Sa creezi si sa dezvolti un magazin fizic, local, nu e chiar floare la ureche.
Trebuie sa alegi produsele potrivite, locatia potrivita si oamenii potriviti, pentru ca afacerea ta sa creasca. Daca gresesti cu oricare dintre aceste aspecte, apar probleme grave.
Insa daca ai reusit sa faci lucrurile corect si ai deja un magazin fizic, care pana acum obtinea vanzari constante, e momentul sa cresti.
Lansarea unui magazin online este chiar urmatorul pas, natural pentru retaileri. Cresterea in online poate avea loc super simplu, daca esti atent la cateva lucruri.
Astazi vom discuta despre cateva aspecte la care trebuie sa te gandesti daca ai un magazin fizic si vrei sa iti duci produsele in online.
Daca ai grija de la inceput, sansele sa asiguri o experienta omnichannel profitabila cresc, si la fel cresc si vanzarile.
Cuprins Cum sa vinzi online daca ai si un magazin fizic
- Hotaraste-te cine iti va gestiona magazinul: setare, livrare si suport clienti
- Compara costurile si alege o firma de curierat
- Alege produsele pe care vrei sa le vinzi online si pregateste stocurile
- Fii atent in alegerea platformei eCommerce
- Creeaza un plan de marketing unitar pentru ambele magazine
1. Hotaraste-te cine iti va gestiona magazinul: setare, livrare si suport clienti
Rolurile in retail sunt cat se poate de standard: ai un proprietar, un manager, casieri, lucratori comerciali si asa mai departe. Practic, daca i-ai intreba pe oricare dintre acesti oameni in momente diferite “cu ce esti responsabil?”, raspunsurile lor ar fi la fel.
Pe de alta parte, in eCommerce rolurile sunt volatile. Poate tu, ca si proprietar, te ocupi de tot, incepand de la product management si pana la suport clienti (asta daca ai un magazin mic). Sau poate ai un manager care se ocupa atat de gestiunea produselor, cat si de ambalarea si livrarea acestora.
E extrem de important sa stii concret cine este persoana care se va ocupa de magazinul tau online. Recomandarea mea este sa stai jos si sa faci o lista cu persoanele responsabile cu:
- Crearea magazinului tau – asta include totul incepand de la alegerea platformei eCommerce si pana la crearea design-ului si integrarile cu terte parti.
- Gestionarea operatiunilor de zi cu zi – adaugarea de produse noi, gestionarea comenzilor, adaugarea de imagini etc.
- Ambalarea si livrarea produselor – in general, cel care se ocupa de managementul operatiunilor zilnice se poate ocupa si de acest aspect. Totusi gandeste-te la cazurile in care volumul de comenzi creste (de exemplu, in apropiere de Black Friday sau sarbatori) si desemneaza o persoana responsabila.
- Comunicarea cu clientii – desemneaza un om care sa se ocupe de raspunsul la email-uri, chat, telefoane sau cerintele de pe paginile de social media.
- Marketing – poti alege o persoana din interior, atata timp cat este un profesionist sau poti lua in considerare externalizarea catre o agentie specializata.
- Rezolvarea problemelor tehnice – daca alegi o platforma SaaS precum este Gomag, toate grijile tehnice revin in grija noastra – tu scapi de ele.
Stiu ca lista pare foarte lunga, insa nu iti spun toate aceste lucruri pentru a te speria, ci pentru ca vreau sa fii pregatit pentru orice posibilitate. Vorbeste cu personalul actual al magazinului tau si vezi cine este disponibil sa se ocupe de unele aspecte din lista, iar daca ai nevoie de ajutor, gandeste-te sa externalizezi.
2. Compara costurile si alege o firma de curierat
In online, produsele tale nu se vor mai vinde doar la nivel local, ci si national, sau chiar international, depinde de ce iti doresti.
Prin urmare, trebuie sa te asiguri ca alegi de la inceput o firma de curierat la costuri decente si in care sa ai incredere.
Stiu, astazi nu poti sa controlezi cum va decurge relatia cu firma de curierat si nu poti prevedea problemele, chiar grave, ce apar pe parcurs. Tocmai de aceea iti recomand sa te documentezi cum trebuie inainte sa iei o decizie.
Poti sa iti faci si un plan B, prin incheierea de contracte cu mai multe firme de curierat.
De asemenea, tot aici gandeste-te de unde faci rost de cutiile sau plicurile in care vei ambala produsele.
Daca ai produse ce necesita atentie sporita (se sparg mai usor sau se pot strica daca nu au fost ambalate si livrate corespunzator), sorteaza-le si alege un ambalaj potrivit.
De exemplu, nu vrei sa ajungi in situatia in care vinzi ciocolata online, iar aceasta ajunge topita la destinatar.

Lista firmelor de curierat cu care ai integrare gratuita in Gomag.
3. Alege produsele pe care vrei sa le vinzi online si pregateste stocurile
Si daca tot vorbeam de produsele sensibile, e foarte important sa iti faci o lista cu produsele pe care vrei sa le vinzi online.
Pentru ca nu e necesar sa vinzi online tot ce ai in magazinul fizic.
De asemenea, nici nu e necesar sa te limitezi doar la ceea ce ai in stoc, poti chiar sa iti pui in valoare magazinul online prin prezenta unor produse premium, pe care oamenii le pot gasi doar aici, si nu offline.
Iar daca faci acest lucru, ai grija sa iti informezi complet utilizatorii.
Ceea ce trebuie sa faci urgent este sa iti pregatesti foarte bine stocurile.
Intotdeauna prezenta unui magazin online pe langa cel fizic va duce la o crestere a cererii de produse – daca le creezi manual, mareste productia sau cauta furnizori si incheie un contract cu acestia.
4. Fii atent in alegerea platformei eCommerce
Stiu ca esti un om ocupat si nu dispui de foarte mult timp pe care sa il investesti in cercetare. Insa daca vrei un magazin online pregatit sa vanda, ai nevoie sa iei decizii intelepte in ceea ce priveste platforma pe care va fi creat.
Fii atent la:
- Domeniu si Hosting – unde va “trai” magazinul tau? Alege cu grija firma de hosting pentru ca nu vrei sa te trezesti cu site-ul nefunctional la primul val mai mare de trafic. De exemplu, daca alegi platforma Gomag, gazduirea pentru magazin este inclusa in oricare dintre pachete. Mai trebuie sa iei doar hosting pentru domeniu si email.
- Platforma eCommerce – personal, iti recomand platformele romanesti deoarece iti simplifica mult treaba si au preturi decente. Una dintre acestea este si platforma SaaS Gomag, pe care am dezvoltat peste 1300 de magazine si pe care te invit sa o incerci gratuit.
- Mentenanta – in timp, lucrurile evolueaza. La fel se intampla si cu site-ul tau, si nu neaparat in sens bun: poti fi virusat, hackuit sau pur si simplu apar in platforma aleasa module noi, la care poti avea acces doar in urma unui update. Pentru toate aceste motive, ai nevoie de mentenanta.
Citeste si: De Ce Merita Sa Platesti Mentenanta Pentru Magazinul Tau Online
- Cost – e foarte important sa calculezi un cost total pentru toate cele de mai sus. Nu exista nimic gratuit, ca proprietar de afacere o stii deja, insa asta nu te impiedica sa alegi preturile potrivite, lunar si anual.
5. Creeaza un plan de marketing unitar pentru ambele magazine
Marketing-ul omnichannel se concentreaza pe crearea unei experiente omogene la cumparare, pentru cei care folosesc atat metode digitale cat si traditionale de achizitie si informare.
E foarte probabil ca unii dintre clientii tai sa ajunga in magazinul fizic si apoi sa plaseze o comanda online pentru produsul dorit, dar si invers.
Cel mai profitabil este sa le asiguri o experienta omnichannel constanta, sa pastrezi aceeasi idee centrala pentru mesajele tale, atat online cat si offline.
In primul rand, iti recomand sa faci SEO local si sa pui accentul pe principalele beneficii pentru clienti, printre care se numara si oportunitatea de a se convinge personal ca au ales produsul potrivit.
De exemplu, daca sunt nehotarati ii poti invita in magazin pentru a incerca produsul: aici il pot intoarce pe toate partile si pot discuta cu personalul tau antrenat pentru a le raspunde la orice intrebare.
Acesta poate fi un element din planul tau de promovare post-criza.
O alta tactica pentru afacerile tale este implementarea unui program de fidelizare omogen, prin care sa atragi din nou clientii in ambele magazine.
Nu ii lasa sa te uite:
- trimite email-uri de reamintire a clientilor cu care nu ai mai interactionat de mult,
- ofera-le un cadou sau un discount daca vin in magazinul fizic,
- creeaza un sistem de puncte de fidelitate care se transforma intr-un discount sau un produs,
- spune-le ca produsul dorit poate fi obtinut fara costuri de livrare daca vin sa il ia din magazinul fizic (si asa poate ai sansa sa le mai vinzi ceva) etc.
De asemenea, pastreaza o paleta cromatica unitara si aceleasi semne de identificare (fonturi, logo, slogan etc.), atat offline, cat si online – oamenii vor fi 100% siguri ca au ajuns acolo unde doreau.
Citeste si: Emotii care vand – Recompensa Imediata
Astazi ai descoperit cateva ponturi care te vor ajuta sa iti duci produsele din magazinul fizic, intr-un nou magazin online.
Pune-le in aplicare, creeaza o lista cu responsabilitati, alege hosting-ul si platforma si selecteaza produsele pe care vrei sa le vinzi. La sfarsit, nu uita de marketing – facut asa cum trebuie, iti va aduce un volum mai mare de vanzari, pentru ambele magazine.
Vrei un magazin online, insa nu stii ce platforma ar fi potrivita pentru proiectul tau? Te invit sa incerci cu incredere platforma Gomag, gratuit, pentru 15 zile iar daca ai intrebari suplimentare, contacteaza-ne.
- Majoritatea silentioasa – cum amplifici si loializezi acest tip de public - aprilie 29, 2025
- Cum deschizi un magazin online in Romania daca locuiesti in alta tara - aprilie 22, 2025
- Cum sa iti pastrezi clientii cand totul costa mai mult - aprilie 15, 2025