Daca vrei sa te pregatesti sa devii un antreprenor de succes, de cursa lunga, video-ul de astazi este pentru tine.

Sfaturile din acest material te vor ajuta sa iti construiesti un business sanatos si sustenabil, o afacere puternica.

Ceea ce trebuie sa stii din start e ca, in antreprenoriat, primii 1-2 ani sunt dificili. Acestia sunt anii de supravietuire, in care trebuie sa fii chibzuit si calculat. Nu iti investi toti banii si toata energia acum, ci asteapta sa intelegi mai bine ce presupune de fapt business-ul tau.

Trebuie sa iti intelegi piata, competitorii, nisa si clientii.

Apoi, un alt factor al succesului depinde de cat de harnic si implicat esti in afacerea ta. Vezi tu, exista o diferenta intre a sta toata ziua la birou si a munci toata ziua.

Cele 3 tipuri de antreprenori

Astfel, avem tipul de antreprenor part-time: cel care se implica 3-4 ore pe zi si al carui business creste mai incet. Vezi tu, viteza cresterii unei afaceri este direct proportionala cu numarul de ore alocat acesteia.

Al doilea tip de antreprenor este cel full-time – lucreaza 8-9 ore pe zi. E in regula sa fii si un astfel de antreprenor, desi cineva care va investi mai multe ore, te va intrece cu siguranta.

Pentru antreprenorii full-time, dupa finalul programului timpul este dedicat familiei si altor interese. 

Al treilea tip de antreprenor este cel care isi vede business-ul drept stil de viata. Acesta este 100% conectat in business-ul lui si la tot ce se intampla in piata lui.

Citeste si: Cele 10 Tipuri De Antreprenori

Ce lucruri te pot scoate din jocul numit antreprenoriat?

Daca aloci un timp scurt business-ului, poti fi foarte afectat de diferite momente din viata ta personala sau din business. Practic, iti este impus din exterior sa stai poate 6 luni – 1 an (sau chiar mai mult) in afara business-ului.

Foarte multe companii esueaza in primul an de existenta. Daca nu esti atent la ce se intampla, poti da faliment.

Apoi, poti avea probleme de cashflow. 

Daca esti la inceput si lucrezi cu clienti foarte mari, s-ar putea ca acestia sa fie, in timp, rau platnici si astfel, sa iti afecteze fluxul de numerar.

probleme-cashflow

Pot aparea si probleme de HR. 

Cand faci angajari din impuls (se intampla deseori in cazul incepatorilor) si crezi ca persoana respectiva este potrivita, e posibil sa te afecteze pe diferite niveluri. 

Pana si un singur angajat, gresit ales, te poate aduce la faliment. De ce? Pentru ca efectele persoanei respective nu se vad dupa o singura luna, sau dupa putin timp. 

Se vad in urmatoarele 5-6 luni, cand incepi sa invarti bani, si apar probleme de cashflow sau neplacerile clientilor devin din ce in ce mai publice.

Pune la socoteala si viata personala. Aici fii atent la relatiile pe care le ai, atat in viata intima, cat si in cea personala.

Ultimul lucru care te poate afecta si despre care discut in acest video este dat de sursele de trafic si strategiile de marketing.

Poate ca incepi sa stapanesti destul de bine un canal de marketing, investesti mult acolo – resurse, energie, bugete si, daca pierzi trendul sau faci greseli, iar apar probleme.

Sansele de a fi scos din joc scad atunci cand alegi sa te implici in business si cand acumulezi experienta. 

Indiferent de dimensiunea business-ului, de experienta personala pe care o ai si puterea de caracter exista situatii personale sau profesionale cand suntem clar afectati. 

Ce solutii exista pentru a trece peste provocari si a avea un business de succes?

In primul rand, trebuie sa intelegi industria si durata de viata a produselor pe care le vinzi. Fii atent periodic la ritmul in care creste piata. Verifica anual cresterea business-ului tau, dar si a competitorilor.

De asemenea, conteaza sa fii entuziasmat, motivat, si dupa 5-10 ani de activitate, sa poti raspunde la orice intrebare din partea clientilor si sa nu te plictiseasca actiunile pe care le faci.

Tine cont si de faptul ca experienta de business nu se face atunci cand lucrurile merg ca pe roate. Ci atunci cand apar probleme si reusesti sa treci peste ele, fara sa renunti indiferent ca e vorba de competitori, furnizori sau probleme in viata personala.

Citeste si: 7 adevaruri despre antreprenoriat – Fii pregatit din start!

Toata dezvoltarea antreprenoriala tine de tine, personal, si cum alegi sa te dezvolti tu.

Acorda-ti timp si pentru ceea ce iti place, citeste, participa la cursuri si evenimente, asculta podcast-uri din domeniu – dar documenteaza-te bine inainte de a-ti alege sursele de invatare. 

Ti-a placut acest video? Aplica sfaturile pentru a deveni un antreprenor de succes si nu uita sa te abonezi la canalul de YouTube. Urmeaza si alte materiale super utile pe care sigur nu vrei sa le ratezi.

Cosmin Daraban
[i]
[i]
[index]
[index]
[i]
[i]
[index]
[index]
[i]
[i]
[i]
[i]
[index]
[index]