Ca proprietar de afacere, esti constient ca nu traiesti si nici nu vinzi intr-o bula.
Esti interconectat (sau ar trebui sa fii) cu un intreg ecosistem, din care fac parte diferiti jucatori: clientii, echipa, competitorii, furnizorii de produse, furnizorii de servicii etc.
As vrea sa ne concentram putin asupra furnizorilor.
Vei colabora atat cu furnizori de produse – in cazul in care nu produci tu marfa, cat si cu furnizori de servicii, precum transportatori, procesatori de plati, aplicatii facturare, efulfillment, integratori cu diverse platforme, agentii sau colaboratori pe marketing etc.
Lista e lunga si depinde de tipul tau de business si de nevoile pe care le ai.
Daca esti la inceput si nu stii ce pasi anume sa faci pentru a colabora cu furnizorii doriti, articolul nostru iti va da o idee. Afla cum sa generezi o relatie buna de colaborare cu diversi furnizori si cum sa o intretii.
Cuprins Cum sa colaborezi cu furnizorii in eCommerce
- Asigura-te ca iti intelegi business-ul, inainte de toate
- Documenteaza-te despre potentialii tai furnizori
- Pune intrebari clare si acorda atentie detaliilor
- Nu te concentra pe pret, ci pe beneficii
- Negociaza cu mai multi furnizori
- Gandeste ca un furnizor
- Construieste o relatie bazata pe incredere
- Strategii sa ai o relatie buna cu furnizorii tai
1. Asigura-te ca iti intelegi business-ul, inainte de toate
Contrar asteptarilor, primul pas cand vrei sa colaborezi eficient cu furnizorii tai, este sa te uiti bine in ograda ta si sa iti intelegi business-ul cat mai complet.
De ce?
Pentru ca trebuie sa stii ce ai nevoie, astfel incat sa poti explica partenerilor tai, iar ei sa iti ofere solutiile potrivite pentru tine.
Ar trebui sa cunosti specificatiile produselor pe care vrei sa le vinzi, atat in momentul in care discuti cu un potential furnizor de produse, cat si cand i le explici unui furnizor de servicii, precum un transportator – sa stie ce conditii trebuie sa iti ofere pentru livrarea marfii tale.
Functioneaza si din celalalt punct de vedere.
Poate un furnizor vrea sa iti ofere ceva ce nu ai nevoie sau nu ti se potriveste. Dar daca stii ce asteptari ti-ai setat si care sunt necesitatile tale, vei putea spune nu, fara complicatii si fara intarzieri, pentru a indrepta discutia in directia potrivita.
De asemenea, furnizorii de produse sau servicii iti vor putea prezenta oferte de pret corecte si concludente atunci cand stii precis ce functionalitati sa le ceri.
2. Documenteaza-te despre potentialii tai furnizori
Urmatorul pas din acest proces este sa cauti furnizori pentru serviciile sau produsele de care esti interesat.
Unde? Peste tot unde poti. Nu iti fie teama sa incerci – in cel mai rau caz nu ti se raspunde sau primesti un nu. Si atunci poti sa intrebi in alta parte.
Cauta pe net, pune intrebari prin grupul tau de prieteni sau pe comunitatile de profil (grupuri Facebook, forumuri etc.), cauta oferte en-gross sau la bursa.
Odata ce ti-ai facut o lista cu potentiali furnizori, in functie de produsele sau serviciile pe care ti le doresti, incepe sa te documentezi despre acestia.
Cauta-le site-urile, paginile social media, mentiunile pe internet sau in presa. Discuta inclusiv cu alti proprietari de afaceri care colaboreaza cu acesti furnizori si afla ce le place SI ce nu le place.
Compileaza cate un rezumat langa fiecare nume din lista.
Cu cat esti mai pregatit si stii mai bine ce iti poate oferi fiecare furnizor, cu atat discutia voastra va fi mai directa si mai productiva.
Citeste si: Cum gasesc produse tinta cu care sa pot avea succes de la inceput
3. Pune intrebari clare si acorda atentie detaliilor
Incearca sa discuti personal cu reprezentantii furnizorilor cu care vrei sa colaborezi. La telefon sau chiar fata in fata, daca e cazul.
Fii pregatit cu lista ta cu detalii despre furnizorii respectivi, dar si o lista cu intrebari sau cerinte pentru care iti doresti raspunsuri personalizate.
Foarte probabil, in urma acestei discutii, persoana cu care ai interactionat te va invita sa iti trimiti intrebarile / cerintele si in scris, astfel incat sa iti poata oferi detalii suplimentare sau raspunsuri complete, in urma unei analize sau a unor calcule.
Astfel, vei economisi timp si vei face primul pas cu dreptul in aceasta relatie. Foloseste-te de email pentru a cere exact detaliile de care esti interesat, dar si pentru a avea o dovada scrisa a ceea ce ai aflat.
Rareori iti poti aminti cu exactitate ce ai discutat la telefon sau fata in fata. Detaliile se pierd usor. Dar in scris, le poti revedea oricand ai nevoie.
4. Nu te concentra pe pret, ci pe beneficii
Am ajuns in momentul in care tin sa iti amintesc ca intr-o relatie comerciala pe termen lung, mai ales cand vrei sa faci business si profit, nu trebuie sa te cramponezi din prima in pret.
Fii atent mai degraba la beneficiile pe care le ai de castigat. Poate o oferta este putin mai scumpa decat alta, dar include timp mai rapid de livrare, servicii sau garantii extra.
Ori ai posibilitatea sa colaborezi cu o echipa de care te simti personal apropiat, deoarece iti ofera suport si sprijin suplimentar, chiar fara sa il ceri in mod specific.
Sau poate o anumita oferta include potentiale extinderi catre o piata mai mare pe viitor, chiar daca pe moment pare scumpa.
Orienteaza-te catre furnizori ce iti pot permite sa cresti si care sa te sustina prin serviciile extra pe care le ofera (nu mai vorbesc de exactitatea cu care serviciile negociate respecta promisiunile initiale).
5. Negociaza cu mai multi furnizori
In definitiv, pretul si beneficiile primite pot fi subiectul unor negocieri. Intotdeauna o oferta va depinde de o multitudine de factori – niciun furnizor nu e prea inflexibil, pentru ca pana la urma, vrea si el sa vanda si sa faca profit.
Sfatul meu este sa contactezi mai multi furnizori din lista ta. Nu accepta prima oferta si mergi incontinuu cu ea, mai ales daca nu simti 100% sigur ca ai luat cea mai buna decizie pentru tine si viitorul afacerii tale.
Negociaza cu mai multi furnizori. Si nu uita sa lasi un canal deschis de comunicare, pentru ca nu stii niciodata ce iti rezerva ziua de maine.
Poate vei creste intr-un ritm galopant sau poate vei dori sa schimbi ceva, astfel ca un contact initial te poate ajuta sa inchei rapid un nou contract atunci cand vei avea nevoie.
Citeste si: Ce sa nu uiti inainte sa deschizi un magazin online
6. Gandeste ca un furnizor
Nu trata negocierile cu furnizorii ca pe o batalie a vointelor. Sau ca pe o schema in care cealalta persoana vrea sa te manipuleze sa platesti prea mult sau sa dai prea mult.
Furnizorii tai au o afacere, la fel cum ai si tu. Asa ca e normal sa isi doreasca profit si sa fie platiti corect pentru serviciile sau produsele pe care le ofera, astfel incat sa poata sa faca asta in continuare.
Si ei trebuie sa plateasca salarii, taxe si alte cele, astfel incat sa aiba posibilitatea sa functioneze in continuare, sa isi respecte promisiunile facute clientilor. La fel cum o faci si tu.
Incearca sa le intelegi modelul de business, nevoile pe care le au ca afacere si responsabilitatile pe care le ai tu in partea ta de relatie.
Cand esti un client model, bine pregatit, dar si empatic cu modelul lor de business, veti colabora eficient, iar furnizorii tai vor face pasi extra pentru a se asigura ca relatia cu tine continua.
7. Construieste o relatie bazata pe incredere
Dupa ce gasesti furnizori de care esti multumit, cheia e sa ii pastrezi. Cum faci asta? Ii tratezi ca pe partenerii tai de business – ceea ce si sunt.
In momentul in care sunt multumiti sau chiar mandri ca au o colaborare cu tine, vei primi beneficii in plus sau chiar prioritate atunci cand ai o intrebare sau o anumita cerere.
Mai multe sfaturi despre cum sa pastrezi o colaborare fructuoasa cu furnizorii tai, vezi mai jos:
8. Strategii sa ai o relatie buna cu furnizorii tai
#1. Incearca sa ii intelegi
Orice companie inseamna ceva mai mult decat produsele sau serviciile pe care le vinde. Asa ca, atunci cand vrei sa iti imbunatatesti relatia cu furnizorii tai, tine cont de intreaga suita de elemente ce ii reprezinta.
Aici incluzi misiunea si valorile dupa care se ghideaza, tipul de marketing pe care il fac, eforturile de responsabilizare sociala, istoricul, planurile de viitor, propunerea unica de valoare.
De asemenea, uita-te la gradul de credibilitate pe care il au in piata, testimonialele si recenziile clientilor lor, articole din presa care ii mentioneaza si alte declaratii de la terte parti.
Iti va fi mai usor sa colaborezi cu un furnizor cand il intelegi si ii intelegi modul de a face business. Vei putea prevedea provocarile cu care se confrunta, sa il sustii daca este cazul si vei construi o relatie comerciala mai puternica.
Citeste si: +105 idei de afaceri pe care le poti incerca in acest an
#2. Incheie si respecta un contract de colaborare
Cand vrei sa fii profesional si sa construiesti o relatie de viitor, e vital ca fiecare dintre parti sa isi inteleaga in profunzime beneficiile si responsabilitatile. Asa ca lucreaza impreuna cu furnizorii tai pentru a construi contracte solide, care sa cuprinda tot ce trebuie sa stiti despre relatia voastra.
Cand ai o astfel de ancora, eviti potentialele frustrari, neintelegeri sau conflicte pe viitor. Ambele parti trebui sa isi cunoasca si sa isi asume angajamentele facute, pe baza contractelor incheiate.
#3. Identifica potentialele riscuri din interiorul firmei tale si rezolva-le
O colaborare fructuoasa cu furnizorii tai incepe cu o analiza a factorilor interni care ar putea disrupe ritmul de munca si relatia voastra.
Prin urmare, discuta cu furnizorii si incercati sa identificati din start potentialele riscuri, dar si cele mai potrivite solutii astfel incat colaborarea voastra sa nu fie afectata.
Pune-ti urmatoarele intrebari:
- Dispui de o tehnologie solida si avansata astfel incat integrarea intre voi sa fie continua si actualizata?
- Ai posibilitatea de a desemna sau angaja o persoana (sau o echipa, daca e cazul) specific pentru a intretine relatia cu furnizorii tai?
- Ai realizat un flux de lucru standard pentru colaborarea cu furnizorii, astfel incat fiecare angajat sa stie in fiecare moment ce are de facut?
Include aici si faptul ca trebuie sa discuti concret cu furnizorii pentru a te asigura ca iti vor comunica imediat schimbarile pe care le fac si care te-ar putea afecta.
De exemplu, o problema pe care am observat-o frecvent e ca furnizorii fac modificari in fisierele de import (sau modificari in modul in care se trimite informatia), iar tehnologia ce preia datele din aceste fisiere incepe sa dea erori in site-ul magazinelor online.
Cand furnizorii omit sa transmita ca au facut aceste schimbari, apar probleme sau chiar neintelegeri, pentru ca tu, ca antreprenor, nu stii de ce nu iti mai merge site-ul, si frustrarile se varsa pe programator sau pe furnizorul tau de solutii eCommerce.
#4. Foloseste tehnologia si automatizarea pentru preluarea informatiilor
Dupa cum spuneam inainte, integrarea site-ului tau cu furnizorii iti simplifica modul de afisare al produselor sau serviciilor pe site. Nu mai trebuie sa te ocupi tu manual de incarcarea datelor in platforma sau de modificarea lor, atunci cand numerele se schimba.
Daca ai multe produse, poate chiar de la furnizori diferiti, e cu atat mai recomandat sa iti integrezi magazinul cu acestia.
Iar cand colaborezi, de exemplu, cu un furnizor care vinde tot pe Gomag, iti punem la dispozitie un mod de integrare special, rapid, prin Gomag Link (detalii pe support).
In acelasi sens, exista programe de gestiune a relatiei cu furnizorii tai, incluzand actiuni operationale, comunicarea cu furnizorii, dar si intelegerea fluxului lor de lucru, pentru minimizarea riscurilor sau a neintelegerilor.
#5. Asigura-te ca aveti un mod clar de comunicare
Nu ai timp sa stai toata ziua la povesti cu furnizorii. Asta e clar.
Insa e important sa iti mentii relatia printr-o comunicare constanta. Cel putin lunar sau la un alt interval stabilit poti trimite sau cere un raport, in care sa fie incluse schimbarile realizate in ultimul timp, obiectivele si planurile, observatii asupra relatiei voastre comerciale etc.
In momentul in care furnizorii vad ca depui un efort pentru a comunica empatic si a le usura munca, incep sa te vada si ei ca pe un partener, nu doar un alt client.
De asemenea, daca poti, intalneste-te regulat cu furnizorii tai. Fa-le o vizita, invita-i la biroul tau sau tineti o sedinta pe Zoom, daca nu va puteti intalni personal.
Citeste si: Cum faci eCommerce B2B: vinde online catre alte firme
Indiferent ca acum esti la inceput, sau ai deja experienta in business, relatia cu furnizorii este o provocare importanta pentru tine.
Insa poti fi convingator si poti avea o relatie buna cu acestia daca aplici sfaturile pe care ti le-am dat mai sus. Sunt inspirate din actiunile pe care le facem noi, dar si ceea ce am observat ca fac clientii nostri. Asa ca sunt dovedite ca functioneaza 🙂
Daca esti in cautarea unei platforme eficiente, care sa te ajute in relatia cu furnizorii tai, dar si sa iti ofere instrumentele necesare pentru a vinde, te invit sa incerci Gomag.
Ai la dispozitie 15 zile pentru a testa platforma gratuit. Alege apoi abonamentul potrivit pentru tine si propulseaza-ti business-ul acolo unde visezi sa ajunga!
- GoMag si BusinessLeague fac echipa de lux impreuna. Modelul LuxuryBeauty.ro - martie 25, 2025
- Cum te ajuta Gomag Link daca esti furnizor de produse - martie 18, 2025
- Cum cresti valoarea cosului de cumparaturi chiar inainte de achizitie - martie 11, 2025