In general, zilnic dau peste doua categorii de oameni: cei care nu au nici o idee si cei care au prea multe 🙂 .

Problema nu e cand ai un milion de lucruri in minte pe care vrei sa le faci, ci ca majoritatea acestor persoane sunt impulsive. Vrei sa faci ceea ce ti-ai propus si asta cat mai repede. Dar daca e vorba de o idee de business sau produs ai nevoie de timp, magazinul online nu apare cat ai pocni din degete.

Orice idee de business / produs trebuie sa fie validata, testata inainte de a fi implementata propriu-zis. Pentru ca, in definitiv, nu vrei sa cheltui sute sau mii de euro pentru un magazin cu produse care nu se vand, corect?

Astazi discutam despre 5 metode de testare a pietei si de validare a ideii tale. Afla cum sa iti testezi ideea de business / produs, cum sa obtii parerile sincere ale publicului si cum sa ai din start un magazin online care vinde chiar dinainte de a fi lansat.

1. Studiu de piata

Pana acum, printre recomandarile mele se numara si vorbitul cu prietenii si familia. Dar vezi tu, este foarte posibil ca aceste persoane sa nu se incadreze in segmentul de piata catre care vrei sa te adresezi. Poate pentru ei produsul sau ideea ta nu aduce niciun beneficiu, nicio utilitate.

Totusi, poti sa vorbesti linistit cu prietenii si familia insa nu te lasa influentat prea mult de parerile primite. In schimb, foloseste altfel de tactici pentru a obtine feedback real de la audienta catre care vrei sa vinzi.

  • Contacteaza-ti piata tinta

Desigur, indiferent de ideea de business sau produs, printre primele lucruri pe care trebuie sa le rezolvi se numara si stabilirea publicului targetat – catre cine vinzi. Iar in functie de acesta, s-ar putea sa iti fie foarte usor sa intri in contact cu oamenii respectivi.

    • Website-uri – daca oamenii din publicul tinta au un website (se intampla uzual in B2B), cauta informatiile de contact si trimite-le un email cu oferta ta (sau da-le un telefon)
    • Bloguri – vrei sa vinzi servicii / produse catre calatorii pasionati? Cauta bloguri de travel si turism si spune-le despre ideea ta
  • Comunitati – ai toate sansele sa dai peste comunitati din nisa ta, unite in jurul unui factor comun (demografic, interese etc.). Pune intrebari despre ideea ta de business / produs si cere-le feedback.

Desigur, exista si modalitati de contact in afara internetului: poti sa participi la un eveniment din nisa pe care vrei sa intri si sa discuti cu oamenii prezenti, poti sa vorbesti in persoana cu un potential client (B2B) etc.

  • Chestionare

Niciun studiu de piata fara chestionare 🙂 . Chiar daca acest instrument este, in sine, unul traditional, nu exista o modalitate mai buna de a obtine raspunsuri si pareri direct de la audienta targetata.

Daca ai deja un landing page sau un site, foloseste un instrument precum Omniconvert pentru a a-ti adresa intrebarile, centralizeaza raspunsurile si analizeaza-le. In landing page poti afisa informatii despre produsul tau si sa inviti oamenii sa completeze chestionarul in schimbul unui discount la lansarea acestuia.

Daca nu ai inca un site, creeaza un chestionar si distribuie-l in comunitatile online sau vorbeste cu un influencer din nisa ta pentru a-l promova in site-ul lui / pe pagina de Social Media.

  • Analiza concurentilor

Multi se gandesc la concurenta ca la sfarsitul lumii. Si nu e ok, concurenta poate fi un lucru foarte bun pentru o idee de business. Totul tine de modalitatea prin care tu, un incepator pe piata, alegi sa iti diferentiezi ideea, abordarea si produsele.

Chiar daca acum suferi de insomnie la gandul numelor uriase care activeaza in nisa ta, sfatul meu este sa lasi scenariile horror la o parte si sa gandesti asa: daca exista cerere pe piata pentru produse de tipul celor pe care vrei sa le vinzi, daca oamenii sunt dispusi sa plateasca, inseamna ca e loc si pentru tine.

Ai nevoie doar sa vii cu alte idei in jurul ideii de produs / business prin care sa fii mai bun, sa fii diferit fata de concurenta sau sa te adresezi unui alt public.

Uite, de exemplu, daca vrei servicii de web design, pe net gasesti mii de oameni care fac acelasi lucru. Dar faptul ca restul de 999 de astfel de firme sau freelanceri l-au vazut pe primul ca ofera aceleasi servicii, nu i-au oprit sa faca aceeasi chestie, nu-i asa?

Gandeste-te de la inceput cu ce esti diferit sau cauta o alta audienta decat concurenta.

2. Minimum Viable Product

Un MVP, prototip sau in orice alt fel vrei sa il denumesti reprezinta cea mai simpla forma a ideii tale care poate fi totusi vanduta ca un produs complet. Vezi imaginea de mai jos pentru a intelege mai bine conceptul.

minimum-viable-product

Indiferent de nisa ta, stabileste din start care sunt functionalitatile minime de care are nevoie produsul tau pentru a functiona – si apoi, incepe sa il promovezi agresiv.

Foloseste un landing page, un blog sau chiar website-ul, descrie-ti produsul si invita oamenii sa il cumpere sau sa isi lase adresa de email pentru a fi anuntati in momentul in care produsul final va fi lansat.

De asemenea, poti folosi aceste medii pentru a vinde chiar fara sa ai un stoc, fara sa ai propriu-zis produsul. De exemplu, Nick Swinmurn, fondatorul Zappos, a inceput in acelasi fel. Acesta a lansat un magazin online de incaltaminte fara sa fi cumparat nici un pantof. In momentul in care clientul comanda, Nick cumpara produsul de la un magazin local si il trimitea personal.

Website-ul are doar rolul de a face impresie si de a convinge clientii sa cumpere. Ce se intampla de fapt in spate, ca faci dropshipping, ca ai un stoc sau ca faci produsul de la 0 in momentul comenzii, este doar treaba ta. Important este sa livrezi produsele iar in momentul in care comenzile vin constant, automatizezi.

3. Butonul de Cumparaturi Gomag

Lansat chiar saptamana trecuta, Butonul de Cumparaturi este un modul unic pentru o platforma romaneasca si il gasesti doar la Gomag.

Si da, e exact ceea ce ai asteptat de mult. Butonul de cumparaturi iti permite sa vinzi direct din blog, din pop-up sau orice site non-ecommerce prin plasarea unui buton de adauga in cos (sau orice alt CTA doresti), impreuna cu specificatiile de baza despre produs (denumire, imagine, pret si reducere, daca este cazul).

Practic, inainte sa finalizezi constructia magazinului tau online, tot ce ai de facut este sa creezi un landing page optimizat / un articol pe blog, cu un continut interesant si sa implementezi butonul de cumparaturi.

buton-cumparaturi-gomag

De ce este eficienta aceasta metoda de testare?

Simplu, deoarece este natural sa prezinti produsul cititorului din blog si sa il inviti sa cumpere, dupa ce a citit un intreg articol despre acesta.

De asemenea, foloseste butonul de cumparare pentru a colecta pre-comenzi, pentru a testa design-ul viitorului tau site prin crearea unui landing page / pagina de prezentare cu cateva produse si buton de adauga in cos.

Vrei sa vezi practic cum functioneaza butonul de cumparaturi?

Citeste Vinde Cu Butonul De Cumparaturi: Premiera Gomag, descopera mai multe detalii despre modul si foloseste butoanele implementate in blog pentru a intelege procesul de comanda.

4. Shadow testing (sau cum sa vinzi ideea, inaintea produsului)

O alta tactica pe care o poti folosi, cunoscuta sub numele de Shadow testing, se refera la procesul de a vinde o oferta, inainte ca aceasta sa existe. Desigur, in acest joc nu ai voie sa trisezi nicicum ci trebuie sa fii complet sincer cu oamenii de la inceput si sa le spui ca produsul tau inca nu exista.

Sa zicem ca vrei sa iti faci un magazin online cu tricouri si deocamdata ai cateva variante de design in care ai incredere ca vor fi castigatoare. Problema e ca nu dispui inca de capitalul necesar pentru a face investitia intr-un numar mare de produse.

Folosind ideea shadow testing, creeaza un landing page sau un site unde afisezi variantele de design cu posibilitate de pre-comanda, perfect functionala – de asemenea, cu conditia ca nu vor trebui sa plateasca pana in momentul in care tricourile sunt gata de livrat.

Ideea e ca atunci cand folosesti aceasta tehnica, ai posibilitatea de a obtine feedback real de la clienti reali, oameni dispusi sa scoata cardul din portofel si sa iti dea banii. De asemenea, tehnica minimizeaza riscurile ce insotesc mereu lansarea unui produs nou.

5. Upsell la un produs existent

Hai sa zicem ca ai deja un produs sau un serviciu la un pret ok dar vrei sau ai si o varianta premium (produsul nou) pe care nu stii cum sa o aduci in discutie.

Tocmai de aceea ai nevoie sa faci upsell. Prezinta-ti produsele existente dar ofera si posibilitatea de a comanda produsul nou, imbunatatit, care are mai multe beneficii pentru client.

Este o metoda eficienta de testare din moment ce nu prea ai nimic de pierdut; daca clientul nu vrea produsul nou, in cele mai multe cazuri va ramane la produsul initial iar tu obtii vanzarea. Desigur, analizeaza cu atentie procentul celor care au comandat produsul nou si trimite-le un email cu un chestionar in care le ceri opinia / un testimonial.

Foloseste apoi aceste informatii in crearea paginii de produs pentru varianta premium.

Citeste si: Cum sa faci upselling cu Gomag si sa obtii mai mult profit

Dupa cum observi, cele 5 modalitati de testare despre care am discutat mai sus nu sunt nici scumpe, nici greu de realizat. Poti folosi tacticile in mod combinat, de exemplu, sa ai un landing page sau blog cu buton de cumparaturi Gomag pentru un MVP. Sau sa folosesti reclame Google AdWords pentru a atrage trafic in landing page-ul tau pentru pre-comanda.

Cel mai bun sfat pe care pot sa ti-l dau este sa nu te intinzi foarte mult nici cu testarea. Magazinul tau online nu trebuie sa fie perfect pentru a fi lansat. Urmeaza pasii multor fondatori cu experienta in eCommerce si incepe sa vinzi cat mai repede.

Pentru magazinul tau online pe platforma Gomag lucrurile se simplifica mult datorita modulului Butonul de Cumparaturi dar si modulelelor de creare landing page si pagini in site. Foloseste din start Gomag pentru a vinde, chiar dinainte de lansarea completa a magazinului.

Iar daca ai o idee de business, un magazin online existent pe o alta platforma sau vrei sa folosesti la maximum oportunitatile din piata de eCommerce, te invit sa incerci gratuit platforma eCommerce Gomag, pentru 15 zile.

Vino doar cu ideea iar noi iti oferim solutia pentru un business online complet, castigator din prima zi!

Vezi cum faci prima vanzare in mai putin de 30 de zile

Cosmin Daraban