Intr-un business care vinde item-uri produse intern cum ar fi o fabrica sau un atelier de produse personalizate, organizarea procesului de productie e vitala pentru succes. 

De ce? Pentru ca acesta te ajuta sa operezi mai eficient, mai fluidizat si mai sigur.

Astfel, pentru a-ti optimiza procesele de productie, vei avea nevoie de o structura organizata pentru angajatii, masinile si instrumentele folosite.

Vezi tu, forta de munca si tehnica influenteaza costurile de productie, in timp ce acuratetea si calitatea au un efect principal in satisfactia clientilor. 

Daca scopul tau este sa optimizezi costurile ridicate si productia care lasa de dorit, va trebui sa gasesti metodele potrivite astfel incat sa ai procese operationale si de productie eficiente.

Asadar, in acest articol, vei gasi sfaturi si idei de care tii cont in planul tau de organizare si optimizare a procesului de productie pentru afacerea ta.

 

Cuprins Idei si organizare pentru procesul de productie

3 Motive pentru care sa iti imbunatatesti procesul de productie

  1. Analizeaza fluxurile actuale de lucru
  2. Pastreaza spatiul de lucru curat si organizat
  3. Modernizeaza procesele si tehnologiile pe care le folosesti
  4. Asigura training specializat pentru angajatii tai
  5. Nu ignora planificarile pentru revizie
  6. Mentine controlul asupra stocurilor

Cum amplifici rezultatele acestor idei de organizare?

3 Motive pentru care sa iti imbunatatesti procesul de productie

#1. Cresti productivitatea – cand iti evaluezi procesele in mod regulat, observi mai rapid potentiale bariere, greseli sau lipsuri si le poti rezolva mai repede, astfel incat partea de productie sa devina mai fluida si sa functioneze mai bine.

#2. Imbunatatesti calitatea produselor si, prin extensie, satisfactia clientilor – testarea detaliata a produselor are efecte asupra lor, in sine. Practic, poti creste performanta, durata de utilizare a acestora, securitatea si usurinta de folosire. Mai mult, cand produsele sunt bune, oamenii au tendinta sa revina si sa le cumpere, pentru ca ele devin un diferentiator puternic al firmei tale.

#3. Scazi timpul de lansare pe piata – atunci cand ai procese de productie mai eficiente, poti lansa pe piata mai rapid produse de calitate, atingand momentele cheie de vanzare (cum ar fi evenimente declansatoare) intr-un ritm mai alert decat competitorii si cu potential sa iesi in intampinarea nevoii clientilor tai, exact in momentul potrivit.

Citeste si: +105 idei de afaceri pe care le poti incerca in acest an

1. Analizeaza fluxurile actuale de lucru

Cand vrei sa imbunatatesti ceva, trebuie sa stii care e situatia de fapt in momentul actual, nu-i asa? Incepe de la un audit al proceselor tale de productie si al fluxurilor de lucru in companie:

  • Angajati – Ai oamenii potriviti, cu pregatirea potrivita, in locul potrivit, la momentul potrivit? Pentru a face evaluarea corect, tine cont de faptul ca trebuie sa ai obiective bine stabilite pentru procesul tau de productie.
  • Procese – Cand ti-ai evaluat ultima data procesele legate de partea operationala si de productie? Exista eventuale lipsuri sau obstacole pe care le-ai putea elimina?
  • Instrumente si tehnologie – ai certitudinea ca echipamentele si masinile pe care le folosesti sunt in conditie buna? Folosesti cea mai eficienta tehnologie posibila?

2. Pastreaza spatiul de lucru curat si organizat

Organizarea spatiului de lucru este o preconditie pentru optimizarea procesului de productie si un aspect vital pentru a mentine siguranta.

Asadar, asigura-te ca ai o planificare privind aranjamentul in spatiul de lucru:

  • Sorteaza, organizeaza si eticheteaza instrumentele pe care le folositi, astfel incat sa fie usor de gasit.
  • Minimizeaza distanta intre masini si echipamentul folosit pentru operarea lor.

3. Modernizeaza procesele si tehnologiile pe care le folosesti

Odata ce ai auditul finalizat si preconditia indeplinita, e momentul sa decizi daca ar trebui sa modernizezi sau sa imbunatatesti procesele si tehnologiile utilizate:

  • Poti automatiza anumite procese?
  • Folosesti soft-uri moderne pentru monitorizare, planificare si controlul stocurilor?
  • E momentul sa inlocuiesti sau sa faci un upgrade pentru anumite masinarii sau echipamente?

Citeste si: Cum gestionezi comenzile si livrarile in magazinul tau online

4. Asigura training specializat pentru angajatii tai

Cu cat stiu angajatii tai sa opereze si sa mentina mai bine echipamentul, cu atat reduci mai mult riscurile si costurile legate de timpii morti in fluxul de lucru.

Angajatii tai ar trebui sa fie pregatiti sa deprinda aptitudini noi, sa participe la training-uri si sa obtina certificate de specializare utile pentru rolurile pe care le ocupa. 

Asadar, ai nevoie de o planificare pentru organizarea si monitorizarea calificarilor lor, atat pentru a-i ajuta sa se dezvolte profesional, cat si pentru a prevedea potentiale aptitudini care sa influenteze optimizarea proceselor de productie.

5. Nu ignora planificarile pentru revizie

O problema frecventa care duce la procese de productie slabe este lipsa sau ignorarea reviziilor programate. 

Masinariile si echipamentele stricate sau intens folosite costa mai mult sa fie reparate decat daca ai avea o rutina constanta pentru mentinerea lor.

Gandeste, asadar, un plan in aceasta directie:

  • Pregateste operatori si tehnicieni specializati pe mentenanta, astfel incat sa reactioneze rapid atunci cand apar probleme.
  • Programeaza date fixe la un interval regulat pentru revizii.
  • Dar ai grija sa te consulti cu oamenii tai pentru a te asigura ca programezi cele mai eficiente intervale posibile.

6. Mentine controlul asupra stocurilor

Un alt lucru must have pentru optimizarea procesului de productie e sa stii exact ce ai in stoc si unde se afla fiecare. Doar asa poti lua masuri astfel incat sa te asiguri ca nu faci suprastocare ori viceversa.

Foloseste soft-uri specializate pentru a monitoriza stocul, pentru a preconiza necesarul si pentru a primi notificari care sa te tina la curent, astfel incat sa poti lua decizii echilibrate pentru business-ul tau.

Citeste si: Cum sa deblochezi potentialul ascuns al afacerii tale


Cum amplifici rezultatele acestor idei de organizare?

Prin imbunatatire continua – adica adoptarea strategiei prin care optimizarea nu se incheie niciodata. 

Practic, faci continuu pasi cat de mici pentru a creste productivitatea, calitatea, rezultatele si a scadea costurile. Totul de intampla gradual, in timp, nu e o operatiune care are loc o singura data, la scara uriasa.

Aceasta metoda de optimizare are avantajul de a nu angrena resurse scumpe dintr-odata; e mai usor de realizat si implica angajatii pentru a face schimbari si imbunatatiri, astfel ca oamenii tai se dezvolta odata cu procesele de productie.

productie-lumanari-afacere

Cele 3 faze principale pentru imbunatatirea continua sunt:

#1. Adunarea sugestiilor – Identifici si rezumi problemele sau situatiile.

#2. Implementarea feedback-ului – Rezolvi problemele respective folosind ideile, sugestiile sau feedback-ul obtinut.

#3. Monitorizare si invatare – Evaluezi performanta solutiilor pe care le-ai implementat.

Citeste si: Structura afacerii tale, de la haos, la planificare controlata

In general, magazinele online clasice nu includ in modelul lor de business partea de productie.

Cel mai des vand produse finite, ca distribuitori sau comercianti cu amanuntul / cu ridicata.

Insa ecosistemul eCommerce este avantajos inclusiv pentru producatori sau fabricanti, de la ateliere artizanale sau produse personalizate, la fabrici de mobilier, de exemplu. 

Cu platforma Gomag si integrarile pe care ti le oferim, ai oportunitatea sa accesezi o piata in continua crestere, atat pentru a te adresa clientilor directi, cat si altor antreprenori, ce pot creste vizibilitatea produselor tale in magazinele lor online.

Daca esti pregatit sa incepi sau sa migrezi la Gomag, recomandarea mea este sa iti faci un cont demo gratuit chiar azi. Colegii mei te vor contacta in cel mai scurt timp astfel incat sa discutati despre cele mai potrivite solutii eCommerce pentru cresterea afacerii tale!

Spor la optimizari si spor la vanzari!

Cosmin Daraban