Astazi discutam despre cateva metode eficiente care te vor ajuta sa ramai dedicat obiectivelor tale, fie ca este vorba de obiective personale sau profesionale, obiectivele business-ului tau etc.

Poate ti-ai propus sa iti dublezi cifra de afaceri. Sau poate sa inveti o noua limba. Sau sa slabesti x kilograme. Sau sa iti faci mai mult timp pentru familie. Indiferent de obiectiv, pentru a reusi, trebuie sa te dedici acestuia si sa treci peste barierele pe care singur ti le pui in fata.

Prima regula si cea mai ironica, demonstreaza ca atunci cand te concentrezi mai putin pe rezultatul final, ai mai multe sanse sa il atingi mai rapid. Insa, pe parcursul drumului tau, este nevoie sa respecti cativa pasi importanti, astfel incat sa nu uiti pentru ce ai pornit in calatorie.

Hai sa vedem impreuna si o mica poveste, care te va face sa intelegi mai usor lucrurile.

Un tanar barbat a calatorit peste mari si tari, pentru a invata de la un batran intelept. Cand l-a intalnit in sfarsit, prima lui intrebare a fost: “Cat timp imi va lua pana devin intelept si bogat ca si tine?”

Raspunsul acestuia a fost: “5 ani”. “Dureaza prea multi ani”, a raspunsul tanarul. Apoi a intrebat iar: “ Dar daca muncesc de doua ori mai mult?”.

“Atunci va dura 10 ani”, a raspuns batranul intelept. “10! E prea mult timp. Dar daca studiez si depun efort continuu, si ziua si noaptea?”

“15 ani”, a raspuns batranul. “Nu inteleg”, a spus tanarul. “De fiecare data cand promit ca voi dedica mai multa energie obiectivului meu, tu imi spui ca va dura si mai mult timp. De ce?”

Raspunsul e simplu “ Cand ai un ochi fixat pe destinatie, iti ramane doar unul care sa te ghideze de-a lungul calatoriei”.  

Prima regula in atingerea obiectivelor tale este sa ai rabdare si sa intelegi ca cele mai importante lucruri nu se fac cat ai pocni din degete, ci au nevoie de timp, de implicare si o strategie potrivita.

In plus, exista riscuri atunci cand iti setezi obiective: e posibil ca acestea sa nu se indeplineasca. Si pentru simplul motiv ca nu poti controla in totalitate viitorul.

Iata ce poti face, pentru a te asigura ca ramai dedicat obiectivelor tale.

1. Defineste-ti obiective specifice pe termen lung si scurt si scrie-le pe hartie

Definirea obiectivelor este, deseori, o etapa peste care sar multi. Insa aceasta este cea mai importanta parte, cand in loc sa iti propui un obiectiv neclar “sa am succes”, stabilesti un obiectiv specific “sa imi cresc cifra de afaceri cu 50% pana la sfarsitul anului”.

Daca nu iti definesti obiectivele, e ca si cum ai avea un GPS super performant, insa nu setezi nicio destinatie. E inutil.

Pentru a-ti da seama care este cel mai important obiectiv al tau, parcurge urmatorii pasi:

  • Gandeste-te la lucruri pe care vrei sa le faci pana la sfarsitul anului sau pe o perioada setata
  • Fa o lista cu toate lucrurile la care te-ai gandit
  • Prioritizeaza-le de la cel mai important pana la cel mai putin important
  • Elimina-le pe toate in afara de primele 3-4 obiective.

Acestea sunt obiectivele pentru care vei munci din greu. Ai grija ca obiectivele tale sa fie specifice, masurabile, realistice si realizabile in intervalul de timp setat.

De ce sa iti notezi obiectivele pe hartie?

Hai sa luam un exemplu practic, pentru a intelege mai bine.

Ia o sticla goala, o minge de tenis si o esarfa cu care sa te legi la ochi si hai sa zicem ca esti in camera ta. Plaseaza sticla undeva in apropiere, leaga-te sa nu vezi nimic si incearca sa dobori sticla cu mingea de tenis.

Acum, haide sa analizam situatia. Esti foarte constient de ce ai in jurul tau si de mingea cu care trebuie sa lovesti sticla. Stii si in ce directie trebuie sa arunci si care este distanta dintre tine si sticla. Insa desi stii toate aceste lucruri, exista slabe sanse sa lovesti sticla din prima, deoarece esti legat la ochi.

Ce intelegi de aici? Nu vei fi capabil sa atingi o tinta pe care nu o vezi.

E nevoie sa iti notezi obiectivele alaturi de deadline-uri si poti sa adaugi si casute in care sa bifezi realizarea fiecarui obiectiv. Si, odata ce ai facut asta, vizualizeaza lista cu obiectivele in fiecare zi, nu te baza doar pe memorie.

scrie-obiective

2. Elimina elementele si obiceiurile care te distrag

In ziua de azi, elementele care distrag atentia sunt chiar si mai numeroase decat in trecut: email-uri, oameni care te suna, retele sociale, jocuri si multe, multe altele. Toate aceste lucruri te fac sa iti pierzi concentrarea si uneori, sa uiti de ceea ce ti-ai propus.

Asadar, cum scapi de elementele si obiceiurile care te distrag?

  • Email si mesaje – stabileste un interval de timp limitat in care sa raspunzi la aceste mesaje. Goleste-ti inbox-ul frecvent.
  • Social Media – limiteaza timpul pe care il petreci pe retelele sociale si intelege ca nu e necesar sa verifici fiecare notificare noua
  • Oameni – spune-le celor din jurul tau cand pot sa te contacteze si stabileste reguli: nu sta in oras pana dimineata (nu vei avea timp suficient sa dormi si sa te odihnesti pentru a munci), nu iti comanda o portie uriasa de cartofi prajiti cu burgeri, sos si bere doar pentru ca asa fac si prietenii tai (ai grija la alimentatie) etc.
  • Mediul inconjurator – stai intr-un mediu curat, in care te simti confortabil, elimina sunetele care te distrag si externalizeaza task-urile mai putin importante catre alte persoane

Citeste si: 10 Sfaturi De Organizare A Timpului Pentru Manageri

3. Studiaza exemple relevante si invata

E important sa inveti continuu, pentru a deveni mai bun. Si daca obiectivul tau tine de dezvoltarea afacerii tale, trebuie sa studiezi pentru a descoperi strategii, tactici si secrete pe care sa le pui in aplicare.

Citeste si inspira-te din exemplul altor companii, citeste studii de caz, cerceteaza date din nisa ta dar si din nisele concurente. Studiaza povestile de succes ale altor firme pentru a te simti motivat dar si esecurile, pentru a fi pregatit sa eviti greselile.

Cu cat citesti si inveti mai mult, cu atat mintea ta va putea gestiona ideile mai usor si vei fi mai creativ in abordarea publicului tau. In plus, cand asimilezi un bagaj bogat de cunostinte, relatiile cu cei din jur sunt mai usor de intretinut. Cand ai o cultura generala vasta, te vei remarca drept o persoana carismatica, o persoana cu care poti sa discuti orice, incepand de la vreme si pana la subiecte profunde.

invatare continua

4. Fa-ti un sistem bazat pe pasi in calatoria spre atingerea obiectivelor

Care e diferenta dintre obiective si sistem?

  • Cand esti un antreprenor, obiectivul tau este sa construiesti un business de succes. Sistemul consta in procesele de vanzare, marketing, logistica, parteneriate etc.
  • Cand esti un antrenor, obiectivul tau este sa castigi un campionat. Sistemul consta in ce antrenamente face echipa ta in fiecare zi.
  • Cand esti un scriitor, obiectivul tau este sa scrii o carte. Sistemul tau este calendarul de scriere pe care il urmaresti in fiecare saptamana.
  • Cand esti un alergator, obiectivul tau este sa castigi un maraton. Sistemul consta in programul de antrenament din fiecare luna.

Cand iti setezi un anumit obiectiv, e important sa iti creezi si un sistem pentru drumul pe care il parcurgi. De exemplu, obiectivul pe care mi l-am propus la sfarsitul anului 2015 a fost sa postez minim 2 articole pe saptamana in blogurile Gomag si SilkWeb. Prin urmare, mi-am propus sa scriu articole luni, joi si sambata, in fiecare saptamana.

De curiozitate, am calculat cate cuvinte am scris in ultimele 3 luni si s-au dovedit a fi mai mult de 62.000 de cuvinte. Si nici macar nu am contorizat cele peste 20 de articole ce isi asteapta randul in draft, pentru a fi publicate.

Avand in vedere faptul ca o carte obisnuita are aproximativ 50.000-60.000 de cuvinte, in ultimele 3 luni am scris suficient cat sa creez una.

Indiferent de obiectivul pe care ti l-ai propus, stabileste de la inceput care este sistemul potrivit, fie ca este vorba de numarul de vanzari pe care il faci in fiecare zi, numarul de cuvinte pe care il scrii lunar, calendarul de intalniri si conferinte etc.

sistem obiective

5. Stabileste o modalitate de a cuantifica succesul

Cand setezi un obiectiv, gandeste-te la o modalitate prin care sa iti cuantifici succesul.

  • Simpla finalizare a proiectului tau?
  • Castigarea unei anumite sume de bani?
  • Numarul de persoane care iti vad sau citesc materialul?
  • Numarul de kilograme pierdute?
  • Intervalul de timp petrecut cu persoanele dragi?

Pentru afacerea ta stabileste un obiectiv masurabil, pe care il poti urmari, si fii sincer cu tine insuti in ceea ce priveste rezultatele.

Accepta atunci cand faci greseli si, daca este nevoie, schimba sistemul si pasii pe care ti-ai propus sa ii parcurgi, pentru ca vrei ca acesta sa te duca spre obiectiv, nu exact in directia opusa.

Citeste si: Cum Sa Iti Atingi Obiectivele Financiare In Acest An

In articolul de astazi ai descoperit 5 sfaturi esentiale care te invata cum sa ramai dedicat obiectivelor tale personale, profesionale, ale business-ului tau sau orice alt obiectiv pe care ti-l propui.

Fa-ti o lista scrisa cu cele mai importante obiective, scapa de elementele care te distrag, invata si studiaza cat de mult poti, fa-ti un sistem prin care sa ajungi la tinta si stabileste o metoda prin care sa cuantifici succesul, sa iti dai seama ca ai ajuns la obiectivul pe care ti l-ai propus.

Tu ce metode folosesti pentru a ramane dedicat obiectivelor tale? Ai si alte sfaturi utile pentru cititorii blogului nostru? Te invit sa iti exprimi opinia in sectiunea de comentarii de mai jos.

Cosmin Daraban