Ai o strategie de atragere lead-uri?

In orice tip de business, potentialii cumparatori calificati reprezinta un bun pretios. 

Ei sunt cei aflati in etapa de mijloc a unui funnel de vanzari, asadar au sanse mai mari sa se indrepte direct spre achizitie.

Lead-urile sau potentialii clienti sunt acei oameni care au un grad mai crescut de interes fata de ofertele tale. 

Iar tu vezi asta prin simplul fapt ca ai acces la date mai avansate de contact – adresa de email sau numarul de telefon.

Totul bine si frumos. Dar intrebarea e: cum sa ajungi la acesti potentiali cumparatori?

Cum poti atinge mai multe lead-uri, astfel incat sa creasca rata de conversie si profitabilitatea comenzilor?

Hai sa vedem cateva tehnici gata de aplicat pentru magazinul tau online.

Pont! Ar fi indicat sa folosesti urmatoarele tehnici conform unui funnel de vanzari, si intr-un flux continuu. 

Ar trebui sa poti atrage lead-uri in mod constant, fara sa fie nevoie sa intervii de multe ori pentru a aduce modificari strategiei.

Cuprins:

 1. Reclame platite, acolo unde se afla publicul interesat
 2. Prezenta optimizata in social media
 3. Continut informational pe blog
 4. Recomandari de la clientii multumiti + influenceri
 5. Ghiduri si cataloage
 6. Video-uri
 7. Sondaje
 8. Email-uri
 9. Program de loializare + Scrisori de multumire
 10. Teasing inainte de actiuni planificate

1. Reclame platite, acolo unde se afla publicul interesat

Reclamele PPC sunt cele mai folosite instrumente de marketing pentru atragerea traficului.

Dar pot fi folosite eficient si pentru pasul urmator din funnel.

Ideea e sa iti ajustezi reclamele la comportamentul potentialilor clienti, atat ca mesaj transmis, cat si ca interval de targetare.

In general, pentru atragerea de lead-uri functioneaza:

 • Lead ads cu ghidare catre un magnet de lead-uri – reducere, voucher personalizat, ghid, ebook, catalog de produse, fise descarcabile (de ex., carte de colorat pentru cei mici). Din landing page de captare lead-uri poti crea o pagina de multumire in care afisezi recomandari de produse, organizate intr-un nou lp de vanzare.
 • Remarketing cu produsul vizualizat initial pe site – atat pe Facebook, cat si pe Google. Poti personaliza mesajul din reclama cu un cod de reducere sau alt stimulent care sa grabeasca decizia.

remarketing-recuperare-cos

 • Ajusteaza expresiile de chemare la actiune – Inscrie-te gratuit, Vreau [beneficiu], Obtine o oferta personalizata, Bucura-te de [beneficiu], Fii primul care [beneficiu].
 • Foloseste extensii – in special cea pentru afisarea numarului de telefon (extensie de apel) sau sitelinks (unde poti specifica si lp-ul pentru atragere lead-uri).
 • Pregateste un landing page specific pentru lead generation – enumera cateva beneficii clare (poti folosi bullets), foloseste un formular scurt (adresa de email si numele + numar de telefon DOAR daca este intr-adevar necesar) si dovezi de credibilitate (video, recenzii).
 • Directioneaza atentia clientilor veniti din PPC spre lead magnet – poti activa si un hellobar / pop-up in site care sa duca oamenii in lp-ul de captare lead-uri.
 • Targeteaza in functie de interese – tinteste oamenii interesati de industria ta, si pe cei care se confrunta cu anumite probleme sau nevoi. Te poti uita si la obiceiuri, mai ales daca sunt relevante pentru oferta ta.

Citeste si: Adapteaza Strategia de Marketing Online la Comportamentul Clientilor [Video]

2. Prezenta optimizata in social media

Astazi, reach-ul organic al postarilor este mai degraba o gluma intre marketeri.

Insa prezenta optimizata in social media e cu totul altceva.

Daca vrei sa castigi increderea oamenilor si sa ii transformi in potentiali cumparatori, foloseste puterea platformelor social media.

Oamenii pot da peste pagina ta in mod complet neprogramat (cauta ceva pe canalul respectiv) sau ajung pe pagina prin magazin (poate au vreo intrebare ori vreo cerinta speciala, si se simt mai confortabil daca iti scriu pe Facebook, de ex.).

idei-postare-social-media-magazin

Cum sa ai o prezenta optimizata pe Facebook, Instagram, YouTube etc.?

 • Asigura-te ca ai un nume optimizat poti chiar sa folosesti un cuvant cheie pentru a fi mai usor de gasit.
 • Completeaza toate datele despre firma si o descriere clara (bio), care contine USP-ul si beneficiile castigate de clienti.
 • Foloseste logo-ul firmei pentru poza de profil si o fotografie de cover relevanta, pe care o schimbi pentru a reflecta ofertele actuale.
 • Fa postari cel putin odata pe zi (si story) – acestea nu vor fi afisate organic in news feed-ul tuturor celor care te urmaresc, insa le poti da un push cu ads.
 • Raspunde la comentarii si mesaje, la toate.

Citeste si: 50+ Idei Geniale & Usor de facut pentru postari Facebook si Instagram – Social Media

3. Continut informational pe blog

Daca vrei sa atingi un numar cat mai mare de potentiali cumparatori, atunci trebuie sa ai un continut cat mai vast si relevant legat de numele magazinului.

Si cel mai simplu sa-l prezinti e prin intermediul unui blog de companie.

Vezi tu, oamenii cauta raspunsuri si informatii in Google. 

Iar rezultatele returnate la cautare ii duc mai aproape de solutia dorita: strict sa invete ceva, sa faca o diferentiere intre multiple optiuni sau sa prinda o oferta.

Blogul poate fi destinatia finala sau un pas intermediar spre achizitie.

Daca vinzi cu Gomag, ai din start un avantaj. 

Cand folosesti blogul din platforma, acesta face parte, practic, din magazin – nu e pe un subdomeniu – asadar scurteaza drumul pe care clientul ar trebui sa il parcurga pana la oferta ta.

Citeste si: Cum iti organizezi strategia de continut pentru a-ti amplifica vanzarile [Checklist]

4. Recomandari de la clientii multumiti + influenceri

Daca vrei potentiali cumparatori cu grad ridicat de calificare, concentreaza-te pe fidelizarea clientilor actuali.

Ce legatura au unii cu altii?

Clientii actuali, multumiti si loiali magazinului tau, vor incepe sa vorbeasca. Se vor lauda in cercul lor de cunostinte si iti vor recomanda produsele.

E, poate, cel mai puternic motiv de credibilitate de la care potentialii clienti noi vor incepe un proces de cumparare din magazinul tau.

Un impact asemanator, dar mai slab (in afara cazului in care vorbim de super fani), il au recomandarile facute de influenceri.


5. Ghiduri si cataloage

Ghidurile informationale, cataloagele de produse sau oferte si ebook-urile pot fi considerate magnet de lead-uri.

Ideea e sa fie relevante pentru publicul in fata caruia le prezinti. Le poti scoate in fata prin reclame, bannere, email-uri si postari in social media.

Aceste materiale nu trebuie sa fie imposibil de lungi, si in introducere + cuprins + incheiere ar trebui sa contina expresii de chemare la actiune sau prezentarea unor oferte interesante pentru cei care le consuma. 

captare-date-ghid

Citeste si: 30 De Trucuri Prin Care Sa Obtii Mai Multi Abonati

6. Video-uri

Video-uri de prezentare. Informationale. Tutoriale. 

Fiecare are locul sau in palnia de vanzari si pot atrage usor atentia potentialilor cumparatori.

In principiu, video-urile de prezentare si cele informationale ar trebui sa fie scurte. Ideal, vor avea subtitrari, pentru a ramane relevante chiar si atunci cand oamenii au volumul oprit.

Tutorialele sunt eficiente chiar inaintea achizitiei (functioneaza ca un stimul), dar si post-vanzare (cand vor sa vada cum pot folosi produsul pentru a obtine anumite rezultate).

In orice video, e vital sa incepi cu un element care atrage si mentine atentia – o poveste interesanta, date specifice sau un element de soc.

video-informational-vanzare

7. Sondaje

Vrei interactiune care sa dovedeasca interesul unor potentiali cumparatori?

Fa sondaje, in grupuri si comunitati din nisa ta.

Pe langa faptul ca atragi atentia si iti faci numele cunoscut, poti obtine si date interesante pentru ajustarea mesajelor de marketing.

sondaje-potentiali-cumparatori

Citeste si: Cum poti atrage si mentine clientii in magazinul online

8. Email-uri

In momentul in care utilizatorii necunoscuti se transforma in lead-uri, ai acces la date de contact care iti permit sa comunici mai personalizat.

Asa ca fa asta: continua comunicarea. 

Asta inseamna, de fapt, procesul de calificare lead-uri. Nu e suficient doar sa atragi atentia si interesul. Trebuie sa le mentii.

Cel mai popular mod de comunicare ramane email-ul (informational, serie de onboarding imediat dupa abonare, newslettere, ofertare prin diverse campanii de sezon).

email-atragere-potentiali-cumparatori

Dar poti sa programezi si o discutie telefonica pentru consultanta in alegerea produsului sau sa trimiti SMS-uri (care au o rata de deschidere foarte-foarte buna).

Citeste si: Cand sa trimiti email-uri tranzactionale & marketing – Intervalul de aur

9. Program de loializare + Scrisori de multumire

Daca vrei sa atragi atentia unor potentiali cumparatori, arata-le care sunt beneficiile pe care le vor castiga daca iti devin clienti.

Promoveaza programul de loializare, daca ai unul. Spune care sunt recompensele – puncte de fidelitate, cadouri, vouchere, statut in comunitate, acces la oferte in premiera sau exclusive etc.

Chiar daca nu ai (inca) un proces de fidelizare, macar promoveaza mesajul de multumire si experienta de care se bucura clientii platitori.

experienta-comenzi

Posteaza continut primit de la clienti, dar si fotografii sau video-uri in care arati cum sunt pregatite diverse comenzi.

Citeste si: Cum Te Ajuta Un Program De Fidelizare A Clientilor

10. Teasing inainte de actiuni planificate 

Mai mult ca sigur organizezi campanii de sezon, de exemplu. Sau poate sprijini un eveniment, sau urmeaza aniversarea magazinului.

Sau vrei sa faci o campanie speciala doar pentru clientii fideli, sau doar pentru abonati.

Nu incerca sa pastrezi surpriza, cand faci planurile de actiune.

Fa teasing. Tine oamenii in priza. 

reclama-teasing-black-friday

Trezeste-le curiozitatea si senzatia ca trebuie sa fie atenti, altfel vor rata ceva dupa care le va parea rau.

Teasing-ul poate insemna story-uri, sneak peek pe email, postari social media sau chiar reclame PPC cu directie spre un landing page de abonare, cu formular.

Citeste si: 7 Idei fresh pentru campania ta Back to School

Daca vrei sa atragi un numar cat mai mare de potentiali cumparatori, trebuie sa faci marketing.

Dar nu oricum. Ci conform unui funnel. 

Gandeste calatoria potentialului client de la stadiul de necunoscut, pana la accesarea site-ului, a continutului, momentul achizitiei si ce se intampla dupa aceea.

Creeaza variante B pentru situatia in care clientul iese din funnel inainte de a face actiunile dorite de tine.

Asa vei fi pregatit sa vinzi bine si mult.

Profita de platforma Gomag la intregul potential. Ai o multime de aplicatii si metode prin care sa mentii atentia clientilor (hellobar, marcaje promotionale, popup, reduceri, cadouri in cos, cronometre).

Trebuie doar sa le folosesti!

PS. Vrei sa vinzi cu Gomag? Alatura-te celor peste 2100 de clienti! Ai 15 zile gratuite la dispozitie pentru a incepe constructia magazinului tau online.

Cosmin Daraban
[i]
[i]
[index]
[index]
[i]
[i]
[index]
[index]
[i]
[i]
[i]
[i]
[index]
[index]