In ultima vreme am observat o multime de intrebari despre procesul de finalizare comanda.

Dar toate se pot rezuma la o singura intrebare:

Ce faci in pagina de checkout pentru ca oamenii care au adaugat produsele in cos, chiar sa finalizeze comanda?

Stiu ca este frustrant sa investesti bugete in Facebook Ads, in Google Ads, in SEO, sa duci oamenii in magazinul tau online, sa-i determini sa adauge produsul in cos… dar ei sa nu finalizeze comanda.

Vestea buna?

Exista cateva idei, sugestii, sfaturi pe care le poti aplica. 

Ca sa fii mai familiar cu ele, vezi video-ul cu 11 sfaturi pentru pagina de finalizare comanda in magazinul tau (plus o surpriza la final).

Cuprins: 11 Sfaturi pentru pagina de finalizare comanda in magazin

  1. Afiseaza numarul de telefon
  2. Utilizeaza aplicatii de chat
  3. Afiseaza testimoniale de la clienti
  4. Elemente de trust
  5. Evidentiaza butonul call-to-action
  6. One-Time Offer
  7. Pop-up recuperare cos
  8. Transport gratuit
  9. Cadouri in cosul de cumparaturi
  10. Atentie la aplicatiile utilizate
  11. Campanii de remarketing

1. Afiseaza numarul de telefon

Foarte multe comenzi se fac, inca, telefonic. Oamenii vor sa se asigure ca iau o decizie buna si ca echipa din spatele magazinului raspunde la telefon.

Acesta e sfatul meu: afiseaza in pagina de finalizare comanda numarul de telefon la care te pot contacta. Adauga si programul / orarul in care esti disponibil. 

Pentru ca exista persoane care suna in weekend sau dupa ora 21:00 sau la alte ore ciudate. Si adevarul e ca nu e prea confortabil sa raspunzi tuturor in momentul respectiv.

Afisarea orarului e un lucru de bun simt, e un gest de respect pentru clientii tai, dar si pentru echipa ta.

2. Utilizeaza aplicatii de chat

Exista o multime de aplicatii gratuite pe care le poti utiliza in platforma ta. Asigura-te ca in orele de program sau in momentele in care stau mai mult in pagina de finalizare comanda, cineva le raspunde.

Asigura-te ca ai pe cineva care poate sa raspunda la obiectiile sau intrebarile pe care le au clientii despre produsul tau sau despre brandul tau.

Iti recomand sa fie o interventie umana; dar poti automatiza niste procese repetitive daca folosesti aplicatii de Facebook Messenger, precum Manychat.

3. Afiseaza testimoniale de la clienti

Acestea sunt dovezi sociale ale faptului ca alti oameni au cumparat produsele tale si au incredere sa cumpere din magazinului tau. Dau incredere si altora sa faca acest lucru.

In procesul de finalizare comanda asigura-te ca afisezi testimoniale si ca acestea sunt insotite de fete umane, ale clientilor tai.

Astfel o sa castigi increderea – si oamenii cumpara atunci cand au incredere in furnizorul respectiv.

testimonial-checkout-poze

Citeste si: Invata Sa Generezi Testimoniale Puternice

4. Elemente de trust

Totul incepe de la icon-urile pe care le-ai setat in magazinul tau online. Acele mesaje grafice care vorbesc despre garantia produselor, despre partea de retur si mesajele definite. 

Poti sa mai utilizezi logo-urile procesatorilor de plati – oamenii care fac plati online cunosc deja procesatorii respectivi – sunt informatii familiare.

De asemenea, adauga logo-uri de la diferite entitati la care ai aderat, diferite organizatii sau premii pe care le-ai castigat, si le folosesc si alte magazine: de exemplu, Trusted sau GPeC.

5. Evidentiaza butonul call-to-action

Asigura-te ca butonul de finalizare comanda are o culoare total diferita fata de alte elemente grafice prezente in pagina de checkout.

Cum te asiguri? Departeaza-te 3-4 metri fata de desktop si vezi cat de bine iese in evidenta butonul de Trimite comanda. La fel poti proceda si de pe telefon.

Am vazut foarte multe greseli in aceasta directie si de aceea, repet, te asiguri ca – grafic – acest buton e cel mai evidentiat, iar elementele / culorile nu mai sunt prezente in alta parte din pagina de finalizare comanda.

6. One-Time Offer

Ai o oferta unica?

Foloseste aplicatia One-Time Offer, prin care poti sa le prezinti clientilor tai o oferta unica.

Poti sa asociezi produselor adaugate in cos un alt produs la un pret unic, pe care nu il mai pot gasi in alta parte in magazinul online.

De ce functioneaza? 

Foarte multi oameni fac achizitii la impuls si sunt atrasi de pretul unui alt produs / accesoriu, pe care il pot obtine impreuna cu produsul pe care si-l doresc deja si l-au adaugat in cos.

Iti recomand sa identifici foarte bine produsele asociate pe care le-ar cumpara oamenii impreuna cu produsele vandute de tine. 

Am vazut foarte multe exemple in care, dupa mai multe teste, clientii nostri au descoperit produse care grabesc acest proces de vanzare – functioneaza extrem de bine.

7. Pop-up recuperare cos

Acest pop-up se declanseaza doar atunci cand utilizatorul are intentia sa inchida pagina, sa iasa din pagina de finalizare comanda.

Aici poti sa stabileste vouchere / discount-uri pentru produsele pe care le-a adaugat utilizatorul in cos. Poti sa folosesti pop-up-uri multiple, sa stabilesti mai multe reguli in functie de criteriile respective, de categoria de produs sau de produsele pe care le-a adaugat in cos.

exit-popup-discount

8. Transport gratuit

Nu mai e niciun secret – majoritatea clientilor isi doresc sa primeasca gratuit produsele comandate.

De multe ori, suma produselor comandate este destul de mica si tu, ca antreprenor, nu iti permiti sa oferi transport gratuit. 

Dar poti sa definesti diferite reguli pentru care oferi livrare gratuita.

De exemplu, cand oamenii cumpara peste 100 de lei, 150, 200 – depinde de produsele tale si de marja pe care o au acestea, si ai activata o astfel de regula, clientii vad cat mai trebuie sa cumpere pentru a obtine transport gratuit.

Cand utilizatorul primeste ceva in mod gratuit are mult mai mari sanse sa duca la final procesul inceput, cel de finalizare comanda. Testeaza acest lucru.

9. Cadouri in cosul de cumparaturi

Clientii tai pot sa profite de acest lucru, vad ca primesc ceva in plus, au optiuni diferite de la tine versus alte magazine. E un artificiu prin care iti maresti, totodata valoarea cosului de cumparaturi.

Asa faci mai multi bani, plus cresc sansele ca utilizatorii sa duca la bun sfarsit comanda pe care tu doresti sa o faca.

cadou-in-cos

Citeste si: 6 Modalitati Prin Care Poti Creste Valoarea Medie A Comenzilor

10. Atentie la aplicatiile utilizate

Am vazut cazuri in care tool-urile respective au disturbat procesul de finalizare comanda. 

Anumite elemente grafice ale acestor aplicatii, pur si simplu au acoperit o parte din butonul de finalizare comanda, au acoperit bifa de consimtamant sau termeni si conditii.

Astfel, clientii nu au mai putut sa cumpere produsul respectiv, iar rata de conversie pe mobil a scazut foarte mult.

Cateodata, problemele apar de la aplicatiile terte parti care se folosesc in aceste procese. 

De aceea, iti recomand sa faci un test, sa te asiguri ca tot flow-ul este sigur si simplu de inteles pentru clientii tai. 

11. Campanii de remarketing

Adu inapoi oamenii care au lasat produse in cos.

In functie de notorietatea unui comerciant, a brandului tau, a marcii produselor pe care le vinzi, a pretului, sezonul in care vrei sa faci aceasta vanzare, procesul de achizitie difera.

Trebuie sa faci campanii de recuperare cos, si asta intr-un mod cat mai creativ si mai persuasiv pentru a determina oamenii care au ajuns acolo sa faca urmatorul pas.

remarketing-cos-aqualine

Stim ca exista 8-10-12-14 sau mai multe touch point-uri pe care un utilizator le are cu un magazin online, de la prima vizita, pana la finalizare comanda.

Aici iar depinde de o parte dintre factorii pe care i-am mentionat anterior.

Cand faci campanii de recuperare cos, asigura-te ca produsele se afla inca in cosul clientilor tai (platforma iti pastreaza produsele acolo), si poti face mai multe campanii de remarketing: cu un voucher de reducere, cu testimoniale sau campanii legate de obiectiile pe care le au oamenii atunci cand cumpara de la tine.

Citeste si: 10 Sfaturi pentru o pagina de finalizare comanda (aproape) perfecta

Despre cum faci campanii de remarketing avem chiar si un curs, in Academia de eCommerce Gomag. 

Mai multe informatii despre marketing-ul online, despre vanzari, procese, strategii pe care le poti aplica, gasesti in cartea eCommerce no Bull$#!t.

Ti-a placut video-ul de azi? Nu uita sa ne dai un like si sa te abonezi la canalul nostru de YouTube! 

Urmeaza si alte materiale care te vor ajuta sa vinzi mai mult si sa iti optimizezi procesele in magazinult au online.

Cosmin Daraban