Consumul de vitamine si suplimente alimentare a crescut extraordinar de mult in perioada pandemiei, scazand la un nivel de constanta abia din 2021.
Au aparut si oferte numeroase in online, datorita intrarii pe web a farmaciilor. E o piata cu potential, insa in acelasi timp e o provocare, datorita faptului ca ai de respectat cerinte legale ferme si ai nevoie sa gasesti strategii de promovare diferite.

via GIPHY
Google si Facebook nu sunt foarte permisive cand vine vorba sa faci reclame PPC pentru medicamente sau anumite suplimente alimentare.
De aceea, in acest ghid povestim despre cum sa iti gandesti afacerea si cum sa promovezi online un magazin cu suplimente alimentare.
Pentru ca solutii exista si vrem sa iti oferim ceva de la care sa incepi.
Cauti idei de marketing pentru alte industrii? Vezi aici o colectie cu peste 30 de ghiduri dedicate in functie de nisa.
Cuprins: Ghid Cum vinzi suplimente alimentare online
- Gaseste DE CE-ul afacerii: plan, brand si misiunea firmei
- Cum sa vinzi suplimente alimentare legal
- Identifica tipul de clienti principali si nevoile lor
- Afiseaza dovezi de incredere si garantii
- Implementeaza un proces logistic controlat
- Foloseste instrumente pentru marketing in site
Idei de promovare pentru un magazin online cu suplimente alimentare
- Afilierea si influencer marketing – cum colaborezi cu partenerii tai
- SEO pentru un magazin online cu suplimente alimentare
- Idei de postari pe Facebook, IG, YouTube, TikTok etc., pentru nisa suplimente
- Ce postezi pe blog cand vinzi suplimente alimentare
- Organizeaza un program de fidelizare
- Fa campanii PPC si investeste in remarketing
Cum sa iti gandesti afacerea online cu suplimente alimentare
1. Gaseste DE CE-ul afacerii: plan, brand si misiunea firmei
Cand iti gandesti business-ul, cel mai probabil vei incepe de la tipul principal de produse pe care vrei sa le vinzi.
Ce tipuri de suplimente poti vinde:
- Vitaminte
- Suplimente pentru afectiuni medicale
- Suplimente pentru vegani
- Suplimente pentru culturism
- Suplimente pentru sport
- Suplimente pentru necesitati religioase
- Suplimente pentru vindecare holistica
- Suplimente pentru clienti cu stil de viata sanatoasa / organica
- Suplimente pentru frumusete (inclusiv slabit)
De foarte multe ori, un magazin cu suplimente nutritive porneste de la o pasiune a antreprenorului: pentru un stil de viata anume, de la nevoi personale legate de familie si copii, pasiune pentru sport / bodybuilding sau convingeri spirituale.
Asa ca implicarea in acest business este atat vizibila, cat si declarata, deseori in povestea firmei din pagina despre noi sau in BIO pe Social Media.
Si e ok sa fie asa, detaliile subiective reprezinta un element de diferentiere fata de alte firme care vand suplimente alimentare pe piata.
Legat de povestea si misiunea firmei este si planul de afacere, pe care ar trebui sa il ai atat inainte de a cladi afacerea, cat si pe masura ce o cresti – doar asa vei avea constant in fata o directie si obiective bine setate.
Cum sa iti gandesti planul de afacere cu suplimente alimentare?
- Obiective – pe urmatoarele 3 luni, pe un an, pe 5.
- Analiza de piata – inclusiv analiza competitorilor si SWOT.
- USP – care este lucrul unic pe care il face afacerea ta pe piata?
- Modelul de business – cum functioneaza afacerea ta: vanzare in magazin online? Multichannel? Pe baza de abonament?
- Audienta – catre cine vinzi? Care sunt caracteristicile publicului principal? Exista si un public secundar? CAND au nevoie de produsele tale?
- Furnizorii – de unde iei produsele pentru a le pune spre vanzare?
- Legislatie – care sunt aspectele legale la care trebuie sa fii atent (in functie de tipul de business)? Ce forma legala adopti? Atentie, pentru ce primesti certificari in Romania s-ar putea sa nu vinzi la fel de usor peste granita. Fiecare tara are regulile ei privind importul si vanzarea de suplimente sau vitamine.
- Relatia cu clientii – cum decurg interactiunile cu potentialii clienti? Dar cu clientii care au cumparat cel putin odata? Ce se ofera pentru optimizarea experientei in site? Dar a experientei post-comanda? Ce servicii insotesc vanzarea?
- Logistica si echipa interna – care sunt conditiile de stoc si transport? Tip de ambalare? Responsabili? Posibilitati de externalizare?
Toate acestea sunt lucruri pe care sa le notezi in planul de afaceri si intrebari la care sa raspunzi.
Asa stii concret in ce punct te afli in orice moment si ai atat control asupra afacerii, cat si a potentialelor oportunitati de dezvoltare.
Citeste si: Brand si logo magazin online – 10 sfaturi care te vor ajuta sa faci alegeri bune
2. Cum sa vinzi suplimente alimentare legal
Eticheta, reclamele sau descrierea pe site a suplimentelor alimentare pe care le vinzi nu au voie sa contina mentiuni de genul ca ar preveni, trata sau vindeca o boala.
Nu poti sa afirmi despre un supliment ca “te face mai atractiv”, “te face sa traiesti pentru totdeauna” sau “vindeca x boala ca pe o simpla raceala”. Poti folosi doar expresiile pre-aprobate de autoritatile dedicate.
Trebuie sa te asiguri ca produsele pe care le vinzi respecta normele UE.
De asemenea, sa respecte normele specifice indicate in legislatia romaneasca – norme pe care le gasesti in Legea nr. 56/2021 privind suplimentele alimentare din Monitorul Oficial.
Noi iti recomandam sa studiezi intensiv aceasta lege si sa te asiguri ca ai toate certificarile necesare, in special daca esti producator sau importator pentru suplimente care nu se mai gasesc in Romania.
Apoi, pentru a vinde in Romania ai nevoie de o forma juridica, astfel incat sa poti emite facturi si sa iti platesti taxele corect. Forma SRL este uzual cea mai potrivita, mai ales ca te scuteste de intarzieri si probleme la vama (daca faci import).
Legislatia specifica, precum si elemente legate de pastrarea si transportul suplimentelor trebuie sa se regaseasca si in Termene si conditii, pagina ce reprezinta contractul de vanzare-cumparare atunci cand au loc achizitii online.
In acelasi timp, iti recomandam sa tii sub control recenziile si testimonialele clientilor. Autoritatile nu sunt foarte multumite de impactul puternic al acestora asupra deciziilor de cumparare, mai ales cand fac afirmatii legate de tratarea sau vindecarea unor boli.
Daca in descrieri si promo nu poti sa specifici astfel de afirmatii, ar trebui sa ai grija ca nici recenziile afisate in site (chiar daca sunt cuvintele clientilor tai, nu ale tale) sa nu faca declaratii de acest gen.
3. Identifica tipul de clienti principali si nevoile lor
Nevoia pentru suplimente nutritive sau vitamine ori proteine nu este una continua pentru fiecare individ in parte.
Deseori, aceasta este influentata de anumite perioade sau situatii din viata lor:
- Sarcina si lactatia.
- Perioada de varsta – pentru copii, pentru adolescenti, pentru persoane de varsta a treia.
- Activitati fizice intense – sport, profesii in care se face efort fizic.
- Afectiuni medicale – unele suplimente sunt recomandate, pe cand altele pot interfera cu tratamentul medicamentos al persoanelor respective.
- Stari fizice sau psihice – suplimentele au rolul sa… suplimenteze anumite elemente necesare corpului atunci cand acesta se confrunta cu diverse carente. Exista profesii, locatii, obiceiuri etc., care fac ca anumite persoane sa fie mai predispuse sa dezvolte aceste lipsuri. Asa ca poti targeta publicul tinand cont si de asta.
De asemenea, clientii tai ar putea lua acelasi tip de suplimente, dar pentru obiective diferite: de exemplu, magneziu poate lua atat o viitoare mamica la sfatul medicului, cat si o persoana care se confrunta cu oboseala sau extenuare datorita unui efort mental prelungit.
De aceea e atat de important sa iti analizezi piata si grupurile de clienti.
Intelege in profunzime DE CE au nevoie de produsele tale, in ce momente, ce obiectii au si cum ii poti indruma pentru a face alegerile potrivite pentru ei.
In general, iti recomandam sa iti incurajezi intotdeauna clientii sa caute sfatul medicului si sa faca analizele necesare inainte de a cumpara suplimente. Nu sa le ia de capul lor.
De asemenea, pastreaza un ton obiectiv in mesajele de marketing, fara a face promisiuni exagerate despre potenta suplimentelor pe care le vinzi.
Marseaza mai degraba pe pe expresii si materiale vizuale adiacente rezultatelor obtinute, in legatura cu anumite stiluri de viata si beneficiile acestora pentru clienti.
Citeste si: Cum depasesti obiectiile clientilor si ii convingi sa cumpere [18 Obiectii in vanzari]
4. Afiseaza dovezi de incredere si garantii
- Certificate si sigle ale autoritatile competente.
- Testimoniale despre magazin, experienta la cumparare si echipa din spatele magazinului.
- Siglele procesatorilor de plati si a cardurilor acceptate.
- Date complete de contact si despre firma – denota transparenta si spun clientului ca exista cineva care sa le raspunda la intrebari sau care sa isi asume responsabilitatea fata de descrierile din site.
- Descrieri extensive despre produse, inclusiv raspunsuri la intrebari frecvente, instructiuni de utilizare si pastrare, avertizari (de tipul consultati medicul, nu luati in sarcina, a nu se lasa la indemana copiilor etc.). Aici poti adauga imagini cu eticheta completa a produselor, imagini macro cu suplimentele.
- Logo-urile producatorilor – pentru transparenta.
- Recenzii de la clientii existenti, incusiv poze sau video. Dar, atentie, triaza recenziile prea zeloase in care sa fac afirmatii ce ar putea fi interpretate gresit (ca suplimentul a vindecat o afectiune etc.).
- Articole din blog cu informatii extra – de ex., daca ai articole despre anumite suplimente sau vitamine cu informatii noi sau sfaturi, le poti afisa in paginile de produs relevante, in categorii sau chiar si in homepage.
Citeste si: Invata sa generezi testimoniale puternice – Obtine recenzii de la clientii tai
5. Implementeaza un proces logistic controlat
In cazul vanzarii de suplimente alimentare, procesul logistic este unul putin mai complex decat vanzarea unor produse mai putin pretentioase.
Suplimentele au conditii speciale de depozitare, de ambalare si transport. Au un termen de expirare clar, asa ca nu iti permiti sa le pastrezi continuu sau oriunde.
Asigura-te ca dispui de un spatiu dedicat pentru stocul tau de marfa, stii precis ce, unde e, pentru cat timp va fi pastrat si cum, unde se face debarasarea dupa ce trece perioada de valabilitate si in ce conditii.
Daca ai si o echipa cu care lucrezi, specifica din start politica de manipulare a marfii (imbracaminte si incaltaminte, daca e cazul, echipament de protectie – manusi, halate etc.) si asigura-te ca este respectata.
De asemenea, daca ai conditii speciale de transport, ai grija sa faci un contract cu o firma de curierat care iti poate oferi aceste conditii. Nu te juca, mai ales cand e la mijloc sanatatea fizica si mentala a clientilor tai.
Tine cont de tipul suplimentelor pe care le vinzi si conditiile relevante pentru acestea astfel incat sa gandesti logistica de la cap la coada si sa o implementezi corect.
Scapi de potentiale probleme si ai, din start, control asupra unui proces vital din cadrul business-ului tau.
6. Foloseste instrumente pentru marketing in site
- Marcaje promotionale – te ajuta sa marchezi vizual produsele cu anumite specificatii – vegane, 1+1, promotie speciala, vegane, bio, +cadou etc.
- OTO – poti aduce in magazin produse adiacente suplimentelor sau poti specifica OTO din aceeasi categorie precum produsele adaugate initial in cos. One-Time Offer se afiseaza doar in pagina de finalizare comanda cu produse care au un pret redus, unic in site.
- Pachete de produse – asociaza produse pentru acelasi scop (complementare), la un pret putin mai mic decat daca ar fi cumparate separat.
- Produs Bundle – poti aduce impreuna diverse produse din magazin in cadrul unui produs nou, individual.
- Popup de abonare la newsletter
- Exit popup – pentru a preveni abandonarea cosului de cumparaturi.
- Hellobar – pentru a anunta noutati, coduri de reducere speciale, campanii de marketing ce ruleaza in momentul respectiv etc.
- InstaApp – preia postarile din feed-ul tau Instagram sau pe baza de hashtag si afiseaza-le in magazin. Functioneaza ca un continut suplimentar, menit sa sprijine decizia de cumparare.
- Abonamente – poti adopta o strategie de crestere a vanzarilor prin oferirea de abonamente pentru diverse suplimente in site. Clientul specifica pentru ce perioada vrea abonamentul si ce sa contina acesta.
- Upsell si Cross-sell – din meniul pentru adaugare produse in platforma poti sa adaugi variante de upsell si cross-sell pentru orice produs din site. Aceste vor fi afisate inclusiv in pagina de confirmare comanda.
Citeste si: 10 Aplicatii Gomag care te ajuta sa iti dublezi vanzarile in magazin
Idei de promovare pentru un magazin online cu suplimente alimentare
1. Afilierea si influencer marketing – cum colaborezi cu partenerii tai
Dupa cum am mentionat si mai sus, in nisa suplimente alimentare si vitamine recomandarile consumatorilor si a liderilor de opinie au un impact super puternic.
Asa ca primul sfat de promovare pe care ti-l oferim este sa iei in considerare marketing-ul afiliat si marketing-ul prin influenceri.
Poti colabora cu o platforma specializata pentru a-ti crea propriul program, cum e 2Performant.
Aici gasesti atat afiliati, cat si influenceri in cautarea unor advertiseri in care stiu ca pot avea incredere (deoarece platforma ii valideaza in momentul intrarii).
Sunt oameni cu experienta in marketing-ul bazat pe performanta si care stiu deja ce au de facut pentru a obtine rezultate.
Cu toate acestea, vreau sa intelegi ca nici afilierea, nici influencerii, nici orice alta strategie de marketing nu e o formula magica pentru a obtine vanzari rapid.
Ai nevoie de un volum constant de trafic, ai nevoie sa iti optimizezi magazinul pentru conversii si trebuie sa pui la dispozitia partenerilor tai materiale relevante, astfel incat sa te poata promova la capacitate maxima.
In timp, ai potential sa obtii rezultate extraordinare.
Citeste si: Cum sa iti promovezi magazinul online la cost per vanzare [Studiu de caz]
2. SEO pentru un magazin online cu suplimente alimentare
- Foloseste Google Keyword Planner, Ubersuggest, Keyword Tool, Ahrefs etc., cuvintele clientilor, discutiile pe live chat si alte surse pentru a crea un tabel extensiv cu cuvintele cheie dupa care sunt cautate produsele si afacerea ta.
- Asigura-te ca ai descrieri complete de produse pe site si continut in fiecare pagina.
- Completeaza blogul frecvent, pentru a transmite lui Google semnale ca ai continut nou si relevant in mod continuu.
- Completeaza meta tag-urile, in special pentru produsele vedeta. Daca ai foarte multe produse, dar nu ai buget mare pentru SEO, poti folosi aplicatia SEO Avansat din Gomag pentru a automatiza strategia de SEO onsite.
- Verifica-ti profilul de backlink-uri cel putin lunar si implementeaza o strategie de link building.
- Analizeaza sursele de link-uri ale competitorilor tai si identifica potentiale surse pentru magazinul tau.
- Fa SEO in functie de sales funnel – intelege ca nu toti oamenii ajung in site-ul tau pentru a cumpara. Unii vin sa se informeze, sa compare, sa inceapa de undeva. Asa ca ai nevoie de diferite tipuri de continut in functie de micro-momente, nu doar oferte si indemnuri de “cumpara”.
- Pune accentul pe ingrediente, nu pe branduri. Pe de o parte, consumatorii de suplimente raman fideli unui anumit brand dupa ce incep sa prinda incredere in el. Insa nu toti oamenii care ajung in site-ul tau sunt familiarizati cu un brand anume. Cauta, mai degraba, dupa probleme sau ingrediente.
- Asigura-te ca ti-ai completat profilul Google My Business.
- Implementeaza codul de tracking Google Analytics si verifica rapoartele din Google Search Console, constant.
Citeste si: Ghid SEO pentru magazine online – Afla cum iti optimizezi magazinul in 30 de zile!
3. Idei de postari pe Facebook, IG, YouTube, TikTok etc., pentru nisa suplimente
- Compozitii vizuale care descriu stilul de viata obtinut in urma consumarii produselor. De exemplu, daca vinzi proteine, poti posta poze de la sala sau in timpul unui antrenament.
- Sfaturi scurte.
- Raspunsuri la intrebarile frecvente.
- Mit si adevar.
- Produsul zilei.
- Ultimul articol de pe blog.
- Fotografii si reels cu activitatea la birou, pregatirea comenzilor, sneak peek etc.
- Teasing si promovarea campaniilor de oferte.
- Foloseste hashtag-urile populare pe nisa ta, inclusiv #healthy, #protein, #paleo, #vegan (doar daca e relevant). Bineinteles, gandeste si un hashtag personalizat pentru brandul tau.
- Video-uri tip serie cu un antrenor, un specialist in nutritie, un medic sau alta persoana specializata.
- Lucruri mai putin cunoscute despre diverse suplimente sau vitamine.
- Challenge de 30 de zile (aici poti sa incluzi si sfaturi pentru un regil alimentara echilibrata, exercitii, miscare, stat la soare etc.).
- Testimonial sau recenzie de la un client.
- Creeaza si sustine o comunitate in jurul afacerii tale – sfaturi pentru viata sanatoasa, despre suplimente, despre diete alimentare, despre exercitii etc. Poate fi, de exemplu, un grup de Facebook.
Citeste si: 50+ Idei Geniale & Usor de facut pentru postari Facebook si Instagram – Social Media
4. Ce postezi pe blog cand vinzi suplimente alimentare
- [Ingredient supliment / vitamina]: beneficii pentru [scop] si ce mai trebuie sa stii
- X Greseli de nutritie pe care ar trebui sa le eviti
- Scrie despre ingrediente, nu despre marcile de produse – multi oameni cauta in functie de deficientele pe care le au.
- X suplimente de care ai nevoie daca [stil de viata]
- Planul de sanatate pentru [tip de afectiune]
- X cele mai bune suplimente pentru [stare/afectiune]
- X obiceiuri ale oamenilor care nu se imbolnavesc
- Chiar ai nevoie de suplimente? Vezi ce sa iei in considerare
- Cum pastrezi corect suplimentele alimentare
- Cum sa iti faci cumparaturile in magazinul [numele magazinului tau]
- Capsule vs. suplimente lichide: cum alegi varianta potrivita pentru tine
- X idei de suplimente pentru [nutritie, culturism, alt scop]
- X lucruri pe care trebuie sa le stii despre [afectiune, ex., caderea parului, obezitate]
Citeste si: Mega Ghid – Blogul si vanzarile online: +250 de Idei pentru blog si sfaturi pentru incepatori
5. Organizeaza un program de fidelizare
Suplimentele sunt produse pentru care credibilitatea este o necesitate. Nu poti sa comanzi suplimente si vezi tu ce iti vine in colet.
Clientul vrea certitudinea ca poate avea incredere atat in magazin – ca ii trimite produsele corecte, cat si in produse – marca, ingrediente componente, rezultate promise.
Asa ca dupa o prima comanda, si daca experienta sa a fost una buna la interactiunea cu magazinul si produsele, ai sanse extrem de mari sa il fidelizezi.
Ce poate include programul tau de fidelitate pentru suplimente alimentare?
- Puncte de fidelitate – sunt recompense standard in magazinele online si, cu aplicatia Gomag, se acorda in mod automat, in functie de conditiile setate.
- Segmenteaza clientii in grupuri – foloseste aplicatia din Gomag pentru a-ti imparti clientii in functie de categoriile preferate, de frecventa de cumparare, de valoarea comenzilor, tag-uri etc. Le poti trimite mesaje personalizate cu produsele favorite.
- Ofera-le continut educativ si sfaturi de la specialisti – consultanta, webinarii gratuite, cursuri online, workshop-uri, articole, ghiduri etc.
- Asigura o experienta post-comanda linistitoare – implementeaza o secventa de email-uri si SMS, de la confirmare comanda, comanda preluata, pana la cerere review, oferte cross-sell si recomandari personalizate.
- Ofera-le clientilor fideli exclusivitate – rezerva-le locuri la webinarii si evenimentele tale, anunta-i despre oferte inaintea celorlalti, implica-i in alegerea produselor noi in site, promoveaza-i vizibil in site si social media.
Citeste si: Cum Te Ajuta Un Program De Fidelizare A Clientilor
6. Fa campanii PPC si investeste in remarketing
- Foloseste Google Shopping Ads pentru a-ti promova magazinul – ia feed-ul din magazinul tau Gomag si urca-l in Merchant Center. Atentie, aici ai o lista cu suplimentele care nu vor obtine aprobare pentru a rula pe ads, conform regulilor Google. Si aici, de la Facebook. Consulta listele.
- Nu folosi promisiuni exagerate sau false in textele de reclama – acestea nu iti vor fi aprobate. In aceeasi idee, nu folosi poze de tipul inainte-dupa care sa descrie rezultatul suplimentelor tale.
- Foloseste cuvinte cheie locale si fa geotargetare.
- Foloseste YouTube Ads pentru awareness.
- Ofera discount-uri in ads top of the funnel pentru a atrage audienta rece, dar si pe remarketing pentru a convinge oamenii nehotarati sa ia decizia de cumparare.
- Foloseste elemente de credibilitate in reclama: un specialist, un antrenor, un sportiv, numarul de clienti multumiti, simboluri de certificare etc.
Cauti o platforma puternica pentru magazinul tau online cu vitamine si suplimente alimentare?
Testeaza platforma Gomag! Ai 15 zile gratuit in care te vei convinge de avantajele pe care ti le oferim.