Te-ai decis sa iti lansezi propria afacere?

Mai important decat site-ul si toate planificarile de la inceput, debutul tau in antreprenoriat este incununat de succes in momentul in care vine prima comanda. Si a doua. Si a treia, si tot asa.

Pana la urma, faptul ca oamenii iti cumpara produsele demonstreaza ca esti pe drumul cel bun. Iar primii 100 de clienti au o valoare extraordinara, din mai multe puncte de vedere.

Hai sa discutam putin despre acest aspect. Despre primii 100 de oameni care cumpara de la tine, si care este – sau ar trebui sa fie, in mod ideal – impactul lor asupra business-ului tau.

Am mentionat in diverse webinarii si live-uri importanta primilor 100 de clienti, asa ca, in continuare, voi detalia putin fiecare efect pe care il au acestia.

 

Cuprins De ce sunt super importanti primii tai 100 de clienti

  1. Iti valideaza afacerea
  2. Iti ofera feedback valoros
  3. Te invata ce functioneaza si ce nu
  4. Devin primii tai ambasadori de brand
  5. Te ajuta sa iti stabilesti o reputatie
  6. Sunt primele surse de venit pe care sa il reinvestesti
  7. Dar cum obtii primii tai 100 de clienti?

1. Iti valideaza afacerea

Pana in momentul in care obtii primele comenzi – sa zicem, primele 100 – lucrezi cu probabilitati. Posibil urmezi bunele practici, te inspiri din datele din piata, sau iti imaginezi diverse planuri si rezultate si le testezi. E foarte ok.

Insa n-ai cum sa stii daca ideea ta de afacere e buna sau daca modul de abordare a pietei este ok, pana cand nu vezi rezultate palpabile.

Primele 100 de comenzi iti valideaza ideea si semnaleaza faptul ca exista cerere in piata pentru tipul tau de business si produse. Exista o nevoie, o problema sau o dorinta careia ii raspunzi.

De asemenea, primele comenzi iti ofera acces la informatii reale, specifice anume relatiei dintre clientii tai si tine, ca vanzator. 

Iti poti intelege mai precis publicul si nevoile sale, astfel ca iti poti ajusta in consecinta strategia de comunicare si promovare.

Atentie!

Primii 100 de clienti sunt semnale ale validarii in momentul in care reusesti sa ii obtii cat de cat rapid sau constant (depinde ce vinzi). 

Daca obtii doar 100 de clienti intr-un an de zile, desi vinzi produse la preturi mici-medii, produse relativ obisnuite… asta nu e ok.

Citeste si: De ce acum e cel mai greu si cel mai simplu sa incepi o afacere online [Podcast]

2. Iti ofera feedback valoros

Cand ai un startup si abia incepi sa aduni comenzi, ai oportunitati extraordinare de a interactiona direct cu clientii si de a le oferi experiente super personalizate.

De la acesti clienti initiali incepe, de fapt, optimizarea magazinului si a ofertelor tale. Ei iti ofera primele testimoniale si recenzii obtinute de la necunoscuti, si iti raspund la chestionare sau sondaje.

feedback-primii-clienti

Ii poti aborda pe email, pe chat sau la telefon, fie cand confirmi comanda, fie la un anumit interval de timp dupa ce coletul a ajuns si produsele au inceput sa fie folosite.

Citeste si: Cum cresti retentia clientilor si frecventa de cumparare

3. Te invata ce functioneaza si ce nu

Cu primii clienti poti experimenta fara sa existe urmariri de lunga durata. De exemplu, un brand foarte cunoscut, ar putea avea probleme daca ar face un redesign fara o pregatire temeinica inainte (comunicari, notificari etc.).

Dar nu ne limitam doar la rebranding, schimbarea temei sau a logo-ului. 

Pe baza reactiilor identificate la primii 100 de clienti, iti poti da seama daca trebuie sa ajustezi modelul de business, strategia de marketing, continutul din site si din materialele de promovare, canalele de marketing si asa mai departe.

Sigur ca 100 de persoane nu e un numar suficient pentru a trage concluzii obiective, insa reprezinta un punct de pornire.

Cand identifici obiectii sau sugestii comune la toata lumea, e clar ca trebuie sa modifici ceva. 

Apoi, pe masura ce creste baza ta de clienti si vizitatori, poti incepe sa folosesti si instrumente precum heatmaps sau screen recordings, cu Gomag Insights, de exemplu, din rapoartele carora poti trage concluzii interesante pentru a optimiza rata de conversie.

Citeste si: Cum faci prima campanie de marketing pentru magazinul tau online [Video]

4. Devin primii tai ambasadori de brand

Asa cum spuneam mai sus, de primii 100 de clienti ai timp sa te ocupi personal. Poti comunica personalizat cu fiecare si sa le acorzi resurse de timp mai mari decat o vei face pe viitor.

Asta inseamna ca poti discuta la telefon cu ei si sa iti exersezi abilitatile, le poti pregati coletele in care sa incluzi obiecte surpriza diferite, ii poti contacta personal dupa un anumit timp de la comanda si sa le propui sa te promoveze in cercul lor de prieteni contra unor vouchere si a unor cadouri etc.

Primii tai 100 de clienti pot deveni, asadar, primii tai ambasadori de brand. 

Valoarea unui client care se intoarce este inestimabila, iar daca te mai si recomanda in comunitatea lui, imaginea ta de brand pozitiva se consolideaza de la sine.

Citeste si: Cum sa iti optimizezi site-ul si sa atragi clienti [10 Idei + Bonus]

5. Te ajuta sa iti stabilesti o reputatie

Imaginea de brand pozitiva porneste de la reputatia pe care magazinul tau o obtine incepand chiar de la primii 100 de clienti. Iar reputatia are impact atat asupra deciziilor clientilor, cat si a unor potentiali parteneri de afaceri, ce te-ar putea ajuta sa accelerezi cresterea firmei tale.

Asa ca, sfatul meu este sa investesti timp si resurse pentru a gandi si implementa o strategie controlata de branding. 

Asta include si eforturi pentru a depasi asteptarile clientilor la fiecare comanda: experienta memorabila la achizitie (cu mesaje personalizate, vouchere etc.), experienta memorabila la despachetare (cadouri in colet, mod de aranjare, insertii interesante) si experienta memorabila de comunicare post-comanda (de la cerere review, la oferte exclusive).

pont-afacere-la-inceput

Citeste si: Cum sa iti faci singur un magazin online

6. Sunt primele surse de venit pe care sa il reinvestesti

Primii tai 100 de clienti iti aduc si primii bani in firma. E vital sa obtii venit repede dupa ce ai lansat, pentru ca asa validezi ideea de afacere. 

Unii dintre primii tai clienti iti pot aduce comenzi mai profitabile decat altii – poate comanda in cantitate mai mare sau produse cu o marja de profit mai buna.

Venitul ce rezulta din primele 100 de comenzi (si nu numai) este reinvestit – in mod ideal – inapoi in afacere. 

Primii banuti sunt cruciali pentru sustinerea operatiunilor interne ale magazinului si dau un avant business-ului – te si motiveaza cand nu mai trebuie sa aduci bani de acasa pentru ca afacerea ta sa functioneze, ci se autosustine.

Citeste si: Cum sa deblochezi potentialul ascuns al afacerii tale

7. Dar cum obtii primii tai 100 de clienti?

Bun.

Acum stii de ce si cat de importanti sunt primii tai 100 de clienti. 

Intrebarea e, insa, cum ii obtii relativ repede si fara sa iti epuizezi toate resursele inainte de a incepe propriu-zis?

  • Orice afacere are o abordare diferita. E important sa identifici un punct de pornire – eventual, un segment de audienta catre care te adresezi. De exemplu, in acest scop, s-ar putea sa tii un webinar, sa faci o lansare cu tam-tam pentru o comunitate inchisa, sa mergi offline intr-o anumita locatie si sa sustii o prezentare etc.

importanta-primii-clienti

  • Incepe partea de promovare dinainte de a avea un punct de vanzare, propriu-zis (site-ul, de ex.). Teasing-ul si mesajele dinainte de lansare au rolul de a tria publicul si a identifica acele canale cu cel mai bun potential pentru tine. 
  • Ofera ceva gratuit sau foarte ieftin, si dupa construieste incredere pentru a vinde mai scump – poti incepe de la continut inchis (ghid, vouchere, beneficii etc.), reactionezi imediat dupa inscriere cu un soft-sell – o oferta cu reducere mare sau la un produs relativ ieftin, continui apoi sa intretii interesul cu email si sa faci recomandari upsell si cross-sell.
  • Trateaza-ti primii clienti ca pe niste regi – daca ai reusit sa obtii 1 client, determina-l sa iti aduca, in schimb, alti 2. Asigura-te ca oferi primilor clienti o experienta atat de uimitoare la prima comanda, incat sa faca poze, video-uri si sa te laude online si offline in cercul lor de cunostinte.

Pont!

Ii poti stimula inclusiv cu recompense precum vouchere early-bird, acces intr-un grup cu beneficii exclusive pentru clientii loiali etc.

  • Spune-le prietenilor si familiei sa te recomande – extrem de rar se intampla ca propria familie sa faca primele comenzi. De cele mai multe ori, ei se asteapta sa primeasca produsele gratis – si de-aici apar o gramada de probleme despre care putem discuta pana la anul. In schimb, iti poti implica cercul de cunostinte in partea de promovare, sa dea share ofertelor tale initiale sau a unui extra cod de reducere sau sa te recomande in fata cuiva cunoscut lor, care ar putea avea nevoie de produsele tale.
  • Extinde-ti reteaua de contacte – participa la evenimente, targuri, saloane si festivaluri. Discuta cu potentiali parteneri aici, dar deschide si procese de vanzare, indiferent ca vinzi pe loc sau convingi oamenii sa comande de pe site.
  • Rezerva un buget pentru reclamele platite – toti competitorii tai fac reclame PPC, asa ca ai nevoie sa fii si tu prezent(a) pentru simplul fapt ca, altfel, ti-e greu sa obtii vizibilitate. In schimb, te poti diferentia prin canalele pe care alegi sa faci reclame si prin continutul acestora.
  • Asigura-te ca esti extrem de usor de contactat – lasa-ti numarul de telefon, adresa de email si site-ul peste tot pe unde umbli si in comunitatile de nisa din online. Le poti lasa in comentarii, in postari (multe grupuri fac postari de bun venit unde ai voie sa iti lasi detaliile si sa te promovezi, fara sa incalci regulile grupului). Iar offline, asigura-te ca ai la tine carti de vizita sau flyere de prezentare si le lasi peste tot.

 

Citeste si: 5 Metode de promovare pentru o afacere la inceput

Iti ofera primul feedback, iti valideaza ideea de afacere si iti aduc primii bani in firma. 

Primii tai 100 de clienti sunt extrem de importanti pentru a forma baza pe care va creste business-ul tau. 

Pregateste un plan pentru cum ai de gand sa maximizezi impactul primilor tai clienti, dar ai grija sa ajustezi constant si strategia de marketing astfel incat sa ii atragi repede si sa ii fidelizezi imediat.

Nu uita sa folosesti functiile platformei Gomag, care te ajuta sa comunici eficient cu clientii tai si sa le oferi experiente placute ante si post comanda. 

Iar daca esti la start si nu esti 100% sigur(a), inca, spre ce platforma sa te indrepti, noi iti oferim 15 zile de test gratuite, sa vezi pe cont propriu ce si cum poti face cu Gomag. 

Abonamentele lunare incepe de la 1 euro, iar pe langa echipa de support ce iti sta la dispozitie, ai acces intr-o comunitate de +16.000 de membri, care iti pot raspunde oricand la intrebari.

Cosmin Daraban