Surprinzator, nu-i asa? Dintre toate abilitatile care descriu un antreprenor sau un angajat in eCommerce, am ales sa incep tocmai cu abilitatea de a avea o memorie buna.

In vremuri in care Google si Wikipedia nu mai sunt un mister pentru majoritatea oamenilor, e usor sa subestimezi abilitatea de a-ti aminti usor detaliile. Pana la urma, pana si marii lideri ne spun ca nu e productiv sa iti incarci memoria cu foarte multe detalii.

Dar vezi tu, in munca zilnica pentru magazinul tau online, internetul nu te va ajuta intotdeauna sa iti amintesti sa spui sau sa faci lucrul potrivit. De exemplu, atunci cand vorbesti la telefon cu clientii tai e ideal sa iti amintesti toate detaliile produselor tale, nu sa citesti un discurs de vanzare sau sa insiri functionalitatile si descrierea de pe pagina web.

Ori, sa zicem ca tii un discurs in fata unui posibil investitor sau esti invitat sa vorbesti la un eveniment din industria ta sau din comunitate. Cititul prezentarii sau a discursului este total neprofesionist si te asigur, in fata unui potential investitor vei parea un novice nepregatit pentru piata in care se baga.

Asadar, astazi incepem o noua serie pe blogul Gomag pe subiectul abilitatilor de care au nevoie cei care lucreaza in eCommerce si, in principal, proprietarii de afaceri online. Si, pentru a fi mai usor de digerat, azi discutam despre cateva trucuri simple prin care sa iti imbunatatesti memoria.

1. Fa asocieri

Cele mai eficiente trucuri pentru imbunatatirea memoriei se bazeaza pe asociere voluntara sau involuntara.

De exemplu, daca trebuie sa inveti o lista cu nume si termeni noi, un truc eficient este sa asociezi cuvintele cu o imagine. Exista si ghiduri de implementare a tehnicilor vizuale dintre care foarte cunoscuta este metoda Heisig, ce foloseste asocierea vizuala pentru a te ajuta sa iti amintesti mai usor formele cuvintelor din limba chineza, respectiv japoneza.

Totusi nu inseamna ca trebuie sa inveti o limba straina daca vrei sa folosesti asocierea. Un alt exemplu, daca ai o intalnire la o anumita ora, gandeste-te la numarul respectiv prin asociere cu formatia preferata si vizualizeaza scopul intalnirii – de exemplu, daca e vorba de o aniversare, gandeste-te la un tort 🙂 .

2. Campul semantic este tot atat de important in memorare, ca si in SEO

Intotdeauna ne amintim mai usor daca asociem un cuvant principal cu alte cuvinte din acelasi camp semantic. Acest fapt este dovedit prin paradoxul Brutaru – brutar , un experiment pe doua grupuri de subiecti carora li s-a aratat aceiasi fotografie.

Unui grup i s-a spus ca numele de familie al persoanei din fotografie este Brutaru pe cand celuilalt, ca omul e de meserie brutar. Dupa putin timp, subiectii au fost invitati sa revada fotografia si sa isi aduca aminte ce li s-a spus.

Surprinzator, cei carora li s-a spus despre meserie, si-au amintit mai bine termenul. De ce? Simplu, deoarece atunci cand ne gandim la meseria de brutar, in minte ne apar si alte cuvinte precum paine, cuptor, bucatarie etc.,desi, in definitiv, numele si meseria au aceiasi denumire.

*De ce am pomenit in subtitlu si despre SEO? Pentru ca e bine de stiut atunci cand faci research de cuvinte cheie, noteaza-ti si sinonime si cuvinte din acelasi camp semantic – te vor ajuta sa ai o frecventa echilibrata a cuvintelor cheie intr-un text si sa eviti supraoptimizarea.

3. Respecta un program de somn

Somnul (si mai ales somnul de dupa-masa) te ajuta sa iti imbunatatesti memoria, spre deosebire de repetitia continua, pentru perioade lungi de timp. Daca vrei sa memorezi mai usor, ideal e sa iti imparti perioada de studiu pe intervale de scurta durata dar dese, nu sa incerci sa memorezi totul dintr-o data.

Obiceiurile pe care multi dintre noi si le-au format la scoala sau facultate, acelea de a sta cu noptile pe caiete si notite si de a memora mecanic nu sunt nici sanatoase, nici eficiente. Chiar daca pe termen scurt iti amintesti (cat sa dai un examen sau un test), pe termen lung ceea ce ai invatat ti se va sterge din minte.

O alta tactica este sa inveti pentru un interval de timp limitat si apoi sa tragi un pui de somn. Mintea functioneaza altfel atunci cand dormi iar dupa o perioada de antrenament, vei invata cum sa recapitulezi lucrurile pe care le-ai invatat inainte de somn si sa le analizezi in timpul acestuia pentru a-ti aminti mai usor atunci cand te trezesti.

program-de-somn

Citeste si: 8 Lucruri Pe Care Oamenii Productivi Refuza Sa Le Faca

4. Coordoneaza mirosul

O alta modalitate de asociere tine de simtul olfactiv, ce are un impact mai puternic decat sunetele, de exemplu. Totusi, mirosurile nu au acelasi efect asupra tuturor asadar iti recomand sa testezi mai intai ce merge pentru tine.

O idee este sa coordonezi o anumita aroma atunci cand inveti ceva si sa o folosesti din nou atunci cand trebuie sa folosesti informatiile acumulate. De exemplu, foloseste un anumit parfum pe spatele incheieturii atunci cand citesti si foloseste-l din nou in ziua prezentarii, a discursului sau alta situatie in care ai nevoie sa iti amintesti ceea ce ai memorat.

Corect, aceasta tactica nu e potrivita chiar pentru oricine dar cel mai bine e sa testezi.

5. Mediteaza mai des

Aici ai doua optiuni: fie iti rezervi o perioada mai indelungata pentru a medita zilnic, fie faci cateva pauze pe zi doar pentru a gandi si a te chestiona pe tine insuti.

Atunci cand analizezi cu atentie o problema, o informatie sau un set de informatii reusesti sa vezi imaginea de ansamblu si sa identifici o solutie sau chiar o idee care te va ajuta sa iti imbunatatesi activitatea si sa devii mai productiv.

meditatie-echilibru

6. Asculta muzica

Interesant cat e de usor sa iti amintesti versurile melodiilor auzite, spre deosebire de recitarea cuvintelor dintr-o prezentare sau discurs. Iar acest fapt nu ni-l imaginam singuri si chiar a fost demonstrat stiintific.

Ei, nu rebuie neaparat sa te apuci de cercetare pentru a descoperi cele mai eficiente ritmuri si tonalitati muzicale ci e suficient sa alegi cateva dintre melodiile care iti plac si sa le asculti atunci cand inveti (functioneaza mai bine cu muzica clasica din moment ce asa nu esti distras de versuri).

Atunci cand vrei sa iti amintesti ce ai invatat, gandeste-te la melodia respectiva si iti va fi mai usor. O cunostinta a aplicat acest principiu in ultimul an de facultate, atunci cand a inceput sa isi scrie licenta – in momentul prezentarii si chiar mult timp dupa terminarea studiilor inca isi mai amintea detalii din lucrarea sa (faptul ca a ajuns sa deteste melodia respectiva e alta poveste 🙂 ).

7. Fa miscare mai des

Pentru multi nu mai e un secret faptul ca promovez un stil de viata in care miscarea si exercitiul fizic ar trebui sa fie o activitate zilnica.

Pe langa efectele pozitive asupra corpului, miscarea regulata creste nivelul de productivitate, elibereaza endorfine si imbunatateste functiile cognitive, printre care si capacitatea de memorare.

Cand ai atatea beneficii, de ce sa nu profiti de cateva momente din zi in care poti sa alergi sau sa faci alta activitate fizica?

Citeste si: Cum conduci profitabil convorbirile telefonice cu clientii

Evident, pe langa cele 7 trucuri simple despre care am discutat mai sus, expertii mai recomanda si alte tactici precum mestecatul gumei, scrisul lucrurilor pe care vrei sa ti le amintesti, antrenarea mintii prin jocuri, folosirea metodei lui Cicero de compartimentare a informatiilor in minte etc.

Daca uiti repede si ai probleme cu memorarea, iti recomand sa incerci cateva trucuri si sa iti dezvolti aceasta abilitate. In activitatea zilnica si, sa recunoastem, stresanta pentru magazinul tau online ai nevoie sa iti pastrezi mintea limpede, sa iti amintesti ceea ce ai de spus si de facut.

In eCommerce nu iti permiti sa uiti de comanda clientului, de achitarea facturilor si a taxelor si nici de intalnirile cu partenerii / investitorii sau chiar sedintele cu angajatii. Si nici nu iti permiti sa uiti ce produse / servicii vinzi, mai ales cand se iveste o oportunitate de upsell / cross-sell.

Tu, ca proprietar de business ar trebui sa fii cel care da tonul iar daca ai angajati, asigura-te ca exista un procent cat mai putin de situatii “am uitat, scuze”. Dezvolta-te si ajuta-i si pe colegii tai sa isi dezvolte abilitatile, incepand cu capacitatea de memorare.

Spune-mi, cum ti se pare articolul de astazi? Iti doresti sa afli mai multe despre ce abilitati ai nevoie in eCommerce?

Cosmin Daraban