Care e legatura intre o echipa de fotbal si afacerea ta

Mereu poti sa faci o paralela intre lucrurile care ne inconjoara si business-ul tau – Campionatul European sau meciurile de fotbal fiind un exemplu.

Asadar, vezi ce se intampla intr-o echipa de fotbal, in paralel cu afacerea ta. 

Pentru ca daca jucatorii de fotbal alearga dupa minge, pentru a castiga meciul sau campionatul, in business alergi dupa anumite obiective pe care le-ai stabilit ca indicatori de succes.

Nu uita sa te abonezi la canalul de YouTube, pentru a fi la curent cu materiale noi, ce te vor ajuta sa te dezvolti pe plan personal si profesional.

Cuprins 5 legaturi intre o echipa de fotbal si business

  1. Leadership in business si fotbal
  2. Organizarea in business si fotbal
  3. Flexibilitate si adaptare in business si fotbal
  4. Implicarea pe termen lung in business si fotbal
  5. Pasiune si riscuri in business si gotbal

1. Leadership in business si fotbal

Adu-ti aminte de motivele pentru care ti-ai deschis business-ul si viziunea din spatele acestuia. 

Ca lider, administrator al unei companii sau capitan de echipa e vital sa transmiti aceasta viziune colegilor tai din echipa.

Iar echipa e reprezentata atat de oamenii interni, fie ca lucreaza la birou sau la distanta, dar si la partenerii tai: aplicatii pe care le folosesti, resurse de la agentii, firma de curierat etc.

Este esential ca toata lumea din organizatia ta sa aiba aceleasi obiective, sa lucreze dupa aceleasi principii si sa alerge dupa aceeasi “minge”. 

Fiecare ar trebui sa isi stie clar atributiile si modul in care sa munceasca performant in echipa, pentru atingerea obiectivului final.

Si nu uita ca, in leadership, vorbim despre consistenta, rabdare, decizii, adaptabilitate si incredere.

Am scris pe larg o analiza comparativa despre fotbal si business in cartea eCommerce no Bull$#!t, pe care iti recomand sa o citesti 🙂

2. Organizarea in business si fotbal

La fel ca intr-o echipa de fotbal, in compania ta exista 2 departamente: cel de achizitie clienti (jucatorii in atac) si cel de retentie clienti – suport, organizare, facturare (jucatorii in aparare).

Fiecare jucator, fiecare om din echipa ta ar trebui sa stie cand si cum se paseaza mingea, cand si cum e eficient sa faci achizitia de clienti si cum sa rezolve eficient partea de aparare, de retentie.

Si ambele componente trebuie echilibrate: daca joci doar in atac si uiti de partea de aparare (fidelizarea clientilor), s-ar putea sa ai probleme mari in business – ca si cum ai lasa poarta fara portar.

Citeste si: Cum sa iti scazi costul de achizitie clienti pentru magazinul tau online

3. Flexibilitate si adaptare in business si fotbal

Esti pregatit pentru planul B, C sau D?

Toata lumea isi face un plan la inceput. Dar daca ai deja experienta in antreprenoriat si eCommerce, iti dai seama ca lucrurile se schimba constant.

E ca si cum echipa joaca in deplasare. 

Ce se intampla in acest caz? 

Probabil nu esti obisnuit cu terenul pe care joci, sau cu fanii echipei adverse sau nu stii ce jucatori noi are echipa adversa daca nu ti-ai facut temele dinainte (partea de analiza a competitorilor).

Trebuie sa fii flexibil si sa te adaptezi la conditiile in care esti nevoit sa joci.

Ca oameni, suntem obisnuiti cu propria rutina. Dar ca antreprenori, mersul afacerii ne scoate mereu din zona de confort, astfel ca trebuie sa fim flexibili.

De exemplu, cand apar jucatori noi in piata, sau metode noi de comunicare sau and trendul de cerere pentru produsele vandute, se schimba.

Citeste si: 5 Aplicatii Gomag care te ajuta sa iti scalezi business-ul

4. Implicarea pe termen lung in fotbal si business

Ai o idee pe care ai pus-o in practica. Si poate stii cum sa faci diferenta intre alte business-uri si afacerea ta.

Prima intentie, ca antreprenor, e sa te uiti la liderii de piata, sa aproximezi unde poti sa ajungi si tu. Si e ok.

Dar seteaza foarte bine obiectivele tale si uita-te atent la istoricul companiilor respective, nu doar la ce se vede astazi.

Liderii de piata, la fel ca si cluburile mari de fotbal, cu traditie, au oameni cu experienta in echipe uriase, au antrenori pregatiti si zeci de ani de istoric in care au acumulat strategii si idei, peste idei, de dezvoltare, testate si validate.

Tine cont si de partea de dezvoltare personala, pentru ca un business sanatos e ca un jucator sanatos. 

Trebuie sa fii pregatit fizic, psihic, chiar si spiritual, sa iti atingi obiectivele pe care ti le-ai propus de la inceput, sau cele la care te vei adapta pe masura ce intelegi mai bine cum functioneaza lucrurile.

Practic, orele de munca, implicarea, angajamentele sociale la care tu renunti si sacrificiile pe care le faci pentru business-ul tau, te diferentiaza de restul jucatorilor din piata.

5. Pasiune si riscuri in business si fotbal

Ai auzit de o multime de sportivi foarte bine platiti. Cum au ajuns acolo? Cu sacrificii, timp, rutine constante.

La ce sa fii atent e pasiunea pe care o au pentru activitatea lor. Pentru ca, fara pasiune nu esti motivat sa continui, atunci cand conditiile nu te avantajeaza. 

Cand, de exemplu, vezi ca o persoana mai putin talentata decat tine castiga mai bine. Pasiunea te va ajuta sa faci lucrurile mai bine, sau diferit, si sa te implici mai mult.

Se spune ca nu trebuie sa iti fie frica de cei care sunt mai intelifenti decat tine, ci de cei care muncesc mai mult decat o faci tu.

Citeste si: De ce nu ai succes in afaceri chiar daca mergi la sigur [Podcast]

Succesul unei echipe de fotbal depinde in mare parte de jucatori, de echipa. La fel se intampla si in business.

Ai nevoie de oameni pregatiti, implicati si pasionati pentru a-ti scala afacerea.

De asemenea, profitul pe care il poate genera afacerea ta este direct proportional cu riscul pe care ti-l asumi. 

Riscul poate inseamna salarii mai mari pentru oameni mai bine pregatiti, stocuri, tehnologie sau campanii de marketing mai bine facute.

Insa trebuie sa ti-l asumi controlat, daca vrei sa obtii rezultatele pe care ti le-ai propus.

Cosmin Daraban
[i]
[i]
[index]
[index]
[i]
[i]
[index]
[index]
[i]
[i]
[i]
[i]
[index]
[index]