Daca vrei sa iti faci un magazin online cu lumanari sau ai deja unul si cauti tehnici de marketing dedicate, ti-am pregatit un ghid complet care sa te inspire.
Oamenii cumpara lumanari din multiple motive: atunci cand au o ocazie speciala – cum ar fi lumanari pentru nunti, lumanari pentru botez sau alte evenimente, cand vor sa le foloseasca pentru decor sau cand au nevoie sa se destinda si sa scape de stres.

via GIPHY
De asemenea, pentru tine, ca vanzator sau producator de lumanari, exista o multime de tipuri de produse pe care le poti introduce pe piata, astfel incat sa vinzi constant, cu strategia potrivita.
Asa ca hai sa vedem in detaliu cum poti vinde lumanari online si cum iti poti promova business-ul cu succes.
Cauti idei pentru alte domenii de afaceri? Aici gasesti o lista cu peste 35 de ghiduri dedicate pe diverse industrii in parte.
Cuprins Ghid Cum vinzi lumanari online
- Analizeaza-ti piata si competitorii
- Pune-ti la punct procesul de productie sau cauta furnizori
- Pune bazele unui brand, din start
- Construieste-ti un magazin online optimizat pentru vanzare
- Segmenteaza-ti audienta
- Gaseste canale alternative de vanzare pentru lumanari
Idei de marketing pentru un magazin online de lumanari
- Cum faci SEO pentru o afacere online cu lumanari
- Idei de articole pe un blog cu lumanari decorative
- Ce postezi pe Facebook, Instagram, YouTube, TikTok etc. cand vinzi lumanari
- Calendarul campaniilor de marketing pentru lumanari decorative
- Idei pentru strategia PPC in nisa lumanari
- Programul de fidelizare: merita sau nu pentru lumanari decorative?
Cum sa iti gandesti afacerea online cu lumanari
1. Analizeaza-ti piata si competitorii
Acest pas este esential atunci cand urmeaza sa iti lansezi magazinul cu lumanari, dar te ajuta sa iti identifici statusul si potentialul inclusiv daca ai deja afacerea si vrei sa iti cresti vanzarile.
- Cauta statistici, trenduri si stiri despre piata lumanarilor, inclusiv international.
- Foloseste Google Keyword Planner, Ahrefs si Google Trends pentru a descoperi cele mai populare cuvinte cheie legate de nisa lumanarilor.
- Fa o analiza SWOT a ideii tale de afaceri sau, daca ai deja una, a business-ului tau.
- Vezi cine sunt competitorii tai pe nisa aleasa si incepe sa ii urmaresti pentru a fi la curent cu strategia lor – ii poti urmari in Social Media, te poti abona la newsletterele lor, poti chiar comanda produse de la ei pentru a vedea care e procesul post comanda.
- Participa la targuri, evenimente, expo si discuta direct cu potentialii clienti pentru a vedea ce cauta si de ce sunt interesati.
Odata ce stii in ce piata intri si care sunt potentialele directii in care sa mergi, iti poti face un plan realist de business, care sa iti aduca rezultate.
Din planul de business face parte si partea de sursa de provenienta a produselor tale.
2. Pune-ti la punct procesul de productie sau cauta furnizori
Foarte multi antreprenori care au o afacere cu lumanari au inceput ca producatori al acestora.
Adevarul e ca iti poti face o afacere cu lumanari handmade, atat ca nu o poti creste prea mult daca acestea sunt facute manual si le faci singur. Dar sa incepi asa e foarte ok, daca esti pasionat de crafting.
Primul punct la care sa te gandesti e ce tip de produse vrei sa aduci in piata:
-
- Ce tip de material? (poti face lumanari din ceara de albine, din soia etc.)
- Ce culori? (te axezi pe anumite culori?)
- Ce suport? (care e marimea lumanarilor, sunt turnate sau realizate in anumite forme? Ce forme au suporturile?)
- Ce forma au lumanarile?
- Ce le face extra speciale? (sunt personalizate? Au un mesaj dragut sau funny marcat pe suport? Contin ceva in interior? – de ex., sunt firme ce creeaza lumanari cu bijuterii surpriza in ele, ce pot fi purtate dupa ce lumanarile au fost consumate)
- Decorative sau parfumate?
- Care este scopul lor? (pentru relaxare, pentru decor, pentru un tip de eveniment etc.)
- Ai si produse extra pentru cross-sell? (suporturi, mici obiecte cu rol de cadou, bijuterii, aranjamente florale naturale sau artificiale)
Ai o multime de tipuri din care poti alege, pentru a-ti diferentia din start magazinul pe baza produselor.
Productie sau furnizori?
Din nou, ca sursa de provenienta, te poti ocupa tu de productie, impreuna cu o echipa. Sau poti externaliza catre ateliere specializate.
De asemenea, daca nu vrei sa te preocupe partea de productie, poti cauta furnizori care sa iti trimita produsele de-a gata. Cum ii gasesti?
Cauta afaceri existente cu lumanari (in tara sau international) si vezi daca au servicii pentru dropshipping sau pentru revanzatori, de exemplu. Pune intrebari pe grupurile de profil sau participa la targuri de handmade, unde poti gasi direct producatori.
Alege furnizori pe care te poti baza, astfel incat sa iti trimita produsele la timp si sa colaboreze cu tine pentru a va creste afacerile reciproc.
3. Pune bazele unui brand, din start
Un business online nu se face doar cu un nume si dorinta de a castiga bani. Ai nevoie sa muncesti, sau daca nu stii ce trebuie sa faci, sa inveti constant, pentru a te imbunatati.
Un lucru vital pentru orice antreprenor e sa inteleaga cat de importanta este partea de branding a afacerii. Asta nu inseamna doar numele sau logo, inseamna ceva mai mult.
Se aplica la perfectie inclusiv in industria lumanarilor, unde concurezi cu o multime de alte firme, specializate sau nu.
- Gaseste-ti nisa si sub-nisa. Scopul tau nu este sa vinzi lumanari, vrei sa vinzi sanatate, relaxare, amuzament, mandrie, amintiri de tinut minte, inspiratie etc., nu doar un simplu produs. Gaseste nucleu business-ului si marseaza pe el.
- Care este USP-ul tau? Ce faci doar tu dintre toti pentru clientii tai?
- Catre ce audienta te adresezi: public principal, secundar etc.?
- Care sunt marcajele tale vizuale dupa care vei fi recunoscut? Alege logo, culori, stil, filtre, fonturi, cuvinte cheie speciale pentru magazinul tau, poate chiar si o “mascota” – cine reprezinta magazinul – tu, cineva din echipa, un model, un influencer?
- In aceasta industrie poti dezvolta o amprenta aromatica dupa care poti fi recunoscut – poti crea, de exemplu, lumanari cu un miros specific pentru brandul tau, pe care sa le oferi cadou in colet, la evenimente etc.
- Care este politica de comunicare a firmei si politica pentru angajati? Declara care este misiunea si valorile dupa care va ghidati si tine de ele la fiecare interactiune cu piata si clientii.
- Care este principalul canal de comunicare cu clientii? Email, Social Media, grup pe Facebook etc. Chiar daca vei fi prezent si pe alte canale, concentreaza-ti in principal eforturile pe canalul primar, astfel incat sa intre in perceptia oamenilor sinonim cu tine.
Citeste mai multe aici: Brand si logo magazin online – 10 sfaturi care te vor ajuta sa faci alegeri bune
4. Construieste-ti un magazin online optimizat pentru vanzare
Indiferent unde alegi sa comunici cu clientii, vei avea nevoie de un loc al tau unde sa procesezi comenzile si tranzactiile. Un magazin online cu lumanari.
Vestea buna e ca pentru a deschide unul nu trebuie sa iti risipesti nici banii, nici timpul. Ai la dispozitie soft-uri pregatite sa faca mare parte din lucru in locul tau, cum e platforma Gomag.
Poti deschide un demo de 15 zile, timp in care sa te ocupi de aranjarea magazinului. Sau poti sa ne ceri direct un magazin online la cheie, si atunci tot ce iti mai ramane este sa urci produsele in site-ul tau.
Lucruri la care sa fii atent si setari pe care sa le faci pentru a fi pregatit sa vinzi cat mai mult:
- Asigura-te ca paginile de produs sunt complete: multiple poze cu produsele (de aceleasi dimensiuni), descrieri relevante si ordonate, raspunsuri la intrebarile frecvente, recenzii, sugestii de cross-sell si upsell, optional poti afisa si pachete.
- Poti folosi aplicatia Galerie foto pentru un impact vizual sporit.
- Creeaza cate un landing page specific de fiecare data cand ai o campanie: de reduceri pentru o selectie de lumanari, de sezon, de aniversare, pentru fidelizare, pentru lansarea unor produse noi.
- Foloseste pop-up de abonare la newsletter declansat la scroll pentru a creste baza de lead-uri.
- Activeaza un produs OTO pentru a creste valoarea medie a cosului de cumparaturi.
- Creeaza produse bundle din lumanari + produse conexe, in special in preajma ocaziilor de cadouri (Valentine’s Day, Craciun, Paste, perioada nuntilor etc.).
- Activeaza pop-up de adaugare la cos pentru a scoate in evidenta produsele cross-sell cu produsul initial.
- Activeaza si foloseste Produse Configurabile pentru a creste cosul, si in special atunci cand vinzi produse personalizabile. Le poti oferi oamenilor posibilitatea de a adauga texte sau imagini pe care le folosesti pentru a le personaliza lumanarile.
Citeste si: Promovarea unui produs – 15 Idei, strategii si tehnici creative pentru site-ul tau
5. Segmenteaza-ti audienta
Cine sunt clientii tai?
Ei bine, asta depinde foarte mult de ce produse vinzi si in ce contexte pot fi folosite: pentru evenimente, pentru viata de zi cu zi, pentru decor, pentru cadouri etc.
Automat vei avea si multiple grupuri de clienti, cu nevoi si cerinte similare.
De exemplu, lumanarile de nunta vor avea cuplurile pe post de audienta principala. Dar te poti adresa si nasilor, parintilor mirilor, organizatorilor de evenimente si florariilor.
Sau lumanarile parfumate vor avea audienta principala oamenii pasionati de aromaterapie. Dar te vei adresa si cautatorilor de cadouri, oamenilor interesati de design, influencerilor pe zona de home & deco etc.
Daca vrei sa comunici relevant catre fiecare client in parte – astfel incat sa cumpere, cea mai buna sansa o ai daca iti segmentezi din start audienta si trimiti mesaje cu produsele de care sunt interesati, in momentele potrivite.
Ai nevoie de avatare de client.
Apoi, pentru lead-uri poti face segmentarea din serviciul de email pe care il folosesti, in functie de formularul prin care se aboneaza, de exemplu.
Iar pentru clientii platitori foloseste aplicatia Grupuri de clienti din Gomag, impreuna cu CRM Bot.
In acest fel segmentarea se face automat, in functie de conditiile setate de tine (categoria preferata, frecventa de cumparare, cantitatea etc.).
Citeste si: 4 Strategii prin care sa iti cresti vanzarile in magazinul online
6. Gaseste canale alternative de vanzare pentru lumanari
Unul dintre stimulii principali cand oamenii cumpara lumanari este pierdut in online. Mirosul.
Parfumul sau combinatia de arome a lumanarilor tale nu poate fi transmisa vizual, poate fi doar ghicita odata ce clientii iti citesc descrierile. Cateodata, aceste nu sunt suficient de convingatoare.
De aceea, sfatul meu este sa profiti de toate canalele alternative pe care le poti folosi, pe langa online.
Aloca un buget pentru participarea la targuri, de exemplu. Pot fi targuri de sezon, targ de nunti sau zone de expo pentru organizarea de evenimente.
Poti sa iti mai deschizi un shop intr-o locatie cu vad bun sau mai multe.
Participa la pietele de sezon din spatii comerciale mari in diverse orase din tara.
Poti sa organizezi ateliere pentru turnarea de lumanari, unde sa ai un stand cu produse de-a gata pe care participantii le pot cumpara.
Poti face parteneriate cu diverse companii (florarii, designeri, spatii de birouri, agentii imobiliare, organizatori de evenimente etc.), astfel incat sa foloseasca produsele tale in locatiile lor sau la prezentari.
De asemenea, nu uita sa oferi mostre clientilor tai, adaugate in coletele pe care le trimiti cu comenzile lor.
Idei sunt destule, totul e sa alegi ce se potriveste pentru brandul tau si, bineinteles, pentru bugetul tau.
Insa e important sa tii cont de impactul pe care il are mirosul in cresterea vanzarilor pentru nisa lumanari.
Idei de marketing pentru un magazin online de lumanari
1. Cum faci SEO pentru o afacere online cu lumanari
In functie de modul in care vrei sa te pozitionezi, SEO te poate ajuta foarte mult sa iti cresti vizibilitatea in Google.
In special cand vinzi lumanari pentru anumite ocazii, ce se cauta voluntar (lumanari pentru nunta sau pentru botez, de exemplu).
De asemenea, sunt cautate daca le “ambalezi” pe post de cadouri pentru diversi destinatari sau in preajma ocaziilor speciale.
- Fa-ti o lista ampla de cuvinte cheie relevante, nu doar numele produselor tale, ci si pentru cine sunt sau pentru ce ocazie. Astfel, site-ul tau va fi vizibil inclusiv pentru cautarile adiacente, nu doar specific “lumanari parfumate”.
- Completeaza meta titlu si meta descrierea fiecarei pagini din magazinul tau online. Daca ai foarte multe repere, foloseste aplicatia SEO Avansat din Gomag pentru a aplica optimizari personalizabile, in mod automat.
- Adauga un continut bogat in paginile magazinului tau, util pentru utilizatorii site-ului tau (NU doar cuvintele cheie repetate fara niciun sens).
- Intretine un blog pentru magazinul tau de lumanari – iti ofer imediat si idei de articole pentru el.
- Fa recurent campanii de link building, inclusiv cu advertoriale si campanii pe bloguri. Cu cat profilul tau de backlink-uri este mai variat si creste constant, cu atat mai bine.
- Creeaza si completeaza profilul Google My Business pentru compania ta, in special daca vinzi produse din Romania si te mandresti public cu asta.
- Implementeaza Google Analytics si Google Search Console pentru a-ti monitoriza performanta continuu.
Citeste mai multe in: Ghid SEO pentru magazine online – Afla cum iti optimizezi magazinul in 30 de zile!
2. Idei de articole pe un blog cu lumanari decorative
- De ce sa alegi lumanari personalizate pentru nunta ta
- Lumanari personalizate pentru evenimente de la [Nume magazin]: cum le alegi
- Lumanari personalizate pentru botez: pastreaza o amintire de suflet!
- Lumanarile parfumate si rolul lor pentru crearea unui design [tip]
- Idei de cadouri pentru iubitorii de aromaterapie: lumanarile parfumate
- De ce sa alegi [produs] pentru aranjamentul mesei de Craciun
- Valentine’s Day bate la usa! Vezi cadouri cu care nu poti da gres, garantat
- 5 Idei pentru aranjarea locuintei cu lumanari decorative
- Idei de aranjamente decorative pentru masa mirilor [sau Craciun, sau photoboot etc.]
- Cum cresti timpul de ardere pentru lumanarile parfumate
- 7 motive pentru care sa alegi [Nume magazin] cand cauti lumanari decorative
- Lumanari de botez pentru [fetite / baieti]: X sfaturi pentru o ceremonie de suflet
- Decoreaza-ti casa de [Paste / Revelion etc.] cu lumanari parfumate
- Aromaterapia pentru incepatori si sceptici: primii pasi
- Nunta in stil [stil] cu lumanari [tip de lumanari]: idei si inspiratie
- Ce cadou sa alegi pentru [destinatar] de [ocazie]
- Cum alegi lumanari parfumate cu aroma [masculina, exotica, fresh etc.]
- Ghid pas cu pas pentru refolosirea sigura a borcanelor de la lumanari
- X beneficii pe care ti le aduc lumanarile parfumate pentru starea ta mentala
- X mituri despre lumanarile [tip]
- X lucruri de stiut despre lumanarile pentru nunta / botez etc.
- Povesti de la clienti, interviuri cu influenceri sau interviuri pe care ti le-a luat cineva tie.
Citeste si: Mega Ghid – Blogul si vanzarile online: +250 de Idei pentru blog si sfaturi pentru incepatori
3. Ce postezi pe Facebook, Instagram, YouTube, TikTok etc. cand vinzi lumanari
- Produsul saptamanii
- Oferte si campanii curente + teasing pentru campaniile viitoare.
- Testimoniale si continut de la clientii tai.
- Imagini si video-uri cu produsul in timp ce e folosit.
- Idei de decor cu lumanari.
- Articolele de pe blog
- Reels si TikToks cu procesul de turnare a lumanarilor, pregatirea comenzilor sau tips&tricks.
- Sondaje pentru aromele preferate, formele preferate, culorile preferate etc.
- Concursuri pe baza de continut de la urmaritori.
- Fa-ti un catalog de produse pentru a deschide un magazin si pe Facebook. La fel, foloseste Instagram Shopping. Eticheteaza-ti produsele in postari, pentru a le creste vizibilitatea.
- Foloseste InstaApp pentru a aduce feed-ul de postari sau postari pe baza de hashtag in magazin. Au rolul de a creste impactul vizual si a spori increderea utilizatorilor in magazinul tau online.
- Sneak Peek din spatele cortinei: echipa, evenimente la care participi sau pe care le organizezi (inclusiv targuri).
- Ce ai trimis in ultimul newsletter plus call-to-action sa se aboneze la noutati.
- Carusele cu idei de design pentru #home decor
- Fa-ti un hashtag personalizat si foloseste-l in postari.
Citeste si: 50+ Idei Geniale & Usor de facut pentru postari Facebook si Instagram – Social Media
4. Calendarul campaniilor de marketing pentru lumanari decorative
Pentru a stimula decizia de cumparare, exista momente pentru care e bine sa te pregatesti din timp.
De aceea iti recomand sa faci un calendar de marketing pentru afacerea ta, la fiecare inceput de an. Astfel, vei avea o imagine de ansamblu asupra anului tau si a rezultatelor pe care le poti obtine.
- Tine cont de sezoane, sarbatori, evenimente si zile internationale. De exemplu, produsele tale pot fi oferite cadou sau cumparate de Valentine’s Day, 8 martie, Pasti, de Sanziene, 1 noiembrie, Halloween, Craciun, Revelion etc.
- Sarbatoreste aniversarea magazinului tau cu o campanie specifica, in care sa marsezi pe cadouri in cos dupa o anumita valoare a acestuia.
- Tine cont de targurile si evenimentele fizice pentru a alege unde sa iti expui produsele. Vezi cand se organizeaza targuri de nunti, de exemplu, si include-le in calendarul tau, pentru a te pregati din timp (inscriere, design-ul standului, pregatirea materialelor promotionale etc.).
- Participa la evenimentele de vanzari mari, cum sunt Black Friday si Cyber Monday – oamenii cumpara o multime de tipuri de produse, inclusiv lumanari. Tot in aceasta perioada iti poti asigura vanzari pentru anul ce vine, cand clientii rezerva comenzi de lumanari personalizate pentru nunti sau botezuri, de exemplu.
- Leaga parfumul lumanarilor tale de anumite sezoane si creeaza campanii in jurul acestei idei – primavara poti promova lumanarile fresh sau cu arome de flori de primavara, vara poti miza pe cocos, aloe, pepene, sare marina, toamna mergi inainte cu arome de scortisoara, dovleac, mere, ambra, iar iarna promoveaza lumanarile cu aroma de menta, turta dulce, mere coapte, ienupar, vanilie, nuci etc.
Citeste mai multe idei aici: Cum sa vinzi online: Ghid de marketing si vanzare online + Checklist-uri
5. Idei pentru strategia PPC in nisa lumanari
- Foloseste Google Shopping Ads la maximum – preia feed-ul dedicat din platforma, urca-l in Merchant Center si optimizeaza modul de afisare a produselor tale.
- Liciteaza atat pe cuvinte cheie de brand, cat si pe cuvinte cheie generaliste.
- Targeteaza audientele relevante pentru fiecare ad group.
- Ruleaza reclame de brand awareness pe audiente generale.
- Asigura-te ca ai landing pages dedicate pentru fiecare campanie PPC, astfel incat sa maximizezi rezultatele potentiale. De asemenea, vezi sa fie continuitate intre mesajul din bannere si mesajul din site.
- Creeaza-ti mesajele cu scopul de a fi utile sau interesante pentru audienta. Poti sponsoriza Reels-uri si story-uri, de exemplu, sau poti rula reclame video pe YouTube si TikTok in care oferi tips & tricks sau idei de aranjamente.
- Investeste in remarketing, mai ales pentru lumanarile personalizate pentru diverse evenimente si pentru recuperarea cosurilor abandonate.
6. Programul de fidelizare: merita sau nu pentru lumanari decorative?
Merita, absolut. Partea si mai interesanta cand faci un program de fidelizare pe baza aplicatiilor Gomag, este ca il poti combina cu actiuni pentru un program referral.
- Activeaza punctele de fidelitate din platforma Gomag – poti stabili pentru ce valoare se adauga puncte si cum pot fi folosite acestea.
- Ofera puncte si pentru inregistrarea unui cont in magazin, astfel incat sa ai la dispozitie date avansate despre clientii tai si metode automatizate de comunicare cu acestia.
- Activeaza optiunea Invitatii pentru prieteni – clientii actuali pot castiga puncte de fidelitate in plus daca isi invita prietenii sa inregistreze un cont in magazinul tau online.
- Asigura o experienta cat mai placuta post-comanda – personalizeaza email-urile de confirmare comanda, trimite mail de cerere recenzie, adauga produse cadou in colet (pachet de chibrituri lungi, de exemplu, cu logo-ul afacerii tale, merch etc.).
- Creeaza campanii de reduceri sau beneficii special pentru clientii fideli. Anunta-i pe email, dar si in vazul tuturor, pe social media sau reclame.
- Comunica personalizat cu ei, pe baza datelor pe care le ai deja. Foloseste Email Bot pentru a le face recomandari de produse cross-sell si SMS Bot pentru a le spune despre campania curenta.
Citeste si: Cum Te Ajuta Un Program De Fidelizare A Clientilor
Cauti o platforma puternica pentru magazinul tau online de lumanari?
Testeaza platforma Gomag! Ai 15 zile gratuit in care te vei convinge de avantajele pe care ti le oferim.