In foarte multe cazuri, inspiratia necesara pentru a porni o afacere online se afla in jurul nostru. Familia si prietenii nostri, nevoile si provocarile pe care le intampinam, chiar si activitatile zilnice pot reprezenta o sursa de idei pentru o afacere de succes

Daca iti doresti flexibilitate, in ceea ce priveste programul zilnic, si independenta financiara, un magazin online iti poate oferi aceste lucruri.

In acest articol vom afla povestea de succes din spatele brand-ului Safimama, o afacere dedicata femeilor insarcinate, proaspetelor mamici si copiilor in primii ani de viata. 

 

De multe ori, femeile aflate in concediul de crestere al copiilor vor sa faca si ceva util, pe langa activitatile casnice si timpul petrecut cu familia. Pe langa Safimama.ro, exista multe alte exemple de afaceri profitabile care au inceput in acest mod.

Este exemplul clar ca se poate, atunci cand iti doresti. Desi poate parea o provocare la inceput, aspiratiile profesionale se pot impleti cu viata de familie. Este necesar sa fii determinat(a) si sa iti organizezi timpul in mod eficient

O agenda sau, si mai bine, un planner de business, dedicat antreprenorilor, este accesoriul ideal cand vine vorba de organizare. 

Noteaza-ti task-urile zilnice (inclusiv timpul dedicat familiei), obiectivele pe care doresti sa le atingi si procesele necesare. Este mult mai usor sa te tii de un plan atunci cand il notezi pas cu pas.

Iar daca ai nevoie de entuziasm si motivatie, vezi cum a reusit Claudia Bodgan, mama a doi copii, sa puna pe roate o afacere apreciata de mii de cliente. 

Cuprins “Cum vinzi online produse pentru maternitate si copii – Safimama.ro”

1. Cum a venit ideea de afacere in acest domeniu?
2. Ce provocari au aparut pe parcurs?
3. Ce isi doresc clientele si ce apreciaza cel mai mult la Safimama?
4. Care sunt motivele pentru care ai recomanda platforma Gomag?
5. Ce recomandari poti oferi viitorilor antreprenori?

1. Cum a venit ideea de afacere in acest domeniu?

Brand-ul Safimama a fost inspirat de cei doi copii ai Claudiei, Sara si Filip. Jucandu-se cu primele silabe ale numelor, Claudia a obtinut “Safi”, ce a ramas si numele business-ului. 

Ideea de business a aparut ca urmare a nevoilor Claudiei pe parcursul celor doua sarcini. Prima sarcina a avut-o in 2012, cand era foarte greu sa gasesti haine de calitate pentru maternitate, in special pe piata locala.

Claudia a realizat ca nevoile ei erau, de fapt, nevoile multor alte femei, care se confruntau cu lipsa obiectelor vestimentare dedicate perioadei de maternitate.

Din dorinta de a petrece mai mult timp cu copiii, Claudia a renuntat la jobul pe care il avea intr-o corporatie. Dar, in acelasi timp, si-a dorit sa faca ceva util. In consecinta, a inceput sa caute solutii pentru nevoile din perioada de sarcina.

Mai intai, Claudia a facut un studiu de piata, pentru a vedea ce oferte exista si care este cererea pentru astfel de produse. Apoi, a luat legatura cu diversi producatori, pentru a vedea ce poate obtine si la ce pret.

In 2016 a infiintat primul magazin fizic, in Arad, sub brand-ul Safimama. Apoi, la cateva luni distanta a deschis si un magazin online.

In acea perioada, comertul online in Romania era inca la inceput de drum. Acest domeniu era usor de abordat, iar traficul venea usor catre magazin.

Citeste si: 365 de idei pentru afaceri mici si medii [marketing & vanzari]

magazin-online-gomag-safimama

2. Ce provocari au aparut pe parcurs?

Pentru lansarea si crearea magazinul online s-au folosit, la inceput, platforme open source. Dar, desi acestea pareau accesibile, au generat o serie de probleme

Cea mai frecventa problema era legata de plugin-urile folosite. Pe langa faptul ca plugin-urile trebuiau updatate periodic, acestea intrau deseori in conflict unele cu altele. 

Se colabora cu o firma de IT pentru rezolvarea acestor situatii, dar, chiar si asa, lucrurile nu se solutionau rapid. Mai mult, de cele mai multe ori erau solutionate in mod gresit.

Asta se intampla doarece echipa ce se ocupa de site nu avea cunostinte si experienta in zona de eCommerce.

In 2018 s-a renuntat la platformele open source, iar magazinul a fost mutat pe platforma Gomag, dupa ce Claudia a descoperit aceasta solutie la o prezentare in Timisoara.

In acel moment a realizat ca nu va mai avea nevoie de firme IT pentru magazinul online. Lucrurile se puteau face mult mai rapid si usor. 

Ea apreciaza cel mai mult la platformele Saas, indeosebi la Gomag, ca totul este la curent, in conformitate cu nevoile unui magazin online. Lucrurile se imbunatatesc constant si in pas cu ce se intampla in eCommerce.

Citeste si: Cum sa deschizi un magazin online cu Gomag – Ghid pas cu pas pentru creare magazin

platforma-online-gomag-vinde-online

3. Ce isi doresc clientele si ce apreciaza cel mai mult la Safimama?

La Safimama, majoritatea clientilor sunt femei, iar femeile isi doresc cel mai mult diversitate de produse. Vor sa aiba de unde alege atunci cand fac cumparaturi, in special in ceea ce priveste vestimentatia.

Pe langa diversitate, femeile isi mai doresc materiale de calitate. Vor ca produsele pe care le achizitioneaza / poarta sa fie de incredere si sa arate bine.

Pe perioada maternitatii, optiunile in materie de vestimentatie a femeilor sunt limitate. De aceea, o gama bogata de produse pentru gravide este binevenita.

Clientele Safimama apreciaza si discutiile avute la telefon cu Claudia. In fiecare zi, Claudia petrece cateva ore sunand clientele si asigurandu-se ca produsele comandate sunt, intr-adevar, cele dorite.

In acest mod, Claudia se asigura ca fiecare clienta primeste ce isi doreste si ca a ales produsele care se potrivesc cel mai bine. Daca este necesar, pe parcursul acestor discutii Claudia face si recomandari (marimi, culori, croieli, produse aditionale). 

Prin consultanta telefonica, Claudia nu doar ca reduce considerabil riscul retururilor, dar creeaza si o relatie apropiata cu clientele brand-ului. Este un diferentiator de business important.

Citeste si: Descopera avatarul de client pentru afacerea ta – cui vinzi [Podcast]

vanzare-produse-online-magazin-gomag

4. Care sunt motivele pentru care ai recomanda platforma Gomag?

Safimama, ca business, a trecut prin experienta, mai putin placuta, de a lucra cu platforme open source. Asadar, recomandarea Claudiei este sa nu ajungi sa depinzi de o firma IT sau echipa de programatori.

Atunci cand acest lucru se intampla, vei ajunge sa pierzi timp valoros asteptand sa fie disponibili pentru a-ti rezolva problemele existente. Pe langa asta, echipa pe care o platesti s-ar putea sa nu fie atat de bine pregatita.

Claudia are cunostinte care au incercat alte platforme Saas, dar s-au lovit de diverse probleme, unele din ele destul de banale.

Pe platforma Gomag multe functionalitati, inclusiv cele basic, sunt native. Comparativ cu ceea ce exista in prezent pe piata, Gomag ofera cea mai larga gama de aplicatii si functionalitati integrate in platforma. Pur si simplu le activezi si le folosesti.

Citeste si: Cum sa crestem vanzarile online prin promovare Social Media

alegerea-produselor-online

5. Ce recomandari poti oferi viitorilor antreprenori?

Dupa ce ai gasit ideea de produs, este important sa o testezi in piata, sa vezi ce impact are. Exista sau nu cerere pentru acel produs? Cine mai vinde acel produs sau produse similare? 

O analiza a pietei este esentiala pentru a stii ce plan sa pui la punct atunci cand iti pregatesti lansarea afacerii si a magazinului online. 

Este util sa faci si o analiza financiara. Dar, nu trebuie sa faci acest lucru pana la ultima virgula. Pierzi timp daca stai sa calculezi fiecare banut. Ca antreprenor/antreprenoare, trebuie sa ai si putin simt, sa stii cand este in regula sa dai drumul afacerii.

Trebuie, de asemenea, sa gasesti puterea sa te auto-motivezi, sa gasesti resurse pe cont propriu si sa fii inovativ(a). Cand esti pe cont propriu, nu te impinge nimeni de la spate si nu te ia nimeni la rost. Deci, trebuie sa gasesti puterea de a te organiza eficient zilnic, indiferent daca lucrurile merg bine sau mai putin bine.

Piata de eCommerce din Romania inca ofera loc de dezvoltare, fiind subdezvoltata in comparatie cu piata din Europa. Inca este un moment propice pentru lansarea si cresterea unei afaceri online. 

Tu cand iti pui in aplicare ideea de business? Daca nu esti sigur(a) cum te vei descurca, ai la dispozitie 15 zile in care poti testa platforma Gomag gratuit.

Vezi cum este pe bune sa ai un magazin online. La sfarsitul celor 15 zile poti lansa live magazinul online. 

Cosmin Daraban