inSosete.ro este unul dintre proiectele dragi noua, la Gomag, dintr-o multime de motive.
Lansata 100% online acum putin mai mult de 1 an de zile, afacerea a crescut si s-a dezvoltat frumos, intr-o subnisa a uneia dintre cele mai populare industrii: fashion-ul.
Astazi, magazinul online are si un punct de vanzare fizic in Baia Mare, si colaboreaza B2B pentru vanzari in multiple magazine. Iar daca ti se pare ca sa te super specializezi pe o gama de produse nu are cum sa duca la profit in afaceri, exemplul de astazi te va inspira si iti va demonstra ca nu e cazul.
Am stat de vorba cu Ilyés Helga Tünde, “antreprenoare din echipa fabuloasa de la inSosete.ro”, dupa cum se prezinta chiar ea.
Descopera povestea inSosete.ro la 1 an dupa lansarea pe Gomag si tine cont de sfaturile primite pentru a le aplica in propriul tau proiect.
1. Povesteste-ne putin despre tine. Ce te pasioneaza si care sunt lucrurile importante pentru tine?
Am enorm de multe pasiuni care imi indulcesc timpul liber, precum lectura, muzica si cultura coreeana, dar sunt la fel de pasionata cand vine vorba de cariera mea, cea de profesoara de limba engleza si antreprenoare.
Cele mai importante lucruri pentru mine sunt familia si cariera, ma preocupa permanent autoperfectionarea, motivatia de a gasi cat mai multe cai pentru a-mi realiza aspiratiile.
2. Magazinul tau online vinde cu platforma Gomag. In ce consta business-ul tau si ce il face unic fata de alte afaceri?
Noi vindem sosete cu modele simpatice din bumbac sau bambus. E foarte interesant cum ele pot sa transforme o tinuta obisnuita intr-una funky.
Pe langa produsele pe care le iubim, asta vrem sa si livram: curajul de a fi putin mai colorat, de a adauga un element amuzant in tinutele tale cu care iesi in oras sau mergi la birou.
Bineinteles ca mizam si pe calitate si confort. Nu stiu daca avem ceva ce ne face unici, dar cred ca suntem speciali prin feeling-ul asta pe care vrem sa il promovam.
3. Ce te-a motivat sa iti deschizi propria afacere online?
Toti cei din echipa, inclusiv eu, eram prinsi intr-o rutina care s-a accentuat odata cu pandemia. inSosete.ro a fost o gura de aer, o portita de evadare.
Am mai avut o tentativa de business online, insa fara o imagine clara. Cand am inceput sa cautam putin, a venit acest proiect. Ne-a placut foarte tare ideea de sosete colorate si, dupa ce am gasit furnizori, ne-am indragostit de produse. Asta ne-a si facut sa zicem “Gata, incepem”. Am crezut in produs.
4. Care e cea mai mare satisfactie de business de pana acum? Dar cel mai mare risc pe care ti l-ai asumat?
Riscul cel mai mare a fost chiar inceputul business-ului, pentru ca nu lucram in sistem dropshipping. Ne-am asigurat ca avem din start un stoc foarte mare, fara sa stim daca va merge treaba sau nu.
La inceput au mai scartait lucrurile, dar intr-un an de zile – pentru ca nu de mult am implinit un an – am reusit sa avem propria linie de sosete in colaborare cu trupa rock Dirty Shirt.
O alta realizare de care suntem mandri este deschiderea magazinului fizic Pirin Hill Baia Mare, sub egida furnizorului nostru cu acelasi nume. Daca majoritatea afacerilor incep offline si trec apoi in online, la noi a fost fix invers.
Am reusit, chiar asa la inceput fiind, sa ne implicam in campanii cum ar fi Hope on Wheels, menita sa sprijine Casa Sperantei Hospice in strangerea de fonduri pentru copii si adulti cu boli incurabile.
Avem acum si o campanie in desfasurare prin care strangem sosetute pentru refugiati. Ma bucur foarte mult ca putem face lumea putin mai buna.
5. Ce metoda a functionat cel mai bine in cazul afacerii tale, pentru a atrage clienti si a-ti face magazinul cunoscut?
Cel mai bine functioneaza social media. Clientii ne vad pe Facebook sau Instagram si incercam sa postam acolo cat mai des, sa fim cat mai vizibili si sa nu ne rezumam la postari de vanzare.
Adaugam tot felul de curiozitati amuzante, sau idei de tinute cu sosete colorate. Anul asta planuim sa ne dezvoltam si mai mult pe aceasta parte, sa oferim mai mult continut relevant pentru clientii nostri: sfaturi practice si tot felul de trucuri care le vor arata ca sosetele sunt mai importante decat cred. Speram sa le placa.
Incercam sa fim cat mai atenti si la experienta de unboxing; impachetam coletele cu grija si le adaugam cate o surpriza, o carte postala, un semn de carte etc.
6. Din ce in ce mai multi oameni aleg calea antreprenoriala, femei si barbati deopotriva. Care crezi ca sunt cele mai mari provocari pe care le intampina antreprenorii la inceput de drum?
Cea mai mare provocare e organizarea timpului pentru ca intr-un business online, mai ales la inceput, sunt de facut extrem de multe lucruri. Ai senzatia ca nu stii de unde sa incepi, cand si cum sa le faci.
Asadar o provocare ar fi sa treci peste momentul asta si sa te organizezi. Odata ce ai reusit sa faci asta, provocarile vin parca in doze mai mici: stocuri pe care trebuie sa le urmaresti mereu, comenzi de care trebuie sa ai grija, termen de livrare pe care trebuie sa il respecti.
Doar fiind consecvent reusesti sa le transformi in ceva natural si, pe masura ce creste numarul de comenzi, poti incepe sa automatizezi.
7. Stim deja ca antreprenoriatul nu e doar „lapte si miere”. Au fost momente in care ai vrut sa renunti la business-ul tau? Ce te-a motivat sa mergi mai departe?
Bineinteles ca au fost momente grele, dar nu cred ca m-am gandit sa renunt la business. Am intampinat acum, in primul an, diferente de vanzari de la o luna la alta (decembrie- ianuarie, de exemplu), care ne-au demoralizat putin, dar nu atat incat sa vrem sa ne lasam de inSosete.ro.
Magazinul a reprezentat si el un moment critic pentru ca a necesitat prezenta mea fizica acolo. Implicit, lucrurile au devenit putin mai complicate.
Nu mi s-a intamplat sa vreau sa pun totul jos, pentru ca de fiecare data cand am cate o situatie mai dificila, ma gandesc cat am construit de la zero si imi revine cheful de antreprenoriat.
8. Ce sfat ai pentru noua generatie de antreprenori si pentru femeile care isi doresc propria lor afacere?
Sa indrazneasca sa isi urmeze visul – cele mai de succes afaceri s-au nascut din pasiune. Trebuie sa crezi in produsul tau ca sa il poti vinde si trebuie sa iti amintesti mereu ca sufletul unei afaceri sunt oamenii. Pana la urma, pe ei vrei sa ii faci fericiti, lor vrei sa le faci viata mai usoara, mai frumoasa.
Cartea sau autorul preferat?
Jane Austen – Mandrie si prejudecata. Personajul ei principal, Elizabeth Bennet, reprezinta prototipul femeii puternice, inteligente si independente, inzestrata cu mult umor si bun simt.
Secretul productivitatii tale?
Pasiunea pentru ceea ce fac si dorinta de a ma pune mereu in situatii noi. Asta imi da energie si ma ajuta sa fac cu usurinta toate task-urile pe care mi le propun.
Sursa ta de inspiratie, in 2-3 cuvinte?
Vine din mai multe parti inspiratia; cateodata chiar de unde nu te astepti. De regula, ne inspira chiar produsele, pentru ca si noi le purtam, le fotografiem. Cred in sosetele astea simpatice, la fel cum crede intreaga echipa.
Multumim, Helga, pentru raspunsuri si inspiratie!
Citeste si:
- De la pasiunea pentru produse naturiste, la o afacere de peste 20 de ani – Trifolia.ro
- Cum vinzi in magazinul online folosind Instagram – WonderWoods.ro
- Cum vinzi online produse pentru maternitate si copii – Safimama.ro
- Antreprenoriat cu jocuri de societate: sfaturi si inspiratie de la Gameology.ro
- Cum iti gestionezi brandul in social media: 45 idei & ponturi - octombrie 8, 2024
- Cum iti faci un magazin online in Republica Moldova - octombrie 1, 2024
- Mini checklist de marketing in eCommerce pentru incepatori - septembrie 24, 2024