Andreea Mosor este cofondatoarea Paturica Fermecata, un magazin online specializat pe vanzarea de produse pentru copii, realizate cu dragoste si daruire.

Produsele disponibile in cadrul magazinului sunt produse custom made, realizate din materiale de calitate superioara, care ofera o experienta deosebita atat pentru mamici, dar mai ales pentru cei mici.

In cadrul live-ului, Andreea ne-a impartasit povestea din spatele proiectului, despre cum si unde isi cauta motivatia pentru a depasi orice obstacol, dar si cateva sfaturi pentru cei care isi doresc un business in eCommerce.

Asculta episodul:

Cand atentia si grija se transforma in business

Andreea ne-a povestit ca ideea business-ului a pornit de la cei doi copii ai sai.

A pornit de fapt de la cei doi copii ai nostri, ei au fost motorul si oarecum scanteia spre deschiderea acestui business. […] Incercand tot timpul sa gasesc variantele si alternativele cele mai faine pentru ei, am zis “de ce nu”. Ceea ce imi doresc pentru copiii mei, e foarte posibil sa isi doreasca si alte mamici pentru copiii lor”, ne spune Andreea.

Dar aceste cautari nu s-au produs peste noapte. Andreea isi aminteste ca au fost necesari 3 ani de cautari si analize pentru a intelege ca este nevoie de altceva in piata.

Astfel, Paturica Fermecata ajunge sa se concretizeze pe 8 martie 2016. Iar de atunci reprezinta una dintre destinatiile preferate ale mamicilor care cauta produsele potrivite pentru cei mici.

despre-magazin-paturica-fermecata

Clientele mamici: O comunitate aparte

Andreea ne spune ca lucrul cu clientele mamici este o provocare, dar o provocare care o ajuta sa dezvolte business-ul si sa il duca la urmatorul nivel. 

Grija si intelegerea privind nevoile si cerintele mamicilor sau a viitoarelor mamici au ajutat-o sa le ofere cele mai bune produse si sa isi imbunatateasca serviciile.

Este dinamica si, in acelasi timp, cred ca este o nisa de clienti extraordinara. Se transmite multa emotie, primim multa emotie din partea mamicilor prin prisma faptului ca ele vin la noi si spun ca vor sa achizitioneze tot ce este mai bun pentru copilul lor”, ne spune Andreea.

Comunicarea permanenta si deschisa cu clientii magazinului, a dezvoltat si mai mult ideea de business. Mai exact, multe dintre produsele comercializate sunt sugestii din partea clientilor.

Drept urmare, daca iti doresti sa ai un business de succes, indiferent de nisa in care decizi sa activezi, aminteste-ti sa asculti feedback-urile clientilor si sa imbunatatesti acolo unde este necesar.

„Comunitatea este baza pentru noi. […] Avem mamici care revin, mamici care vin si ne spun: “vreau sa cumpar pentru ca mi-ati fost recomandati”, completeaza Andreea.

Cum sa gestionezi provocarile pentru un business de succes

Andreea ne spune ca provocarile sunt inevitabile intr-un business, dar ca diferenta o face modul in care le privim si alegem sa le gestionam.

„Cred ca ceea ce pare catastrofal pentru cineva, poate parea prea putin pentru altcineva care a mai trecut prin asta.”

De asemenea, Andreea ne-a povestit despre experienta pe care a avut-o cu business-ul in offline.

In 2019, Paturica Fermecata deschide doua magazine fizice, lucru bine primit de mamicile care erau incantate de ideea de a vedea si atinge produsele din magazin.

Ideea a functionat, insa nu pe masura asteptarilor”, ne spune Andreea.

Ce nu a mers?

Un brand mic care nu a avut suficienta putere pentru a se face cunoscut in offline.

Astfel ca, in ianuarie 2020, independent de situatia cu care ne confruntam la nivel global, Paturica Fermecata si-a regandit strategia de business si a inchis cele doua magazine fizice.

Andreea ne povesteste ca, desi nu poate parea asa la o prima vedere, aceasta decizie a fost una cum nu se poate mai buna pentru business.

O modalitate eficienta prin care Andreea se incarca cu energie si putere, pentru a face fata oricaror provocari de business, este sa intre in zona de recenzii din partea clientilor. 

„Avem 693 de recenzii de 5 stele.”

pareri-clienti-paturica-fermecata

Dar cum facem fata recenziilor negative?

Andreea ne spune ca trateaza recenziile negative cu multa seriozitate, deoarece o ajuta sa isi imbunatateasca serviciile si sa inteleaga directia pe care trebuie sa o ia business-ul.

„Un client nemultumit este, de fapt, pasul pe care il faci spre evolutie.”

In prezent, magazinul numara peste 150 de produse unice care raspund cu brio cerintelor clientilor.

Provocarile deschiderii unui magazin online

La inceput, Paturica Fermecata insemna o pagina de prezentare in social media, dar si multe sperante si dorinte de crestere din partea celor doi fondatori, Andreea si Olivian.

Trecerea la un magazin online a fost fireasca pentru cei doi.

Migrarea pe platforma Gomag a avut loc undeva prin noiembrie 2018, iar magazinul a intrat live in luna februarie a anului urmator.

Dar cum este relatia cu Gomag?

„Apreciez foarte mult instrumentele pe care le puneti la dispozitie si care sunt cruciale pentru noi. […] Sunt instrumente care ne dau noua puterea de a gestiona ceea ce avem pe site.”

Care sunt planurile de viitor pentru Paturica Fermecata?

Intentia noastra este sa iesim cu produsele international. Deja avem clienti care comanda, si nu sunt doar romani stabiliti in afara tarii. Este un proces de durata. Va trebuie sa lucram destul de mult la partea aceasta.

pareri-paturica-fermecata

Sfaturi pentru cei care vor sa intre in eCommerce

Andreea recunoaste ca au pornit la drum fara niciun plan, iar acest lucru nu a fost neaparat un lucru negativ, din contra.

„Am pornit exclusiv cu visul in fata. Ne-am educat foarte mult in ultimii 5 ani, pe toate planurile.” 

Andreea le recomanda persoanelor care doresc sa intre in eCommerce sa nu ezite si sa o faca acum.

Cu cat vei amana si vei analiza toate aspectele pe toate partile, cu atat vei gasi cusururi in orice si vei amana.

Retine!

Orice lucru are nevoie de timp pentru a se perfectiona, iar tu poti face acest lucru pe masura ce business-ul tau se dezvolta.

Riscul are si el farmecul lui. Si daca nu ar fi 50% castig, 50% pierdere, probabil ca nu am mai fi aici”, ne spune Andreea.

Asadar, daca ti-ai validat ideea, ai incredere in produsele tale si esti suficient de motivat pentru a incepe, acum este momentul sa iti deschizi un business!

Multumim, Andreea, pentru raspunsuri si inspiratie!

Cosmin Daraban