Exista multiple instrumente de promovare eficienta a unui magazin online.

Dintre acestea, astazi, iti voi detalia rolul pe care il are video marketingul in cresterea vanzarilor, analiza indicatorilor comportamentali ai publicului tinta, rata de conversie, SEO etc. Intr-un cuvant – performanta.

Video-ul este un instrument excelent de marketing pentru website-ul tau, care te ajuta sa-ti duci business-ul la un nivel superior, odata ce il integrezi in mixul de strategii si tactici folosite pentru magazinul tau online.

O combinatie de cuvinte, imagini si sunet relevanta pentru afacerea, produsul sau serviciile pe care le oferi, are un impact mult mai proeminent asupra clientilor tai, deoarece atinge toate canalele prin care acestia receptioneaza si decodeaza informatia.

video content

La Gomag, pe langa alte instrumente de crestere a conversiilor si siguranta unei prezente calitative in online, folosim video marketing pentru o promovare eficienta a business-urilor eCommerce integrate pe platforma noastra.

Efectul vizual are un impact pozitiv asupra publicului tinta, 92,6% dintre acestia recunoscand faptul ca un video relevant ii determina sa cumpere.

Se spune ca o imagine valoreaza 1 000 de cuvinte.

Gandeste-te ce impact are un video – practic, o succesiune de imagini – care transmite tone de informatii emotionale si rationale.

Secretul video-ului consta in faptul ca este un instrument care atinge garantat fractiunea emotionala a publicului tau ideal si este mai usor de consumat, chiar si de persoanele care nu au aflat inca de magazinul tau online.

Video-urile nu sunt in masura sa inlocuiasca un website optimizat si pregatit sau strategia de e-mail marketing si nici nu vor constitui baza sau falimentul unui business dar completeaza toate aceste instrumente pentru a le face mai eficiente.

Conform Invodo.com, pana in 2018, video-ul va reprezenta 79% din traficul total; vorbim la nivelul intregului glob. De ce sa nu profiti de avantajele acestei strategii pentru a-ti atinge principalul goal: cresterea vanzarilor?

De ce este video-ul atat de important pentru eCommerce?

Integrarea eficace a video-ului in strategia ta de marketing impune un anumit timp de planificare si intelegere a mesajului pe care doresti sa-l transmiti.

Din acest motiv repet cuvantul “relevanta”.

Orice mesaj transmis trebuie sa aiba o legatura cu afacerea ta, cu produsul sau serviciile pe care le oferi sau sa contribuie la bunastarea clientilor tai.

Orientarea spre client este necesara in orice tip de afacere si in orice stadiu s-ar afla utilizatorii, astfel ca trebuie sa tii cont de cele 3 principii fundamentale din relatia firma-client: inovatie, comunicare si educatie.

Citeste si: 9 Moduri In Care Sa Iti Cresti Vanzarile Cu Video

continut video

Chiar daca alegi sa folosesti copywriting-ul, imaginile, user reviews pentru a-ti atinge acest obiectivul, nu uita ca video-ul este cea mai eficienta cale prin care demonstrezi beneficiile unui produs. In continuare, iti voi prezenta cele mai importante avantaje ale utilizarii video-urilor pentru business-ul tau:

Video-ul este mai usor de distribuit.

Publicul este mai putin reticent cand vine vorba sa dea click pe o postare care include si video, comparativ cu o postare care nu are elemente multimedia. De asemenea, studiile au demonstrat faptul ca publicul distribuie mai usor continut video decat un text.

Google iubeste video-urile.

Google favorizeaza si prioritizeaza website-urile care ofera continut video. Probabil ai observat, atunci cand cauti o informatie in browser, acesta iti ofera pe prima pagina o combinatie de rezultate care includ imagini, video-uri, harti si text. Motorul de cautare incearca sa intuiasca ce iti doresti de fapt, astfel ca iti ofera o gama elaborata de rezultate, cuprinzand toate mediile. Atunci cand ai si elemente video in site, iti asiguri posibilitatea de a ranka in Google, mai ales daca majoritatea competitorilor tai nu folosesc acest instrument.

Video-ul captiveaza.

Acest tool nu necesita la fel de mult efort precum citirea si intelegerea unui text iar publicul petrece din ce in ce mai mult timp vizualizand video-uri online. De fapt, numarul orelor petrecute pe YouTube cresc cu 50% de la an la an. Video-ul iti permite sa comunici eficient si sa mentii relatia cu persoanele care nu sunt dispuse sa-ti citeasca textele.

Video-ul ofera informatie.

Practic, vizionarea unui video este cel mai apropiat pas pe care clientul tau il poate face catre produs, fara a-l cumpara. Acesta are acces la notiuni precum inaltime, greutate, forma concreta sau modul de utilizare al produsului, astfel incat stie daca raspunde sau nu cerintelor sale.

De cate ori nu se intampla ca un produs comandat sa fie mult inferior asteptarilor? Accesibilitatea la informatii construieste incredere, fidelitate, in consecinta, rate de conversie ridicate.

O posibila cauza pentru care video marketingul a fost ignorat pana acum de proprietarii de magazine online sunt costurile de productie, editare si promovare a unui video.

Acest aspect nu trebuie sa mai fie o problema deoarece costurile au scazut mult de cand aproape toata lumea are un smartphone. Fie alegi un filmulet, fie un gif sau un vine, posibilitatile s-au extins si poti sa te adaptezi trendurilor, transmitand mesaje si informatii relativ ieftin.

Citeste si: Cum Si De Ce Sa-ti Optimizezi Contul De Youtube

Care sunt beneficiile online ale video marketingului?

Majoritatea business-urilor comunica online iar video-ul reprezinta un tool important de sustinere a acestei relationari. Cea mai buna parte e existenta unor retele precum YouTube sau Vimeo cu care e mai usor si ieftin sa contorizezi distribuirile si impactul video-ului asupra publicului tinta.  

Mai jos, iti voi arata care sunt principalele avantaje ale video marketingului, din punct de vedere analitic, pentru a obtine date calitative si cantitative pentru afacerea ta:

Analiza indicatorilor comportamentali.

YouTube, dar si alte retele specializate pe canalul video, iti pun la dispozitie diferite instrumente de contorizare a numarului de vizualizari, distribuiri si, in general, a tipului de comportament pe care il au vizitatorii care interactioneaza cu video-urile tale.

SEO.

Google, Yahoo!, Bing si alte motoare de cautare au transformat video-ul in ingredientul secret din formulele de cautare. Atunci cand postezi mai multe materiale video care sprijina restul informatiilor de pe site (text + imagini), de fapt, iti imbunatatesti pozitia si magazinul tau online devine mai vizibil – transmiti informatia la un potential public mai larg.

Conversii.

Putem lua exemplul magazinelor precum Amazon, Dell sau alti retaileri uriasi. Sansele ca un utilizator sa se converteasca sunt cu 35% mai mari daca, in magazin, oferi si continut video relevant. Cel putin 4% dintre clienti prefera sa urmareasca un video despre produs, decat sa citeasca despre el iar 1 din 4 utilizatori pierd interesul pentru o companie daca aceasta nu foloseste material video ca parte a strategiei de marketing.

Performanta si eficienta.

Video-ul are un impact masiv atat onsite cat si offsite. Este de preferat sa ai butoane de call to action care sa permita utilizatorilor distribuirea video-ului pe retelele de Social Media, sa dea Subscribe sau Abonare; acestea iti permit sa mentii contactul si sa-ti asiguri un public tinta receptiv pentru decodarea corecta a mesajelor si conversii.

Statistic vorbind, o persoana spune, in medie, cam 150-160 de cuvinte pe minut.

Oamenii citesc putin mai repede, intre 250 – 300 de cuvinte pe minut, dar asta nu te-ajuta cu nimic, pentru ca tu nu vizezi numarul de cuvinte ci te intereseaza daca oamenii inteleg si sunt convinsi de importanta informatiilor din site-ul tau.

De aceea, iti recomand sa mentii totul cat mai simplu. Pune-le informatia pe tava, nu le cere un nivel de concentrare prea mare deoarece nimeni nu are rabdarea si timpul necesar pentru un astfel de proces. Video-urile sunt alternativa textelor lungi si obositoare si sunt mult mai bine primite, de orice tip de public.

continut vizual

In functie de produsele sau serviciile pe care le pui la dispozitie, mesajele transmise prin video urmeaza diferite teme si sabloane:

  1. Video-uri generale despre produs. Acestea prezinta produsul din diferite unghiuri, oferind publicului posibilitatea sa-si dea seama cum arata acel obiect, cat e de mare, cum arata din lateral sau din spate etc.
  2. Product demo. Cu ajutorul acestui tip de video poti prezenta publicului modul de utilizare si beneficiile produsului: cum se ansambleaza, cum se foloseste, se mentine sau se repara un produs. In acest fel, eviti intrebarile suplimentare sau apelurile inutile catre Serviciu Clienti. Uneori, clientii nu cumpara deoarece isi imagineaza ca e dificil sau costisitor sa utilizeze, ansambleze, repare un produs. E important sa nu spui tot, ci sa creezi doar nevoia iar publicul se va converti.
  3. Behind-the-scene. Cu alte cuvinte, de unde provine sau cum a fost creat produsul. Publicul are incredere si cumpara doar atunci cand cunoaste toate informatiile despre produs. Un video care urmareste procesul de creare sau da informatii despre locul de provenienta a produsului reprezinta un certificat de calitate – un motiv de conversie.
  4. Testimoniale. Cuvantul unui client fidel, a unei persoane care a avut doar beneficii in urma achizitiei sau cuvantul unui expert, reprezinta o dovada mai buna decat o mie de texte. Testimonialele video sunt instrumente prin care poti castiga increderea clientilor si sunt mult mai credibile deoarece este vizibil atat limbajul verbal cat si cel non-verbal.
  5. Video-uri educationale. In functie de specificul magazinului tau, poti crea diferite filmulete educationale pe principiul “how to”. De exemplu, daca vinzi adezivi, le poti arata clientilor tai cum sa-si monteze oglinda, cum sa-si lipeasca un scaun rupt, cum sa-si repare tocul pantofilor sau cum sa foloseasca lipici special pentru DIY si utilizari handmade.
  6. About Us Video. Poti sa folosesti material video, pentru a-ti prezenta magazinul online, echipa, cultura organizationala, dupa preferinta. Apeleaza la tot felul de artificii din domeniu, fa un video amuzant, interactiv sau personalizat. Posibilitati sunt multe. trebuie sa lasi creativitatea sa-si faca treaba. Creeaza un material video care sa reprezinte cu succes magazinul online, astfel incat cei care il vad sa devina ambasadori ai brandului tau: sa distribuie si sa te mentioneze si in fata altora.

Citeste si: Trei metode ce cresc expunerea prin video marketing

Ca regula principala, tine minte: a crea un video plictisitor sau irelevant este mai grav decat lipsa totala a unui video! Daca alegi sa integrezi video-ul in strategia ta de marketing concentreaza-te sa oferi material de calitate.

Acestea sunt doar cateva exemple ale beneficiilor si modalitatilor de folosire a strategiei de video marketing. Fiecare companie este diferita in felul ei dar un lucru e sigur: video-ul creste vanzarile oricarui tip de afacere, inclusiv vanzarile magazinului tau online.

Deci, ce mai astepti? Fa din video o parte importanta a stategiei tale de marketing!

Cosmin Daraban
Ultimele postari ale lui Cosmin Daraban (vezi toate)