Ca antreprenor, mananci informatie pe paine, iei la scuturat fiecare particica a internetului si dai peste tot felul de articole si materiale informative.

Unele de calitate, altele mai indoielnice.

Pe langa elementele ce se interconditioneaza in scopul atingerii performantei in eCommerce, citesc si materiale “de weekend”, articole generale despre meseria de antreprenor in online.

Ma amuza textele ce afirma ca daca te hotarasti sa devii antreprenor e floare la ureche, ai numai beneficii:

  • control total asupra destinului tau (cine se simte in control in meseria asta sa-mi spuna si mie),
  • timp nelimitat de petrecut cu familia sau cu pisica sau cu oricine,
  • poti sa lucrezi din orice colt al lumii cu conditia sa ai acces la internet,
  • posibilitati nelimitate de profit (adica poti sa incepi deja sa te visezi ingropat in gramezi de bani),
  • posibilitatea de a lasa prin testament o afacere de succes (pentru copiii tai care n-au nicio pasiune pentru domeniul acesta)

Sau fel si fel de alte motive.

Ma amuza pentru ca multe sunt doar vise.

Problema e ca din vise trebuie sa te trezesti la un moment dat si sa te apuci de treaba, daca iti doresti intr-adevar ceva.

via GIPHY

Daca as pune intrebarea “De ce vrei sa fii antreprenor?”, majoritatea vor raspunde “Pentru ca vreau o lume mai buna”, “Pentru ca numele meu sa ramana in istorie”, “Pentru ca vreau sa fac ceva ce conteaza”, “Pentru ca vreau sa fac ceva ce ma face fericit”.

Sau unii, mai sinceri si care se cunosc mai bine, mi-ar raspunde: “Pentru ca vreau sa fac bani”.

Ok, toate raspunsurile de mai sus sunt corecte.

Si acum sa aprofundam adevaratele motivatii din spatele meseriei de antreprenor.

Probabil razi pe sub mustati (metaforic vorbind, avem in eCommerce si reprezentante de succes) si astepti sa enumar fluturasi si curcubee.

Nu, in spatele motivatiei antreprenorilor de succes se afla de multe ori un amalgam de emotii si sentimente negative: egoism, razbunare, frica de esec, nevoia de a demonstra ca pot reusi in fata unui parinte sau in fata unui rival si alte lucruri greu de digerat.

Greu de recunoscut.

Dar descoperirea si intelegerea adevaratelor motivatii, ingropate adanc in subconstient, este primul pas inspre o cariera de succes in antreprenoriat. 

Te ajuta sa descoperi acea putere din interior care iti permite sa faci fata cererilor: sacrificii personale, urcusuri si coborasuri, munca zadarnica, presiunea timpului, nesiguranta financiara si nopti fara somn – lucruri experimentate de 99% dintre antreprenori.

In pofida aspectelor dezavantajoase, meseria de antreprenor este plina si de satisfactii si reusite, astfel ca la finalul zilei, atunci cand tragi linie si socotesti tot ce s-a intamplat in ziua respectiva, simti ca toata investitia ta s-a concretizat intr-un lucru frumos.

In principiu, intreaba-te (din nou) de ce vrei sa fii antreprenor.

Desi probabil ai raspuns la aceasta intrebare de nenumarate ori si vei veni tot cu platitudinea uzuala, nu conteaza, scrie-ti motivatia pe hartie.

Scrie si raspunsurile la intrebarile de mai jos, vei avea o imagine mai buna de ansamblu.

Intreaba-te cu ce poti sa vii nou pe piata, ce te face unic si ce te diferentiaza de masa antreprenorilor existenti.

Crede-ma, intre nebunie si antreprenoriat exista o singura diferenta: succesul.

1. Ce dorinta fundamentala sau ce frica doresti sa depasesti odata ce devii un antreprenor de succes?

Aceasta intrebare va determina intrebari de ordin psihologic des intalnite.

De exemplu, multora le este frica sa fie umiliti in fata parintilor sau a unui rival.

Sau altii descopera faptul ca sunt motivati de o puternica dorinta de statut. Isi doresc sa nu aiba un sef, sa nu le spuna nimeni ce trebuie sa faca sau sa aiba un grup de persoane dependente de ei.

Motivele pot fi si mai profunde.

Poate s-au confruntat cu incercari dureroase in copilarie: lipsuri financiare, un parinte alcoolic sau abuziv sau alte probleme cu care si-ar dori sa nu se mai confrunte de acum incolo.

Familia si mediul in care creste un copil, ii afecteaza drastic personalitatea si comportamentul si, desi reprezinta o amintire dureroasa, poate fi motivatia necesara pentru a pune bazele unei afaceri de succes.

2. Ce te enerveaza atat de tare incat nici nu te mai poti controla?

Poate exista nume sau etichete ce ti se imputa si te deranjeaza atat de mult incat te enervezi, simti ca pierzi controlul atunci cand reactionezi.

Sa zicem ca discuti cu cineva si, pe parcursul discutiei, sugereaza ca esti lenes sau inconsecvent, lucru ce determina o eruptie din partea ta.

Aceasta semnalizeaza o emotie destul de puternica incat sa te motiveze, chiar daca tu inca nu percepi importanta sentimentului.

Sau cineva afirma ca nu esti diplomatic, cand persoana respectiva a demonstrat in numeroase randuri ca nu este responsabila sau fara coloana vertebrala.

De ce reactionezi cu furie?

Poate in copilarie erai cel care mentinea familia unita, cel care facea pace atunci cand parintii aveau tot felul de conflicte.

E greu pentru un copil sa-si vada eroii – parintii, cum isi arunca insulte unul altuia, isi reproseaza decizii, vorbe si fapte sau ajung chiar la violenta.

Deja e dureros cand se ajunge la violenta.

Sau poate exista alt motiv in spatele furiei. Ideea e ca daca ai curajul sa sapi adanc in constient si subconstient, vei descoperi exact motivele care te determina sa fii mereu mai bun, sa urmaresti doar performanta si succesul.

3. Cand erai copil, ce te facea cel mai fericit?

La fel ca furia, bucuria si fericirea sunt motivatii extrem de puternice.

Problema e ca nu imi dai un raspuns potrivit daca imi spui ca lucrurile ce te fac cel mai fericit sunt cartofii prajiti, apusul de soare vara, o relatie fericita pe termen lung, viata de familie sau satisfactia spirituala.

La maturitate nu mai percepi sentimentul de fericire atat de pur precum il percepeai in copilarie.

Nici nu dureaza suficient.

Adevaratele motivatii provin din copilarie si iti raman stocate in minte pana in momentul in care toata viata ti se va derula in fata ochilor.

Pentru a descoperi ce te face fericit deruleaza filmul si opreste-te in acel moment in care ai simtit ca zbori.

Poate tot ce ai nevoie este sa simti aceeasi fericire din momentul in care ai castigat un meci de fotbal, cand incercai sa o impresionezi pe fata de care iti placea si rivalul tau era de fata.

Sau momentul de usurare pe care l-ai simtit atunci cand parintii tau s-au impacat, dupa o perioada de despartire.

Oricare ar fi motivul, te va ajuta sa descoperi mai repede complexitatea valorilor ce te determina sa fii un bun antreprenor.

4. Cum te-ai simti daca ai esua?

Hai sa nu ne mintim singuri.

Daca ai esua, ai fi la pamant.

Nu te cred daca imi spui “atat timp cat am dat ce aveam mai bun din mine, pot sa accept esecul”.

Nu ai cum sa fii fericit cand toata investitia de timp, bani, interes, sacrificii, resurse, a fost zadarnica.

Oricat de pozitiva ar fi viziunea ta despre viata, meseria de antreprenor impune elemente complexe, pe care daca le pierzi, te deprimi.

Consecintele psihologice ale unui esec trebuie sa fie atat de usoare incat sa te incurajeze sa treci peste probleme si sa-ti continui munca.

In caz contrar, vei renunta la primul hop.

E indicat sa te cunosti bine, sa stii ce poti si ce nu poti inainte sa te trezesti ca ai pierdut pe parcursul calatoriei timp pretios din viata, un buget semnificativ si relatii valoroase.

Daca simti ca nu ai putea face fata emotiilor in momentul in care totul se duce pe rapa, iti recomand sa te orientezi spre o alta cariera.

Sau sa faci parte din echipa unui start-up, dar nu in calitate de fondator.

5. Cineva pe care il apreciezi si in care ai incredere, vede motivele mai sus mentionate la fel cum le vezi si tu?

succesul banilor

Odata ce ai raspuns intrebarilor de mai sus si ai descoperit adevarata motivatie din spatele deciziei de a fi antreprenor, e timpul sa ceri si o a doua opinie.

Apeleaza la o persoana pe care o apreciezi, in care ai incredere si despre care stii ca te cunoaste temeinic, te-a vazut cum reactionezi in diferite situatii.

Oare aceasta iti poate confirma motivatiile pe care le-ai descoperit pana acum?

Poate spune ca acestea sunt de ajuns, astfel incat sa te tina in picioare si atunci cand simti ca vrei sa renunti?

In cazul in care prietenul tau nu iti poate confirma raspunsurile la intrebarile de mai sus, e cazul sa reiei procesul.

Gandeste mai in amanunt si descopera adevaratele motivatii din spatele personalitatii pe care ti-ai construit-o in timp, care te pot determina sa fii un antreprenor de succes.

Nu-ti fie rusine daca motivul tau denota egoism.

Este inevitabil sa pornesti o afacere daca nu te gandesti sa obtii beneficii, in primul rand, pentru tine.

Nu tintesti nici Nobelul pentru pace, nici sa ajungi sfant in calendare.

Antreprenoriatul reprezinta mai mult decat un job; este, practic, un stil de viata.

Hai sa-ti dau un exemplu.

Copiii primesc jucarii, nu?

Ei, majoritatea se joaca cu ele, dar exista o categorie de copii care prefera sa le desfaca, sa le disece sau pur si simplu sa le demonteze, pentru a observa care este mecanismul de functionare.

Aceasta inclinatie pentru lucrurile practice si tehnice, dezvaluie potentialul copiilor de a fi ingineri, doctori, mecanici etc. de succes.

Problema consta tocmai in faptul ca exista atatia doctori, ingineri si mecanici care nu au descoperit din timp cine sunt si ce le-ar placea sa faca, astfel ca s-au apucat de studiat pentru ca asa au recomandat parintii, sunt meserii banoase etc.

Si isi traiesc viata intr-o goana constanta pentru a castiga bani la un job in care se simt nefericiti, bani pe care ii vor cheltui apoi cu disperare, in speranta ca pot cumpara fericire.

Concluzia e ca nu trebuie sa te grabesti atunci cand iti cercetezi propria minte, in cautarea motivatiilor antreprenorului din tine.

Si nici nu cauta motivatia perfecta, deoarece aceasta este determinata de un cumul al factorilor pe care i-ai descoperit, raspunzand intrebarilor de mai sus.

Tine minte ca, pe parcursul dezvoltarii afacerii tale, trebuie sa iti adaptezi si strategia de leadership.

Ai curajul de a cauta si accepta adevarata motivatie din spatele dorintei tale de a fi antreprenor.

Tinteste echilibrul dintre motivatia egoista de a castiga ceva doar pentru tine si generozitatea de a permite si altor oameni sa iti imparta visul.

M-as bucura daca mi-ai lasa un feedback in comentarii sau printr-un mesaj, sa stiu cat de util ti s-a parut articolul. De asemenea, in cazul in care ai nelamuriri, nu ezita sa ti le exprimi mai jos.

Citeste si:

Daca te intereseaza sa afli cum stau lucrurile cu adevarat in antreprenoriatul din Romania si care sunt dedesubturile povestilor oamenilor de succes de la noi, am sa-ti povestesc odata pe blogul personal.

Cosmin Daraban