Un magazin online de muzica e o idee ce nu e chiar top of mind pentru antreprenori. De ce? In ciuda faptului ca ascultam muzica, majoritatea zilnic, aceasta este o nisa super specifica, unde nu poti sa te adresezi chiar catre oricine.
Mai luam in calcul faptul ca, spre deosebire de obiceiurile din Europa de Vest sau SUA, unde multi adolescenti cresc de mici cu instrumente muzicale in casa, in Romania inclusiv orele de muzica la scoala incep sa fie din ce in ce mai putine si mai putin importante.

via GIPHY
Cu pasiune si un model de business bine gandit, poti insa sa ai succes cand vinzi instrumente muzicale, merch pentru trupa ta / trupele tale preferate sau echipamente audio (intr-un site super nisat sau cu produse complementare).
Trebuie doar sa faci lucrurile altfel.
Descopera in acest ghid cateva idei pentru deschiderea si promovarea unui magazin online legat de muzica – sfaturi utile atat daca acum ti-ai propus sa iti faci o astfel de afacere, sau ai deja una si vrei sa cresti.
Pont! Cauti un ghid pentru o altfel de nisa? Consulta aici lista cu peste 35 de ghiduri pentru diverse domenii de afaceri.
Cuprins: Ghid Cum promovezi un magazin online de muzica
- Alege gama de produse si diferentiatorii
- Deschide un magazin online, dar ia in considerare si vanzarea omnichannel
- Optimizeaza-ti site-ul pentru a vinde mai mult
- Asigura multiple metode de plata, inclusiv BNPL
- Ofera servicii extra, pentru a iesi in evidenta
Idei de promovare pentru un magazin online de muzica
- Idei de articole pe blog pentru un magazin de muzica
- Ce postezi pe Facebook, Instagram, YouTube, TikTok etc.
- Programul de fidelizare intr-un magazin de muzica
- SEO pentru un magazin online cu produse audio si instrumente muzicale
- Strategia PPC pentru magazinul tau de muzica
- Evenimente si parteneri: cum folosesti comunitatea sa vinzi produse muzicale
Cum sa iti gandesti afacerea cu produse audio
1. Alege gama de produse si diferentiatorii
Ce fel de produse muzicale vrei sa vinzi?
- Instrumente muzicale – de anumit tip, de la anumiti producatori, accesorii, produse de ingrijire etc.
- Discuri vinil si CD-uri, DVD-uri si casete
- Echipamente audio – casti, microfoane, sisteme, boxe, amplificatoare, mixere, pick-up-uri, playere etc.
- Merch pentru band-uri – pot fi CD-uri, stickere, obiecte de colectie, imbracaminte, accesorii etc.
- Echipamente DJ si/ sau pentru studio & productie video / audio (pentru podcast-uri sau vlog-uri)
Poti alege doar anumite tipuri de produse, sau poti face un magazin mare cu de toate – insa pentru asta iti trebuie bugete serioase, ca sa poti avea stoc. Tine cont, totusi, ca nu e indicat nici sa aduci prea putine produse, pentru ca iti limitezi prea mult plaja de clienti.
Secretul e sa poti face upsell si sa convingi un client care a cumparat odata sa mai revina.
Apoi, poti alege sa vinzi produse muzicale noi sau second hand / resigilate (daca e vorba de instrumente, de exemplu). Deschide-ti o firma, in cazul in care esti la inceput, si adauga codul CAEN specific pentru vanzarea tipului de produse ales, dar si 4791, pentru a face vanzari online.
In momentul in care decizi ce tip de produse vinzi, incepe sa iti construiesti si un brand.
Brandul e, practic, un reper pe care vrei sa il cimentezi in mintea clientilor, astfel incat sa te recunoasca usor, sa te perceapa in lumina dorita de tine, sa te tina minte si sa revina de fiecare data cand au nevoie de tipul tau de produse.
- Logo si identitate vizuala – alege simboluri reprezentative pentru ceea ce vinzi si misiunea afacerii tale (DE CE-ul afacerii e important de declarat public, astfel incat oamenii sa se recunoasca in valorile tale).
- In acelasi sens, consolideaza in piata numele si domeniul tau web (de preferat, cu aceeasi denumire).
- Diferentiatorii afacerii – ai servicii extra anume? Aduci produse doar de la anumiti producatori? Livrezi intr-un anumit fel? Colaborezi cu nume cunoscute de firme, bands sau vedete? Afiseaza-ti diferentiatorii peste tot: in reclame, pe site, in postari, ca etichete in colete etc.
- Mod de impachetare – poti sa ai elemente marcate cu logo-ul tau pe care sa le introduci in colet si merch personalizat cu simbolurile firmei (tricouri, sepci, bandane, pene etc.).
- Cultura organizationala – angajatii tai sunt super pasionati de muzica? Au cunostinte specializate, astfel incat pot oferi consultanta? Care sunt politicile interne ale firmei? Care este modul de a trata clientii?
Citeste mai multe detalii aici: Brand si logo magazin online – 10 sfaturi care te vor ajuta sa faci alegeri bune
2. Deschide un magazin online, dar ia in considerare si vanzarea omnichannel
Posibil ti se pare un mod de diferentiere faptul ca esti accesibil doar intr-o anumita locatie. Insa adevarul e ca nu mai e fezabil sa vinzi doar local si doar offline.
Discuta cu furnizori de servicii de livrare si gaseste metodele potrivite pentru a scadea costurile de expeditie, astfel incat sa incepi sa vinzi online cat mai repede.
Automat, plaja ta de clienti se largeste si poti vinde atat national, cat si international.
Eforturile de marketing vor fi mai mari, da, insa si potentialul sa vinzi cu succes e infinit mai mare.
- Testeaza Gomag gratuit pentru 15 zile si alege abonamentul potrivit pentru tine. E cea mai rapida solutie sa lansezi curand, dar si sa cresti pentru ca platforma noastra a fost creata din start sa te ajute sa vinzi, nu sa pierzi timpul discutand cu programatorii. Si mai simplu e cand alegi un magazin la cheie la noi.
- Tema site-ului e importanta, dar mai important e sa ai bannere profi, care iti puna in valoare produsele si sa ghideze clientii spre produsele preferate.
- Asigura-te ca ai descrieri complete in paginile de produs, text, multiple imagini, dar si video. Prezenta video-urilor asigura o rata de retur mai scazuta.
- Foloseste GShipments pentru a te asigura ca ai cele mai mici costuri de livrare la fiecare comanda in magazin.
- Asigura-te ca ai adaptat sabloanele mail-urilor tranzactionale din platforma, sa fie atractive cand le deschid clientii.
- Implementeaza Google Analytics pentru a colecta din start date despre traficul pe site.
- Lanseaza magazinul cu lead generation pentru a avea o baza buna de contacte cat mai curand. Poti chiar sa faci un giveaway de lansare.
In timp ce cresti performanta magazinului online, daca ai deja un punct de desfacere fizic sau vrei sa deschizi unul, asigura-te ca iti formezi o strategie unitara de comunicare si promovare.
Showroom-ul sau magazinul fizic poate fi un punct de reper pentru clienti, asfel incat sa traiasca anumite experiente pe care le poti oferi doar tu: auditii, mini concerte, sesiuni de autografe, referrals si recomandari, teste etc.
3. Optimizeaza-ti site-ul pentru a vinde mai mult
Revenim un pic la site si iti arat cateva elemente pe care le poti testa direct in magazin, cu scopul de a-ti creste valoarea medie a comenzilor, fara sa intervii tu personal de fiecare data:
- Ofera cadouri si surprize la comenzile mari, pentru a fideliza clientii.
- Activeaza pachete de produse, in care incluzi produse complementare cu cel vizualizat initial.
- Seteaza produse OTO in functie de categorie, care vor fi afisate in pagina de finalizare comanda (unde pretul si pozitia ofertei le face mai atractive de cumparat la impuls).
- Foloseste popup-uri CTA atunci cand ai oferte, pentru a atentiona clientii si a-i indruma spre pagina de oferta.
- Activeaza si un exit pop-up cu o reducere, ce se afiseaza in momentul in care platforma identifica intentia clientului de a iesi din site fara sa cumpere.
- Foloseste aplicatia Cursuri Online sau Produs Downloadabil pentru a oferi cursuri digitale, cataloage, lectii online pentru anumite instrumente muzicale, cursuri de promovare pentru DJ etc. Cu plata sau nu.
In Gomag gasesti peste 165 de aplicatii si pre-integrari gata de setat, care te vor ajuta sa cresti vanzarile, traficul si numarul de lead-uri, sa folosesti magazinul mai usor si sa economisesti timp & resurse.
Citeste si: 10 Aplicatii Gomag care te ajuta sa iti dublezi vanzarile in magazin
4. Asigura multiple metode de plata, inclusiv BNPL
In mod uzual, echipamentele audio si instrumentele muzicale sunt produse mai scumpe. Asadar, asigura-te ca oferi in site mai multe metode de plata disponibile, inclusiv plata cu cardul si prin credit online Cumperi acum, platesti mai tarziu.
Automat, produsele tale devin mai accesibile ca pret, iar clientii sunt incurajati sa cumpere cat mai mult. Din ce in ce mai multi consumatori folosesc astfel de metode de plata, iar tu nu ai nimic de pierdut, doar de castigat.
De asemenea, cand vinzi cu Gomag, ai la dispozitie si serviciul GPayments, pentru platile online. Practic, odata ce il activezi, poti afisa in site toate metodele de plata populare, iar costul pentru tine inseamna doar un comision per comanda preferential, pe care l-am negociat.
Exact, noua nu trebuie sa ne platesti nimic in plus pentru acest serviciu, ci doar catre furnizorii integrati, care proceseaza platile tale.
5. Ofera servicii extra, pentru a iesi in evidenta
Cand vinzi produse audio si muzica, concurezi direct si indirect cu o multime de jucatori de pe piata. Asa ca va trebui sa gasesti servicii aditionale pe care sa le oferi clientilor, astfel incat sa le atragi atentia si sa ii convingi sa cumpere.
De exemplu, poti oferi servicii avansate de service pentru produsele vandute. Poti avea showroom-uri in diferite locatii din tara, unde oamenii pot veni sa vada si sa testeze produsele inainte sa ia decizia de cumparare. Sau sa le ridice mai rapid, sa nu astepte curierul, de exemplu.
Poti oferi garantii extinse sau o perioada de retur mai mare. Poti oferi consultanta specializata la fiecare comanda sau cursuri si workshop-uri din care oamenii sa invete lucruri: un instrument muzical, o anumita experienta, cum sa isi promoveze afacerile muzicale (un DJ sau o formatie, de exemplu).
Poti crea o retea de profesori de muzica in intreaga tara si sa faci recomandari pentru persoanele interesate, cu discount-uri la instrumentele si echipamentul pe care il vinzi tu. Sau poti fi sponsorul anumitor evenimente locale, pentru fanfara orasului sau a unei formatii locale.
Important e sa gasesti servicii extra relevante pentru misiunea firmei si sa le promovezi vizibil.
Idei de promovare pentru un magazin online de muzica
1. Idei de articole pe blog pentru un magazin de muzica
- [Ghid pentru incepatori]: cum alegi [instrument muzical]
- De ce echipament ai nevoie daca vrei sa incepi sa faci [podcast / streaming / DJ-ing etc.]
- Idei de cadouri de [ocazie] pentru iubitorii de muzica
- Istoria [trupe/ stil de muzica / echipament audio] si sfaturi pentru pasionati
- Schimbarea [echipament / accesorii] – tot ce trebuie sa stii
- Anuntarea campaniilor mari cum sunt Black Friday sau alte tipuri de oferte
- La ce sa fii atent cand alegi [instrument muzical]
- Cum sa ai grija de [echipament audio / instrument muzical]
- Anuntarea si prezentarea produselor noi in portofoliul magazinului
- Pareri si testimoniale de la clienti, inclusiv video daca se poate
- Top [echipament audio] pentru [apartament / casa / living room]
- Top X [echipamente audio] care sunt rezistente la apa
- Cum sa instalezi [program folosit impreuna cu un echipament audio, de ex.]
- [instrument muzical] – curiozitati, sfaturi si cum il/o alegi
- Top cele mai vandute produse [nume magazin] in [an]
- Cum sa canti la [instrument muzical] – sfaturi si partituri cadou pentru incepatori
Citeste si: Mega Ghid – Blogul si vanzarile online: +250 de Idei pentru blog si sfaturi pentru incepatori
2. Ce postezi pe Facebook, Instagram, YouTube, TikTok etc.
- Imagini si video-uri din spatele scenei – depozitul, echipa, cum sunt pregatite comenzile, cum arata o zi la biroul tau, participari la evenimente etc.
- Recenzii de la clienti.
- Produsele in context, in timp ce sunt folosite.
- Invitatii sa se inscrie la newsletter.
- Discount-uri si oferte doar pentru urmaritorii de pe social media.
- Produsul saptamanii
- Tips & tricks pentru folosirea produselor.
- Interviuri si live-uri cu specialisti sau vedete.
- Foloseste InstaApp din Gomag pentru a aduce postarile de pe Instagram direct in magazin.
- Eticheteaza produsele in postari, atat pe Facebook, cat si pe Instagram.
- Giveaway-uri si concursuri
- Serie de postari pe acelasi subiect – pentru un anumit tip de produs, de exemplu.
Citeste mai multe aici: 50+ Idei Geniale & Usor de facut pentru postari Facebook si Instagram – Social Media
3. Programul de fidelizare intr-un magazin de muzica
Strategia de fidelizare este un aspect principal la care sa te gandesti cand planifici modul de promovare.
Clientii care au cumparat cel putin odata din magazinul tau au un potential imens sa iti aduca profitul la care visezi. E si mai ieftin sa ii retargetezi si sa ii convingi sa ia decizia de cumparare.
Cum iti fidelizezi clientii intr-un magazin online de muzica?
- Activeaza punctele de fidelitate pentru fiecare comanda si pentru crearea unui cont in magazin. E o aplicatie automata, asa ca nu mai trebuie sa intervii manual de fiecare data. Iar oamenii le apreciaza si le folosesc frecvent.
- Asigura o experienta memorabila la cumparare – informatii complete la comanda, confirmari, recomandari personalizate, thank you card in colet, surprize la livrare, sfaturi si tutoriale post comanda etc.
- Transforma-ti clientii in micro influenceri. Ofera-le coduri de discount speciale pentru ei, dar si vouchere pe care sa le ofere prietenilor sau sa le promoveze pe paginile lor social media. Poti monitoriza performanta acestora daca dai coduri diferite si le urmaresti in raportul comenzi cu voucher din Gomag.
- Creeaza un program de cadouri si beneficii in functie de praguri de valoare a comenzii.
- Implica-te in comunitate, in numele clientilor tai. Poti fi voluntar sau poti face donatii din fiecare comanda pentru o cauza de care comunitatea ta este apropiata: eforturi de prevenire a abandonului scolar, educatie, burse pentru artisti etc.
- Foloseste continutul generat de clienti. Multumeste-le oamenilor care iti trimit review-uri si incorporeaza continutul in strategia ta de promovare si in site.
4. SEO pentru un magazin online cu produse audio si instrumente muzicale
- Creeaza-ti un fisier cu cuvintele cheie pe care vei lucra pentru optimizarea site-ului si a paginilor. Foloseste baza cu denumirile produselor tale + beneficiile care te diferentiaza, Google Keyword Planner, Ubersuggest, OpenAI pentru identificarea de subiecte etc.
- Foloseste cuvintele cheie in textele de optimizare a paginilor: meta titlu, meta descriere, continutul text din pagina, articole pe blog, alt-text imagini etc.
- Intretine un blog, inclusiv cu continut video. Chiar daca ai impresia ca oamenii nu citesc prea mult, te va ajuta sa ii educi pe cei care o fac, dar si sa transmiti semnale catre Google.
- Foloseste testimoniale si recenzii. Inainte de a lua decizia de cumparare, cei mai multi consumatori se intereseaza de pareri si recenzii.
- Publica ocazional advertoriale si articole pe alte site-uri. In acest sens poti face, de exemplu, o campanie pe bloguri. Asigura-te ca backlink-urile duc catre pagini diverse, nu doar spre homepage.
- Activeaza Schema.org. E o aplicatie gratuita in Gomag, pentru care nu e nevoie sa faci alte setari. Afiseaza date imbogatite la rezultatele returnate in Google pentru site-ul tau.
- Completeaza si optimizeaza ocazional profilul tau Google My Business. E o actiune cu atat mai necesara daca ai si un punct de desfacere fizic.
- Adauga descrieri in toate paginile: homepage, pag de categorie, de produs, paginile despre noi si alte informatii importante.
Citeste mai multe aici: Ghid SEO pentru magazine online – Afla cum iti optimizezi magazinul in 30 de zile!
5. Strategia PPC pentru magazinul tau de muzica
- Foloseste Google Shopping Ads. Ia feed-ul din platforma, adauga-l in Merchant Center si incepe sa rulezi reclame pentru produsele tale.
- Foloseste extensii pentru reclamele pe search, astfel incat sa oferi informatii cat mai complete si mai relevante pentru cautatori.
- Activeaza reclame de brand awareness si brand protect pe multiple canale unde stii ca sta audienta ta.
- Retargeteaza utilizatorii care ti-au vizitat site-ul, pe Facebook, Instagram, Google, YouTube.
- Foloseste YouTube si TikTok Ads cu video-uri atractive si pozitionate in locuri relevante, in functie de cautarile utilizatorilor.
- Foloseste Facebook Ads Library pentru a monitoriza reclamele concurentilor tai. Ai grija sa nu rulezi reclame prea similare cu acestia.
- Adauga cuvintele cheie negative pentru care nu vrei sa fie afisate reclamele tale: expresii care contin gratuit, numele retailerilor mari, second hand (daca e cazul).
6. Evenimente si parteneri: cum folosesti comunitatea sa vinzi produse muzicale
O alta strategie eficienta de marketing in nisa ta este promovarea prin intermediul partenerilor.
Poti colabora cu coordonatori de evenimente, profesori, specialisti, magazine offline de nisa etc. Le poti oferi beneficii extra in magazin pentru a te promova, sau puteti crea campanii de comunicare impreuna.
E important sa fii prezent si la evenimente locale unde participa audienta ta: concerte (natural, daca vinzi merch pentru trupa ta, de exemplu), targuri, festivaluri, parade etc.
Aloca un buget cand planifici ce parteneriate vrei sa faci si la ce evenimente vei participa / le vei organiza. Iar daca ai dubii ca o actiune sau alta nu va functiona pentru tine, e important sa stii ca prea putine lucruri sunt ireversibile sau de necorectat.
Incearca macar odata, asigurandu-te in acelasi timp ca ai facut tot posibilul si te-ai implicat serios, pentru a functiona.
Cauti o platforma puternica pentru magazinul tau online de muzica?
Testeaza platforma Gomag! Ai 15 zile gratuit in care te vei convinge de avantajele pe care ti le oferim.