Tu stii de ce este important sa faci storytelling in email marketing? Sa spui povestea afacerii tale prin email?

Povestea afacerii tale ii determina pe cei din jur sa aiba o atitudine mai apropiata fata de brand-ul tau si fata de produsele pe care le comercializezi. Vreau sa stii ca poti sa spui povestea afacerii tale prin email marketing in asa fel incat aceasta sa creeze o conexiune emotionala cu abonatii tai. 

In articolul de azi, mi-am propus sa iti dau cateva sfaturi despre cum sa creezi un continut captivant pentru abonatii tai. Si despre cum sa spui povestea afacerii tale, sa faci storytelling in email marketing, in asa fel incat aceasta sa ramana in mintea acestora.

via GIPHY

Storytelling-ul este o forma de comunicare prin care spui povestea afacerii tale. Acest fel de a impartasi informatii cu oamenii este eficient de cand lumea si capteaza atentia a tot mai multe persoane. Iar o ocazie foarte buna de a spune povestea afacerii tale in acest fel este prin email marketing. 

Cu ajutorul storytelling-ului reusesti sa transmiti informatii publicului tau tinta, in cel mai usor de inteles mod, astfel incat cel care citeste sa se simta mai familiar cu brand-ul tau.

Povestea afacerii tale trebuie sa contina toate evenimentele prin care a trecut brand-ul tau. Trebuie sa contina ideea care a dat nastere business-ului, misiunea, principiile afacerii si, nu in ultimul rand, parcursul acesteia. Iar avand in vedere ca afacerea ta continua sa existe, email-ul prin care transmiti povestea acesteia trebuie actualizat an de an. 

3 mari avantaje date de storytelling in email marketing

1. Cu ajutorul povestilor vei reusi sa creezi o legatura emotionala intre clienti si brand

Avand in vedere ca oamenii sunt mai predispusi la cumparaturi bazate pe emotii, o poveste bine spusa poate influenta atitudinea acestora fata de brand-ul tau. Posibilii tai clienti se vor adapta ritmului povestii tale si o vor trai ca si cum ar fi povestea lor. Iar in acest fel se vor identifica cu brand-ul tau si posibilitatea ca ei sa devina clientii tai fideli este una foarte mare. 

2. Cu ajutorul povestilor abonatii tai iti tin minte mult mai usor brand-ul

O poveste convingatoare si bine relatata contribuie la cladirea unei relatii intre tine si clienti tai. De-a lungul timpului s-a demonstrat ca mesajele expuse in fata clientilor sub forma unei povesti se intiparesc in mintea acestora de 22 de ori mai repede decat mesajele seci. 

3. Cu ajutorul povestilor iti ajuti posibilii clienti sa iti descopere brand-ul

Povestile reprezinta o modalitate prin care prezinti misiunea si valorile afacerii tale. Acestea iti ofera posibilitatea sa scoti in evidenta caracteristici care te fac diferit de competitori. In momentul in care alegi sa vorbesti despre brand-ul tau, despre experientele prin care ai trecut de-a lungul anilor si despre evolutia afacerii, le permiti clientilor tai sa inteleaga mai bine intreaga companie. In acest fel vor fi constienti de problemele, situatiile pe care produsul/serviciul oferit de tine le poate rezolva. 

Acestea sunt trei avantaje importante de care poti beneficia daca alegi sa faci cunoscuta povestea afacerii tale atat prin newslettere, cat si pe site. 

Si cine nu isi doreste asta pentru propria afacere?

Citeste si: Storytelling in eCommerce – Cum sa vinzi fara sa dai impresia ca vinzi ceva

Hai sa vedem impreuna care sunt principalele ingrediente de care ai nevoie pentru ca povestea afacerii tale sa fie una de succes: 

1. Personaj principal

Dupa cum bine stim inca din copilarie, fiecare poveste are nevoie de un personaj principal. In cazul nostru nu vorbim despre un print chipes si viteaz, sau despre o preafrumoasa printesa. 

Personajul principal al povestii noastre poate fi: produsul vedeta al afacerii tale, afacerea in sine, clientul ideal sau un personaj care reprezinta afacerea. Aici poti sa mentionezi:

  • cine este cel care a infiintat compania;
  • de unde si cum a venit ideea afacerii, a produsului sau serviciului pe care il vinzi;
  • cine a creat logo-ul – identitatea site-ului;

2. Actiune 

Dupa alegerea si prezentarea personajului principal, presupunem ca ai captat deja atentia cititorilor. Urmeaza sa povestesti despre obstacolele pe care afacerea ta le-a intampinat de-a lungul anilor. Despre lectiile pe care le-ati invatat, despre greseli, lucruri facute bine, oamenii din spate si, nu in ultimul rand, evolutia intregului business.

3. Beneficii

Dupa ce ai pus personajul principal si actiunea in contextul potrivit, prezinta-le abonatilor tai si beneficiile pe care le vor avea de pe urma afacerii tale. Lasa-i sa constientizeze beneficiile pe care le vor castiga folosind produsele tale. Sa afle cum pot sa colaboreze cu tine. Cum ii va ajuta aceasta colaborare si cum le vor fi de folos produsele sau serviciile oferite de tine.

Nu uita in acest mesaj sa inserezi si un call to action. Cu ajutorul acestuia ii vei motiva si ii vei determina pe cei care citesc textul sa iti comande produsele, sa le incerce si sa profite de beneficiile acestora. 

Citeste si: Promovarea unui produs pe email – Idei creative pentru mai multe vanzari

Pune cap la cap toate aceste informatii si incepe sa creezi povestea afacerii tale. In ceea ce priveste email marketing-ul, exista doua tipuri principale de newsletter prin care ai posibilitatea sa transmiti o astfel de poveste. Nu trebuie insa sa ramai in aceste tipare. 

1. Povestea liniara 

Genul de poveste liniara poate fi folosita pentru a prezenta principalele evenimente ale povestii. Evenimente prezentate in ordine cronologica, exact asa cum s-au intamplat. De cele mai multe ori, in cadrul unei povesti liniare tu controlezi intreaga poveste. Cititorul nu poate sa intervina in nici un fel asupra acesteia. Aici poti prezenta echipa si compania intr-un mod usor de citit si de inteles pentru toata lumea. 

email poveste liniara

2. Povestea interactiva

Genul de poveste interactiva ofera  – pe langa informatii despre brand – posibilitatea cititorilor sa aiba un minim de control asupra fluxului povestii. Acest control se traduce prin interactiunea cu anumite parti ale continutului mail-ului. 

Pentru a utiliza povesti interactive, este suficient sa legi anumite texte sau imagini de pagini din site-ul tau. Ai posibilitatea ca, pe langa informatiile despre afacerea ta si despre produsele tale, sa permiti abonatilor sa ajunga cu un singur click direct in site-ul tau.

email poveste interactiva

Sa vedem cateva tipuri de campanii de email marketing, care reusesc prin newslettere sa transmita mesaje interactive, care dau autoritate brandului si care sunt in acelasi timp interesante pentru cititori. 

Newsletter cu prezentarea unei povesti de succes

Ofera posibilitatea abonatilor tai sa afle ori de cate ori brand-ul tau este premiat. Sau permite-le clientilor tai sa vorbeasca in numele tau si creeaza un newsletter cu testimonialele acestora. 

email poveste de succes

Newsletter cu sfaturi utile din partea specialistilor

Domeniile in care poti sa oferi sfaturi clientilor tai sunt variate, pe-atat cat sunt de variate si afacerile. Prezinta-le acestora produsele si cum pot, cu ajutorul acestora, sa aiba o viata mai sanatoasa, sa isi distreze copii, sa transforme o zi la birou intr-o zi de concediu, sa se simta in propria sufragerie ca intr-un cinematograf etc.

email sfaturi utile

Newslettere care folosesc GIF-uri

In 2020 GIF-urile sunt un instrument care aduc plus valoare destinatarului. Poti sa adaugi butoane de call to action animate, spot-uri interactive, scurte video-uri despre cum pot fi folosite produsele tale sau despre ce parere au clientii tai despre acestea. GIF-urile capteaza atentia abonatilor si contribuie la cresterea ratei de click a newsletter-elor tale.

email GIF

email gif

Newslettere de sezon

Exista anumite perioasde cand oamenii cumpara mai mult ca de obicei. Tu, ca proprietar de magazin, trebuie sa profiti de fiecare ocazie si sa creezi atat promotii, cat si newsletter-e prin care abonatii tai sa fie primii care afla de ofertele pe care le vei avea.

Cateva din evenimentele de care nu trebuie sa uiti de-a lungul unui an sunt: Valentine’s Day / Dragobete, 1 / 8 Martie, 1 Aprilie, Pastele, inceputul scolii, Halloween, Black Friday, Mos Nicolae, Craciun, Revelion, reduceri de inceput de an. 

email de sezon

Comanda acum Ghidul Vanzarilor pe E-mail si ai Calendarul complet pentru toate evenimentele din an + Super tips & tricks practice, la fiecare tip de email.

ghidul-vanzarilor-pe-e-mail

Newsletter pentru sarbatoritii lunii 

Orice produs, indiferent de nisa, poate fi un cadou pentru cineva drag.

Cu siguranta exista in baza ta de date cate o persoana pe care sa o sarbatoresti in fiecare luna a anului. Iar daca nu, cu siguranta va exista cel putin o persoana care cauta cadoul perfect pentru un prieten, un membru al familiei, iubit/iubita etc. Aceasta este abonata la newsletter-ul tau, iar faptul ca ai o campanie speciala pentru sarbatoritii lunii ii va usura alegerea in ceea ce priveste cadoul. 

email sarbatoritii lunii

Indiferent de eveniment, fiecare newsletter pe care il trimiti poate sa transmita o poveste. Poate sa spuna ceva despre tine, despre brand-ul tau, despre produsele tale.

Poate sa fie o rezolvare pentru problemele abonatilor tai. Poate sa fie exact informatia de care acestia au nevoie pentru a face urmatorul pas. Poate sa fie un sfat, un tutorial despre cum sa iti foloseasca produsele. Poate sa fie un articol despre beneficiile produselor tale sau testimoniale cu parerile clientilor.

Indiferent de ceea ce doresti sa transmiti, asigura-te ca newsletter-ul tau nu va fi doar unul comercial si atat.

Foloseste storytelling in email marketing. Acesta este un instrument magic cu ajutorul caruia vei crea email-uri de neuitat. Vei oferi continut de calitate abonatilor tai. Si ii vei face pe acestia sa iti indrageasca si sa aiba incredere in brand-ul tau. 

Inspira-te cu incredere din exemplele de mai sus. Creeaza continut care sa iti reprezinte brand-ul, care sa transmita abonatilor tai valorile si principiile dupa care va ghidati.

Profita de avantajele email marketing-ului si impartaseste fiecare eveniment important cu abonati tai. Foloseste principalele ingrediente care fac dintr-o poveste obisnuita una unica si contureaza-ti propriul stil de a transmite informatii catre abonatii tai. 

Citeste si: 8 trenduri in Email Marketing 2020 pentru un magazin online de succes

Incearca platforma gratuit timp de 15 zile si vezi cum te ajutam sa vinzi online. Gasesti, de asemenea, mai multe informatii atat despre email marketing, cat si despre storytelling si alte activitatil de marketing in Academia Gomag si pe blog-ul SilkWeb sau Gomag. 

Acum este randul tau sa iti faci cunoscuta povestea! 

Descopera si alte idei de afaceri.

Orsi