Am reusit sa iti captez atentia?

Daca nu ar fi adevarat, daca video-urile tale de vanzare n-ar performa asa cum vrei, nu ai fi aici sa citesti despre cum poti indrepta situatia.

Sigur, nu e placut sa accepti asta. Insa, la fel ca la intalnirile AA, faptul ca admiti ca ai o problema e primul pas spre recuperare.

Bun. Hai sa vedem impreuna cum sa gandesti video-uri de vanzare care sa tina clientii tai cu ochii lipiti de ecrane si cu degetul apasat pe Adauga in cos.

Cuprins Cum sa ai video-uri de vanzare care chiar… vand

  1. Elementul acaparant
  2. Instinctul primar
  3. Fii indraznet
  4. Cititorul de minti
  5. Trezeste curiozitatea
  6. Ofera speranta
  7. Storytelling

1. Elementul acaparant

Daca e sa numesc un singur lucru care face diferenta intre un video de vanzare dezamagitor si unul care starneste invidia oricarui om de marketing… acela e primul minut sau chiar primele secunde ale acestuia.

De ce e inceputul atat de important?

Pentru ca daca primele secunde ale video-ului nu atrag lead-ul, nu ii trezesc interesul si nu ii mentin atentia, oamenii nu vor continua sa il urmareasca.

Gandeste-te ca are probabil vreo 5 aplicatii deschise in acelasi timp, 3 notificari pe Facebook sau Instagram si o conversatie pe WhatsApp.

Daca elementul acaparant e slab, nici nu mai conteaza cat de bun e restul video-ului – foarte putini oameni il vor urmari pana la sfarsit.

De aceea e atat de important. Trebuie sa captezi atentia.

Aceleasi reguli pe care le afli din copywriting despre TITLU se aplica si pentru inceputul unui video de vanzare.

formule-titluri

Nu iti lasa potentialii clientii sa frunzareasca prin materialul tau. Fa-i sa consume continutul rand dupa rand sau, in acest caz, secunda dupa secunda.

Ok. Intrebarea acum e: Cum iti “fortezi” audienta sa urmareasca video-urile tale de vanzare?

Nu te gandi simplu sau usor. Tinteste spre soc si uimire!

Exista multiple moduri in care poti aborda corect inceputul unui video de vanzare. Uite doar 3 idei:

  • Poti oferi o informatie fascinanta sau iesita din comun, dar relevanta. Intreaba-te intotdeauna ce te-ar face pe TINE sa urmaresti in continuare video-ul.
  • Poti folosi un sunet, o imagine sau o declaratie ciudata care sa creeze un efect de “ce a fost asta?!” in mintea oamenilor. Doar fii atent sa aiba o anumita legatura cu ce contine restul video-ului, altfel risti ca publicul sa simta ca a fost pacalit sa il urmareasca.
  • Poti folosi o secventa dintr-o stire relevanta astfel incat sa le schimbi perceptia de la faptul ca urmaresc un alt video de vanzare, la curiozitate si interes.

Acum e randul tau. Cum poti scurtcircuita mintea clientilor astfel incat sa acorde atentie video-ului tau de vanzare si sa lase deoparte ce alta activitate mai au?

Aceasta este misiunea ta, indiferent ca folosesti curiozitatea, socul, uimirea sau pur si simplu adevarate ciudatenii. Toate functioneaza. Incearca si vezi ce functioneaza anume pentru tine.

Citeste si: Cum iti organizezi strategia de continut pentru a-ti amplifica vanzarile [Checklist]

2. Instinctul primar

Cea mai usoara si mai rapida metoda prin care sa aduci la viata un video de vanzare varza este sa il faci sa starneasca emotii.

Nu e prima data cand auzi asta de la noi. Oamenii cumpara emotional, iar apoi isi justifica alegerea printr-un rationament.

Parintii nu cumpara inca o jucarie copiilor lor pentru ca ar avea neaparata nevoie de ea… o cumpara pentru a simti mandria ca sunt cei mai buni parinti din lume cand vad entuziasmul din ochii copiilor.

Cumpara o emotie, iar apoi folosesc pretul sau ocazia ca justificare pentru achizitie.

In nisa produselor pentru slabit sau pentru supravietuire vezi cel mai bine cum functioneaza instinctul primar ca element acaparant in video-urile de vanzare. Pentru ca SPERANTA unui corp suplu si FRICA sunt doua dintre cele mai motivante emotii.

Si daca lasam deoparte produsele consumate zi de zi (paine, de ex.), toate celelalte decizii de cumparare sunt luate emotional.

Cum poti sa folosesti emotiile in video-ul tau de vanzare?

Foloseste-te de cele mai impresionante testimoniale pe care le ai de la clientii tai. Adauga cuvinte puternice si incorporeaza-le in scenarii emotionale pentru a le spori impactul. 

Potentialii tai clientii trebuie sa se poata raporta la personajul povestii din video-ul tau de vanzare si sa treaca printr-un rollercoaster emotional datorita faptului ca situatia ar putea fi mai rea decat s-au gandit vreodata… fara produsul tau.

3. Fii indraznet

Norocul ii favorizeaza pe cei indrazneti. Mai ales in vanzari.

Continutul si cuvintele folosite in video-urile tale de vanzare ar trebui sa fie puternice, de impact. Nu zic sa strigi, ci sa ai idei indraznete care sa opreasca oamenii din scrollat prin unicitate.

cuvinte-puternice-exemple

Pentru a vinde, trebuie sa demonstrezi ca ai incredere in tine, in produsele tale si in afacere. Poti comunica asta prin copy curajos: cuvinte puternice, declaratii vehemente si exemple decisive.

Citeste si: 365 de idei pentru afaceri mici si medii [marketing & vanzari]

4. Cititorul de minti

”Nimeni nu ma intelege cu adevarat! As vrea sa existe cineva care sa inteleaga prin ce trec!”.

Acesta este gandul care se tot roteste in mintea clientilor tai. Se simt neintelesi, neapreciati, neiubiti. Pana cand ajung sa vada video-ul tau de vanzare, sufera.

Si cauta ceva care sa le usureze durerea. Iar aici intervii tu.

Trebuie sa intri in conversatia din mintea lor. Acesta este secretul: EMPATIA.

Cuvintele puternice, tehnicile de copywriting, bunele practici de structurare… toate acestea nu ajung sa aiba un impact asupra clientilor tai, daca tu nu le poti identifica punctele dureroase si nu le adresezi in video-ul de vanzare.

Oamenii vor sa se simta intelesi, validati si apreciati.

Cand faci asta in video, se creeaza automat o conexiune. Fauresti o legatura. Asta ii va face sa te urmareasca, sa dea click si sa cumpere de la tine.

Cand le demonstrezi ca intelegi punctele dureroase si ai cea mai potrivita solutie pentru ei, sentimentul ca li se ia o piatra de pe inima ii va face muuult mai deschisi sa cumpere.

Cum citesti in mintea clientilor tai?

Trucul este sa iti intorci situatia la 180 de grade, astfel incat sa iti vezi video-ul de vanzare din perspectiva lor, nu din perspectiva ta.

E usor sa pici in capcana si sa scrii despre tine, despre avantajele afacerii si despre cum faci tu lucrurile. In schimb, ar trebui sa incerci sa traiesti in mintea clientilor tai:

  • Ce e cel mai important pentru ei?
  • Care sunt problemele cu care se confrunta?
  • Ce emotii primare simt si de care sunt cei mai influentati?
  • Ce obiectii le apar in minte inainte de cumparare?
  • Ce ii motiveaza?
  • CE NU II LASA SA DOARMA NOAPTEA?

Informatiile din avatarele de clienti si discutiile cu potentialii clienti iti ofera raspunsuri la aceste intrebari. 

Foloseste-le cu cap in video-urile tale de vanzare si vei reusi sa construiesti incredere, astfel incat sa stimulezi decizia lor de cumparare.

5. Trezeste curiozitatea

Vrei ca potentialii tai clienti sa iti urmareasca video-ul de vanzare cu sufletul la gura?

Trezeste-le curiozitatea.

Fa in asa fel incat sa le fie MUSAI sa stie ce urmeaza. Cum poti sa faci asta?

Cea mai usoara metoda este sa deschizi o bucla.

Probabil ai mai vazut clip-uri de genul “o sa iti spun care este metoda 100% sigura sa faci primul milion de euro, dar mai intai…”.

E cumva evident ce urmeaza sa se intample. Functioneaza, insa tu o poti face mai subtil, astfel incat video-ul de vanzare sa curga natural.

Uite un exemplu:

Maria a reusit sa obtina 5.000 de euro in vanzari in prima saptamana de la lansare folosind un sistem simplu, fara sa isi cheltuie toate economiile, fara sa aiba nevoie de asistenta specializata si fara experienta anterioara in marketing.

E un sistem care poate functiona si pentru tine.

Si pentru a face asta, lasa-ma sa iti povestesc despre…”.

Sau alt exemplu:

“Adrian a reusit sa slabeasca 10 kg in doar 6 saptamani folosind un sistem la indemana, fara diete speciale, fara exercitii complicate si fara sa se infometeze.

E un sistem care va functiona si pentru tine.

Pentru a-l aplica, iti voi povesti despre…

E mai subtil sa incepi cu o dovada a faptului ca produsul sau serviciul tau functioneaza. In acelasi timp, le spulberi cele mai importante obiectii (“fara sa cheltuie…”, “fara sa se infometeze…”, pentru a le trezi curiozitatea.

Citeste si: 5 Modalitati de crestere a vanzarilor online

6. Ofera speranta

Odata ce ai atentia si interesul clientilor si le-ai dovedit ca ii intelegi (prin empatie), e momentul crucial sa le oferi speranta.

Raspunsul. Solutia.

Tu il detii, si ei il vor. 

Totusi, nu pune toate cartile pe masa dintr-o data. Ar fi o greseala.

Ofera-le speranta, creeaza o imagine a unui rezultat ideal si incalzeste-i sa fie super receptivi pentru solutia ta si pentru lucrurile bune ce urmeaza dupa cumpararea acesteia.

7. Storytelling

Gandeste-te la filmele bune ce te tin cu ochii lipiti de ecrane.

Pentru mine, pe cand eram mai tanar, e vorba de filme precum Indiana Jones, The Mummy (1999), Jurassic Park, Man in Black sau Jaws.

Povesti care te atrag intr-o calatorie sau pe un rollercoaster.

Daca acorzi putin atentie structurii filmelor de succes, vei observa cum puncteaza povestea si desfasurarea actiunii cu scene de actiune.

Cu cat mai explozive (la propriu sau la figurat), cu atat mai bine. De ce?

Pentru ca iti capteaza concentrarea, da un SOC atentiei tale.

Esti, normal, captat in poveste, in personaje si bam, dintr-o data ceva explodeaza, cineva moare sau ceva major se intampla si te orbeste.

Exista un ritm in aceste tipuri de filme, un ritm pe care ti-l doresti si in video-urile tale de vanzare, chiar daca nu ai la indemana efectele de Hollywood sau explozii.

Foloseste tehnicile traditionale de storytelling si acorda atentie ritmului pe care il au video-urile tale. Tine potentialii clienti cu ochii lipiti de ecrane si cu sufletul la gura sa afle solutia ta.

Citeste si: Storytelling in eCommerce – Cum sa vinzi fara sa dai impresia ca vinzi ceva

Sper ca materialul de astazi sa iti ofere cateva idei despre cum iti poti imbunatati video-urile de vanzare si rata de conversie.

Cel mai important lucru pe care ti-l pot spune este sa testezi cat mai multe lucruri, de preferat rapide si relativ ieftine. Pentru ca niciodata nu stii ce obtii, odata ce incepi sa aduci trafic pe ele.

Ai ajuns atat de departe, ti-ai construit un funnel, stii in ce punct te afli din punct de vedere al conversiilor, iar acum esti cu un pas mai aproape de video-uri de vanzare formidabile.

E timpul sa te bucuri de rezultate.

PS. Asigura-te ca site-ul tau – locul in care se intampla tranzactiile – este pregatit sa vanda. Foloseste functionalitatile platformei din plin pentru a obtine vanzari online profitabile, din nou si din nou.

Cosmin Daraban