Ce faci de sarbatori? Lucrezi sau te relaxezi si tu putin?

Toti am vazut imaginea. Da, aceea in care tu (sau eu sau orice alt antreprenor) stai confortabil pe o plaja inundata de soare, cu un pahar in mana, in timp ce banii pur si simplu ploua in cont, pentru ca ai o afacere online ce merge pe pilot automat.

Si, pana la urma, am realizat fiecare dintre noi ca visul nu e chiar atat de roz pe cat parea.

Realitatea e ca viata de antreprenor este o munca aproape continua. Unii lupta in continuare, altii abandoneaza visul. Insa foarte multi dintre antreprenori iubesc ceea ce fac: e o meserie ca oricare alta, dar mult mai plina de satisfactii.

Pe masura ce ne apropiem de sfarsitul anului, fiecare privim in urma la cele 12 luni care, practic, au zburat si ne evaluam progresul. Am muncit continuu, am avut parte de reusite dar si mici esecuri si, uneori, am inclinat prea mult balanta spre munca, mai putin spre viata personala.

Astazi nu o sa iti spun cum sa fii mai productiv sau cum sa muncesti mai mult, ci voi incepe o mica serie de articole de weekend dedicata antreprenorilor in perioada sarbatorilor de iarna. Vorbim despre momentele de respiro pe care iti recomand sa ti le acorzi si despre cum te vor ajuta acestea sa devii mai bun la ceea ce faci.

1. Deconecteaza-te pentru cateva zile

Relaxarea adevarata este greu de atins, mai ales pentru un antreprenor si in special din cauza diferitelor telefoane, tablete, laptop-uri de care suntem lipiti mai mereu. Mail-urile, mesajele, notificarile de pe Social Media ne bombardeaza zi si noapte cu o cadenta deja binecunoscuta, solicitandu-ne atentia indiferent de locul in care ne aflam.

Insa pentru a-ti recapata perspectiva asupra vietii si a gandi mai clar va fi nevoie sa te distantezi (fizic) de aceste distrageri.

Stii ce? Mai bine ignora fraza de mai sus. Nici eu nu renunt la telefon, chiar daca sunt acasa, alaturi de familie. Stiu cat de greu este sa ii ceri acest lucru cuiva care se simte productiv, protejat si conectat, atunci cand este mereu la curent cu noutatile.

Problema e ca aceasta conectare constanta ne ofera un sentiment fals de confort. De multe ori, credem ca daca suntem ocupati, suntem si productivi iar daca suntem conectati, indiferent cine ar fi la celalalt capat al telefonului sau email-ului, ne si intelegem unul pe celalalt.

Adevarul e ca, oricat ar fi de greu, deconectarea chiar este cea mai buna metoda prin care sa capeti noi forte si noi idei. Nu trebuie sa o faci pentru o zi intreaga. De fapt, nici macar nu e nevoie sa tii telefonul departe 6 ore. E suficient sa incepi incet, o ora, apoi doua si tot asa, faci compromisuri pana iti intra in obisnuinta.

deconectare-sarbatori

2. Anunta oficial ca intri in vacanta

Toata lumea se asteapta sa iti iei liber la un moment dat si orice client sau partener de afaceri rezonabil va intelege de ce ai nevoie de o vacanta, mai ales ca e vorba de sarbatorile de iarna.

Insa aici cheia nu este sa dispari, in speranta ca vei scapa de telefoane si mail-uri. Anunta oficial, suna-ti clientii sau trimite-le un email din timp, pentru a-i anunta ca nu vei disponibil in perioada sarbatorilor. Nimic nu este mai frustrant decat sa comunici cu o persoana si dupa cateva zile sa primesti un raspuns automat “nu sunt la birou”.

Ofera clientilor, angajatilor, colegilor, partenerilor un interval bun de timp inainte pentru a-ti cere documente, proiecte etc., de care este posibil sa fie nevoie cat lipsesti. Iar daca esti norocos sa ai o persoana disponibila sa lucreze si in aceasta perioada a anului, nu ezita sa ii oferi datele de contact celor posibil interesati.

Aceasta este o metoda buna de a te asigura ca vei fi cautat de cat mai putina lume dar si de a oferi stakeholderilor un semnal ca iti pasa de ei si de nevoile lor.

anuntare-clienti

3. Creeaza un echilibru intre munca si viata personala

Poate pentru unii va fi imposibil sa isi ia o vacanta completa in aceasta perioada. Prin urmare, daca si tu te incadrezi in aceasta categorie ai grija sa creezi un echilibru intre munca si viata personala.

Cel mai bine e sa iti faci un plan, sa delimitezi zilele libere de zilele in care lucrezi si sa respecti la sange pauza, petrecand timp cu familia, cu prietenii sau facand ceea ce iti face placere (exclus munca).

Din acest motiv este foarte important sa planifici din timp. Astfel vei avea o privire de ansamblu asupra ceea ce ai de facut si vei fi capabil sa sincronizezi vacanta cu zilele in care familia ta vrea sa celebreze, sa iasa la ski sau la sanius etc.

echilibru-personal-profesional

4. Redescopera-ti pasiunea

E usor sa uiti de ce ti-ai inceput afacerea, in primul rand si asta deoarece munca pe care o depui e solicitanta si, cateodata, extrema. Acum ca incepi sa inveti cum sa te deconectezi si sa gasesti un echilibru intre viata personala si cea profesionala, e timpul sa iti redescoperi pasiunea.

Aminteste-ti ce te-a determinat sa deschizi o afacere, care au fost ideile dupa care ai vrut sa te ghidezi la inceput. Daca e vorba de o locatie anume, fa o vizita. Daca e vorba de o carte, reciteste-o. Daca e vorba de nevoile unei persoane sau a mai multora, vorbeste cu acestea.

Intoarcerea la origini iti va reaminti senzatiile, ideile si emotiile pe care le-ai simtit inainte sa iti incepi munca pentru afacerea ta. Acestea vor reprezenta un impuls pentru o noua perspectiva asupra business-ului tau si te vei intoarce la birou cu idei noi de dezvoltare.

redescopera-pasiunea

Citeste si: 4 Moduri Prin Care Sa Ajungi La Ideea Perfecta De Business

5. E timpul sa iti revezi lista de obiective din acest an

Arunca o privire scurta asupra listei cu obiective pe anul ce tocmai se sfarseste. Esti la zi cu obiectivele? Vezi, la modul real, ce poti completa pana la inceputul lui 2017 si ce nu. In acest mod vei prioritiza lucrurile urgente si vei incepe lista pentru urmatorul an, cu cele mai putin importante.

Decide pe ce obiective te concentrezi acum si apoi creeaza un plan de actiune pentru a te incadra in timpul ramas.

antreprenoriat-sarbatori

6. Nu te simti vinovat si nu iti cere scuze

Nu iti irosi timpul de sarbatori simtindu-te vinovat. Fii prezent alaturi de cei apropiati, iar daca e chiar urgent sa muncesti, fa-o. Insa cand esti la masa cu familia, nici nu te gandi la lucru. Concentreaza-te pe oamenii din jurul tau – oamenii speciali, importanti, pe care ii vezi rar si care, poate, au venit de la mii de kilometri departare pentru a fi aproape de tine.

Nu te ingrijora, munca va fi tot acolo unde ai lasat-o inainte de sarbatori. Nu iti cere scuze pentru ca ti-ai luat timp liber pentru tine, deoarece acesta se va intoarce inzecit atunci cand vei reveni la birou mai sanatos, cu idei mai creative si planurile de dezvoltare pe viitor.

Citeste si: Muncesti prea mult? Vezi cum sa te bucuri mai mult de viata

Astazi am povestit putin despre moduri in care sa te pregatesti pentru sarbatorile de iarna si despre cat e de important sa iti petreci vacanta relaxandu-te, fara sa te mai gandesti la munca.

Perioada de deconectare te va ajuta sa te dezvolti ca persoana si ca antreprenor, iti va deschide mintea pentru noi idei, mai creative si mai potrivite pentru dezvoltarea afacerii tale. Meriti o pauza si stii si tu acest lucru.

Nu pleca prea departe. Pentru vinerea viitoare am pregatit inca un articol cu sfaturi utile destinate antreprenorilor in perioada sarbatorilor de iarna.

Asadar, tu ce ai de gand sa faci de sarbatori? 🙂

Cosmin Daraban