Incepe sa arate tot mai mult a… Craciun!
Cum ar fi ca acest feeling sa tina tot anul, in fiecare an? Ai putea trai intr-un Craciun continuu daca iti faci un magazin online super nisat, exclusiv pentru aceasta sarbatoare.
Sunt putine shop-uri in Romania care se specializeaza pe Craciun, si tot putine cele care se niseaza mai mult (pe vanzarea de brazi sau globuri, de exemplu).
Majoritatea sunt, de fapt, magazinele secundare ale unor antreprenori ce au si alte afaceri: magazine cu decoratiuni pentru casa, florarii, magazine de cadouri etc.
Asa cum arata piata acum, produsele de Craciun apar mai degraba sezonal in site-urile unor magazine online obisnuite, indiferent ce produse vand acestea in restul anului.
Dar, cu o strategie tare si planuri bine puse la punct, ai putea lua piata prin surprindere cu un magazin online exclusiv pentru Craciun (indiferent daca mai ai un business sau nu).

via GIPHY
Ghidul de fata e specializat pe sfaturi de afacere si idei de promovare pentru un astfel de magazin.
Insa informatiile sunt extrem de utile pentru tine chiar daca ai un magazin intr-o nisa random, si vrei sa iti pregatesti o campanie profitabila pentru oferta de Craciun.
Vezi si alte Idei de marketing si sfaturi de business pentru magazine, in functie de domeniul de activitate.
Cuprins ghid Cum sa vinzi decoratiuni si articole de Craciun
- Ce articole de Craciun vinzi in magazinul tau online?
- Stabileste strategia anuala a magazinului
- Aplicatii din platforma Gomag care te ajuta sa vinzi articole de Craciun
- Investeste in branding si fixeaza numele magazinului in mintea clientilor
- Craciunul este “magie”. Transforma-o in atuul tau
- Asigura-te ca ai stocul la timp
- Ofera pachete de produse si transport gratuit
- Mizeaza pe impactul imaginilor
- Pregateste-ti echipa si angajeaza oameni noi in sezon, daca e cazul
Idei de promovare pentru magazinul tau online cu produse de Craciun
- Construieste-ti un calendar de marketing anual si unul pentru sezon
- Ofera inspiratie contra adreselor de email – lead generation si lead nurturing
- Foloseste remarketing si remindere
- Fa campanii creative si in extra sezon
- Fa campanii specifice pentru B2B cu mult timp inaintea sezonului
- Colaboreaza cu influenceri, bloggeri si afiliati
- Pastreaza un aer festiv in email-uri si postari social media
- Ce sa scrii pe un blog de Craciun
- Foloseste PPC la maximum
- Fidelizeaza-ti clientii si convinge-i sa isi creeze conturi / wishlistst
Citeste si: 8 Idei Sa Iti Pregatesti Magazinul Online De Craciun
Cum iti gandesti afacerea cu articole de Craciun
1. Ce articole de Craciun vinzi in magazinul tau online?
Poti vinde o multime de categorii de produse sau te poti specializa:
- Brazi naturali sau artificiali, impreuna cu ornamente de brad sau fara
- Calendare de advent – cu dulciuri, cu ceai, cu jucarii, cu produse de makeup, calendar de advent pentru catei sau pisici cu recompense, cu bauturi alcoolice, tip carte cu povesti de Craciun, tip lumanare etc.
- Globuri de Craciun
- Ornamente pentru casa si terasa – perne decorative, ghirlande, coronite, lumini, vesela, lenjerii de pat, decoratiuni pentru masa de Craciun, lumanari parfumate, bombe de baie etc.
- Articole de imbracaminte si incaltaminte cu motive de Craciun – tricouri cu mesaj, pijamale (pot fi chiar seturi pentru intreaga familie), papuci de casa, sosete, caciuli de Mos etc.
- Suveniruri si cadouri de Craciun
- Obiecte de Craciun personalizate – globuri de tipul “Primul meu Craciun [Nume]”, felicitari, globuri si calendare personalizate cu imaginile clientului etc.
- Accesorii de Craciun – sosete de pus cadouri, hartie de impachetat, charm-uri
Am inceput cu selectia de produse, pentru ca aceasta poate fi in sine un element de diferentiere al magazinului tau.
Important de retinut!
Poti incepe magazinul cu o selectie limitata, sau cu doar 2-3 categorii de produse. Apoi, pe masura ce te extinzi si testezi piata, poti aduce produse noi mai mult si mai mult, pentru a oferi clientilor tot ce au nevoie de Craciun.
2. Stabileste strategia anuala a magazinului
In general, nu e usor sa te super specializezi pe produse sezonale.
Faci profit si ai clienti in timpul sezonului, dar pentru multi extra-sezonul e o perioada moarta.
Cu toate acestea, exista artificii pe care le poti adopta. Doar daca ai o strategie bine pusa la punct, pentru tot anul.
Asadar, ai nevoie de… planner anual!
Gandeste-l ca un calendar in care iti notezi mai intai perioadele principale:
- de exemplu, in ianuarie faci campanii pentru cei care sarbatoresc pe rit vechi (7 ianuarie), lichidarea stocurilor si oferi gift cards pentru cumparaturile pentru Craciunul din noul an
- in februarie faci planificarea stocurilor pentru anul in curs
- martie-iulie e perioada moarta in care trebuie sa gandesti oferte creative daca vrei vanzari
- din iulie-august pana in septembrie pregatesti ofertele pentru B2B
- in octombrie faci last call pentru ofertele B2B si
- pe final de octombrie incepi promovarea produselor pentru toata lumea in asteptarea Craciunului.
Cand ai situatia in fata, iti e mai usor sa gandesti pe termen lung.
De exemplu, ai vazut ca am zis de gift cards pentru Craciun, in ianuarie. E o actiune cu bataie lunga, pe principiul ca daca au coduri si vouchere si le cumpara din ianuarie, in octombrie / noiembrie / decembrie poti trimite remindere sa le foloseasca, sa nu le lase sa expire.
In acest planner poti adauga si date esentiale din rapoartele de vanzari si produse pe anul trecut.
Asa vei stii care sunt cele mai populare produse, care au tendinta sa ramana fara stoc sau din contra (asa ca ar merge bine in pachete de produse sau OTO), care este valoarea medie a comenzii astfel incat sa o cresti, care sunt cele mai costisitoare produse de livrat si cum sa scazi costurile.
Corelezi aceste date cu bugetul disponibil si actiunile anuale astfel incat sa scoti maximum din investitia ta, iar campaniile sa ramane relevante si atragatoare.
Asa vei reusi sa jonglezi frumos cu ofertele pe care le faci in paralel, care au termen de finalizare diferit si necesitati diferite.
3. Aplicatii din platforma Gomag care te ajuta sa vinzi articole de Craciun
- Popups – cand vinzi de sezon si trebuie sa gandesti pe termen lung, ai nevoie neaparat de lead-uri (sa le obtii si sa le mentii interesul). Asa ca foloseste aplicatia de popup abonare la newsletter din Gomag. Tot prin pop-up poti recupera cosurile (exit pop-up) sau creste valoarea cosurilor (popup adaugare in cos). Si poti anunta rapid orice campanie noua (popup de call-to-action).
- Produs configurabil – e o aplicatie utila cand ai produse personalizate – clientii trebuie doar sa adauge textul sau imaginea dorita. Poti folosi aplicatia si pentru a face produsele de tipul “Construieste-ti propriul pachet” – prezinti multiple optiuni de produse din care clientul sa le aleaga cele dorite pentru a forma pachetul.
- Pachete de produse – eficienta cand ai produse cu stoc mult, de care scapi greu. Nu uita ca fiecare pachet trebuie sa aiba cel putin un produs atractiv, care sa justifice alegerea consumatorului. In acelasi timp, iti creste valoarea cosului.
- Produse bundle – construieste pachete de produse, pe post de produse de sine statatoare in magazin. Produsele bundle sunt formate din multiple repere existente in platforma, asa ca de fiecare data cand sunt cumparate, stocurile lor sunt scazute automat, nu mai trebuie sa intervii tu manual.
- Cadou in cos – aplicatia te ajuta sa cresti valoarea cosului (oferi cadoul pentru o anumita valoare in cos), dar si sa iti fidelizezi clientii.
- Puncte de fidelitate – poate ti se pare irelevant, din moment ce vinzi produse sezonale, dar punctele de fidelitate te pot ajuta extrem de mult. Mai ales daca fac parte dintr-un program mai amplu, prin care le reamintesti clientilor de tine chiar si pe timp de vara.
- One-Time Offer – ofera produse la un pret unic in pagina de finalizare comanda, cu ajutorul aplicatiei Gomag. Chiar daca e vorba de o reducere mai mare, aici poti pune produsele cu stoc greu vandabil, in special produsele de mici dimensiuni (sa nu iti cresti costurile de livrare).
- Grupuri de clienti – in primul rand fa diferenta intre clientii business si clientii obisnuiti. Dar grupeaza-i si in functie de frecventa de cumparare, valoarea achizitiilor, clienti problema si clientii super fideli. Foloseste grupurile de clienti impreuna cu CRM Bot – poti crea conditii astfel incat platforma sa grupeze automat clientii, fara greseli.
- Marcaje promotionale – semnalizeaza ofertele cu marcaje, pentru a le diferentia in paginile de categorie si landing page-uri. De exemplu, ofertele 1+1, ofertele business, +cadou etc.
- Hellobar – vital in orice magazin online. Hellobar-ul este afisat in toate paginile, si te ajuta sa transmiti rapid si concis tot ce e important de transmis (coduri de reducere, noutati, valabilitate campanie etc.). Ai grija sa setezi perioada de valabilitate corect, chiar daca nu afisezi cronometru in hellobar.
4. Investeste in branding si fixeaza numele magazinului in mintea clientilor – Ce face deosebit magazinul tau?
In apropierea Craciunului, mai toate magazinele au articole de sezon care atrag atentia consumatorilor.
Asa ca primul obstacol este acesta: sa faci ceva diferit pentru a le atrage atentia asupra ta.
Ce face deosebit magazinul tau? Cum iti fixezi numele in mintea lor?
- Alege numele magazinului cu grija – gandeste-te si la numele de brand si la numele de domeniu: sa fie scurt, usor de retinut si sa creeze o imagine in mintea clientului. Sigur ca poate contine si cuvantul craciun.
- Stabileste USP-ul magazinului – rezuma intr-o fraza ce face magazinul tau special si pentru cine. Gandeste-te si la un slogan, 2-3 cuvinte maxim care sa iti descrie magazinul.
- Stabileste diferentiatorii – ce faci altfel decat celelalte magazine cu produse de sezon, ce oferi mai bine sau in plus? Poate fi consultanta, produse cadou la fiecare achizitie, beneficiile programului de fidelitate, oferte mystery box, oferte “make your gift”, donatii catre o cauza, un produs specific creat pentru magazin etc.
- Elemente vizuale specifice magazinului tau – stabileste paleta de culori specifica magazinului tau si foloseste-o in site si materiale creative, pentru a fi usor de recunoscut la fiecare punct de contact cu clientii.
- Diferentiaza-te cu ajutorul bannerelor – o sa iti ofer idei si mai jos in interiorul articolului, dar gandeste-te cum poti folosi bannerele pentru a-ti face site-ul sa fie recognoscibil si interesant. Nu uita sa adaugi o chemare la actiune in compozitie, pentru a invita oamenii sa dea click.
- Stabileste la sange sistemul operational – perioada si formele de retur, modul de ambalare, ce se adauga in colet, cine sunt responsabilii, cat de rapid se proceseaza comenzile (poti folosi Order Bot).
- Transforma-ti echipa in ajutoarele lui Mos Craciun – fiecare interactiune dintre echipa si client ar trebui sa ramana cu o senzatie specifica magazinului si spiritului de sarbatoare. Ai grija sa iti antrenezi corect echipa.
5. Craciunul este “magie”. Transforma-o in atuul tau
Uite cateva moduri in care sa iti faci campaniile si ofertele mai specifice:
- Abordare emotionala – probabil ai vazut reclamele marilor branduri, unele dintre care sunt chiar asteptate cu entuziasm. Majoritatea nu isi duc in prim plan produsele sau preturile, ci mizeaza pe emotii si situatii emotionale: familie, iubire, prietenie, reinventarea povestii lui Mos Craciun, recunostinta, stereotipuri etc. Gandeste-te si tu la o astfel de abordare, creeaza o poveste in jurul campaniilor tale.
- CSR – Craciunul este un motivator puternic pentru a fi mai generosi. Asa ca daca este importanta pentru tine, sustine o cauza implicandu-ti clientii si/sau echipa. Poate ti se pare un lucru egoist sa te promovezi datorita campaniilor CSR, dar poti sa faci lucruri bune si din motive egoiste. De exemplu, poti face pachete cu produse pentru diverse cauze, donatii din vanzari, program Scrisoarea catre Mos Craciun pentru copii (si le oferi cadouri) etc.
- Scoate in fata anumite stiluri de decor – Craciunul clasic, Craciunul rustic, Craciunul nins, Craciunul nostalgic, Craciunul delicios, Craciunul industrial, Craciunul indragostit etc. Poti folosi selectii de bannere care sa duca spre diverse landing page-uri, articole de blog cu recomandari de produse sau cataloage si ghiduri cu idei.
- Fa oferte Shop the look – produs configurabil creat din produsele folosite pentru a crea o anumita decoratiune (de exemplu, lumanari + globuri + decoratiuni naturale + tava)
- Clubul elfilor – poti incepe o comunitate pornind de la tine si echipa ta. Apoi, iti poti invita clientii fideli sa se alature clubului – ai beneficii si vouchere pentru oamenii din club, ii implici in voluntariat si alte actiuni faine de facut impreuna (evenimente, intalniri, targuri), faci tombole si concursuri pentru oamenii din club etc. Acesta poate fi un mod prin care sa iti mentii comunitatea aproape si sa ai ce sa comunici in perioadele moarte.
- Surprinde-ti clientii cand se asteapta mai putin, si apoi antreneaza-i sa iti astepte ofertele – Singles’ Day, de exemplu, a devenit in China un festival preponderent al reducerilor. Tu poti sa creezi un festival al promotiilor de Craciun in luna iulie, de exemplu, pe care tot repetandu-l anual, sa il transformi in traditie pentru clientii tai.
6. Asigura-te ca ai stocul la timp
In sezon, lucrurile se intampla rapid. Fiind influentati de vreme, de schimbarile economice sau culturale si de propriile obiceiuri, oamenii iau deciziile de cumparare destul de haotic.
Asa ca responsabilitatea ta e sa te asiguri ca ai stocuri suficiente, dar fara a-ti bloca toti banii intr-o cantitate prea mare de produse greu vandabile.
De aceea am mentionat mai sus sa faci o strategie anuala si sa te bazezi pe rapoartele din platforma si Analytics pentru a decide ce stocuri aduci, ce volume si cum le vei gestiona.
Fa lucrul asta din timp, imediat ce se incheie sezonul de varf si ajusteaza-ti deciziile pe parcurs, pe masura ce identifici trenduri, schimbari comportamentale si raspunsurile venite din comunitatea ta.
Majoritatea comerciantilor fac importuri din China, ceea ce in sine dureaza destul de mult. Indiferent daca te afli in aceeasi situatie, produci in tara reperele din magazin sau le faci la comanda, ai grija sa iti faci stocurile din timp si / sau sa iti pregatesti suficiente materiale de productie si impachetare.
7. Ofera pachete de produse si transport gratuit
Un pachet suna bine in general, si prinde o putere de atractie si mai mare in apropierea sezonului de cadouri.
Pachetele te ajuta pe multiple fronturi:
- Cresti valoarea cosului de cumparaturi, din moment ce acestea contin mai multe produse, cu o valoare mai mare.
- Misti stocurile in mod constant – poti face pachete prin alaturarea unui produs mai putin atragator cu un produs vedeta.
- Faci o oferta atragatoare pentru client – oferta va parea una completa, care sa acopere in totalitate nevoia clientului. Ba chiar, daca produsele sunt cumparate cu intentia de a fi daruite, clientul se asigura ca obtine un cadou si pentru el, ca recompensa.
Mizeaza si pe transport gratuit.
Calculeaza-ti suma limita peste care poti oferi acest beneficiu si, din cand in cand, asuma-ti costurile de transport pentru a creste atractivitatea mesajelor de marketing.
Poti organiza o zi sau o perioada in care oferi transport gratuit pentru toate comenzile. Sau o perioada in care ai transport gratuit la o suma limita mai mica decat de obicei.
8. Mizeaza pe impactul imaginilor
- Actualizeaza imaginile produselor vedeta in fiecare an.
- Schimba bannerele constant, pe masura ce organizezi noi campanii de marketing. Foloseste multiple bannere secundare pentru a atrage atentia asupra categoriilor de produse, a reducerilor rulate in paralel etc.
- Foloseste aplicatia Galerie de imagini pentru a crea un hub inspirational in site-ul tau. De exemplu, poti organiza multiple galerii cu idei de decoratiuni in diverse stiluri, idei de activitati etc.
- Adauga bannere cu beneficiu in pagina de cos. Poate fi un cod de reducere pe ultima suta de metri, reamintirea beneficiilor principale sau un indemn (sa plateasca online, sa ridice din pachetomate, sa stie ca pot cumpara si in rate etc.).
- Adauga un banner cu testimonial sau urare in pagina de finalizare comanda.
Citeste si: Cum sa faci un banner – 15 Idei si Exemple bannere pentru Magazin Online
9. Pregateste-ti echipa si angajeaza oameni noi in sezon, daca e cazul
- Mai intai si intai, raspunde la intrebarile frecvente. De exemplu:
-
- Intrebari legate de retur si schimburi. Vezi Cum sa stabilesti procedura de retur: sfaturi si lucruri de stiut
- Intrebari legate de comenzi: daca pot schimba comenzile, daca vor primi o confirmare de comanda, daca pot schimba adresa dupa finalizarea comenzii etc.
- Intrebari legate de livrare: de unde pot primi noutati, in cat timp ajunge un colet, ce sa faca daca nu au primit coletul etc.
- Intrebari legate de plati
- Intrebari legate de garantii
- Intrebari legate de produse: daca toate produsele sunt deja in stoc? Ce sa faca daca un produs dorit nu mai e pe stoc etc.
- Intrebari legate de programul de fidelizare.
Gandeste-te bine la ce obiectii si intrebari ar putea fi in mintea clientilor.
De asemenea, vorbeste cu oamenii de pe live chat si suport / vanzari, si identifica posibile intrebari la care poti raspunde in site.
- Ia in calcul fluxul de comenzi noi in timpul sezonului si angajeaza oameni noi temporar, daca este cazul.
- Ofera sesiuni de training si optiuni de dezvoltare personala / profesionala pentru echipa ta, astfel incat sa iti poata reprezenta magazinul conform misiunii si valorilor declarate.
- Implica-ti echipa in comunitate (vezi Clubul Elfilor, mai sus) si prezinta-o vizibil in pagina despre noi si contact – poze, mici descrieri, date de contact.
Citeste si: Cum iti cresti echipa – procesul de angajare si retentie [Podcast]
Idei de promovare pentru magazinul tau online cu produse de Craciun
1. Construieste-ti un calendar de marketing anual si unul pentru sezon
E timpul sa extinzi calendarul cu strategia anuala si sa adaugi portiunile exclusive pentru marketing.
Imaginea de ansamblu ar trebui sa contina principalele campanii de marketing pe care le vei derula pe parcursul anului, cu accent pe limitele de timp pentru fiecare campanie, inclusiv cele din vara.
Apoi, acorda atentie calendarului de campanii pentru sezon.
Stabileste cat dureaza sezonul (incepi din octombrie? Din septembrie? Dureaza pana la sfarsitul lui ianuarie?).
Stabileste care este bugetul pe care il vei putea investi in sezon, si cat vei reinvesti din profit pe masura ce vezi evolutia comenzilor in timp real.
Imparte-ti campaniile intre clientii fideli, comunitatea de pe social, comunitatea de pe email si vizitatorii noi.
Practic, ai nevoie de grupurile de clienti si de un tool de email marketing care iti permite sa faci segmentare din start, pentru a-ti putea segmenta mesajele din campanii. Doar asa vor fi super relevante si convingatoare.
Stabileste momentele cheie ale sezonului:
- Super early birds
- Early birds
- Halloween
- Black Friday
- Sfantul Andrei
- 1 Decembrie
- Mos Nicolae
- Zilele specifice din decembrie
- Ajunul Craciunului
- Zilele de Craciun
- Sf. Stefan
- Revelionul
- Boboteaza
- Craciunul pe rit vechi
- New year, new me (decizii planificate pe noul an) + vouchere pentru Craciunul viitor
- Lichidarea de stoc in finalul sezonului.
Vei rula campanii in paralel, diferite pentru fiecare ocazie. Asa ca noteaza-ti ideile in calendar si pune-le in aplicare, pentru a tine consumatorii in priza.
Citeste si: 5 Idei sa iti cresti vanzarile online de Craciun
2. Ofera inspiratie contra adreselor de email – lead generation si lead nurturing
Un lead magnet bun pentru un magazin online de Craciun poate fi:
- Un catalog digital cu idei de cadouri
- Tutoriale video de hand craft
- Invitatie sa se inscrie in Clubul Elfilor printr-un formular in pagina de descriere a comunitatii
- Voucher de o anumita valoare sau cu un anumit discount pentru prima comanda in magazin
- O serie de povesti pentru copii sau povesti interactive
- O campanie de advent pe email cu vouchere si beneficii diferite in fiecare zi
Sunt doar cateva idei, dar te poti gandi si la ceva specific pentru magazinul tau.
Acum, nu e suficient doar sa atragi contacte, ci si sa le intretii interesul.
Si cel mai bine faci asta prin continut.
- Chiar daca e vara, de exemplu, poti face o serie saptamanala cu “dulcele saptamanii” – care e cel mai bun dulce preferat de Mos Craciun saptamana asta.
- Ofera recomandari de produse pe baza istoricului in site si a lead magnet-ului prin care au intrat in baza.
- Organizeaza concursuri si tombole in asteptarea sezonului sau chiar si in sezon.
- Arata top produse si trenduri pe care sa nu le rateze.
- Trimite cel putin 1 email saptamanal, newsletter pe baza de continut educational sau reminder de campanie.
3. Foloseste remarketing si remindere pentru cei care au cumparat anul trecut in aceeasi perioada
Dupa fiecare sezon vei avea atat adrese de email noi in baza, cat si date noi in listele de remarketing.
Foloseste-le cu istetime la inceputul sezonului.
Creeaza bannere pentru remarketing pe Facebook, Instagram si Google Display / YouTube pentru a reaminti oamenilor de existenta ta si a le prezenta noile oferte.
Trimite remindere pentru cei care au cumparat anul trecut si aminteste-le ce au facut in aceeasi perioada.
Invita-i sa fie festivi alaturi de tine si anul acesta.
4. Fa campanii creative si in extra sezon
-
- Early Birds dupa Pasti pentru clientii B2B
- Craciun in iulie (pentru toata lumea)
- Poti incepe din august/septembrie preorder pentru B2B
- Concursuri pe tot parcursul anului – premii gift cards in magazin, sau daca gasesti partener o agentie de turism, premiul poate fi o calatorie la un targ de Craciun castigata la un concurs in mai.
- Vestea saptamanii de la mascota magazinului – poate fi un elf, Mos Craciun, un catel sau alt animal de companie, care sa prezinte ce produse noi sunt anul asta pe raft, sa dea vouchere, sa invite oamenii sa dea testimoniale, sa faca sesiuni foto etc.
- Fa o prezentare a depozitului.
- Ziua portilor deschise
- Filmeaza cum arata o zi la birou.
- Creeaza o serie de video-uri – cum alegeti produsele, cum sunt livrate, ce se intampla in depozit, cum luati decizii, cum arata sedintele de brainstorming, cum arata o vizita in depozitul unui furnizor etc.
5. Fa campanii specifice pentru B2B cu mult timp inaintea sezonului
Clientii tai nu trebuie sa fie doar persoane fizice.
Avand in vedere faptul ca ai un magazin online super nisat, e recomandat sa iti extinzi oferta catre oricine e posibil interesat de produsele tale.
Inclusiv alte firme, care au nevoie de articole de Craciun pentru a-si decora locatiile, alte firme care vand doar sezon astfel de articole (devii distribuitor pentru ei), precum si institutii care fac achizitiile prin SEAP / SICAP.
Avantajul cand te prezinti unui astfel de public e ca poti sa incepi promovarea cu mult timp inaintea sezonului, chiar si imediat ce acesta se termina.
Tii cont de faptul ca acest public isi planifica bugete si decizii pe termen lung, pentru a-si optimiza propriile costuri si a atrage, la randul lor, oameni care au incredere in organizatiile respective.
Asadar, fa oferte lunar pentru publicul B2B, si mai agresiv incepand din august/septembrie.
6. Colaboreaza cu influenceri, bloggeri si afiliati
Ai nevoie de cat mai multa expunere, asadar ai nevoie sa te prezinti in fata unor audiente diferite.
Ia legatura cu cei in jurul carora se aduna publicul: influenceri si micro influenceri, bloggeri, lideri de comunitati pe retelele sociale si afiliati.
Daca esti incepator, tine cont ca poti colabora cu acesti parteneri prin intermediul unor platforme cum e 2Performant, de exemplu.
Ofera-le date din timp, feed-uri de produse daca este cazul, bannere, vouchere extra si beneficii atragatoare, astfel incat sa ii determini sa creeze continut despre tine.
Articolele de Craciun nu sunt foarte greu de promovat, provocarea e mai degraba sa iti diferentiezi oferta si produsele, astfel incat sa iesi in evidenta in marea de produse disponibile online si offline.
7. Pastreaza un aer festiv in email-uri si postari social media
-
- Playlist-ul de Craciun
- Concursuri si tombole – de exemplu, concurs cu povesti scurte de Craciun
- Reducere secreta pe email – directioneaza abonatii intr-un landing cu banner, cod si explicatie de ce este reducere secreta.
- Top produse cumparate
- Idei de decor cu produsele de Craciun
- Provocari – de exemplu, folosind doar emojis, lasa-ne sa ghicim la ce film / piesa de Craciun te gandesti.
- Sales Party
-
- Intrebari interactive – de exemplu, reactioneaza cu emoji: cand ar trebui sa impodobim bradul “in decembrie”, “din 15 noiembrie”, “e deja impodobit”.
- Sarbatoreste zilele internationale cu referire la produsele tale
- Promotii ca si un calendar de advent, cu beneficii diferite in fiecare zi
- Noutati din echipa, din depozit si de la actiunile de voluntariat
-
- Testimoniale si povesti primite de la clienti
- Inspiratie: cadouri, retete culinare, checklist, idei de activitati cu copiii, idei pentru Revelion, idei de vacante etc.
- Reducere secreta doar pentru urmaritorii de pe Social Media
-
- Quiz despre Craciun pe story
- Povesti din copilarie
- Acorda o zi unui anumit stil si faci toate postarile in stilul respectiv – de exemplu, Craciun nostalgic cu globuri retro din sticla, fotografii vechi si postere dupa filme vechi sau retete de la bunica etc.
Citeste si: 50+ Idei Geniale & Usor de facut pentru postari Facebook si Instagram – Social Media
8. Ce sa scrii pe un blog de Craciun
- Raspunde la cate o intrebare frecventa legata de magazinul tau, cu exemple si povesti de la clienti
- 50 de idei de activitati impreuna cu [familia, prieteni, copiii, partenerul de viata etc.] de Craciun
- Cum sa ai un Craciun [stil] anul acesta
- X zile de generozitate: [provocare cu activitati de iarna / Craciun]
- Cum sa faci [retete de Craciun]
- Idei de cadouri pentru [tip de personalitate sau preferinte]
- X idei pentru masa de Craciun [idei de meniu, idei de decor etc.]
- X idei [destinatii, activitati, filme de vazut etc.] pentru vacanta de Craciun
- Lista cu produsele favorite ale angajatilor tai, prin rotatie
- Cum sa elimini stresul in pregatirile petnru Craciun
- Anunta cand urmeaza campaniile noi
- Trenduri pentru [decor, globuri, fashion] de Craciun in [an]
- Idei de traditii pe care sa le aveti in familie de Craciun
- Pijamale de Craciun pentru toata lumea – cum sa faceti o sesiune foto super cute
- Cum iti organizezi garderoba de iarna
- Cum sa pastrezi ornamentele in ordine dupa Craciun
- Top X produse must have pe care sa le ai de Craciun
- Top X idei de parfumuri pentru persoana iubita
- Cum sa creezi un echilibru de Craciun intre business si familie
- Lucrezi de acasa intre Craciun si Revelion? Top tips pentru organizare
- Top X experimente pe care le poti face impreuna cu copiii in vacanta de iarna
- X idei de self-care pentru mamicile ocupate in vacanta de sarbatori
- Cum sa impachetezi cadourile de Craciun fara sa iti irosesti economiile
- 5 obiceiuri la care sa renunti de acest Craciun
Citeste si: Mega Ghid – Blogul si vanzarile online: +250 de Idei pentru blog si sfaturi pentru incepatori
9. Foloseste PPC la maximum
-
- Google Shopping Ads la putere – foloseste cu incredere feed-ul de produse, ia-l din Gomag si urca-l in Merchant Center. Diferentiaza-ti produsele in afisare prin sales si recenzii.
- Tine cont de ce se intampla in piata cand iti stabilesti bugetul pentru PPC. Uita-te la datele din anii trecuti (ce audiente au performat? Ce cuvinte cheie? Ce tip de bannere?) sau daca nu ai inca astfel de date, fii atent la ce au facut competitorii directi si indirecti.
- Foloseste paleta de culori a brandului tau in crearea ad-urilor pentru Display si experimenteaza cu diverse mesaje, pentru a le descoperi pe cele care aduc cele mai profitabile conversii.
- Targeteaza cuvinte cheie pe ad group-uri in functie de scopul cumparaturii: Decor? Cadouri? Necesitate urgenta?
- Ruleaza video ads pentru a-ti expune brandul in fata a cat mai multor oameni.
- Foloseste recenzii si cuvintele clientilor in search ads, dar si pe display.
- Construieste landing page-uri specifice pentru fiecare campanie de reclama si ai grija sa nu intrerupi starea emotionala a clientilor – foloseste aceleasi culori, aceleasi mesaje, pentru un feeling unitar.
- Promoveaza-ti direct produsele, dar nu uita sa faci reclame si pentru lead magnets.
- Urmareste rezultatele campaniilor si fii cu ochii pe Analytics, vezi daca exista obiectii si bariere in calea deciziei de cumparare. Le poti elimina din exit pages.
10. Fidelizeaza-ti clientii si convinge-i sa isi creeze conturi / wishlists
Tine-ti clientii aproape cu ajutorul programului de loializare, dar si al experientei post comanda.
In asa fel, ii vei putea convinge sa faca si alte cumparaturi, sa revina in site si sa te promoveze… la costuri mai mici decat cele cu care ai obtinut primele comenzi.
Am discutat mai sus in ghid cateva idei de fidelizare, dar haide sa vedem si altele:
- Ofera confirmari dupa comanda – email si SMS de confirmare a comenzii, mesaje in momentul in care comanda a fost preluata de curier si dupa ce aceasta ar fi trebuit sa ajunga.
- Recupereaza cosurile abandonate – trimite un email cu o reducere mica pentru a convinge clientii ca merita sa ia decizia in magazinul tau.
- Cere parerea clientilor despre magazin si despre produse – spune-le cat de importanta este opinia lor si cum te pot ajuta sa iti imbunatatesti ofertele. Poti folosi in acest sens aplicatia Review-uri Automate.
- Ofera-le beneficii pentru o a doua comanda – voucher pe email, flyer cu diverse beneficii inclus in colet, card de fidelitate etc.
- Ofera recompense mai consistente pentru clientii fideli – reduceri mai mari, status in comunitate, acces la continut premium, acces in exclusivitate la produsele noi sau reducerile noi, produse cadou in colet, scrisoare de la Mosu’ etc.
- Trimite recomandari de produse personalizate, pe baza istoricului de achizitii in site si pe baza wishlist-ului.
- Ofera puncte de fidelitate la crearea unui cont in site.
- Planifica intalniri fata in fata cu cei mai fideli dintre clienti si transforma-i in ambasadori – program referral, comisioane la promovarea magazinului, ateliere de hand craft la locatia ta, intalniri cu Mos Craciun pentru copii, acces in clubul premium etc.
Limita e cerul si bugetul pe care vrei sa il investesti.
Insa tine cont ca un program de fidelizare te va ajuta enorm de mult sa iti pastrezi clientii, mai ales ca tipul tau de produse are tendinta sa fie sub radarul clientilor in extra sezon.
Cauti o platforma puternica pentru magazinul tau online cu articole pentru Craciuni? Testeaza platforma Gomag! Ai 15 zile gratuit in care te vei convinge de avantajele pe care ti le oferim.