Stii care este unul din cele mai importante elemente prin care poti creste vanzarile in magazinul tau online?

Este vorba de trafic; e, practic, imposibil sa ai vanzari daca nu ai trafic.

Traficul inseamna directionarea utilizatorilor catre site-ul tau, prin diverse metode. Pentru a vinde, trebuie sa ajuti oamenii sa afle despre magazinul si brand-ul tau. Mai mult, trebuie sa ii faci sa-si doreasca sa-ti viziteze site-ul.

Acest articol este primul dintr-o serie de 5 articole, ce vor dezvalui potentialul de crestere a afacerii tale. Daca ai deja o afacere (sau urmeaza sa lansezi una in curand), cu siguranta unul din obiectivele tale majore este sa o transformi intr-o afacere profitabila.

Pentru ca la inceput cel mai dificil e sa cresti vizibilitatea si traficul in magazin, metodele de crestere a traficului prezentate in randurile de mai jos iti vor fi de mare ajutor. 

Iar partea cea mai buna e ca le poti aplica imediat. Sa pui in practica tot ce inveti e cel mai bun lucru pe care il poti face pentru afacerea ta.

Cuprins “7 Metode prin care poti creste traficul intr-un magazin online”

1. Prezenta multichannel
2. Surse majore de trafic: Google si Facebook
3. Campanii Google Ads
4. Rezultate organice prin SEO
5. Facebook Ads
6. Analizeaza periodic datele – Facebook Insights, Google Analytics, Instagram
7. Tool-uri de marketing

1. Prezenta multichannel

Din pacate, multi antreprenori aflati la inceput de drum nu iau in considerare o abordare multichannel. Iar asta inseamna sa iti refuzi accesul la un volum de trafic semnificativ.

Vezi tu, potentialii tai clienti pot prefera sa foloseasca, in mod constant, diverse medii de comunicare. Unora le place sa petreaca timp pe Facebook, altii pe Instagram, in timp ce altora li se par mai interesante email-urile. 

Asa ca, fie ca iti place sau nu, este spre binele afacerii tale sa-ti construiesti si dezvolti o prezenta pe mai multe canale. In timp, vei observa care din ele functioneaza cel mai bine in cazul tau.

Gandeste-te doar la ce actiuni faci tu zilnic. Cu siguranta verifici ce se intampla pe cel putin o retea de social media, iti verifici inbox-ul, verifici SMS-urile primite, cauti informatie pe Google sau YouTube etc.

De aici si importanta de a fi acolo unde se afla si audienta ta.

Pentru a intelege mai bine audienta, retine ca exista doua tipuri de trafic:

  • Trafic de intentie – acest trafic este generat de utilizatori activi si de cautarile lor din Google. Acestia au o problema pe care incearca sa o rezolve, cautand solutiile potrivite pe internet.
  • Trafic pe interes – acest trafic vine de pe social media si este generat de utilizatori pasivi. Oamenii vad un anunt de-al tau pe Facebook, de exemplu, si vin in magazin pentru a afla mai multe detalii (nu cauta produsele tale in mod expres). 

Ca sfat, daca vezi ca un canal de comunicare nu functioneaza, redirectioneaza-ti atentia (si resursele) catre un alt canal, ce ofera rezultate mai bune. Exista posibilitatea ca doar anumite canale sa functioneze bine pentru afacerea ta. 

social-media-multichannel-engagement-urmaritori

Citeste si: Cum sa crestem vanzarile online prin promovare Social Media

2. Surse majore de trafic: Google si Facebook

Vrei sa cresti traficul, dar nu stii de unde sa incepi? Google si Facebook sunt doua surse majore de trafic pentru orice afacere online.

Desigur, Instagram, YouTube si alte canale de comunicare nu sunt de ignorat. Audienta ta poate fi activa pe mai multe canale.

Fiecare sursa de trafic va avea 2 componente: componenta organica (este gratuita, dar trebuie sa depui efort pentru crearea de continut / postari) si componenta platita (este necesar sa amplifici actiunile tale prin reclame platite).

Cand vine vorba de campanii platite, fii cat mai eficient(a).

Foloseste datele obtinute din campaniile anterioare pentru a creste potentialul de targetare a viitoarelor campanii.


3. Campanii Google Ads

Incepe cu o campanie de Google Ads, pentru a vedea potentialul produselor tale. O astfel de campanie este utila in special afacerilor la inceput de drum. 

Atat Google, cat si Facebook, folosesc algoritmi cu inteligenta artificiala. Din acest motiv, este mai usor azi sa faci astfel de campanii. Este suficient sa introduci feed-ul, iar Google iti va afisa produsele cu cel mai mare potential, pe baza algoritmului si a informatiilor colectate (in timp) despre client.

Cu ajutorul acestor campanii, vei vedea si ce se vinde cel mai bine. Astfel, vei putea redirectiona bugetul acolo unde lucrurile functioneaza, pentru a obtine cele mai bune rezultate.

rapoarte-reclame-platite

Citeste si: Google Shopping Ads: 6 Super Beneficii pentru Magazinul tau Online

4. Rezultate organice prin SEO

Este recomandat sa depui eforturi pentru optimizarea a magazinului. Mai exact, utilizeaza metode SEO (Search Engine Optimization) pentru a optimiza continutul si a creste vizibilitatea magazinului in motoarele de cautare.

Pont: foloseste informatiile obtinute in contul tau de Google Ads pentru a prioritiza optimizarea produselor care sa vand cel mai bine. Bineinteles, optimizarea se face cu cuvintele cheie afisate in cont.

Ideal ar fi sa faci un research mai avansat pentru a gasi cuvinte cheie. Te ajuta sa descoperi un potential mai mare de trafic al industriei in care activezi, ce poate nu este acoperit de competitorii tai.

De aici si necesitatea de a produce continut, in mod constant, pe blogul din magazinul tau online. Acest continut (cu cuvinte cheie) va atrage si mai mult trafic, ce poate apoi converti in contacte (prin formulare de colectare adrese de email).

Citeste si: SEO si Inteligenta Artificiala – care este legatura dintre optimizare si AI?

5. Facebook Ads

Facebook, precum alte canale de comunicare, are o parte organica (postarile) si o parte platita (reclamele). 

Este stiut faptul ca, in ultima vreme, postarile nu mai ajung la un numar atat de mare de utilizatori. Acest lucru se intampla din cauza ca Facebook incearca sa genereze profit, prin intermediul reclamelor platite. Mai exact, postarile merg mana in mana cu reclamele platite.

Asta nu inseamna ca trebuie sa te opresti din a face postari. Din contra, continua cu postarile si, mai mult, adauga un call-to-action de interactiune cu audienta ta. Facebook va observa ca tu faci postari in regula si ca oamenii interactioneaza cu postarile tale, ceea ce va duce la afisarea postarilor la un numar tot mai mare de utilizatori.

Referitor la postari, creeaza si postari de educare a audientei, nu doar postari comerciale, de promovare a produselor. Oamenilor nu le plac paginile de Facebook care incearca in permanenta sa le vanda ceva.

strategie-SEO-postari-trafic-organic

Citeste si: Cum vinzi pe Facebook si Instagram in 2022

6. Analizeaza periodic datele – Facebook Insights, Google Analytics, Instagram

Actiunile tale (postarile in social media) trebuie sa fie constante, pentru a obtine date cat mai concludente. Dupa ce ai facut postari pentru o anumita perioada, verifica datele din Facebook Insights, pentru a vedea ce postari au prins cel mai bine la public. Poti proceda la fel si in cazul Instagram.

Postarile cu cel mai mare numar de reactii si comentarii vor dezvalui produsele ce starnesc cel mai inalt grad de interes printre utilizatori. Vei stii, asadar, ce produse sa promovezi mai intens.

Dar, de cele mai multe ori, vanzarile venite de pe canalele de social media sunt generate de reclamele platite.

analiza-trafic-analytics

Citeste si: Ce sa nu uiti inainte sa deschizi un magazin online

7. Tool-uri de marketing

Este o idee foarte buna sa investesti in tool-uri de marketing, deoarece nu doar ca vei vedea ce functioneaza cel mai bine la afacerea ta, dar vei putea vedea acest lucru si la competitorii tai.

Poti si sa intri, pur si simplu, pe paginile de Facebook ale competitorilor pentru a vedea ce postari au generat cele mai multe interactiuni. 

De ce e important sa urmarim actiunile competitorilor?

Cand ai o afacere in crestere, o parte din clientii tai sunt veniti de la competitori. Din acest motiv tu te poti folosi de actiunile intreprinse de competitie, pentru a-ti face temele si a te pregati si mai bine. Daca faci acest lucru, cu siguranta vei atrage clienti.

Totusi, un aspect foarte important este legat de faptul ca ar trebui sa te intereseze mai mult ce se intampla in ograda ta. Evita sa faci un obicei din a urmari in permanenta competitia sau, mai rau, sa copiezi ceea ce fac altii. 

Daca urmaresti rezultatele actiunilor tale si datele obtinute in timp, vei vedea singur(a) ce anume functioneaza si ce nu.

Fii la curent cu ce se intampla in social media, in special cand apar retele noi. Tik Tok-ul, de exemplu, prinde tot mai mult avant printre utilizatorii de social media.

Poti testa si tu atat Tik Tok-ul, cat si alte retele, pentru a vedea ce rezultate ofera in cazul tau.

Pana nu testezi anumite strategii (tipuri de postari, retele de social media, moduri de abordare) nu vei stii unde se afla adevaratul potential.

Unde lucrurile nu functioneaza cum ti-ai dori, poti intotdeauna sa reduci eforturile depuse pentru a avea mai multe resurse disponibile pentru ceea ce functioneaza si genereaza rezultate.

Citeste si: 365 de idei pentru afaceri mici si medii [marketing & vanzari]

Tu pe cate retele de social media esti activ(a) cu cont de business? 

Orice afacere, indiferent de tip, ar trebui sa aiba un cont de business in social media, optimizat, personalizat (descrieri, avatar, link), de pe care sa se faca postari constant. 

Chiar daca nu poti face postari zilnic, asigura-te macar ca postezi saptamanal.

Este necesar sa ai activitate pe contul tau de social media. Acest lucru iti creste comunitatea si consolideaza pozitia brand-ului in piata.

Daca nu ai inca un magazin online, nu mai amana, pentru ca este una din cele mai bune perioade pentru lansarea afacerilor in eCommerce.

Iar daca esti inca nesigur(a), poti beneficia de o perioada gratuita de test de 15 zile pentru platforma Gomag.

Astfel, poti vedea ce inseamna sa ai si sa gestionezi un magazin online. Tot ce trebuie sa faci este sa deschizi un cont de demo cu ajutorul adresei tale de email. 

Cosmin Daraban