Articolul de astazi este dedicat atat antreprenorilor cu experienta pe piata de eCommerce, care isi croiesc drumul spre succes impreuna cu o echipa dedicata cat si celor incepatori, care abia acum simt nevoia unei maini in plus in gestionarea si promovarea magazinelor online pe care le detin.

Intotdeauna lucrurile se fac mai usor si mai rapid in echipa. Modul in care angajatii tai muncesc si tonalitatea vocii lor in online poate impulsiona cresterea unei afaceri sau o poate duce spre faliment.

Din acest motiv este datoria ta sa iti pui angajatii pe un loc principal si sa faci tot ce iti sta in putinta pentru a te asigura ca au un mediu de lucru placut, sunt multumiti de ceea ce fac si dispun de tot ce au nevoie pentru a fi productivi.

Azi vorbim despre cateva moduri in care sa iti faci angajatii multumiti de munca pe care o presteaza, in scopul crearii unei atmosfere confortabile de lucru si a unor relatii profesionale de incredere intre membrii echipei tale.

1. Permite-le angajatilor tai sa se dezvolte

Din pacate, exista inca multi manageri care nu concep ideea de a investi in proprii angajati pentru simplul motiv ca dupa ce acestia se dezvolta personal si profesional, vor pleca la concurenta. Adevarul e ca nu ai cum sa prevezi acest lucru, nu-i asa? 🙂

Oamenii sunt fiinte care simt incontinuu nevoia sa evolueze si tocmai datorita faptului ca tu nu le oferi oportunitati, pleaca. Dar, daca angajezi oamenii potriviti si nu eziti sa ii ajuti sa se autodepaseasca, ai putea avea o surpriza.

Ofera-le angajatilor tai acces la diverse surse de informatie, investeste in training-uri si sesiuni de invatare, permite-le sa participe la diverse evenimente si cursuri pe profilul lor si lasa-i sa gandeasca singuri, sa isi puna ideile in practica.

silkweb-bf

2. Recunoaste-le meritele si incurajeaza-i sa isi puna ideile in aplicare

Indiferent ca angajatii tai sunt oameni cu zeci de ani de experienta in spate sau tocmai au iesit din facultate, este important sa ii incurajezi, sa le recunosti meritele atunci cand munca lor da roade si sa le oferi libertatea de a actiona dupa cum gandesc, nu doar dupa cum le spui tu.

Ideea e ca oricat de buni ar fi, o apreciere la momentul potrivit ii va transforma in angajati mai increzatori in deciziile pe care le iau si mai multumiti de viata profesionala. Din cand in cand, au nevoie sa li se reconfirme ca munca lor este apreciata si valoroasa pentru cursa spre succes a companiei.

Citeste si: 7 Semnale Ale Unui Angajat Exceptional

3. Ofera mici beneficii materiale

Oricat de bine ar fi primite aprecierile si multumirile, angajatii tai au nevoie si de recompense fizice, materiale prin care sa se simta recompensati pentru orele suplimentare, pentru ideile de succes pe care le-au pus in practica si pentru munca pe care au depus-o.

Si daca spun recompensa, nu inseamna ca trebuie sa investesti sume colosale din bugetul organizatiei pentru a le oferi echipei tale sub forma de mariri salariale, prime sau bonusuri.

Poti organiza “Happy Friday”, poti alege o zi din saptamana in care sa iesiti toti la cafea, poti organiza petreceri surpriza pentru a celebra aniversari, ii poti duce in teambuilding-uri etc. Toate acestea sunt metode prin care echipa ta va avea ocazia sa se dezvolte, vei crea un mediu de lucru confortabil si prietenos.

silkweb-aniversare

4. Investeste in spatiul in care acestia lucreaza

Spatiul de lucru este mediul in care angajatii tai petrec cel putin 8 ore pe zi, uneori mai mult timp decat cel pe care il petrec cu familia acasa. Din acest motiv, ar fi indicat ca biroul pe care il pui la dispozitie sa fie comod si satisfacator.

Nimeni nu are chef sa munceasca intr-un spatiu stramt, la lumina unui bec slab ce abia mai palpaie, intunecat si dotat doar cu o masa si un scaun inconfortabil. Pe potriva bugetului tau, alege un birou spatios, luminos si decorat creativ. De asemenea, pune-le la indemana toate instrumentele de care au nevoie pentru a-si face treaba.

Mergand mai departe, asigura-te ca ai un regulament clar in ceea ce priveste locurile de pauza si fumat precum si locurile destinate relaxarii, in cazul in care se lucreaza ore suplimentare la proiecte stresante.

silkweb-birou

5. Fii un sef bun

Este important sa fii uman si sa castigi increderea angajatilor tai, mai ales daca ai o firma mica, in care toata lumea se cunoaste cu toata lumea. In aceasta situatie, echipa ta nu te percepe doar ca pe un sef ci si ca pe un lider – tu esti primul care ii incurajeaza sa actioneze intr-un anumit fel si sa isi formeze anumite pareri despre clienti, parteneri si munca in firma.

Nu te transforma intr-un manager rece, distant, care se inchide in propriul birou de la “buna dimineata” si pana la “la revedere” si iese doar atunci cand vrea sa reproseze ceva echipei.

Dimpotriva, fa-ti timp sa asculti vocea fiecaruia dintre angajatii tai, incearca sa ii cunosti si la nivel personal, nu doar profesional si castiga-le increderea. In acest fel, te asiguri ca de fiecare data cand se iveste o problema, vor veni direct la tine sa iti spuna si nu se vor plange colegilor sau in exteriorul firmei, afectand imaginea publica a acesteia.

Creeaza un regulament lejer, lasa-i sa isi ia pauzele de care au nevoie (crede-ma, isi vor relua munca mai energizati si cu idei inovatoare), lasa-i sa asculte muzica in timp ce lucreaza si ofera-le senzatia de siguranta.

Citeste si: Business-ul Tau Creste Si Trebuie Sa Angajezi: Cum O Faci?

Astazi am discutat despre 5 lucruri pe care sa le faci ca si manager al unei echipe pentru a te asigura ca angajatii tai sunt multumiti de job-ul lor, au pofta de viata si de lucru si nici nu le trece prin minte sa plece in alta parte.

Munca ta nu este usoara, nici macar atunci cand te bucuri de sprijinul si ajutorul angajatilor tai. Insa daca faci tot ce iti sta in putinta pentru a te asigura ca toata lumea e fericita la birou, vei vedea o crestere in productivitatea echipei tale si o imbunatatire a rezultatelor muncii lor.

Tu ce faci pentru angajatii tai? Cum alegi sa ii sprijini si sa ii recompensezi?  

Cosmin Daraban