Recent, am citit o povestioara care mi-a dat ideea sa scriu acest articol.

***

Un tanar isi dorea sa faca multi bani. Asa ca a mers la un guru despre care se dusese vorba, cu speranta ca il poate ajuta. Si i-a spus:

Vreau sa fiu la acelasi nivel cu tine.

Guru i-a raspuns:

Vino sa ne intalnim maine dimineata la ora 4 pe plaja.

Tanarul i-a spus ca nu vrea sa mearga la plaja, vrea sa faca bani. Dar guru a insistat.

In urmatoarea dimineata, la ora 4, cei doi s-au intalnit iar batranul i-a luat mana tanarului si l-a intrebat:

Cat de mult iti doresti sa ai succes?

Iar tanarul i-a raspuns:

Foarte, foarte mult.”

Asa ca guru l-a apucat mai strans de mana si a inceput sa il traga in apa, pana aceasta le-a ajuns la brau. In mintea tanarului mii de ganduri se izbeau unele de altele si se intreba daca nu cumva guru este nebun. Nu voia sa invete sa inoate, ci sa faca bani.

Batranul a continuat sa il traga in apa, pana i-a ajuns la gat. Tanarul a inceput sa ezite si voia deja sa se intoarca la mal. Guru i-a spus:

Am crezut ca vrei sa ai succes.

Vreau!” i-a raspuns tanarul.

In acel moment batranul i-a pus mana pe cap si l-a impins adanc in apa. Tanarul a incercat totul sa poata respira si chiar inainte sa isi piarda cunostinta, guru l-a ajutat sa isi scoata capul din apa. In timp ce tanarul barbat isi recapata rasuflarea, batranul l-a intrebat:

Ce ti-ai dorit cel mai mult cand erai cu capul sub apa?

Am vrut sa respir”.

Apoi guru i-a spus:

In momentul in care iti vei dori sa ai succes la fel de mult pe cat iti doresti sa respiri, atunci vei avea succes!”.

***

sursa: Tumblr

Vezi tu, toti ne dorim sa avem succes insa majoritatea nu ne dorim chiaar asa de mult.

Vrem dar… candva, intr-un viitor imprecis, printr-o metoda pe care nu o stim inca pentru ca momentan nu avem timp, sau bani, sau relatii, sau cine mai stie ce.

Exact la fel se intampla cand spui ca vrei sa ai propria afacere. Cativa chiar isi aduc ideile la realitate si se bucura de o cariera cu beneficii extraordinare.

Si vrei si tu sa ai confort, siguranta financiara, un statut special sau mai mult timp sa dedici familiei sau hobby-urilor tale. Dar…

Ei bine, acest “dar” este cauza multor afaceri care nu apuca sa vada lumina zilei niciodata. Exista cateva scuze standard cand vine vorba de eCommerce sau comert asa ca astazi vom discuta despre ele.

Vezi 5 scuze frecvente pe care le folosesc oamenii pentru a amana crearea unei afaceri proprii. Iar daca te regasesti in situatiile pe care ti le prezint, e momentul sa iti dai seama ca trebuie doar sa faci primul pas.

Urmatorii sunt mult mai usori 🙂 .

1. Vreau propria afacere dar… nu stiu de unde sa incep

Problema din ziua de azi nu e ca nu ai informatii care sa te ajute sa incepi o afacere proprie. Dimpotriva, e mult prea multa informatie.

Dintre atatea “retete”, formule si planuri, e greu sa alegi ceva in care ai incredere ca te duce pe drumul cel bun.

Ok, te inteleg. Dar uite, cea mai buna metoda prin care sa incepi e sa… te gandesti la cel mai mic si eficient pas care incepe un plan de business.

Nu, nu e logo-ul. Nici sa gasesti numele perfect pentru afacerea ta.

Ai nevoie de o IDEE.

Primul lucru care sta la baza unei afaceri este ideea de afacere. Logic, nu-i asa?

De-a lungul timpului am scris despre cum gasesti o idee de business, iar articolele te vor ajuta in cazul in care nu ai una deocamdata.

Citeste:

Foloseste procesele pe care le-am descris in articole si gasesti o idee de care esti pasionat si care sa iti mentina motivatia pe parcursul calatoriei tale ca antreprenor.

Apoi, avem materiale eficiente in Academia de eCommerce care sa te ghideze pas cu pas mai departe.

academia de ecommerce gomag

2. Vreau propria afacere dar… nu am suficient timp

Adica acelasi numar de ore pe care il are, pana la urma, fiecare dintre noi?

Timpul e in topul scuzelor folosite, dar problema e ca il privesti dintr-un unghi gresit. Pentru a fi antreprenor si a avea o cariera de succes mereu va fi nevoie sa faci sacrificii.

In loc sa iesi la o cafea cu prietenii, poti sa muncesti pentru afacerea ta. Sau in loc sa stai 1-2 ore in fata televizorului, ai putea sa iti aduci visul la realitate. In loc sa te pierzi ore intregi pe Facebook sau Instagram, poti sa iti aranjezi magazinul online.

Totul depinde de tine si de alegerile tale. Intr-adevar, nu e la fel de confortabil sa adaugi produse in magazin in loc sa te uiti la un film, de exemplu, insa dupa care activitate esti mai castigat?

Fiecare suntem responsabili pentru modul in care ne petrecem timpul. Ramane la latitudinea ta daca il folosesti in mod profitabil sau mai amani putin magazinul pentru ca tocmai ai vazut un video amuzant pe Facebook.

Daca vrei sa iti pastrezi locul de munca si sa deschizi o afacere in acelasi timp, situatia e aceeasi. Foloseste-te de orele de dupa terminarea programului pentru a-ti dezvolta business-ul – chiar si 1-2 ore conteaza.

Pana la urma, e exact ca in povestioara cu care am inceput articolul. Daca iti doresti cu adevarat ceva, vei face tot posibilul sa reusesti. Iar daca folosesti in continuare scuze, inseamna ca nu e o prioritate pentru tine…

timp-antreprenoriat

3. Vreau propria afacere dar… nu am bani

Nu o sa te mint si sa iti spun ca poti sa faci o afacere online gratuit. E nevoie de o investitie sa iti inregistrezi firma, sa ai un site optimizat, o prezenta activa si vizibilitate in fata publicului interesat.

Insa, cel putin la inceput, aceasta investitie nu trebuie sa fie uriasa.

Daca nu ai produse (nu le faci tu sau nu iti permiti sa investesti in stocuri), poti sa faci dropshipping.

Daca nu ai bani sa platesti un programator, ia abonamentul Start la Gomag si creeaza-ti singur magazinul, fara sa trebuiasca sa stii cod – si asta cu o investitie de doar 1 euro pe zi.

Daca nu ai bani sa investesti in campanii PPC sau o strategie uriasa de marketing, apuca-te sa creezi continut pentru site, sa completezi metas-urile (le adaugi simplu din Gomag la fiecare produs, fara sa intri in cod), sa publici articole pe blog + butonul de cumparaturi Gomag, sa faci pagina de Facebook si sa trimiti mail-uri cu MailChimp (gratuit pana la o anumita limita).

De asemenea, la inceput, pastreaza-ti si job-ul pentru a avea siguranta unui venit constant. Poti renunta la el, imediat ce simti ca afacerea ta te poate sustine financiar.

Se poate si cu putini bani. Foloseste platforma la maximum pentru a creste treptat vanzarile si concentreaza-te pe actiuni care sa iti aduca vanzari.

panou de administrare gomag

Citeste si: Cum Sa Iti Automatizezi Mica Afacere Online

4. Vreau propria afacere dar… daca o sa gresesc?

Uite, inteleg. Exista sanse ca afacerea ta sa esueze sau sa faci greseli care sa te duca in cap.

Insa daca nu incerci, de unde stii ce o sa iasa? Crezi ca antreprenorii despre care citesti au avut succes din prima?

Nu, multi au facut greseli urate, au pierdut totul. Dar au luat-o de la inceput si si-au folosit resursele pentru ca aveau incredere in visul lor.

Intr-adevar, e frustrant gandul ca familia, prietenii, cunostintele sau cine mai stie cine te vor lua la misto pentru ca ai dat-o in bara sau ai facut o greseala.

Vezi tu, cand am lansat SilkWeb, toti prietenii mi-au dat zero sanse. Eram ciudatul care credea ca se poate sa faci milioane online, in momentul in care internetul era folosit mai mult pentru jocuri si descarcat filme gratis.

Dar cine rade acum? 🙂

E vital sa ai incredere in tine si sa nu te lasi batut la fiecare piedica. Oh, vor exista momente in care te vei enerva, iti vei pierde motivatia, iti va veni sa spargi tot ce iti iese in cale sau aproape vei intra in depresie… insa acestea trec.

Conteaza sa mergi mai departe, sa repari greselile si chiar sa o iei de la capat, daca e cazul.

motivatie-antreprenoriat

5. Vreau propria afacere dar… nu am pregatirea necesara

Stii vorba aceea “nimeni nu se naste invatat”?

Se aplica excelent si in business. Daca privesti atent la interviurile de pe site-urile de profil, vei observa ca majoritatea antreprenorilor sunt autodidacti, nu au facut neaparat o scoala speciala pentru a invata cum sa aiba succes in afaceri.

Nu stii nimic despre eCommerce sau business? Ia internetul la scuturat. Citeste o carte. Citeste 10 carti. Pune intrebari in comunitatile de antreprenori. Participa la evenimente, online si offline daca se poate. Fa-ti relatii cu alti oameni de afaceri si invata din experientele lor.

Din nou, totul depinde de tine. Crede-ma, clientii nu te vor intreba, de exemplu “dar, ia spune, cine esti tu ca sa imi vinzi husa asta de telefon? Ia prezinta-mi diplomele”, ci sunt interesati doar sa isi acopere nevoile si dorintele.

Invata sa vinzi si sa te vinzi, in mod constant; n-ai nevoie de diplome care sa ateste cat esti de minunat.

Citeste si: Cum Sa Iti Transformi Propria Pasiune In Profit

Acum ca am recitit textul, imi dau seama ca sunt destul de taios in exprimare 🙂 .

Insa cred ca, din cand in cand, cineva trebuie sa spuna lucrurilor pe nume. Exista o multime de oameni care trag inca pisica de coada si nu lanseaza o afacere online pentru ca… cele 5 scuze de mai sus.

Poate esti si tu unul dintre ei. Gandeste-te bine la ce ti-am spus si doreste-ti doar putin mai mult sa ai propria afacere.

Gaseste ideea de business, testeaza platforma Gomag gratuit pentru 15 zile, alege un abonament si apoi hai sa te ajutam sa ai magazinul online la care visezi.

Cosmin Daraban