Ghid: Idei de promovare pentru un magazin de sanitare online – Cum vinzi instalatii termice si sanitare

Idei de promovare pentru un magazin de sanitare online - Cum vinzi instalatii termice si sanitare

Vinzi sanitare online sau vrei sa iti faci un magazin online cu obiecte termice si sanitare?

Bine de stiut. Si ma bucur ca ne-ai gasit 🙂 

Vezi tu, in mod normal, produsele termice si sanitare nu se vand online foarte usor.

Daca ar fi sa facem un grafic pe baza beneficiilor la achizitie online versus riscuri, sanitarele se afla undeva la in mijlocul graficului, in zona medie ca beneficii si spre zona cu riscuri ridicate.

via GIPHY

De ce? Pentru ca sanitarele sunt produse cu greutate, sau sunt realizate din materiale sensibile, de multe ori trebuie sa fie insotite de garantii, necesita informatii tehnice pentru instalare etc. etc.

Nu o spun ca sa te descurajez. Dimpotriva.

Si vreau doar sa iti atrag atentia ca ai NEVOIE de o strategie bine pusa la punct si un plan tare de promovare, daca vrei sa rezisti pe piata si sa faci profit.

Nu e imposibil. 

De aceea am creat acest ghid, sa te directioneze pe drumul bun spre succes cu magazinul tau de sanitare.

Cuprins Ghid Idei de promovare pentru un magazin de instalatii termice si sanitare online

Ce intra la produse termice si sanitare?

Din ce pozitie poti vinde produse termice si sanitare online si care sunt provocarile tale?

  1. Stabileste cine este audienta ta si ce isi doreste ea
  2. Gaseste-ti propunerea unica de valoare
  3. Ia in considerare faptul ca decizia de cumparare este de lunga durata
  4. Acapareaza un canal de marketing
  5. Targeteaza cuvintele cheie folosite de clienti
  6. Grupeaza audienta si fa oferte diferite in functie de grup
  7. Creeaza continut de ajutor si educare

Ce intra la produse termice si sanitare?

  • Lavoare
  • Baterii
  • Oglinzi
  • Mobilier pentru baie
  • Cazi de baie
  • Cabine de dus
  • Obiecte si instalatii sanitare – sisteme de scurgere interioara, rezervoare wc etc.
  • Accesorii – suport prosoape, perdele pentru dus, covorase baie etc.
  • Articole pentru menaj casnic – articole pentru curatenie, pubele, detergenti si solutii de curatenie, saci de menaj etc.
  • Tevi pentru instalatii, izolatii, fitinguri
  • Centrale termice, termostate, calorifere si radiatoare
  • Vase de expansiune

Din ce pozitie poti vinde produse termice si sanitare online si care sunt provocarile tale?

  • Producator – cum profiti de oportunitatile online si eviti riscurile? Cum iti gestionezi preturile, in momentul in care esti si furnizor pentru alte magazine? Care sunt diferentiatorii tai?
  • Proprietar de magazin online – cum concurezi cu celelalte magazine online, fara sa ajungi sa te bati in preturi? Cum sa vinzi mai multe produse catre mai multi clienti (upsell, pachete de produse, instalari, consultanta etc.)? Cum sa iei produse direct de la producatori, nu prin distribuitori sau alti intermediari?
  • Proprietar de magazin fizic – cum iti duci magazinul in online, si pastrezi beneficiile principale ale unei prezente fizice, la nivel local? Cum folosesti magazinul online pentru a atrage clienti local si viceversa, cum folosesti magazinul local pentru a atrage clienti in magazinul online?
  • Instalator – cum ramai relevant comparativ cu ceilalti jucatori din piata? Cum te folosesti de caracterisicile specifice tie (servicii de instalare, mentenanta, reparatii) pentru a vinde cu magazinul tau?

Citeste si: 8 Aplicatii Gomag pentru Casa & Gradina pe care sa le folosesti imediat


1. Stabileste cine este audienta ta si ce isi doreste ea

Vrei sa vinzi catre toata lumea?

Ei, mai stai si gandeste-te putin. Categoriile si tipurile de produse pe care le prezinti in magazin vor dicta si modul in care te percep clientii.

Poate vrei sa raspunzi nevoilor unor clienti premium, care cauta produse de lux.

Poate vrei sa prezinti produse pentru marea masa de consumatori, care cauta preturi mici si medii, fara sa aiba pretentii la design, de exemplu.

Sau poate vinzi produse dintr-un anumit tip de material (piatra, inox, ceramica etc.). Sau poate vinzi la cantitate, catre alte firme (nu neaparat catre persoane fizice). 

Poate vinzi catre cei care isi construiesc o locuinta noua sau pentru cei care vor sa renoveze.

De ce insist sa iti gasesti audienta principala? Pentru ca nu esti Dedeman sau alt magazin de bricolaj pe care il gasesti in fiecare resedinta de judet.

Concentreaza-te sa creezi tractiune pentru o categorie de produse dorita de audienta principala, pentru ca oamenii odata ajunsi in magazin, nu se vor opri doar pe aceasta. 

2. Gaseste-ti propunerea unica de valoare

Daca tu nu iti definesti brandul, o vor face clientii pentru tine. Asta daca esti cat de cat vizibil in fata lor.

Online-ul a dus la transparenta preturilor, asa ca exista o presiune pe afisarea de preturi competitive. Insa solutia nu e sa scazi preturile sau, in niciun caz, sa le tot scazi pe masura ce asta fac si competitorii.

Acum, probabil stii cat de importanta e experienta clientului si sezatiile pe care le traieste la despachetare, mai ales cand pachetul include si obiecte surpriza.

Insa in nisa obiecte termice si sanitare nu merge cu bomboane in colet.

Poti sa marsezi pe altfel de diferentiatori: servicii de instalare si reparatii (poti gasi parteneri in multiple locatii din zonele deservite), consultanta cu designeri de interior sau instalatori, garantii extinse, produse premium create intr-un anumit mod sau de catre anumite persoane etc.

diferentiatori-magazin-sanitare

Odata ce gasesti ceea ce te face unic, foloseste-l peste tot:

  • In site, in bannere si pagina despre noi, icon-urile de trust si paginile de categorie
  • Reclamele PPC: Google Ads, Facebook si Instagram Ads, Spotify Ads, LinkedIn Ads
  • Newslettere si email-uri tranzactionale
  • Campaniile de marketing online
  • Postarile organice in Social Media
  • Materiale fizice: flyere, brosuri, afise, vouchere si cupoane
  • Insertii in colete sau pe ambalaje

3. Ia in considerare faptul ca decizia de cumparare este de lunga durata

In domeniul instalatiilor si echipamentelor termice si sanitare, produsele se iau pe termen lung. 

Asa ca nu poti vorbi de achizitii de impuls, ci decizii luate in urma unui proces mai indelungat de cautare, documentare si discutii cu alti membri ai casei, afectati de alegere.

Tine cont de aceasta caracteristica atunci cand iti gandesti campaniile de promovare sau durata lor: perioada de remarketare, durata campaniilor, lungimea secventei de onboarding pe email si ce informatii postezi pe blogul de companie.

Citeste si: Cum promovezi un magazin online cu produse pentru casa

4. Acapareaza un canal de marketing

Chiar daca postezi materiale pe mai multe canale de promovare, concentreaza-ti eforturile pe unul dintre cele folosite.

De ce?

Nu doar ca vei ajunge sa fii cunoscut pe canalul respectiv, ci te vei impune ca o autoritate acolo.

Acesta e scopul: cand oamenii aud numele tau sa il asocieze cu modul in care comunici si cu ceea ce au vazut ca ai postat mereu pe Facebook sau Instagram sau YouTube sau Pinterest (sau ce canal alegi).

Asta nu inseamna ca iti spun sa nu iti diversifici canalele pe care mergi. Dimpotriva, e vital sa fii peste tot unde sunt clientii tai.

Dar atunci cand acorzi prioritate unei platforme si esti activ mereu acolo cu mesaje relevante si atragatoare, o transformi in propriul tau agent de vanzari.

5. Targeteaza cuvintele cheie folosite de clienti

SEO pentru produse termice si sanitare online

  • Vezi ce cuvinte folosesc clientii – nu folosi in site doar denumirile oficiale ale produselor. Uita-te cum fac clientii cautarile (poate cu termeni mai simpli, cu caracteristici exacte etc). Adauga in numele produselor si caracteristici care le diferentiaza (marca, dimensiuni, capacitate, culori, serie etc.)
  • Foloseste URL-uri curate – aceasta e o actiune pe care o faci odata si gata. Asigura-te ca ai URL-uri scurte, fara simboluri speciale si care includ cuvant cheie (nume produs, componenta pagina).
  • Meta titluri – mai putin de 60 de caractere, cu un modificator de tip CTA (cumpara, vezi, compara etc.) si numele de produs sau alt kw principal.
  • Meta descrieri – nu este un factor luat in calcul la rankare, insa daca e o descriere buna, te poate diferentia in rezultate la cautare. 155 de caractere.
  • Descrieri de produse bogate – adauga numele produsului, caracteristicile tehnice, avantaje, beneficii, in ce stil se potriveste, cum este diferit de alte produse. Adauga toti factorii de care clientii tin cont atunci cand fac o alegere. Foloseste cuvinte cheie din acelasi camp semantic si sinonime. Nu strica sa adaugi imagini sau video in interiorul descrierilor, pentru a face textul mai usor de citit.
  • Optimizeaza imaginile – redimensioneaza imaginile care au dimensiuni mari si asigura-te ca le-ai denumit cu numele produselor. Dincolo de SEO, optimizarea imaginilor se refera la incarcarea de poze pe acelasi fundal, la aceleasi dimensiuni + instantanee cu produsele gata instalate.
  • Obtine backlink-uri – in special catre paginile produselor vedeta.
  • Construieste cornerstone content – landing page pe subiectul cum iti amenajezi baia, de exemplu. Si adaugi link-uri interne catre articole si produse pentru fiecare obiect ce constituie o baie completa.
  • Posteaza regulat pe un blog – vorbim putin mai jos despre asta, in detaliu

Citeste si: Ghid SEO pentru magazine online – Afla cum iti optimizezi magazinul in 30 de zile!

cuvinte-cheie-sanitare

Foloseste Google Ads

Mai exact, Dynamic Search Ads, ceea ce iti afiseaza site-ul la o cautare specifica pe cuvant cheie exact, chiar daca clientul este in top of the funnel si inca nu iti cunoaste brandul.

Daca iei in considerare ceea ce am spus la punctul 3, mai sus, intelegi cat de important e sa ii reamintesti clientului de tine. Nu uita sa faci remarketing pe Google si YouTube cu produsul pe care l-a vizualizat in magazinul tau.

Si nu ezita sa folosesti Google Shopping Ads. Multi isi aleg produsele pentru casa dupa impactul vizual – si acesta primeaza de multe ori inaintea pretului.

Construieste o strategie de promovare la nivel local

Acuma, chiar daca strategia si fondurile nu iti permit sa deschizi multiple locatii in tara, ca marii retaileri, asta nu inseamna ca trebuie sa ignori posibilitatile de promovare la nivel local, acolo unde se afla sediul tau.

Fa un plan si calcule si vezi daca merita sa-ti deschizi un showroom in locatia ta.

Si chiar daca raspunsul este nu, ofera optiunea de ridicare de la sediu pentru clientii din zona ta. De multe ori, e mai comod & rapid pentru ei, iar preturile de livrare sunt mai mici.

Alte sfaturi:

  • Ocupa-te de contul Google My Business
  • Foloseste cuvinte cheie locale (NAP, numele orasului / judetului)
  • Foloseste hashtag-uri locale

6. Grupeaza audienta si fa oferte diferite in functie de grup

Iti aduci aminte ceea ce ti-am spus la inceput. Sa iti gasesti o audienta principala si sa o targetezi intensiv.

Insa oamenii respectivi nu sunt singurii interesati de produsele si ofertele tale. 

Ai si audiente secundare, plus oameni care sunt in conjuncturi speciale si au nevoie de produsele tale (de exemplu, poate pun bani de cadou pentru prieteni si se decid sa le cumpere o oglinda de baie sau mobila pentru baie – hei, se intampla cand cadourile vin din partea familiei extinse).

Asadar, cum faci diferenta intre clienti? Cum esti sigur ca le trimiti ofertele potrivite?

Ii segmentezi:

  • Imparte clientii in grupuri – in functie de valoarea cosurilor, frecventa de cumparare, comportament la comanda sau alte atribute. Poti folosi CRM Bot pentru a segmenta clientii in mod automat, inclusiv pe baza tag-urilor.
  • Trimite comunicari diferite clientilor vs. abonatilor la email – fa oferte mai personalizate catre clienti, fa oferte bazate pe statut pentru abonatii la email si ofera beneficii catre utilizatorii noi in site (de la care nu ai inca date)
  • Fa oferte valabile doar pentru anumite audiente – de exemplu, doar pentru abonatii la newsletter, sau doar pentru clientii fideli, sau doar pentru cei care te urmaresc pe canalele Social Media. Ideea e sa faci oferta doar spre audienta respectiva, dar sa spui ca o faci peste tot (asa atragi noi oameni cross canal).

grupuri-clienti-sanitare

7. Creeaza continut de ajutor si educare

Iti amintesti ca am insistat sa muncesti pentru a deveni o autoritate pe nisa ta, pe un anume canal.

Ei bine, pentru a-ti consolida brandul si a fi mai cunoscut in fata audientei, cea mai buna strategie de atac e… educarea. 

Idei de articole pentru un blog de instalatii termice si sanitare

  • Cum sa: [adaugi un strop de culoare in baia ta, iti amenajezi casa in stil (stil), amenajezi o baie in (albastru)]
  • 5 lucruri de care sa tii cont inainte sa iti renovezi baia / casa
  • Instalatia sanitara la control: plan si sfaturi pentru a rezista [x ani]
  • Instalatia termica la control: plan si sfaturi pentru a rezista [x ani]
  • Checklist: 10 bune practici cand faci instalatia sanitara pentru o casa
  • Lavoare baie din [material]: pareri pro si contra si idei de amenajare
  • Cum sa te simti ca la o sesiune de spa la tine acasa
  • 7 idei de design pentru o baie [stil / senzatie / culoare]
  • Pasi simpli prin care sa te asiguri ca ai o baie mereu curata
  • Trenduri pentru amenajarea baii in [an
  • Ce trebuie sa stii despre baia copiilor – Greseli pe care sa le eviti
  • Cum alegi cabina de dus potrivita pentru casa ta
  • Montarea [obiect sanitar]: plan, echipamente de care ai nevoie si sfaturi pentru instalare
  • Pozitionare [obiect sanitar]: [distanta fata de scurgere, de exemplu sau alte obiecte sanitare]
  • Rezervor WC standard sau incastrat? Avantaje si dezavantaje de care sa tii cont
  • Povesti si testimoniale primite de la clienti
  • Noutati legate de firma: teasing pentru lansarea unor noi campanii de marketing, interviuri cu specialisti, participarea la anumite evenimente, noi colaborari etc.
  • Cum calculezi bugetul pentru renovarea baii
  • Ori te axezi exclusiv pe baie, ori poti sa faci articole si materiale cu idei pentru intreaga locuinta. Saaau mai poti scrie articole despre activitati legate de baie sau intreaga casa – cosmetica, ingrijire personala, evenimente importante care se intampla in baie (locul unde afli ca testul de sarcina e pozitiv, repetitiile in oglinda pentru primul speech pe scena, prima baita a bebelusului, pregatirea pentru prima intalnire etc.)

Citeste si: Mega Ghid – Blogul si vanzarile online: +250 de Idei pentru blog si sfaturi pentru incepatori

Strategia pe Facebook, YouTube, Instagram, Pinterest si alte canale social media pentru instalatii termice si sanitare

  • Creeaza video-uri de prezentare pe YouTube si Facebook (pentru awareness) – le poti promova apoi prin ads
  • Remarketing si carusele cu Facebook Ads
  • Chiar daca obiectele in sine nu sunt atragatoare vizual, poti miza pe un stil de viata (Instagram, Pinterest)
  • Posteaza despre stereotipuri si situatii frecvente – de exemplu, imaginea femeii care sta in cada plina cu bule, cu lumanari, o carte, un pahar de vin vs. mamica care abia apuca sa faca un dus cand copiii incearca sa intre peste ea si sotul nu gaseste cine stie ce alt lucru care, oricum, e deja in fata lui 🙂 
  • Interviuri cu experti, designeri de interior, instalatori etc.
  • Webinarii despre noile stiluri de amenajare, ultimele lansari sau serial cu sfaturi de renovare a unei bai de lux / cu preturi mici.
  • Prezinta echipa si cum va pregatiti voi pentru campanii sau cum merge treaba in depozit / la birou
  • Produsul lunii

postare-social-media-sanitare

  • Concursuri cu scopul de a obtine continut de la utilizatori
  • Idei si sfaturi rapide
  • Mood board – colectie de produse

Citeste si: 50+ Idei Geniale & Usor de facut pentru postari Facebook si Instagram – Social Media

Ce sa trimiti pe email si newslettere

  • Continua comunicarea post comanda – trimite mail de confirmare comanda, multumiri, cross-sell, recomandari de produse, oferte personalizare si cerere review
  • Trimite un newsletter pe saptamana, cel putin – poate contine ultimul articol pe blog, campanii pentru produse, campanii cu timp sau stoc limitat, testimoniale si recenzii de la clienti, mentiuni in presa, colaborari cu experti sau influenceri etc.
  • Intretine interesul abonatilor la email – serie de bun venit in magazin, recomandari de produse vedeta, ghiduri si PDF-uri etc.

Cel mai important…

Ofera o experienta, nu doar produse!

Cauti o platforma puternica pentru magazinul tau de sanitare online? Testeaza platforma Gomag! Ai 15 zile gratuit in care te vei convinge de avantajele pe care ti le oferim.