Obiceiurile de cumparare in online pot tasni in orice directie din tipare… imediat ce faci o oferta.

Nu ma crezi? Hai sa te intreb ceva. Ce ti-ai propus sa cumperi de Black Friday?

Un aspirator Roomba, 3 bucati detergent Ariel All in one, 4 parfumuri, un fier de calcat si lista tot continua? Si… chiar ai nevoie de ele atunci, in noiembrie?

In mod normal, nu ar exista o zi din an in care oamenii obisnuiesc sa cumpere cu spor frigidere, haine, telefoane, jucarii sau orice alt produs. Dar exista Black Friday, lichidarile de stoc, campaniile de oferte si asa mai departe.

Iar acestea sunt stimulente pentru emotiile umane, ce interfereaza cu tiparul obisnuit al obiceiurilor de cumparare, online si offline.

In acelasi sens, oamenii isi creeaza anumite obiceiuri de cumparare online in functie de factori precum oferte, sezonalitate, locatie, timp. Si despre acest subiect o sa iti vorbesc azi, atat in articol cat si in video-ul pe care l-am facut… la targul auto din Baia Mare.

Te invit in continuare sa urmaresti video-ul si nu uita sa te abonezi la canalul de YouTube, postez constant materiale super utile pentru comunitatea Gomag si antreprenorii din Romania.

Pentru a-mi dovedi un punct de vedere, am fost la targul auto din Baia Mare care, de obicei se intampla duminica. 

Totusi, am ajuns acolo si sambata, ca sa vedem diferenta intre zile – aceleasi masini erau deja pregatite si afisate in ambele zile. Doar ca sambata lipseau potentialii cumparatori.

Formarea obiceiurilor de cumparare online si campaniile de marketing

Daca vrei sa iti cumperi o masina, incepi research-ul din timp.

De regula, o faci online, intri pe site-ul dealerilor, cauti pe Google, Facebook (poate grupuri specifice sau marketplace), intri pe site-uri specializate de masini si te interesezi despre modelul pe care il doresti, astfel incat sa fii familiarizat cu ce cauti de fapt.

Exact la fel fac si clientii tai, inainte sa cumpere din magazin. 

Revenind la targ, duminica in special are loc acest research cand oamenii vin sa discute cu vanzatorii masinilor de care sunt interesati, sa faca un test, sa se uite la motor, sa afle detalii si asa mai departe. Si, eventual, sa cumpere.

Deja acest lucru a intrat in obisnuinta oricarui baimarean – si chiar daca vii din orice alt colt al lumii sa iti iei o masina din targul auto, oricine iti va spune sa astepti pana duminica.

Observi ce s-a intamplat? S-a creat un anumit obicei de cumparare.

Ca o paralela cu online-ul, retailerii mari si cunoscuti si-au obisnuit clientii, prin tot felul de comunicari, sa astepte ocaziile in care pot cumpara produsele dorite atunci cand fac o oferta. Desigur, lumea cumpara si cand nu vede reduceri, insa cumpara mai mult atunci cand au o oferta.

via GIPHY

De aceea functioneaza asa bine Black Friday, atat cel consacrat cat si de vara, iarna, toamna etc., lichidarile de stoc, Crazy Sales, Happy Hour, Noaptea alba a reducerilor si orice alte nume iti mai amintesti legate de oferte & reduceri.

Similar, merg si campaniile cu influenceri, cu conditia sa alegi influencer-ul potrivit, cu produsul potrivit si care sa comunice la momentul potrivit.

Citeste si: Cum faci prima campanie de marketing pentru magazinul tau online [Video]

Dezvolta-ti business-ul pentru a raspunde nevoilor clientilor

Revenind la “excursia” in targul auto, nu toti oamenii vin acolo pregatiti direct pentru a cumpara o masina. 

Ce inseamna asta pentru proprietarul targului? Potentiali bani necheltuiti. Asa ca a profitat de ocazie si a creat langa targ o zona de mancare, pentru a-i multumi atat pe clienti (fie ca iau o masina sau nu), cat si pe cei veniti sa vanda.

Mai mult de atat, pentru ca e un loc in care banii circula, targul a atras si mici vanzatori cu tot felul de maruntisuri. La inceput incercau sa vanda din geanta pana cand proprietarul a amenajat o zona speciala pentru asta, chiar langa targul auto.

Acolo poti gasi tot felul de accesorii pentru masini si utilaje, scule, cauciucuri, biciclete si nu numai.

Ce poti aplica tu de aici? Fa ceva cu oamenii care ajung prin campania de marketing pe landing page-ul tau de oferta online, chiar daca nu sunt interesati sa cumpere.

Pregateste produse conexe, pentru cross-sell si upsell sau incearca sa colectezi date. 

Gandeste-te ca acei oameni s-ar putea sa fie clienti existenti, care ti-au cumparat deja produsele aflate la oferta dar sunt curiosi ce e nou, sau daca pot prinde un targ bun la un produs de care sunt interesati.

Nu e nevoie sa intorci lumea cu fundul in sus ca sa ai clienti fericiti.

Fa oferte online si pregateste-i din timp pentru asta – isi vor modifica obiceiurile in jurul brandului tau. Iar asta iti va aduce mai multe vanzari, mai mult profit si o baza stabila de clienti.

Citeste si: Cum sa iti cresti profitul oferind reduceri – 5 idei pentru afacerea ta

Ti-a placut video-ul? Nu uita sa te abonezi la canalul de YouTube! Lasa-mi un comentariu cu produsele pe care vrei sa le vinzi si provocarile de marketing legate de acestea, sigur te pot ajuta cu o sugestie.

Spor la conversii!

PS. Vrei sa vinzi online sau o faci deja dar vanzarile stagneaza? Vinde pe Gomag! Incearca platforma gratuit pentru 15 zile si descopera toate instrumentele cu care te ajutam sa vinzi si sa iti gestionezi comenzile, in mai putin de un minut.

Cosmin Daraban