In spiritul lunii martie, astazi Expertul Saptamanii la Gomag este tot o femeie. Un expert de talie mondiala pe care il urmarim cu interes (in special fetele de la Social Media Marketing).

Daca ai ceva experienta in Facebook Marketing, numele Mari Smith cu siguranta iti este cunoscut.

Exact, continuam seria #ExpertulSaptamanii cu Mari Smith, un expert de top in Facebook si relationship marketing, speaker la numeroase evenimente si conferinte din intreaga lume (angajata chiar si de Facebook), autoare a doua carti si consultant pentru firme din Fortune 500.

mari smith

Azi iti voi spune cine este Mari Smith, care este parcursul ei pana in lista influencerilor de top din lume si care sunt motivele pentru care ar trebui sa o urmaresti – si sa inveti din ceea ce are de spus.

Mari s-a nascut in Ontario, Canada iar mai apoi a locuit 20 de ani in Scotia, impreuna cu tatal si surorile sale. La varsta de 15 ani a ales sa renunte la scoala si a inceput sa lucreze, initial preferand siguranta fluturasului de salariu lunar.

A mostenit spiritul antreprenorial chiar de la tatal ei, care a fost brutar si a avut propria lui afacere. Dupa cum spune Mari, intregul 1998 l-a petrecut participand la seminarii de business, cursuri de studiu a limbajului corpului, creand un plan de afacere, carti de vizita si construindu-si un site.

In drum spre banca pentru a face un imprumut pentru mica sa afacere de consultanta, Mari a primit invitatia de a se muta in San Diego – lucru pe care l-a considerat un semn ca trebuie sa isi schimbe viata.

Cu 50 de lire in buzunar si un bilet de avion cumparat din banii unei prietene, Mari s-a mutat definitiv in San Diego. Aici si-a dezvoltat afacerea de consultanta pentru afaceri mici si mijlocii, dintr-o rulota in care locuia si calatorea, acolo unde serviciile ei erau cerute.

In 2007, a fost invitata in echipa de testare pentru o aplicatie noua, a celor de la Podclass, si in care se putea loga cu Facebook. Desi reticenta la inceput, Mari a acceptat sa isi faca un cont de Facebook si sa verifice aceasta retea – iar de aici, restul e istorie.

homepage site mari smith

A fost fascinata de Facebook si, mai mult, de usurinta cu care putea intra in contact cu oamenii pe care ii urmarea la randul ei si pe care ar fi vrut sa ii intervieveze.

Pasionata fiind de relationship marketing, comunicarea cu persoanele din retea si engagement, Mari si-a deviat serviciile de consultanta si educare pe tot ceea ce inseamna Facebook – si a facut-o atat de bine incat astazi este cunoscuta in domeniu drept “Regina Facebook-ului”.

Din 2008 este contribuitor si Social Media trainer la Social Media Examiner iar numele ei este prezent in publicatii de renume precum New York Times, The Wall Street Journal, Inc., Forbes, SUCCESS Magazine si multe altele.

Ani la rand, Forbes a numit-o in top Social Media Power Influencers (pe locul 4 si singura femeie din top #5). In 2015 Facebook i-a recunoscut meritele si a angajat-o drept liderul seriei de training-uri live Boost Your Business din SUA, in care a condus o echipa de experti Facebook.

Mari a vorbit pentru audiente incepand de la 5 si pana la 25.000 de persoane, impartind uneori scena cu personalitati cunoscute precum Sir Richard Branson, Dalai Lama, Eckhart Tolle, Arianna Huffington, Paula Abdul, Chip Conley, Tony Robbins, Guy Kawasaki etc.

mari-smith-conferinta

Mari Smith este autoarea cartii “The New Relationship Marketing” si co-autor al “Facebook Marketing: An Hour a Day”, impreuna cu Chris Treadaway.

Prin intermediul blogului MariSmith.com, al fanilor loiali de pe Facebook si Twitter, Mari este considerata un lider si trainer de top in lumea marketing-ului. Mai mult, ea este ambasador de brand pentru companii precum Adobe, Microsoft sau Animoto.

Zambetul mereu prezent, naturaletea cu care se misca si vorbeste pe scena, accentul amuzant si felul deschis in care isi trateaza interlocutorii, fie ca este vorba de specialisti in domeniu sau incepatori, au transformat-o pe Mari intr-una dintre cele mai populare prezente, atat la conferintele sustinute international cat si pe conturile de Social Media.

Alaturi de echipa sa, Mari Smith reuseste sa fie mereu cu un pas in fata pietei, preconizand si anuntand cele mai noi schimbari si strategii de Facebook Marketing.

Este o promotoare a comunicarii si relatiei inainte vanzarii si crezul ei este acela ca in orice piata ai activa, nu ai competitori – tu esti unul singur si oferi produse unice (sau intr-un fel unic) si cand intelegi acest lucru, vanzarea vine de la sine.

Iata si un citat popular, pe care isi bazeaza filozofia: “Content is king, but engagement is queen and the lady rules the house” (Continutul este rege dar engagement-ul este regina iar doamna conduce casa).

De la Mari Smith poti afla o multime de informatii si noutati legate atat de Facebook cat si celelalte retele de socializare dar si cum sa ai o filosofie de business axata pe comunicare / relatia cu interlocutorii tai – indiferent ca sunt clienti, parteneri, urmaritori sau chiar competitori.

Daca esti pasionat de lucrurile pe care ti le-am pomenit mai sus si vrei sa inveti Facebook Marketing de la o persoana cat mai aproape de sursa, Mari Smith este omul la care sa fii atent – pe blog, pe Facebook, Twitter, LinkedIn, la conferintele si webinariile pe care le sustine in mod constant.

Spune-mi, tu pe cine ai nominaliza drept #ExpertulSaptamanii pentru data viitoare? 🙂

PS. Vezi cine a mai ocupat pozitia #ExpertulSaptamanii la Gomag:

 

Cosmin Daraban