Cand cu totii tintim acelasi obiectiv, e normal ca metodele standard prin care il atingem sa nu mai functioneze atat de bine.

Pana la urma, plaja de audienta nu e infinita. Cu atat mai putini clienti devin fideli.

Atragerea noilor clienti este o lupta continua pentru multi dintre antreprenori. Putine afaceri reusesc sa vina cu ceva nou sau extraordinar, astfel incat sa vanda profitabil si sa poata face fata competitiei. Cele mai multe se specializeaza, alegand mai degraba nise specifice.

Acum, n-as putea sa prevad exact pentru ce nisa cauti idei.

Astfel de materiale gasesti mai degraba aici, in colectia noastra de ghiduri pe industrie.

Insa te pot ajuta cu 5 idei universale care te vor ghida sa atragi noi clienti, ori mai degraba noi comenzi, incluzand aici si masa clientilor care se reintorc in magazin pentru a cumpara.

Asa ca, ramai alaturi de mine si hai sa vedem cum iti poti optimiza strategia, pentru a obtine mai multe rezultate.

 

Cuprins Idei si optiuni pentru atragerea unor noi clienti

  1. Valorifica informatiile pe care le ai despre actualii clienti
  2. Ofera experiente personalizate pentru clientii tai
  3. Integreaza metode vizibile pentru comoditatea clientilor
  4. Fa oferte si promotii exclusive per canal
  5. Creste valoarea perceputa prin experientele oferite

1. Valorifica informatiile pe care le ai despre actualii clienti

#1. Analizeaza feedback-ul acumulat pana acum:

Daca ai facut eforturi in aceasta directie, acorda-ti timp pentru a face o analiza detaliata a feedback-ului clientilor tai. Asa gasesti trenduri si modele care pot oferi indicii pretioase despre ceea ce le place clientilor tai si ceea ce ar putea fi imbunatatit.

#2. Implementeaza sondaje si chestionare:

Cere feedback direct prin sondaje si chestionare. In Gomag Insights ai o functie speciala in acest scop, pentru ambele tipuri de intrumente. 

Intrebarile bine formulate te vor ajuta sa obtii detalii specifice pe care nu le poti afla in alt mod, decat de la clientii tai.

#3. Monitorizeaza activitatea pe social media:

Monitorizeaza activitatea clientilor pe retelele de socializare. Comentariile si discutiile pe pagini sau in grupuri pot scoate la iveala atat afirmatii pozitive – pe care le poti folosi inclusiv ca testimoniale in site (cu acordul lor), cat si oportunitati de optimizare.

#4. Foloseste instrumente de analiza a datelor:

Foloseste instrumente de analiza a datelor pentru a extrage informatii valoroase din comportamentul online al clientilor. De exemplu, te poti uita cu atentie la paginile accesate frecvent, durata sesiunilor si traseul de navigare pe site.

Tot Gomag Insights te ajuta in aceasta privinta, cu date despre traficul general pe site, dar si tool-uri precum heatmaps, clickmaps si sesiuni inregistrate ale utilizatorilor in magazin.

#5. Creeaza profiluri detaliate ale clientilor:

Dezvolta avatare detaliate pentru diferite segmente de clienti, inclusiv preferinte, obiceiuri de cumparare, obiectii si niveluri de satisfactie. 

Aceste profile te vor ajuta sa gasesti elemente pentru personalizarea ofertelor.

#6. Fii deschis(a) la feedback negativ:

Nu ignora feedback-ul negativ. Priveste-l ca pe o oportunitate de a imbunatati si de a rezolva problemele. Un raspuns prompt si relevant poate transforma o experienta negativa intr-una pozitiva.

#7. Stabileste contact direct:

In cazul clientilor fideli, ia in considerare stabilirea unui contact direct pentru a discuta mai in detaliu. 

De exemplu, o conversatie telefonica iti poate oferi informatii pretioase si poate consolida relatia voastra, transformand clientii respectivi in nucleu de care are nevoie brandul tau pentru a creste.

#8. Actualizeaza datele in mod regulat:

Asigura-te ca datele despre clienti sunt actualizate in mod regulat. Schimbarile in preferinte sau comportamente pot influenta strategiile tale de marketing – tin cont inclusiv de sezonalitate si influentele din macro-mediu.

2. Ofera experiente personalizate pentru clientii tai

#1. Segmenteaza baza de date:

Grupeaza clientii in segmente bazate pe preferinte si comportamente de cumparare. In acest fel poti sa personalizezi ofertele in functie de nevoile fiecarui grup.

#2. Foloseste numele in comunicare:

Cuvantul care ne atrage atentia fara gres de fiecare data este… numele nostru, al fiecaruia. Asa ca, incearca sa te adresezi clientilor cu numele lor in comunicarile tale. Acest mic detaliu poate crea o conexiune personala si sa te faca memorabil.

#3. Fa recomandari personalizate:

Analizeaza istoricul de cumparaturi din CRM si foloseste Email & CRM Bot pentru a face recomandari personalizate. Clientii sunt mai deschisi sa ia decizia, in functie de preferintele lor.

personalizare-comunicare-magazin

#4. Implementeaza programe de loialitate personalizate:

Creeaza programe de loialitate adaptate la comportamentul de cumparare al fiecarui client. Ofertele exclusive sau punctele de fidelitate sunt must-have.

#5. Monitorizeaza interactiunile anterioare:

Inainte de a comunica cu un client, consulta istoricul interactiunilor anterioare pe site-ul tau. Asa vei putea sa livrezi mesaje relevante si sa eviti repetitia informatiilor.

#6. Personalizeaza comunicarile prin e-mail:

Adapteaza continutul e-mailurilor pentru a se potrivi preferintelor si istoricului de cumparaturi al fiecarui client. Mesajele personalizate au sanse mai mari sa capteze atentia.

#7. Ofera beneficii exclusive clientilor fideli:

Premiaza clientii fideli cu beneficii speciale, cum ar fi acces la vanzari in avans  sau produse exclusive. Aceasta abordare creste sentimentul de apartenenta la grupul special.

#8. Creeaza experiente personalizate pe site:

Modifica continutul si oferta de pe site-ul tau in functie de preferintele cunoscute ale utilizatorilor. Experienta personalizata pe site poate conduce la conversii mai mari. 

De exemplu, poti crea reduceri sau mesaje de marketing afisate doar cand clientul este logat in contul lui din magazin si/sau face parte dintr-un anumit grup de clienti.

Citeste si: De ce sunt super importanti primii tai 100 de clienti

3. Integreaza metode vizibile pentru comoditatea clientilor

#1. Optimizeaza site-ul pentru mobil:

Asigura-te ca site-ul tau este usor de navigat pe telefon. In unele cazuri, mai multe de jumatate dintre clienti acceseaza informatiile si fac cumparaturi de pe telefoane.

#2. Integreaza optiuni de cautare eficiente:

Implementeaza un sistem de cautare avansat si eficient. Clientii vor sa gaseasca rapid produsele sau informatiile dorite.

#3. Diversifica metodele de plata:

Simplifica procesul de checkout. Redu la minim numarul de pasi necesari pentru finalizarea unei comenzi si ofera optiuni multiple de plata, inclusiv BNPL si plata in rate.

gpayments-metode-de plata

#4. Asigura securitatea platilor online:

Transmite in mod clar masurile de securitate implementate pe platforma ta de plata, din homepage, pana in checkout. Comunica-le folosind icon-uri de trust, logo-urile procesatorilor de plati, informatiile detaliate in pagini etc.

#5. Fii transparent(a) in privinta stocurilor:

Actualizeaza in timp real stocurile produselor pe magazinul tau. Nimic nu poate frustra mai mult clientul decat sa descopere ca produsul nu este disponibil abia dupa ce a ajuns in cos sau mai rau, cand incearca sa finalizeze comanda.

#6. Implementeaza live chat in magazin:

Activeaza tool-uri pentru a oferi asistenta de tip live chat. Aceasta poate accelera procesul de luare a deciziilor si va imbunatati experienta oamenilor.

De asemenea, stabileste canale clare de comunicare cu serviciul clienti. Raspunde rapid la intrebarile si nelamuririle clientilor pentru a evita frustrarea.

#7. Ofera optiuni flexibile de livrare:

Afiseaza optiuni de livrare flexibile, inclusiv livrare in lockere sau posibilitatea de a alege intervalul orar dorit pentru livrare.

#8. Pastreaza un proces de retur simplu:

Simplifica procesul de retur pentru clienti. Un proces transparent si rapid de returnare a produselor va construi incredere in magazinul tau online.

politica-retur

#9. Testeaza experienta clientilor periodic:

Fa teste periodice ale experientei clientilor pe site-ul tau. Identifica potentialele obstacole sau zonele de imbunatatire si prioritizeaza-le pentru optimizare.

4. Fa oferte si promotii exclusive per canal

#1. Personalizeaza ofertele pe retelele sociale:

Creeaza oferte speciale si promotii care sunt exclusive pentru urmaritorii tai de pe social media. Acest lucru va incuraja reactii din partea lor, dar si distribuiri sau tag-uri la postari spre prieteni si cunoscuti.

personalizare-oferte-social media

#2. Creeaza coduri de reducere pentru abonatii la newsletter:

Nu e ceva nou, neaparat. Ofera reduceri exclusive sau coduri promotionale doar pentru cei care sunt abonati la newsletter-ul tau. In acest fel poti incuraja abonarile si vei obtine lead-uri informate cu privire la ofertele speciale.

#3. Lanseaza campanii cu timp limitat pe site-ul tau:

Organizeaza campanii de tip happy hour sau vanzari limitate pe magazinul tau online. Clientii vor fi motivati sa revina si sa profite de ofertele exclusive care sunt disponibile doar pentru o perioada scurta de timp.

#4. Fa parteneriate pentru oferte exclusive:

Colaboreaza cu alte branduri sau companii non-competitoare pentru a oferi pachete promotionale exclusive. Acest tip de parteneriate pot aduce noi clienti si pot oferi valoare adaugata clientilor tai actuali.

#5. Beneficii exclusive pentru membrii unui program de loialitate:

Daca ai un program de loialitate, ofera beneficii speciale si promotii doar pentru membri – si promoveaza existenta lor catre toata audienta. Acest lucru ii va incuraja pe multi sa devina membri si sa ramana fideli brandului tau.

#6. Incurajeaza recenziile cu oferte speciale:

Promoveaza faptul ca oferi reduceri sau avantaje exclusive celor care lasa recenzii sau feedback pe site-ul tau sau pe alte platforme – insa NU conditiona aplicarea ofertelor de lasarea unei recenzii pozitive. 

#7. Organizeaza evenimente live pe retelele sociale:

Foloseste live-uri pe retelele sociale pentru a organiza evenimente in timp real, unde oferi promotii exclusive sau un acces in avans la produse noi.

ponturi-clienti-noi

#8. Monitorizeaza si adapteaza ofertele in functie de performanta:

Analizeaza performanta ofertelor pe fiecare canal si ajusteaza strategiile conform datelor. Asa vei ramane receptiv(a) la schimbarile din comportamentul clientilor.

#9. Creeaza o experienta de „membru al comunitatii”:

Foloseste termeni precum „oferta exclusiva pentru membri” sau „acces restrictionat” pentru a crea sentimentul ca aceia care profita de aceste oferte sunt parte a unei comunitati exclusive.

Citeste si: Cum sa cresti numarul de clienti pentru afacerea ta

5. Creste valoarea perceputa prin experientele oferite

#1. Gandeste un program de fidelitate atractiv:

Dezvolta un program de loialitate care ofera beneficii clare si atragatoare pentru clientii fideli. Puncte de fidelitate, oferte speciale si accesul exclusiv pot creste valoarea perceputa a ofertelor din magazinul tau.

#2. Personalizeaza pachete promotionale:

Creeaza pachete promotionale personalizate, adaptate preferintelor si istoricului de cumparaturi al fiecarui client. Acest lucru nu numai ca adauga valoare, dar si incurajeaza cumparaturile repetate.

#3. Organizeaza evenimente sau training-uri speciale:

Ofera clientilor sansa de a participa la evenimente exclusive sau training-uri digitale. Acestea pot fi atat educationale, cat si distractive, adaugand valoare experientei lor generale.

#4. Ofera continut educativ valoros:

Creeaza continut educational pe site-ul tau, cum ar fi tutoriale video sau articole pe blog. Toate aceste resurse valoroase au multiple obiective, pe toate planurile palniei de vanzari.

#5. Foloseste ambalaje atractive si, daca se poate, din materiale sustenabile:

Ambalajele creative si sustenabile pot contribui la cresterea valorii percepute a produselor tale. Nu numai ca atragi atentia, dar si demonstrezi una dintre valorile de brand, cum ar fi  angajamentul fata de mediul inconjurator.

#6. Ofera servicii post-comanda memorabile:

Continua sa oferi suport si informatii dupa comanda. Tutoriale de folosire video sau text, sfaturi si resurse utile, tips & tricks, vor consolida relatia ta cu clientii si pot imbunatati experienta lor cu produsul sau serviciul.

#7. Creeaza o comunitate online:

Dezvolta o comunitate online in jurul brandului tau. Forumurile, grupurile pe social media sau platformele de discutii pot crea un spatiu in care clientii se simt conectati intre ei si cu brandul tau.

creare-comunitate-online

#8. Organizeaza concursuri si evenimente exclusive pentru clienti fideli:

Premiaza loialitatea cu concursuri speciale sau evenimente exclusive. Astfel, clientii se vor simti apreciati si vor avea mai multe motive sa ramana fideli brandului tau.

Citeste si: Cum sa oferi o experienta de cumparare sigura si de incredere clientilor tai

Pentru a atrage noi clienti, poti testa multe strategii. 

Insa, la baza, totul porneste de la intelegerea nevoilor lor si adaptarea mesajelor, folosind informatiile clientilor actuali.

La fel de important e sa iti consolidezi o reputatie in piata si sa te diferentiezi, astfel incat sa existe motive fundamentale pentru clienti sa faca alegerea catre magazinul tau, si nu al competitorilor.

Sfatul meu? Testeaza ceea ce ai citit azi in afacerea ta, si vezi cum functioneaza pentru tine. Solutiile pe care le cauti pot fi mai aproape decat crezi 🙂 .

PS. Nu uita, folosesti functionalitatile platformei Gomag la maximum, astfel incat, cand oamenii ajung in magazin, sa fie ghidati eficient spre punctele de conversie. Iar daca nu vinzi cu Gomag – inca – acum e momentul sa incepi.

Ai 15 zile la dispozitie demo gratuit, iar abonamentele noastre incep de la 7 euro pe luna. 

Cosmin Daraban