sunt inserate iconurile principalelor categorii din site si link-uri catre acestea.

Insa voi analiza doar partea superioara a paginii si modul in care au ales sa distraga atentia utilizatorilor. Acest joc nu doar ca il face pe vizitator sa uite de frustrarea de a nu fi ajuns la continutul de care era interesat dar ii lasa si o impresie placuta, pe care nu o va uita prea curand.

E imposibil ca utilizatorul sa nu se joace macar o data, de curiozitate. Datorita faptului ca in joc, emotiile umane devin deja evidente, senzatia traita la accesarea acestei pagini si implicit, numele site-ului, va ramane mult timp in mintea utilizatorului.

eroare 404 Blue Fountain Media

3. Fii productiv si arata-i cu ce te ocupi

Paginile 404 nu trebuie doar sa il instiinteze pe utilizator ca a intampinat o eroare si nu va gasi nimic in cuprinsul lor. Acestea pot fi utilizate pentru a oferi utilizatorului o mostra din serviciile pe care le ofera site-ul respectiv, pot cere un review, il pot directiona in paginile pe care doresti tu sa le promovezi etc.

Primul exemplu este al celor de la Conversion Sciences, care prezinta utilizatorului canalele potrivite pe care trebuie sa le urmeze, in functie de nevoile si obiectivele lui. Limbajul folosit ramane acelasi ca si in tot site-ul, un limbaj stiintific, care face referire la faptul ca acest site a dus optimizarea conversiilor la rangul de stiinta.

Se observa tonul jucaus si explicatia amuzanta pe care o ofera pentru aparitia paginii 404: cateodata, lucrurile se vaporizeaza in laborator, ceea ce probabil s-a intamplat si cu aceasta pagina. Practic, vina nu este nici a utilizatorului, nici a lor, pur si simplu lucrurile se intampla.

Prin urmare, explicatia este primita cu condescendenta iar utilizatorul nu mai este frustrat ci atent la optiunea pe care urmeaza sa o aleaga pentru a ajunge in pagina dorita.

eroare 404 conversion sciences

Al doilea exemplu vine de la ConversionXL, tot o agentie cunoscuta la nivel mondial pentru optimizarea conversiilor. In partea superioara, acestia mentioneaza faptul ca pagina 404 nu a convertit dar trucul se observa mai jos, unde stratagema lor nu urmareste sa il directioneze pe utilizator in alte pagini si ii ofera link-ul spre un ghid complet pentru optimizarea conversiilor.

Interesant de luat in considerare este abordarea lor, cumva atotstiutoare: oricum nu ai nevoie sa citesti altceva despre optimizarea conversiilor. Desi ar putea fi considerata aroganta, abordarea ii transmite de fapt utilizatorului faptul ca serviciile oferite de brand sunt impecabile si reale, cu rezultate concrete.

Iar gif-ul din Matrix nu face decat sa completeze intreaga alura a companiei, de brand cu servicii calitative.

eroare 404 ConversionXL

Al treilea exemplu pe care ti-l voi prezenta este chiar pagina 404 a blogului GoMag. Noi am ales sa nu il directionam pe utilizator in alte pagini ci sa ii oferim direct un material de calitate, care il poate ajuta in strategia sa de email marketing. De asemenea, am folosit culori vii si o abordare prieteneasca, menita sa-l relaxeze pe vizitator si sa il determine sa continue relatia comunicationala cu noi.

pagina 404 gomag

Pentru ca tu sa intelegi mai bine ce optiuni ai pentru a personaliza pagina 404 a site-ului tau, am mentionat o lista scurta mai jos cu elementele care ar putea fi afisate aici:

  • un text simplu prin care sa ii explici utilizatorului de ce a ajuns aici si ii oferi modalitati prin care ar putea accesa alte pagini
  • cateva link-uri utile spre pagina principala, pagina de contact, pagina de login etc.
  • un motor de cautare intern, pentru a-i multumi chiar si pe vizitatorii grabiti
  • un link catre harta site-ului tau
  • nu redirectiona automat utilizatorul deoarece nu stii unde ar dori sa ajunga. Ofera-i optiuni/lasa-l sa aleaga singur.
  • un link pentru descarcarea unui ghid, formular, eBook etc.

In cele ce urmeaza, iti voi oferi si alte exemple de pagini 404 care actioneaza pozitiv asupra utilizatorului, in loc sa il frustreze.

pagina 404 npr

 

eroare 404 hubspot

 

eroare 404 moz

 

pagina 404 gpec

 

pagina 404 marketizator

 

404 page

 

eroare 404 Ahrefs

Dupa ce personalizezi pagina 404 si consideri ca este gata, testeaza-o in bara, introducand un URL gresit. Poate fi adresa site-ului tau si doua litere in plus. De exemplu: afacereata.ro/404. Ar trebui sa iti fie afisata pagina 404 personalizata, realizata de catre tine. Testeaza link-urile pe care le-ai inserat aici si ai grija sa functioneze la perfectie, altfel personalizarea nu isi mai are rostul.

Aminteste-ti ca o pagina 404 customizata, care ii ofera alternative utilizatorului spre paginile de care este interesat, te poate ajuta sa obtii mai multe conversii, mai multe lead-uri, mai multi clienti fideli si chiar notorietate, o imagine publica mai buna decat pana in acest moment. Prin urmare, iti recomand sa te inspiri din exemplele prezentate mai sus si sa realizezi si tu o pagina 404 personalizata, pentru a ajunge la emotiile vizitatorilor tai.

Daca ai o afacere online pe platforma Gomag, poti sa iti customizezi pagina 404 direct din panoul de administrare.

Nu uita sa te abonezi (in cazul in care nu ai facut-o pana acum) si, daca ai vreo nelamurire sau o idee pentru o pagina 404 care rupe topurile, poti sa o mentionezi in comentarii.

Cosmin Daraban