Iulia Soare este omul creativ din spatele Gameology.ro, magazin online cu jocuri de societate pe care l-a fondat impreuna cu sotul sau. 

Lansat in martie 2019, magazinul include in portofoliu peste 650 de board games, dintre care +40 sunt traduse si adaptate de echipa Gameology, pentru publicul din Romania

Sa faci pasul spre propriul business necesita mult curaj si un fler aparte pentru a profita rapid de oportunitati. De exemplu, in martie – aprilie 2020, business-ul a inregistrat o crestere generala cu 50% a vanzarilor, iar vanzarile online au avut varfuri si de 11 ori mai mari fata de o perioada obisnuita.

Despre modelul de business Gameology.ro, idei si provocari din spatele cortinei, precum si sfaturi de bun simt pentru viitorii antreprenori, te invit sa citesti in continuare in interviul nostru cu Iulia.

1. Povesteste-ne putin despre tine. Ce te pasioneaza si care sunt lucrurile importante pentru tine?

Nu stiu exact cu ce sa incep, dar cu siguranta pot spune ca iubesc diversitatea si ca nu imi place sa ma plictisesc, iar ca antreprenor este clar ca nu am aceasta problema. 

La baza sunt om de marketing, am devenit foarte pasionata de mediul online, dar ceea ce fac acum impreuna cu partenerul (si sotul meu) depaseste aceasta granita. 

Iulia Soare - Gameology

In primul rand, cred ca trebuie sa spun ca Gameology este doar partea mai vizibila a activitatii noastre si a aparut ca un pas natural dupa cativa ani in care ne-am ocupat de traducerea si adaptarea jocurilor de societate pentru piata din Romania. 

Practic, activitatea noastra principala este distributia de jocuri de societate, puzzle-uri si robotica in lanturi de librarii, hypermarket-uri, online shopping malls, magazine de specialitate si multe altele. 

Produsele noastre sunt prezente in peste 100 de puncte de vanzare fizice din Romania. Magazinul online Gameology reprezinta o mai mica parte din activitatea noastra, este in crestere si ne focusam din ce in ce mai mult pe ea.

Revenind la intrebare, imi place foarte mult activitatea de traducere si adaptare a jocurilor de  societate, in primul rand pentru ca este o activitate foarte antrenanta, in care este nevoie de multa creativitate (avem jocuri la care schimbam si pana la 70-80% din continut)

Bineinteles, imi plac jocurile de societate si ca simplu consumator, este una dintre activitatile care ma relaxeaza cel mai mult.

magazinul-online-gameology

2. Magazinul tau online vinde cu platforma Gomag. In ce consta business-ul tau si ce il face unic fata de alte afaceri?

Gameology.ro este in principal un magazin online de jocuri de societate pentru toate gusturile si toate varstele, iar obiectivul nostru este sa aducem oamenii impreuna sa socializeze, sa uite de TV, Social Media si sa se distreze intr-un mod educativ.

Incercam sa aducem cat mai multe titluri pentru ca fiecare persoana sa gaseasca un joc pe gustul lui, fie ca vorbim de copii, parinti, bunici sau adulti si incercam sa documentam cat mai bine descrierile de produse astfel incat decizia sa fie una cat mai usor de facut. 

3. Ce te-a motivat sa iti deschizi propria afacere online?

Atat eu, cat si sotul meu, anterior am lucrat in piata farma, un domeniu frumos, dar dificil si foarte stresant. Ne doream amandoi altceva si mai ales sa fim proprii nostri sefi. 

Cu experiente in diferite domenii, eu in marketing, el in achizitii, dezvoltarea unui magazin online (caci asa am inceput) era pentru noi o idee foarte apetisanta. 

A durat cativa ani pana sa ajungem in zona jocurilor de societate, pentru ca, dupa cum stiti, viata antreprenoriala nu este intotdeauna lina si frumoasa si a fost nevoie sa ne reconfiguram traseul. Acum insa consideram ca am gasit domeniul care ni se potriveste perfect.

4. Care e cea mai mare satisfactie de business de pana acum? Dar cel mai mare risc pe care ti l-ai asumat?

Fiecare joc de societate care ajunge in magazine si in mainile clientilor reprezinta o satisfactie importanta. 

Mai ales jocurile la care mare parte din continut a fost schimbat si adaptat pentru piata din Romania, precum B221B Baker Street – Sherlock Holmes, WTF?, OMFG!, Batalia Cuplurilor.

Cel mai mare risc a fost, bineinteles, sa ne bagam toti banii disponibili in business 🙂

echipa-gameology-jocuri-societate

5. Ce metoda a functionat cel mai bine in cazul afacerii tale, pentru a atrage clienti si a-ti face magazinul cunoscut?

Dupa cum am spus, cea mai importanta parte din afacerea noastra este zona de distributie, iar ce vinde cel mai bine produsele noastre este expunerea la raft in cele mai importante magazine cu jocuri de societate. 

Pentru a convinge magazinele fizice sa iti distribuie si sa iti expuna bine produsele este nevoie de o gama puternica de produse si pe asta ne bazam noi foarte mult. Sa aducem produse diverse, de succes, care sa atraga vizual la raft si cu teme de succes.

6. Din ce in ce mai multi oameni aleg calea antreprenoriala, femei si barbati deopotriva. Care crezi ca sunt cele mai mari provocari pe care le intampina antreprenorii la inceput de drum?

Cea mai mare provocare, cred, este cea de a invata sa stii care iti sunt limitele. Atat din punct de vedere al cunostintelor (ma pricep la asta – nu ma pricep la asta si cer ajutor), cat si din punct de vedere al resurselor financiare si psihice. 

Problema cea mai mare este ca multi antreprenori vor sa le faca pe toate (am trecut si noi prin asta) si fie ajung la burn-out, fie nu fac lucrurile OK, dar cel mai des ambele.

Totodata, multi antreprenori nu isi fac temele pe zona de legal, se expun din multe puncte de vedere si risca amenzi si, mai ales, clienti nemultumiti. 

Mai este vorba si de asteptarea ca afacerea sa mearga din primul moment, mai ales cand este vorba de magazine online, unde stim ca dureaza mult si e nevoie de mult efort sustinut pentru indexare, pentru promovare sanatoasa si venituri constante.

despre-gameology-interviu

7. Stim deja ca antreprenoriatul nu e doar „lapte si miere”. Au fost momente in care ai vrut sa renunti la business-ul tau? Ce te-a motivat sa mergi mai departe?

Da, clar! Fiind afacere de familie, in primul rand a fost bine ca momentele acestea au fost traite de amandoi in acelasi timp si ne-am incurajat unul pe altul cand apareau. 

In al doilea rand, am mers mereu pe principiul sa nu ne tinem toate ouale in acelasi cos si am cautat mereu alte oportunitati de crestere. In antreprenoriat este foarte important sa te poti adapta la situatii noi si sa schimbi directia cand este cazul. 

In plus, am avut oamenii in jurul nostru cu experienta indelungata in business si care ne incurajau sa mergem mai departe.

8. Ce sfat ai pentru noua generatie de antreprenori si pentru femeile care isi doresc propria lor afacere?

In primul rand, sa isi faca temele foarte bine inainte sa inceapa un business, mai ales pe zona de legal. Nu cred in deviza „crede si vei reusi”, ci mai degraba in „crede, cerceteaza, munceste si vei reusi”. 

Noi cand am devenit antreprenori am vrut mai ales sa putem sa ne facem propriul nostru program. Ni l-am facut, dar muncim mult mai mult decat atunci cand eram angajati (si nici atunci nu aveam program de 8 ore). Trebuie sa fii pregatit sa iti sacrifici mult mai mult timp pentru un business personal.

Cartea sau autorul preferat?

Nicio legatura cu zona de business – Jane Austen – Mandrie si prejudecata 

Secretul productivitatii tale?

Cafea in cantitati industriale 😀

Sursa ta de inspiratie, in 2-3 cuvinte?

Oamenii din jur sunt o sursa inepuizabila de inspiratie

Multumim, Iulia, pentru raspunsuri si inspiratie!

Citeste si:

Cosmin Daraban